Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

46430Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс Бургас и Сливенска митрополия организират Трети национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя”.

1. ЦЕЛИ: Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието. Да се стимулират тяхната творческа изява, любов към изкуството, Бог и православната вяра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

chehiya vybory_arhiepiskopa_200_autoНа 19 октомври в Прага, в православната катедрална църква "Свети Кирил и Методий" се проведе епархийско събрание, на което чешките православни свещеници трябваше да изберат нов Пражки архиепископ, съобщава рускоезичното издание "Пражский експресс". За високия пост претендираха Михаловицки и Кошицки архиепископ Георгий (Странски) (по-известен в Словакия като Юрай) и йеромонах Доротей (доскоро хомутовски свещеник Ернест Рапцун). В изборите участваха рекорден брой делегати - 116 души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2013-10-21 1652 001В седмицата преди празника на св. Йоан Рилски учителите от различни селища в България проведоха първия си урок с първокласниците, използвайки „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, за да запознаят учениците си със Закрилника на България – св. Йоан Рилски Чудотворец. Учителите изразиха задоволство от помагалото, създадено от екипа на „Двери", и споделиха, че учениците приемат с голям интерес първия урок, разработен в пособието.

Единият от авторите, д-р Полина Спирова, бе поканена да присъства на занятие, посветено на Рилския чудотворец, в столичното 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов”, което бе проведено от г-жа Виолета Минчева, главен учител. Тя е един от педагозите, който започна да работи по учебното помагало на „Двери” със своите ученици и сподели, че пособието наистина е в помощ на началните учители. Г-жа Минчева отбеляза, че самата тя е научила от помагалото много нови неща за християнството, а задачите за учениците, формулирани в уроците, са ги мотивирали за активно участие в учебния процес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

DSCN3917На празника на св. Йоан Рилски в най-старото училище на Видин „Цар Симеон Велики” се проведе среща на директори на училища и учители от начален етап от дунавския град и региона. На педагозите беше представено „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, подготвено от екип на „Двери”. Срещата се организира от Видинска митрополия и Регионалния инспекторат по образованието във Видин.

В аулата на централното видинско училище беше представена концепцията на учебното помагало, начинът на работа по него и бяха демонстрирани някои от разработените уроци. Учителите видяха как е развит първият урок в помагалото – „Закрилникът на България”, посветен на св. Йоан Рилски. Домакин на събитието беше архим. Поликарп, който предаде на присъстващите благословението на Видинския митрополит Дометиан и задоволството на архиерея и духовниците от епархията, че се организира среща с учителите по толкова хубав повод – представяне на учебно помагало, което да улесни педагозите от начален етап в преподаването на теми, свързани с християнството, неговите нравствени норми и ценности.

Екипът от автори беше представляван във Видин от д-р Полина Спирова, която увери педагозите, че всички, които искат да преподават по представеното учебно помагало, ще бъдат снабдени безплатно с разработените от екипа пособия за учителите и учениците. Всички директори и учители, присъствали на срещата, получиха комплект от учебното помагало.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 2702С нетърпение, голяма радост и тържествено богослужение в Рилския манастир беше отбелязан празникът на неговия основател – преп. Йоан Рилски Чудотворец. Всенощното бдение беше предстоявано от игумена на Троянската света обител, Браницки епископ Григорий, в съслужение с братството на Рилския манастир, йеромонаси и свещеници от различни епархии в страната. Богослужението благоукрасиха с антифонно пеене на дясната певница псалти от столицата, а на лявата – гости от съседна Гърция, ръководени от двамата братя протопсалти Георги и Петър Папаемануил. Бдението продължи до 2 часа сутринта, а храмът остана изпълнен с християни до самия му край. Преосвещеният епископ Григорий помаза с елей от кандилото на преподобния всеки един от присъстващите за благословение и изцерение на душата и тялото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
12На 20 октомври беше осветен новопостроеният храм в Ресиловския манастир "Покров Богородичен". С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит освещаването и последвалата св. Литургия извърши Ловчанският митрополит Гавриил. В съслужение с него бяха епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската света обител, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия,  архимандрит Поликарп от Видинска митрополия и много други.

На празника присъстваха много монаси, монахини, свещеници и вярващи люде както от Софийска епархия, така и от цяла България.

След светата Литургия митрополит Гавриил благослови богомолците и им пожела по молитвите на света Богородица Бог да ги укрепява в живота и вярата. Той благодари на епископите, духовниците и дяконите за духовното съслужение, както и на всички, които бяха дошли да се помолят и вземат участие в това духовно тържество в светата обител. Митрополит Гавриил е духовно свързан с Ресиловския манастир, който започна да се възражда по времето, когато архиереят беше викарий на Софийския митрополит и съдейства за неговото възстановяване. Това беше една от причините митрополит Гавриил да бъде поканен да освети новия храм на св. обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

044На 15 октомври в манастира "Св. Богородица" в Баламанд, Ливан, се проведе заседание на Синода на Антиохийската църква под председателството на Антиохийския и на целия Изток патриарх Йоан X. На заседанието е било решено Антиохийската патриаршия да избере двама нови митрополити за Антиохийската православна църква в Европа, където се създават две самостоятелни епархии. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Katharinenkloster Sinai_BW_2Манастирът „Св. Екатерина” на Синайския полуостров в Египет отново е отворен за поклонници, съобщава „Благовест инфо”. Достъпът до него беше прекратен в началото на септември от съображения за безопасност. През последните няколко седмици ситуацията на Синайския полуостров се е подобрила и властите са взели решение да позволят достъпа на туристи и поклонници до местните светини. Освен Синайския манастир за посещение е достъпна и Мойсеевата планина, и разположеният на нейния връх параклис „Св. Троица”. За възстановяването на режима за посещение на историческата обител допринесе и намесата на местното население и основно на бедуините, чийто основен поминък е свързан с туристите и поклонниците.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

orДнес в Берлин се проведоха изборите за Западно- и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква, Българска Патриаршия. Константийският епископ Антоний събра най-много гласове – 48. 35 гласа е събрал Месемврийският епископ Яков. Това означава, че в следващата неделя, на 27 октомври, Св. Синод ще определи един от тези двама кандидати за митрополит на епархията ни в Европа.Месемврийски епископ Иаков

Епископ Антоний изпълняваше длъжността викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, преди неговото оттегляне от този пост. Месемврийският епископ Яков беше викарий на Русенския митрополит Неофит. След избора му за патриарх той по собствено желание се оттегли на послушание в Бачковския манастир.

Резултатите от гласуването бяха очаквани, тъй като епископ Антоний беше сочен за фаворит за поста. Кандидатурата на втория кандидат е изтъкната, понеже фактически той е без шансове да бъде гласуван от Св. Синод.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (20 Votes)

Нашите сънародници в Цариград - днешния огромен турски град Истанбул - днес почетоха паметта на всебългарския светец и покровител Йоан Рилски Чудотворец. Макар и да са като една малка прашинка в 18-милионния мегаполис, 500-те цариградски българи пазят бащината си вяра и почитат свети Иван и като патрон на постоянно действащия български храм в Цариград - този на Българската екзархия в Шишли. Затова те отново се събраха в негова чест на празничната света литургия, отслужена от иконом Ангел Велков, българския свещеник в Цариград. Пя камерен хор, ръководен от диригента Киряк Лязев. Накрая о. Ангел произнесе проповед за живота и молитвения подвиг на свети Иван Рилски и припомни, че на този ден в Рилската света обител и във всички храмове на Родината тържествено се чества паметта му.

През последните години историческата желязна църква "Св. Стефан" във Фенер е в ремонт и богослуженията се извършват само в храма "Св. Иван Рилски" в Шишли. На Димитровден, 26 октомври, богослужението ще бъде в празнуващата църква "Св. Димитър" в българските гробища в квартал Ферикьой, съседен на Шишли.

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)

CA5В деня на небесния закрилник на всички православни българи – св. Йоан Рилски Чудотворец, ще се опитаме да потърсим баланс между вечните теми и актуалностите от деня. В този брой ви предлагаме:

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Крупнишки епископ Инокентий (Иван Стоянов Петров)

22 2d9e4oРоден е на 28 август 1963 г. в Ямбол. Завършва Духовната академия в София и става монах в Старозагорска епархия. През 1990-1992 г. е на специализация в Московската духовна академия. Завръща се и става един от дейците на разколa в БПЦ. През 1993 г. е ръкоположен за епископ от разколниците, а след смъртта на митрополит Пимен оглавява тяхната структура. По време на Всеправославния събор през 1998 г. пише покайно писмо и е приет „по крайно снизхождение” като епископ, но след събора веднага се отрича от покаянието си. През 2009 г. Съдът по правата на човека в Страсбург се произнася по делото „Инокентий и други срещу България”, образувано по жалба на разколниците заради „намеса на държавата във вътрешен църковен спор за легитимност на църковното ръководство", в което претенциите за огромни имуществени обезщетения са отхвърлени.

На 26.11.2012 г., вече след смъртта на патриарх Максим, той пак пише покайно писмо и Св. Синод отново го приема с титлата Крупнишки епископ, която му беше дадена от Всеправославния събор през 1998 г., когато той заедно със свои събратя от разкола се покая пред патриарх Максим, Вселенския патриарх Вартоломей и предстоятелите на другите поместни православни църкви. От 11.12.2012 г. Св. Синод на БПЦ назначава епископ Инокентий за викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Преди началото на разкола епископ Инокентий е бил клирик от същата епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

1-ivan-r5Утре празнуваме паметта на всебългарския покровител преподобни Йоан/Иван Рилски. В неговата обител ще се съберат хиляди богомолци да потърсят там и пред неговите мощи небесното му ходатайство пред Бога за себе си и за своите близки.

Местата за пренощуване в манастира, както и в така известната „туристическа спалня” над манастира и в хотел „Царев връх” отдавна са заети. Затова от манастирското братство препоръчват да се търсят други възможности за преспиване в близки селища или да се дойде направо сутринта за светата литургия, която ще започне в 9:30 ч., за да могат да пристигнат поклонниците, които сутринта ще се отправят към Рилската обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

04Седмата международната научна конференция „Дриновски четения” отново се проведе в гр. Харков, Украйна, от 14 до 18 октомври 2013 г.

Този път в нея участва и представител на Българската православна църква. По покана на Харковския и Богодуховски архиепископ Онуфрий и с благословението на Н. Св. Българския патриарх Неофит Главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум беше гост-лектор на конференцията. Там той представи доклад на тема „Делото на акад. Марин Дринов в паметта на Българската православна църква”. От българска страна на конференцията присъстваха още акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН (1996-2008 г.), и Цветана Величкова от Научния архив на БАН.

По време на престоя си еп. Наум посети и Харковската духовна семинария. Пред учениците в семинарията той говори за Православната църква в България и за мисията на свещенослужителите в полза на Божия народ.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

barth-orosДа пазят светогорските предания и определенията на патриаршеския сигилий за устройството на Св. Гора препоръча Константинополският вселенски патриарх Вартоломей на монасите в руския атонски манастир „Св. Пантелеймон”. Също така той ги посъветва да избягват „безредието и смутовете”, които могат „да огорчат майката-църква”, и да стоят далече от „националистични и други стремежи”. Руският манастир беше един от двата манастира, включени в програмата на патриарха по време на визитата му в монашеската република. Посещението на патриарха става три месеца, след като патриарх Кирил посети същия манастир.

„Майката-църква чрез сигилия на нашия предшественик патриарх Йоаким II през 1875 г. определи във вашия манастир да живеят руски монаси, които еднакво заедно с гръцките да пазят преданията на Св. Гора, но и наредбите на този патриаршески сигилий, които ви съветвам и при нашето посещение добре да спазвате, така че да напредвате в истината и мира, да не се поддавате на безредие и действия, които причиняват огорчение на майката-църква, а пречат и на вас, чеда, да упражнявате своето монашеско призвание далече от националистични и други стремежи, осъдени не само от Великия и свят Събор в Константинопол през 1872 г., но и от преданието на Света Гора”, заяви патриархът.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]