Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (20 Votes)

Нашите сънародници в Цариград - днешния огромен турски град Истанбул - днес почетоха паметта на всебългарския светец и покровител Йоан Рилски Чудотворец. Макар и да са като една малка прашинка в 18-милионния мегаполис, 500-те цариградски българи пазят бащината си вяра и почитат свети Иван и като патрон на постоянно действащия български храм в Цариград - този на Българската екзархия в Шишли. Затова те отново се събраха в негова чест на празничната света литургия, отслужена от иконом Ангел Велков, българския свещеник в Цариград. Пя камерен хор, ръководен от диригента Киряк Лязев. Накрая о. Ангел произнесе проповед за живота и молитвения подвиг на свети Иван Рилски и припомни, че на този ден в Рилската света обител и във всички храмове на Родината тържествено се чества паметта му.

През последните години историческата желязна църква "Св. Стефан" във Фенер е в ремонт и богослуженията се извършват само в храма "Св. Иван Рилски" в Шишли. На Димитровден, 26 октомври, богослужението ще бъде в празнуващата църква "Св. Димитър" в българските гробища в квартал Ферикьой, съседен на Шишли.

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)

CA5В деня на небесния закрилник на всички православни българи – св. Йоан Рилски Чудотворец, ще се опитаме да потърсим баланс между вечните теми и актуалностите от деня. В този брой ви предлагаме:

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Крупнишки епископ Инокентий (Иван Стоянов Петров)

22 2d9e4oРоден е на 28 август 1963 г. в Ямбол. Завършва Духовната академия в София и става монах в Старозагорска епархия. През 1990-1992 г. е на специализация в Московската духовна академия. Завръща се и става един от дейците на разколa в БПЦ. През 1993 г. е ръкоположен за епископ от разколниците, а след смъртта на митрополит Пимен оглавява тяхната структура. По време на Всеправославния събор през 1998 г. пише покайно писмо и е приет „по крайно снизхождение” като епископ, но след събора веднага се отрича от покаянието си. През 2009 г. Съдът по правата на човека в Страсбург се произнася по делото „Инокентий и други срещу България”, образувано по жалба на разколниците заради „намеса на държавата във вътрешен църковен спор за легитимност на църковното ръководство", в което претенциите за огромни имуществени обезщетения са отхвърлени.

На 26.11.2012 г., вече след смъртта на патриарх Максим, той пак пише покайно писмо и Св. Синод отново го приема с титлата Крупнишки епископ, която му беше дадена от Всеправославния събор през 1998 г., когато той заедно със свои събратя от разкола се покая пред патриарх Максим, Вселенския патриарх Вартоломей и предстоятелите на другите поместни православни църкви. От 11.12.2012 г. Св. Синод на БПЦ назначава епископ Инокентий за викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Преди началото на разкола епископ Инокентий е бил клирик от същата епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

1-ivan-r5Утре празнуваме паметта на всебългарския покровител преподобни Йоан/Иван Рилски. В неговата обител ще се съберат хиляди богомолци да потърсят там и пред неговите мощи небесното му ходатайство пред Бога за себе си и за своите близки.

Местата за пренощуване в манастира, както и в така известната „туристическа спалня” над манастира и в хотел „Царев връх” отдавна са заети. Затова от манастирското братство препоръчват да се търсят други възможности за преспиване в близки селища или да се дойде направо сутринта за светата литургия, която ще започне в 9:30 ч., за да могат да пристигнат поклонниците, които сутринта ще се отправят към Рилската обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

04Седмата международната научна конференция „Дриновски четения” отново се проведе в гр. Харков, Украйна, от 14 до 18 октомври 2013 г.

Този път в нея участва и представител на Българската православна църква. По покана на Харковския и Богодуховски архиепископ Онуфрий и с благословението на Н. Св. Българския патриарх Неофит Главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум беше гост-лектор на конференцията. Там той представи доклад на тема „Делото на акад. Марин Дринов в паметта на Българската православна църква”. От българска страна на конференцията присъстваха още акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН (1996-2008 г.), и Цветана Величкова от Научния архив на БАН.

По време на престоя си еп. Наум посети и Харковската духовна семинария. Пред учениците в семинарията той говори за Православната църква в България и за мисията на свещенослужителите в полза на Божия народ.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

barth-orosДа пазят светогорските предания и определенията на патриаршеския сигилий за устройството на Св. Гора препоръча Константинополският вселенски патриарх Вартоломей на монасите в руския атонски манастир „Св. Пантелеймон”. Също така той ги посъветва да избягват „безредието и смутовете”, които могат „да огорчат майката-църква”, и да стоят далече от „националистични и други стремежи”. Руският манастир беше един от двата манастира, включени в програмата на патриарха по време на визитата му в монашеската република. Посещението на патриарха става три месеца, след като патриарх Кирил посети същия манастир.

„Майката-църква чрез сигилия на нашия предшественик патриарх Йоаким II през 1875 г. определи във вашия манастир да живеят руски монаси, които еднакво заедно с гръцките да пазят преданията на Св. Гора, но и наредбите на този патриаршески сигилий, които ви съветвам и при нашето посещение добре да спазвате, така че да напредвате в истината и мира, да не се поддавате на безредие и действия, които причиняват огорчение на майката-църква, а пречат и на вас, чеда, да упражнявате своето монашеско призвание далече от националистични и други стремежи, осъдени не само от Великия и свят Събор в Константинопол през 1872 г., но и от преданието на Света Гора”, заяви патриархът.

 

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

13Депутатите дискутираха в четвъртък дали да бъдат освободени от данък сгради и такса смет религиозните храмове. Предложението е включено в промени в Закона за местните данъци и такси, внесен от Министерския съвет, които Народното събрание обсъди в четвъртък на първо четене.

Предлага се освобождаване от данък върху недвижимите имоти и от данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната.

От ГЕРБ посочиха, че се нарушават правата на общините. Любен Татарски попита по каква причина ще освобождаваме черквите, а няма да освобождаваме училища и болници. Нима там не се генерират отпадъци, поинтересува се той. Откъде накъде ще лишаваме общините от събирането на средства за услуги, които са извършили, попита той.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

photo verybig 994094Вчера в Берлин е пристигнал Великотърновският митрополит Григорий, който е и временно управляващ Западноевропейска епархия. Архиереят има за задача да организира изборите за нов митрополит на епархията, насрочени от Св. Синод за 20 октомври. Делегатите от общините из цяла Европа трябва да се съберат в седалището на митрополията в Берлин.

Гласуването ще се проведе в неделя, след св. Литургия в българския храм „Св. цар Борис“ в германската столица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

 MG 1624Вчера, на 16.10.2013 г., на 99 г. почина майка Евпраксия, дългогодишна игумения на Врачешкия манастир "Св. Четиридесет мъченици", Ботевградско, Ловчанска епархия. Покойната е постъпила в манастир още през 1937 г. и е била духовна сестра на бележитата подвижница майка Касиана, възстановителка на древния Врачешки манастир. След смъртта й през 1976 г. монахиня Евпраксия поема ръководството на сестринството и на делата на манастира. Високо равнище на духовния живот в обителта привлича нови жени да следват пътя на монашеството. Техният подвиг - на игумения Евпраксия и останалите монахини - става пример дори за благочестиви миряни-мъже, за монаси и свещеници, че и за архиереи.

През последните две десетилетия майка Евпраксия имаше добра помощ от по-младите сестри, но продължи да бъде духовна майка на всички тях. А името й беше дадено и на монахиня в Неврокопска епархия. Голямото строителство в манастира след политическите промени у нас не попречи на духовния живот, продължи и увеличаването на сестринството, за да може майка Евпраксия да си отиде със спокойна съвест, че тя оставя обителта на своето покаяние обновена в духовен и материален смисъл.

Погребението беше отслужено днес от Ловчанския митрополит Гавриил, архиереи, монаси, свещеници. Много миряни и монахини от далечни манастири дойдоха да се простят с майка Евпраксия и в молитва да й пожелаят небесно царство.

Бог да я прости и да я всели там, където тя през целия си живот мечтаеше да бъде!

Майка Евпраксия с игумения Мелания и монахини от Ресиловския манастир във Врачешката св. обител, 2011 г.:

 MG 1642-1

Снимки: Стефка Борисова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
article 15586_45363
Константинополският вселенски патриарх Вартоломей призова светогорските монаси да стоят далечe от икономическите инвестиции и да се посветят „изцяло на своята мисия”. Вселенският патриарх, който от вчера е на Света Гора по повод отбелязването на 100-годишнината от присъединяването на монашеската република към Гърция, отправи множество послания към нейните обитатели. В своето слово в Карея той каза: „Дойдохме да чуем вътрешните желания на вашите сърца, да се осведомим по-точно за възможните проблеми, които изпитва и това свято място на мълчанието и аскезата поради времената и кризите, поради човешкото безредие и да положим усилия и грижа те да бъдат разрешени...”. Целта, според патриарха, е монасите „необезпокоявани да продължат своето монашеско поприще далече от света и от нещата на света, от бурята и несигурността на така наречените икономически и други инвестиции, като насочите погледа и ума си само към „портата на милостта, към света Дева Мария”.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

rizareios koritsia_563_420По време на заседанията на пълния състав на Свещения Синод на йерархията на Атинска архиепископия, които протичат в момента, е била обсъждана и темата за приема на момичета в историческата Ризариева семинария в Атина. Критично е било отношението на Атинския архиепископ Йероним към решението на ръководството на семинарията и Министерството на образованието и религиите, които от тази година разрешиха приема на момичета в църковното училище. Сред мотивите за това решение бяха постоянният спад на броя на семинаристите и свързаното с това все по-ниско равнище на образованието, което осигурява историческата църковна школа.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

109826Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза 68-ия си рожден ден в Русе. Десетки миряни поздравиха доскорошния Русенски митрополит, който все още е и временно управляващ Русенска епархия. Патриарха поздравиха също областното и общинското ръководство на Русе. Областният управител Венцислав Калчев подари на Негово Светейшество колекция маркови вина от местна винарна, а кметът на града Пламен Стоилов – писалка, изработена от италиански дизайнер. Десетки миряни поднесоха цветя и личните си благопожелания към главата на Българската православна църква.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо, с което поздравява Българския патриарх Неофит по повод рождения му ден. В писмото се казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

osvПрезидентът на Сирийската лига Хабиб Ефрем е потвърдил информацията, че похитените сирийски митрополити са живи и има положително развитие в преговорите за тяхното освобождаване.

Преговорите за освобождаването на православния митрополит Павел (Язиги) и сиро-яковитския Марк Григорий Йохан Ибрахим, похитени от екстремисти на 24 април т.г. близо до Алепо, се водят успоредно с преговорите за освобождение на девет ливански заложници в Азаз, пояснил Хабиб Ефрем, позовавайки се на информация на генерал-майор Ибрахим Аббас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 2334На среща в Руския културно-информационен център в София на 14 октомври беше представена дейността на Църковно-научния център „Православная энциклопедия” пред българска публика. Целта беше да се разшири кръгът от български учени, сътрудници на проекта, по който за близо 15 години са издадени 32 тома от „Православната енциклопедия”. Лично ръководителят и главен редактор на центъра Сергей Кравец представи идеята на проекта и мащабната работа по него. Сергей Кравец подбира и координира екипа от учени, които участват в събирането, прецизирането, проверката и съставянето на статиите. Началото на работата по „Православната енциклопедия” започва в края на 90-те години на миналия век, а през 2000 г. излиза от печат първият том, специализиран върху Руската православна църква.

Над 120 научни редактори са ангажирани в изданието, което излиза със скорост 3 тома за година. Планира се да излязат още десетина тома до края на азбуката. В цялостния проект по „Православната енциклопедия” е ангажиран лично Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който е начело на Наблюдателния съвет на енциклопедията, а началото по нейната работа поставя неговият предшественик патриарх Алексий Втори. Към проекта има и втори – Попечителен съвет с председател кмета на Москва, в който влизат представители на бизнеса и дарителски организации. Третият съвет – общественият – е съставен от глави на културни и обществени институции. Така в капиталния труд по създаването на „Православна енциклопедия” са ангажирани хора от различни сфери на руския обществен живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSCN1146От 4 до 6 октомври митрополията на Александруполис (Дедеагач) в Гърция беше домакин на честването на 20-годишнината от създаването на Балкански православен младежки съюз (БПМС) (Balkan Orthodox Youth Association, BOYA) под мотото “Да бъдат всички едно“.

Събитието беше открито с приветствие на митрополита на Александруполис Антим, който изрази задоволството си за направения избор неговата мирополия да бъде домакин на събитието. Той подчерта, че "с този вид срещи православното население на балканските страни засилва перспективата за хармонично добросъседство, особено в този критичен момент за региона и страната".

На срещата присъстваха около 50 православни младежи от Гърция, Кипър, Турция (Вселенска патриаршия), Румъния, Сърбия, България и Албания.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]