Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sv-DimitraДоростолският митрополит Амвросий и висши духовници от Украйна и Молдова отслужиха св. литургия в църквата "Св. Димитър" в силистренското село Калипетрово по случай храмовия празник, съобщиха от Доростолската митрополия в Силистра. В храма се пазят мощи на канонизираната през 2008 г. преп. Димитра Киевска - Доростолска, родена в Силистра през 1810 г. със светското име Матрона Александровна Егорова.

Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, който загинал в Кримската война (1853-1856). Матрона Александровна станала монахиня с името Димитра в чест на св. Димитър Солунски. Тя помагала на ранените на бойното поле по време на отбраната на Севастопол през 1855-1856 г., а през Руско-турската война от 1877-1878 г. организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници. Прославила се е със своята милосърдна дейност. Създала е и Киевския манастир "Въведение Богородично". Паметта й църквата чества на 22 март.

Пред два дни делегацията от украински духовници е приета от Българския патриарх Неофит, съобщиха от Доростолска митрополия. Днес храмови празници има в още 6 селища на Доростолската епархия. Храмов празник имат и жителите на гр. Главиница, който е в пределите на Русенската епархия. Димитровден е празник на този град.

Вижте също: Преподобна Димитра Киевска (Българска) - пътят на едно жертвено служение от Силистра до Киев

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Picture1Синодът на Македонската православна църква официално забрани митрополити, свещеници и монаси да ползват социалната мрежа Фейсбук, пише днес вестник ”Нова Македония”. Решението е било разпространено до всички епархии и бил посочен срок, в който трябва да се изключат от социалната мрежа. Неназовани източници от Синода са заявили, че решението било взето заради тези, които през последните месеци коментирали политическата ситуация в страната.

Конкретната причина за необичайната забрана са проблемите около строежа на новата църква "Свети Константин и Елена" в центъра на Скопие. По този повод владиците Агатангел и Пимен са си отправили през интернет обидни реплики.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
new 2От 1 януари 2013 г. в Чешката република е в сила закон, който урежда реституцията на църковни имоти, конфискувани от комунистическия режим през периода 1948-1949 г. Той предвижда през следващите 30 години 16 местни вероизповедания да придобият недвижима собственост на стойност 75 милиарда крони и още 59 милиарда крони като компенсация за имоти, чиято собственост не се възстановява. Едновременно с това държавата предприема съответно намаляване на своите субсидии за тези вероизповедания.
 

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)

22047На Димитровден във „Вяра и общество” ще видите:

Двадесет и пет години след създаването на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности една болезнена равносметка за опияняващото очакване, за необходимостта от промени, за статуквото и за резултата – разкол в Българската  църквата. Един провокиран от времето разговор с Христофор Събев - човека, който искаше да промени Църквата, но в крайна сметка я раздели. Вашите въпроси и мнения по темата можете да заявите предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на предаването ви очакваме на телефони  02 9 444 999 и 02 814 2551.

Очаквайте още: 

  • Неизвестното за Свети Димитър – защо светецът „убива” цар Калоян и къде най-напред се появя този иконографски сюжет, а също – има ли изобщо нещо общо със Солун iв. Димитър? Отговорите ще получим от историка доц. д-р Веселина Вачкова.
  • Ангелски криле – Директорът на СГХГ Аделина Филева ни разказва за Николай Ростовцев, руснакът, който стана  български художник и църковен зограф. Поводът е 115-та годишнина от неговото рождение.

 Гледайте ни, очакваме Ви  тази събота, 26 октомври – точно в 17.00 ч.  

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

444311На 25 октомври във връзка с отбелязването паметта на св. вмчк. Димитър Солунски Чудотворец от 17 ч. ще бъде отслужено тържествено богослужение-бдение, по време на което ще бъде поставено петохлебие за здраве и благословение на вярващите християни, както и осветено коливо в чест на светеца, който е покровител на катедралния храм и на град Видин.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан по време на бдението ще бъде отслужено за първи път в историята на храма и специално подготвеното последование на опело или Надгробен плач на св. Димитър Солунски Чудотворец. В края на службата ще бъде направено и литийно шествие около храма.

Последованието опело на свети Димитър се извършва по традиция в Солун, в храма, където се намират мощите на светеца.

Приканваме вярващите християни от Видин и региона да вземат участие в богослужението, да отправят молитви към св. Димитър и чрез това да се обогатят духовно по пътя си към Христа Бога.

На Димитровден катедралният храм на Видин чества своя храмов празник. Той ще бъде отбелязан със св. Литургия. 26 октомври е и Денят на град Видин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

thВ малкото селище Головинка на крайбрежието на Сочи морето изнесе на брега Иверска икона на св. Богородица. Местните медии свързаха събитието със зимната олимпиада, която ще се проведе в Сочи през 2014 г. и затова то получи широк отзвук. Предстоятелят на местния храм "Св. Нина Кападокийска" прот. Константин разказва, че туристи са намерили иконата на 13 октомври (Иверска икона на Божията майка по нов стил), а по-късно са я предали на местния храм. Според него не е случайно, че иконата е намерена в непосредствена близост именно до този храм, тъй като св. Нина се счита за просветителка на грузинския народ.

Иконата е датирана 1896 г., инкрустирана е със сребро, позлата и камъни и на нея се разчита надпис "Протойерей Александър Смирнов". Прес-службата на администрацията в Сочи съобщи, че иконата е частично повредена, но въпреки това е много добре запазена и ликът на св. Богородица е ясен. На 26 октомври, когато се чества Иверската св. Богородица, в храма "Св. Нина" ще бъде отслужена св. литургия в памет на това събитие.

 

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

sv Nikolay_Sofijski_mmm„Цветята – символ на естетика и култура” е името на изложбата, която се открива днес в София в църквата „Св. Николай Софийски” в градината на улиците „Пиротска” и „Опълченска”.

Събитието става реалност благодарение на проект „Декорация на религиозните храмове на територията на Район Възраждане” с финансовата подкрепа на Столична община. Това се осъществява в рамките на кандидатурата на София за Европейска културна столица за 2019 г. и се организира от СО – Район „Възраждане”.

Участниците в проекта са представители на гимназията за приложни изкуства „Св. Лука”, флористи-декоратори, представители на църковните настоятелства и членове на читалища на територията на района. Събитието включва представяне на флорални декорации в храмовете: храм „Св. Николай Софийски” – 11:00 ч., Католическа енория „Св. Йосиф” – 11:30 ч. и Софийска синагога – 12:00 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

d3Чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир се върна в съборния манастирски храм след дълга и продължителна реставрация, съобщава местното издание в. "Марица". Реставрацията на изображението продължи две години. Няма информация дали Бачковската обител ще отбележи празнично връщането на своята главна светиня в храма.

Реставрацията беше извършена от двама светогорски монаси-зографи - монах Методий Зографски и монах Симеон Дионисиатски, както и от реставратора Илия Асенов, получили благословията на Светия Синод и патриарха. Предварително беше съобщено, че е изготвен и нов сребърен обков на иконата с позлата и сложна византийска орнаментика и че среброто е било дарено на манастира от бизнесмен, бивш директор на Комбината за цветни метали в Пловдив. Бачковският игумен не съобщава дали реставрираната икона е с новия обков и каква е съдбата на стария, който има безспорна историческа стойност.

Както е известно, реставрацията на чудотворната икона не премина безпроблемно. Като причини се изтъкваха неясноти в договора със зографите, финансови проблеми, некоординирани действия между църковната власт и българските специалисти и т. н. По желание на Св. Синод чудотворната икона не напусна манастира, но в него беше оборудвана лаборатория за реставрация на стойност 35 хиляди лева.

Снимка: в. Марица

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Picture5 003Учебното помагало за интегриране на знанията за християнството в учебната програма за 1 клас беше представено пред директори и начални учители в още два града - Кюстендил и Благоевград. Срещата в Кюстендил беше организирана с любезното съдействие на кмета на града Петър Паунов и отдел "Култура" към общината. Зам.-кметът по хуманитарните дейности Виктор Янев представи част от авторите на помагалото на директорите и началните учители, които се бяха събрали в знаковото за града Килийно училище в двора на храма "Успение Богородично". Той отбеляза, че общината се гордее с тясното си сътрудничество с Православната църква и винаги е готова да подкрепи всяко полезно начинание за повишаване на християнската просвета на децата в града. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Vatican City_svgВатиканът подписа нов договор с правителството на Унгария, като промени условията на предишния конкордат, сключен през 1997 г. Новото споразумание между Ватикана и Унгария обхваща широк спектър въпроси, включително религиозното образование в държавните училища, облагането с данък на църковните учреждения, финансирането на реставрацията на историческите църкви и финансовото обезпечаване на дейността на Римокатолическата църква в страната.

През изминалата година и Черна Гора сключи конкордат с Ватикана, като по този начин стана първата страна с преобладаващо православно население, която сключва такъв договор.

Унгарците приемат християнството през 11 век, като остават в сферата на влияние на Римската църква. През 16 век страната е обхваната от Реформацията и повечето унгарци стават калвинисти, но през 17 век благодарение на успехите на Контрареформацията водеща религия става отново католицизмът. Днес 64% от унгарците са католици, 23% са протестанти (повечето калвинисти, а също и лутерани, петдесетници и баптисти). В страната има също така малък брой православни, както и униатска църква.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Old ChurchФилмът на българския режисьор Росен Елезов "Безсребърници" спечели специалната награда на кинофестивала "Златният Витяз" в Русия "За вдъхновено творческо постижение, отговарящо на девиза на кинофорума: "За нравствени христиански идеали. За възвисяване душата на човека".
 
Българският филм разказва превратната история на разрушения от комунистическия режим манастир "Свети Козма и Дамян" в с. Гигинци, видяна през житието и страстите на младия монах отец Никанор, и показва възстановяването на св. обител.
 
В категорията за успешен дебют беше отличен още един български художествен филм - "Лов за дребни хищници" на Цветодар Марков. Филмът на Кристина Николова "Вяра, любов и уиски" получи Бронзов витяз в категорията за студентски и дебютни филми.
 
Също в категорията за студентски филми бяха отличени за най-добра режисьорска програма следните филми на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград: «История под булдозери», режисьор Мариела Григорова; «Ухото на човека», режисьор Диана Павлова; «Ритъм във вените», режисьор Иван Менкачов; «Елайза», режисьор Цветомир Матев.
 

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)
a5
Оригинална инициатива за диалог между религиите – Ватиканът създаде днес собствен отбор по крикет, който ще се бори по мирен начин с англиканците, мюсюлманите и хиндуистите.

При представянето пред медиите с чай и сандвичи с краставица монсеньор Мелчиор Санчес, почетен президент на отбора по крикет на Ватикана, обясни, че той олицетворява съвета на папа Франциск, за когото е известно, че е почитател на футбола, "да се отворим към периферията на света".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

2012-10-23-0294На 23 октомври от 18 ч. в катедралния храм "Св. Димитър" на Видин с благословението на Видинския митрополит Дометиан ще бъде отслужена Яковова света литургия. Чинът на това богослужение се смята, че е съставен още от св. ап. Яков, брат Господен, първи Йерусалимски епископ. Якововата литургия се отслужва веднъж в годината в деня, в който се отбелязва паметта на нейния автор - 23 октомври.

Малко са духовниците у нас, които познават чина на това богослужение и го извършват. Богомолците във Видин пък са едни от малкото, които имат възможност да вземат участие в тази св. Литургия, при която всеки подготвил се християнин ще може да се причасти по древния чин: като сам поема тялото Христово и отпива от светата чаша.

От няколко години отслужването на Якововата св. литургия във Видин вдъхновява местните християни за чист и свят живот в Христос.

Приканват се благочестивите християни да присъстват и да вземат молитвено участие в последованието на апостолската света литургия.

На снимката: Отслужване на Яковова литургия във Видин през миналата година.

Снимка: Видинска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

126Днес депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Законопроектът предвижда освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната. Тази точка предизвика истинска полемика при предишните обсъждания. ГЕРБ са за освобождаването на храмовете, но настояват, че с този законопроект се изземат правомощия от общините. "Атака" също имаше забележки към текста по отношение на джамиите и имотите на мюсюлманското изповедание. При първото гласуване измененията бяха отхвърлени, а при второто - подкрепени от 102 депутати, с 59 гласа "против" и 42 "въздържал се".

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

cebdceb1cf83Критичният характер на словата на Вселенския патриарх Вартоломей по време на посещението му на Св. Гора имаха голям отзвук в монашеската република. Три бяха "горещите теми" в обръщенията на предстоятеля на Константинополската патриаршия, който е и епископ на Св. Гора. Първата беше за схизматичната общност в Есфигмен, която е окупирала манастира, втората беше за етнофилетистките тенденции в настроенията на някои манастири и преди всичко на руския "Св. Пантелеймон", и третата беше за неприсъщата за монаси "икономическата и инвестиционна активност", като визира преди всичко Ватопед.

Някои от светогорските монаси са много огорчени и претеснени от критиките на патриарха, съобщава Ромфеа. Най-болезнено е реагирало братството във Ватопедския манастир, чийто игумен архим. Ефрем в момента е подсъдим по делото "Ватопед". Патриахът заяви, че случаят на Ватопедския игумен и неговия сътрудник (подсъдим заедно с него) "излагат в цяла Гърция и по света святото място на Пресвета Богородица - място на нощни молитви и аскеза". Според него монаси не бива да се занимават с инвестиции и финансови операции, независимо какви са мотивите им. Мащабната социална дейност и осигуряването на нейното финансиране е дело, присъщо на християните-миряни, смята патр. Вартоломей.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]