Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

22047В новия брой на предаването очаквайте дискусия на тема „За църквата, властта и протестите или за библейския поглед към недоволството на обществото.” Наши гости са йеромонах Никанор от Гигинския манастир, пастор Христо Куличев, презвитер Емануил Вълков от БХБЦ и проф. Калин Янакиев.

Чуйте още какво мисли за агресията психиатърът-богослов със световна известност – акад. Владета Йеротич.

Тази събота по изключение предаването ще започне в 18.00 ч.

   

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 2243При голям интерес от страна на жителите на Варна преминава XV Седмица на православната книга. Тя се организира в тясно сътрудничество с община Варна, което допринася за популяризирането на проявата в града. Тазгодишната среща на автори, издатели и читатели минава под знака на възпоменанието на делото на Варненския митр. Кирил в епархията, като всички участници от България и чужбина отдават дължимото на усилията на приснопаметния Варненски владика да утвърди тази международна проява като традиция в своята епархия.

Централната тема на представените издания и доклади на участниците през тази година беше връзката между православната вяра и психотерапията, както и православната антропология в по-широк план. Организаторите бяха поканили представители на сръбската школа в тази област - акад. Владета Йеротич, преподавател по пастирска психология в Белградския богословски факултет, както и представители на руския опит в това направление - проф. Димитрий Авдеев, психотерапевт, и съпругата му Яна Беседина. Те бяха във Варна, за да представят българските издания на своите книги от издателство Омофор: "Завръщане към отците" и "Психологическото и религиозното битие на човека" от акад. Владета Йеротич, "Православният възглед за душевните болести” от проф. Дмитрий Авдеев и "Мисли за женската душа" на Яна Беседина. За съжаление ангажименти попречили на Навпактския митр. Йеротей (Влахос) от Гръцката православна църква да се присъедини към работата на Седмицата, за да представи и своята гледна точка, споделена в известната му книга "Православната психотерапия".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

10Катедралният храм на Бургас „Св. Кирил и Методий”, който се напука през зимата на 2011 г. и продължава да е затворен за миряните, ще започне скоро да се укрепва. Идейният проект е дело на проф. Йордан Милев.

„Ще се усилят основите на храма, ще се запълнят пукнатините и след това ще бъде пристегнат на 3 нива”, каза проф. Милев, цитиран от БГНЕС. Дейностите той обясни като пристягане на бъчва с метални обръчи, като по този начин ще се запази обликът на църквата.

„Подземният паркинг, който се строи до храма и който според някои мнения е причина за напукването на сградата, трябва да бъде завършен, за да се запълни тази яма”,
добави проф. Йордан Милев. По думите му финализирането на подземната структура щяла да стабилизира направения изкоп. И ако продължат бързо дейностите, за няколко месеца храмът може да бъде възстановен. Милев поясни, че най-сериозните пукнатини са вътре в сградата – по сводовете и куполите. След това предстои и възстановяване на стенописите.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 2234При голям интерес от страна на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Варна и началните учители от града и региона премина вчера в морската столица представянето на изданието на Двери “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас” (вижте тук).

Старши експертът по обществени науки г-жа Румяна Лазарова и близо 80 начални учители и преподаватели по религия се събраха в залата на Духовно-просветния център “Св. архангел Михаил”, където екипът от автори представи своя труд. Ръководителят на Духовно-просветния център ик. Василий Шаган привества учителите, като им напомни, че срещата се организира в знаково за Варна място – първото българско училище в града. Както в миналото, така и сега българите имат нужда от просвета на роден език и в духа на християнските традиции и ценности.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Католическата църква в Полша в борбата си срещу проявите на педофилия в своите редове е изпратила 40 свещеници, но също монахини и миряни на пилотен курс. По време на този курс те трябва да научат, как да се възпрепятстват сексуални похождения към малолетни, съобщи във вторник полският вестник „Жечпосполита“. В Германия и Италия вече се провеждат такива курсове. Обучението продължава една година, разработено е и се ръководи от немски и ватикански учени и лекари. Завършилите курса ще могат лесно да различават белезите на педофилски стремежи и действия, а също така ще знаят и какво да предприемат и как да помогнат на жертвите. В бъдеще се очаква във всяка епархия на Католическата църква в Полша да се назначат такива експерти, завършили съответния курс. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

60771094На 29 септември, неделя, ръководството на варненския храм „Св. Атанасий” ще открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства.

Творческите занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за всички деца, които имат интереси в тези области. Обучението в школите е безплатно и се води от специалисти.

Църковното настоятелство кани родителите, които желаят децата им да развият своите таланти и духовни сили, да ги запишат в разнообразните дейности, предлагани в този централен варненски храм.

Записванията стават в канцеларията на храма на ул. „Граф Игнатиев“ № 19. За началото на учебната година всяко дете ще получи като подарък новия брой на детско списание ”Камбанка”, което издава храм „Св. Атанасий”.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

P1160799На 25 септември 2013 г. в австрийския град Грац се откри четвъртата консултация на богословските факултети от цяла Европа в рамките на инициативата за сътрудничество между школите на висшето християнско богословско образование, известна като „Процесът от Грац“. В нея участват около 50 университетски преподаватели от православни, католически и протестантски богословски школи в Европа. Работата на консултацията, която ще продължи до събота, е съсредоточена около темата: „Човешкият образ по време на криза – стопански, психологически и социални предизвикателства“. Целта е да се откликне на ширещите се случаи на накърняване на човешкото достойнство в днешната европейска среда заради завист, агресия, нетолерантност и социална несигурност, като се проведе интердисциплинарно обсъждане между психолози, прависти, икономисти и богослови. Като лектори и участници са поканени известни богослови и християнски социолози и психолози, прависти, в това число и епископ от Сиро-яковитската църква в Сирия и от Католическата църква в Бурунди, Африка. Заседанията се водят на английски и немски език.

В израз на уважение към дейността на този висок научен форум участниците в него ще бъдат приети както от губернатора на област Щирия, така и от кмета на Грац.

От българските богослови в четвъртата консултация участват деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър п. Маринов Киров и главният асистент в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Андриан Александров, както и членът на организационния комитет на консултацията проф. д-р Иван Желев Димитров.

На снимките: горе - проф. Майра Блайт, британски богослов от Оксфорд, представя темата на консултацията;

долу: проф. Ханс-Фердинанд Ангел, декан на Католическия богословски факултет в Грац, представя лектора д-р Симон Нтамвана, католически архиепископ на Бурунди:
P1160803

  Част от участниците в консултацията:

P1160814

Снимки: Двери.бг

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

090В Русия през тези дни по 1 канал се излъчва многосериен игрален филм за Ванга, който по рейтинг може да се сравни само с футболните мачове. Филмът "Вангелия" може да се гледа от най-широката руска аудитория в праймтайма на телевизията. Главната героиня във филма е представена като светица - добра, кротка, трудолюбива и набожна - за разлика от представителите на Църквата. Нейният антипод е злобен духовник, който се опитва с лексика от 19 век да изгони бесовете от обладаното момиче (Вангелия като млада).

По този повод в руското светско и църковно общество започна бурна дискусия светица ли е българската пророчица. Руският портал Правмир събра гледните точки на различни руски духовници по темата:

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

3ril06di 47_0На вчерашното си първо заседание след лятната ваканция Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав под председателството на Българския патриарх Неофит е взел решение да даде списъка ("листата" - чл. 85, ал. 1) с епископите, кандидати за митрополит, на Великотърновския митрополит Григорий, който управлява Западно- и Средноевропейската епархия след поредната и вече окончателно приета оставка на митрополит Симеон по здравословни причини. Оставката беше приета на 11 юни, така че отдавна изтекоха трите месеца, които уставът на БПЦ-БП дава като краен срок за провеждане на избори и попълване на овдовяла или овакантена епархия (вж. чл. 93: Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила). От този текст се вижда, че с неоправданото забавяне се нарушава не само църковният устав, но се погазват от синода и църковните правила (канони).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

82cОт 19 до 22 септември в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово се проведе Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите релиозни движени и гибелни култове на тема "Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове - пастирски, социални и правни аспекти". Участниците приеха следното комюнике:

"С основание се твърди, че големите нравствени и социални проблеми, които заливат нашия свят, не се дължат на недостатъчна религиозност, а напротив – на твърде голяма вяра в различни заблуди.

Това беше и основната констатация на участниците в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите религиозни движения и гибелни култове, която се състоя от 19 до 22 септември 2013 г. в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Енорийски център при православен храм „Покров Богородичен” за поредна година организира интересната и полезна творческа инициатива „Коледна звезда”, която се провежда ежегодно в периода от октомври до декември.

В инициативата участват доброволци – младежи, които имат възможност и желание да посещават деца, лишени от родителски грижи в домовете в гр. Враца и с. Доганово (Софийско). Малчуганите са на ученическа възраст и в организирани творчески занимания, подпомагани от доброволците, рисуват коледни картички. Със събраните средства децата помагат финансирането на летния си лагер.

Творческите занимания се провеждат в съботно-неделните дни в домовете за деца, лишени от родителска грижа във Враца и Доганово.

Всички, които искат да станат доброволци в „Коледна звезда” могат да дойдат и да участват в доброволческата среща, която ще се проведе на 29.9.2013 г. (неделя) от 12:30 часа в голямата зала на Енорийския център при храм „Покров Богородичен”, гр. София, ул. „Г. Д. Зографина” (зад хотел „Родина”).

Ако ви харесва работата с деца в неравностойно положение, ако искате да осмислите свободното си време в есенните и зимни уикенди, ако търсите нови приятели, станете част от екипа на „Коледна звезда”!

За повече информация: 0898 508 898, sonya 0909@yahoo.com, Соня Спасова.

Още за инициативата през годините:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

3Под надслова “Иконата – прозорец към Царството Божие” на 19 септември в Париж бе открита изложба на съвременна иконопис в Православния център към сайта Orthodoxie.com. Този център, открит през юни тази година от Негово Високопреосвещенство  митрополит Емануил от Вселенската патриаршия, бе представен на българската публика, благодарение на визита на представители от екипа на православния сайт “Двери.бг”.

Центърът има за цел да свидетелства за православието във френската столица, събирайки християни от различните поместни църкви, намиращи се там. По-този начин той дарява един пъстър, същевременно и единен облик на Православната църква, която не е разделена от езици и култури, а по-скоро – обогатена от тях. Един пример на това свидетелство е и настоящата изложба. В нея взеха участие седем съвременни иконографи и две ателиета по иконопис.

България бе представена достойно с двама творци: г-жа Веска Колева и презвитера Елена Карагеоргиева. Веска Колева донесе красотата и топлината на българската дърворезба в иначе дъждовния Париж, докато презвитера Елена Карагеоргиева, участник и куратор на изложението, в приветсвеното си слово подчерта, че тези прозорци към Божието царство имат за цел да споделят неземната радост, въплътена в лицата на светците, общуваши с Бога. Радост, която е превърнала унижението в слава, а смъртта – в живот, радост, която се запазва и преумножава единствено и само когато се споделя.

Изложбата ще продължи до 4 октомври, като в нейната програма са включени конференция (26 септември) за смисъла на православаната икона, която ще бъде координирана от г-жа Елен Блере, участник в изложението, както и концерт на хора при Руската православна семинария в Париж, който ще се състои на 3 октомври, ден преди края на изложбата.

Отец Живко Панев и г-жа Елен Блере:

21

11

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

article 15Вселенският патриарх Вартоломей ще осъществи през месец октомври своето шесто поклонническо посещение на Света гора. То е по повод навършването на един век от решението на св. кинотис за включването на атонската монашеска общност в гръцката държава. 

Св. кинотис е поканил Вселенския патриарх през изминалия февруари да оглави празничните прояви, които ще протекат в Карея и Протатския храм.

В своя отговор до монашеската общност патриарх Вартоломей е заявил, че очаква с нетърпение времето, когато ще се окаже редом със светогорските отци, братя и чеда и заедно ще запеят химни в прослава на Господа. Той определя Света гора като място свободно от човешка корист и етнофилетистки разделения.

Очаква се патриарх Вартоломей да пристигне на Света гора на 15 октомври и да остане до 18 октомври. Център на посещението му ще бъде Карея, столицата на монашеската република, където са събрани представителите на 20-те светогорски манистири. Патриаршеската делегация ще включва още трима митрополити.

 

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

poepПапа Франциск даде интервю за известното католическо списание “La Civilta Cattolica”, в което отделя голямо внимание на диалога с православните, но и на възможността католиците да научат много неща от начина, по който функционира съборната система в православните църкви. В интервюто, дълго около 30 страници, папата казва: “Трябва да действаме всички заедно, хората, епископите и Папата. Съборността се проявява на различни нива. Може би е време да променим методологията на синода, защото днешното състояние ми изглежда статично” и допълни, че “това може да има и икуменично значение особено по отношение на нашите братя православните”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

kampanaЙерусалимската патриаршия се е обърнала към руски майстори, които да проучат състоянието и звука на камбаните в Св. Земи. Работата е възложена на руснака Иля Дроздихин, ръководител на църковната школа на звънарите към Московска патриаршия. По време на своята работа специалистът е открил, че камбаната на базиликата на Рождество Христово във Витлеем е точно копие на камбаната на Св. Гроб. Двете камбани имат идентична украса. И двете са изработени в Русия през 1886 г. в руски ателиета.

След проверката състоянието на камбаните ще бъде описано и ще бъдат дадени препоръки за тяхното възстановяване. В храма на Гроба Господен ще бъде поставена композиция от седем нови камбани, подарени на Йерусалимска патриаршия от Руската църква. Досега там имаше 18 камбани. Най-голямата тежи 5900 кг. и отново е дело на руски майстори от 19 век. Освен руски, в храмовете по Св. Земи има също гръцки и немски камбани.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]