Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

 w 48255292f260b3e3b29424c80dce2a12Днес и утре в Поморийския манастир „Св. Георги” като гости на Сливенския митрополит Йоаникий се събират семинаристи, завършили Софийската (тогава обединена с Пловдивската) духовна семинария на гара Черепиш, Врачанско, преди 50 години – през 1963 г. Това е и първият випуск, който след преместването (или по-точно –заточаването) на семинарията от София в Черепиш се обучава по 6-годишната програма; съответно семинаристите учеха (поне) 13 години до получаване на диплома за средно образование. От 1958 г. те започнаха отново да изучават и предметите Математика, Физика, Химия и пр., макар това да не им даваше право да учат по-нататък във висшите училища на страната освен в Духовната академия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

img 2801Днес в Белград са пристигнали няколко от предстоятелите на поместни православни църкви, които са поканени от Сръбския патриарх Ириней на тържествата във връзка с 1700-годишнината от издаването на Медиоланския едикт от римския император св. Константин Велики. Роденият в гр. Ниш император и неговият акт на религиозна толерантност дадоха повод за пръв път Сръбската православна църква да събере главите на цялото Православие в тържества, които ще продължат почти седмица в Белград, Ниш и Подгорица, столицата на Република Черна гора. Вече са пристигнали Константинополският вселенски патриарх Вартоломей, Руският патриарх Кирил, Кипърският архиепископ Хризостом, Атинският архиепископ Йероним, Варшавският митрополит Сава, глава на Полската православна църква.

img 3060

Главите на църквите тук са подредени по старшинство, но наистина патриарх Вартоломей е пристигнал пръв още днес преди обяд. Всички глави на църкви се придружгават от делегации на най-високо равнище. Например, с патриарх Вартоломей са Пергамският митрополит академик Йоан (Зизиулас) и митрополитът за Франция Емануил, с патриарх Кирил е пристигнал Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на външния отдел на Московска патриаршия, и т. нат. Очакват се предстоятелите на още няколко поместни църкви също с високи делегации.

Българският патриарх Неофит обаче няма да вземе участие в тази уникална среща почти на границата ни със Сърбия. От Св. Синод на БПЦ не беше дадено никакво пояснение, защо предстоятелят на БПЦ отказва да участва в тържествата, а вместо него за Сърбия днес замина Видинският митрополит Дометиан.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (21 Votes)

img2

Един добър свещеник тази сутрин по време на утринното богослужение почина в светия олтар - отец Васил Цветков, енорийски свещеник в с. Стряма, Пловдивско, който служеше и в пловдивската църква "Св. Кирил и Методий". 52-годишният Божи служител буквално догоря като свещица пред светия престол, където щеше след малко да отслужи светата евхаристия. Беше образцов свещеник, интелигентен богослов, философ по душа и Христов апостол по дела. Остави не само добър спомен за себе си, но и на хиляди хора, които имаха щастието да общуват с него, даде посоката в тукашния живот, водеща към вечния. Интелигенцията на втория по големина български град, хората на словесността и изкуствата разпознаваха в него своя духовен наставник. Отделен въпрос е, че много випуски семинаристи ще помнят завинаги не само уроците му, но преди всичко високия му нравствен образ и мъдрите му поучения в непосредственото общуване.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
esfigmen
На 3 октомври вечерта почина игуменът на светогорския манастир Есфигмен архим. Хризостом. В последните седмици от живота си той беше на лечение в болницата на град Серес (Сяр). Опелото му ще бъде отслужено в събота в административната столица на Св. Гора - Карея.
 
Архим. Хризостом беше игумен на т. нар. "ново братство" на Есфигменския манастир, което беше събрано през 2005 г. с цел да възстанови каноничния ред на Св. Гора и да бъде въдворено в Есфигмен. Както е известно, Есфигменският манастир е един от 20-те светогорски обители, който в момента е окупиран от монаси-разколници.
 
От монашеското братство разпространиха изявление за смъртта на своя игумен, в което се казва: "Братството се моли Господ да упокои святата му душа и нашият старец да ни покрива винаги със своята любов и застъпничество пред Господа - там, където се намира, като ни укрепва в нашата борба".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 2184На 9 октомври се навършват три месеца от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, напомнят от пресцентъра на Варненска и Великопреславска митрополия.

По този повод на 5 октомври, събота, от 8.30 часа във варненския катедралния храм „Успение Богородично“ Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, ще отслужи заупокойна света литургия и панихида за упокоение на душата на митрополит Кирил.

По-късно, от 11 часа, при гроба на приснопаметния владика на митрополитската алея в старите гробища на Варна ще бъде отслужена заупокойна молитва.

2.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 2.45 (11 Votes)

22047Защо три епархии на Българската православна църква продължават да са вакантни въпреки предписанията на църковния устав? Може ли българският патриарх, който е и Софийски митрополит, да продължава да администрира и бившата си епархия? Нарушава ли с всичко това Светият Синод собствения си устав? И кой по закон носи отговорността? На тези и други въпроси „Вяра и общество” ще търси отговор с бившия директор на Дирекцията по вероизповеданията Любомир Младенов и преподавателя по църковно право доц. Дилян Николчев.  

Въпроси към нашите гости, както и ваши мнения по темата можете да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук Вяра и общество, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на предаването ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 814 2551 – след 17.25 ч.

 В същия брой ви предлагаме:

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

delete260712-21Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш заяви, че Турция трябва да бъде „насърчена”, за да отвори повторно гръцката православна школа на остров Халки (Хейбели) край Истанбул, като призова Гърция да спази обещанието си за откриване на джамия в Атина, съобщи в-к „Хюриет дейли нюз”, цитиран от БТА.

„Семинарията в Халки беше затворена не от нашето правителство, нито от някоя политическа партия. Тя е затворена със съдебна заповед. Ако са нужни някои разпоредби за обезсилване на съдебната заповед, аз призовавам Гърция да предприеме необходимите мерки: насърчете ни и вие, изпълнете обещанията си”, каза Багъш на откриване на офис на Анадолската агенция в Брюксел.

1.8421052631579 1 1 1 1 1 Rating 1.84 (19 Votes)

Image 2104837 126Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избран за председател на делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие. Сред основните мотиви Сидеров отново да оглави делегацията, както и в предишния парламент, не е скандалното му поведение, а фактът, че е завършил богословие в Шуменския университет през 2009 г.

Сред членовете на делегацията е и Йордан Цонев от ДПС, който през юни тази година защити докторантура по библейско богословие и вече се счита за специалист в областта на християнството.

За зам.-председател на делегацията е избран шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов (БСП), а другите членове са Ирена Узунова и Владимир Тошев от ГЕРБ.

Функцията на асамблеята е да поддържа диалога между всички православни държави. Работата на депутатите в делегацията е свързана предимно с визити извън страната, напомня в. "Дневник".


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

180485 10150100484513114 6576269 nНа 29 септември в голямата зала на Енорийски център при столичния храм „Покров Богородичен” се състоя първата среща от тазгодишната инициатива „Коледна звезда”. Сбирката откриха свещ. Георги Янъков и прот. Живко Лозанов, които поздравиха присъстващите за ентусиазма и доброволното им участие за поредна година в творческите занимания с децата без семейства.

Те напомниха, че ползата от ежегодната благотворителна енорийска инициатива е за всички нас: за децата без семейства – защото им помагаме да развиват творческите си умения и сами да набират средства за провеждането на летни лагери; за доброволците, които се включват в творческите занимания, общуват с децата без семейства и стават техни приятели; за учениците от столичните училища, които рисуват картички в подкрепа на връстниците си. Двамата свещеници както всяка година и сега изразиха своята подкрепа. Те обещаха, че ще подпомагат доброволците както със съвети и напътствия в общуването им с децата, така и с помощ при организирането на бъдещи екскурзии.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

34 nБългарската православна църковна община „Св. Килмент Охридски” в Мюнхен отбелязва 30-годишнината от своето създаване. По този повод на 4 октомври (петък) в столичната книжарница „Къща за птици” ще бъде представен документалният филм „Български джоджен”. Чрез разказите на нашите сънародници надникваме в живота на една малка, но жива общност. Автор на филма е Мартин Пенев. Входът е свободен, а началото е в 19.00 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 0235Архиерейският параклис в Смолян „Покров Богородичен” за четвърта поредна година отбеляза своя храмов празник. Той беше открит и осветен от Пловдивския митрополит Николай на Илинден 2010 г. Построен е в двора на архиерейското наместничество. Оттогава досега всяка сряда секретарят на наместничеството протойерей Запрян Шиков отслужва света литургия за майка Богородица и измолва Владичицата да помага на всички ни, да ни пази със своя покров от злини.

За храмовия празник бяха дошли десетки миряни от Смолян и кварталите му, за да споделят радостта, че този параклис стана любимо място на мнозина. Празничната литургия отслужи отец Запрян заедно със свещениците Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец” и Иван Марински от храм „Света Неделя” в Смолян. Участва и хорът към параклиса.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

athos guardian1_617_420Британският вестник The Guardian публикува интерактивна карта на районите с ксенофобски прояви и расистки нападения в Гърция, в която е включена и Света Гора. На картата е отбелязан случай на сериозна травма на работник от Грузия, който е намерен окървавен в Карея. Гръцкият вестник "Етнос" коментира, че такъв случай наистина има, но той не е на расистка основа, а работникът е бил наранен вследствие на конфликт със свой сънародник. У западните читатели остава обаче убеждението, че на монашеската република на Света Гора не са чужди ксенофобията и расизмът, въпреки че там живеят монаси от всички националности. 

Обновление от 4 октомври:  Поради очевидния факт, че в Англия етичните правила на медиите значат много повече, отколкото в България, екипът на Двери реши да провери коригирана ли и е грешката 10 дни след появата на картата. В монента  грешката е поправена и Света Гора вече отсъства от споменатата карта. Читателите ни могат да  разгледат интерактивната карта от сайта на The Guardian тук.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

Dometian 33Видинският митрополит Дометиан ще оглави българската делегация, която ще представлява БПЦ на тържествата в Сърбия по повод 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт от император св. Константин Велики. Митрополит Дометиан ще бъде придружаван от своя викарий Величкия епископ Сионий и архим. Поликарп, предстоятел на катедралата „Св. Димитър” във Видин.

Българската делегация заминава на 4 октомври и ще остане в Сърбия до края на тържествата, които ще продължат до 9 октомври. Икона на светите Константин и Елена ще занесе като дар от нашата църква митрополит Дометиан на Сръбския патриарх Ириней. Иконата е рисувана от синодалния иконописец Петър Шалъфов. Личен подарък за Вселенския патриарх Вартоломей е подготвил дядо Дометиан: картина, рисувана от видински деца, изобразяваща птица в полет.

Честванията в Сърбия ще се проведат в три града – Ниш (родното място на св. Константин Велики), Белград и Подгорица. За събитието в Сърбия ще се съберат предстоятели и представители на повечето поместни православни църкви.

Повече за честванията – тук

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

article 15455От 4 до 9 октомври в Сърбия ще се проведат грандиозни тържества по повод 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт през 313 г. от император св. Константин Велики. Честванията ще протекат в три града – Ниш (родното място на св. Константин), Белград и Подгорица.

Събитието става повод в Сърбия да се съберат на едно място предстоятелите на повечето поместни православни църкви, като с особен интерес се очаква срещата на Вселенския патриарх Вартоломей и Руския патриарх Кирил. В Сърбия вече започнаха пристигат църковните делегации.

От предстоятелите на поместните православни църкви там ще бъдат Вселенският патриарх Вартоломей, Йерусалимският патриарх Теофил, Руският патриарх Кирил, Кипърският архиепископ Хризостом, Гръцкият архиепископ Йероним, Албанският архиепископ Анастасий, Полският архиепископ Сава, местоблюстителят на трона на Чешките земи и Словакия Симеон. Българската църква ще бъде представена от делегация, водена от Видинския митр. Дометиан, в която влизат още епископ Сионий, архим. Поликарп и др.

Впечатление прави отсъствието на Румънския патриарх Даниил, което сръбските медии отдават на влошените отношения между Сръбската и Румънската патриаршии поради поставянето на румънски епископ на територия под юрисдикцията на Сръбската църва. Отсъствието на Българския патриарх Неофит не се коментира като проблемно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

poezd

Пътниците в почти двеста влака за далечни растояния в Русия ще могат да слушат лекции по история и религия, докато пътуват, съобщава „Российская газета”. В програмата са използвани записи на предаванията на „Радио России”, излъчени в рамките на проекта „Свят. Човек. Слово”. Авторите на текстовете са водещи руски богослови, известни историци и публицисти. В близките три месеца пътниците ще чуят разкази за живота на княгиня Олга и княз Владимир, за философа Талес Милетски, Плиний Младши, император Марк Аврелий, за произхода на изрази като „да внесеш своята лепта”, „да заровиш таланта си в земята”, „златният телец” и др. Ръководителят на проекта Людмила Борзяк не се съмнява, че към новата услуга ще има голям интерес.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]