Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

dodonis-zakinthouНеобичайна за българските разбирания ситуация се разви в Гръцката православна църква. Митрополит подаде оставка от поста протосингел на своята (бивша) митрополия. Става дума за бившия митрополит на о. Закинт Хризостом, който е един от влиятелните гръцки митрополити. Той е привърженик на идеята, че митрополитите трябва да имат "пенсионна възраст", след която трябва да се оттеглят от администрирането на своите епархии. Поради тази причина през 2011 г. на 72-годишна възраст той подаде оставка като митрополит на Закинт. Св. Синод на ГПЦ му даде титлата "митрополит на древлепросиялата митрополия Додони" (той носеше тази титла като викарен епископ преди да бъде избран за митрополит - б. р.). В продължение на две години обаче митр. Хризостом не изостави своята бивша вече епархия, а до миналата седмица работеше в нея в качеството си на... протосингел. По този начин той осигури приемственост в администрирането на епархийските дела, като подпомагаше своя приемник в управлението. Миналата седмица митр. Хризостом разпространи изявление, в което казва, че двете години са били достатъчни, за да се осигури приемственост в управлението и той вече се отказва от този пост, за да се посвети на новите си задължения в Св. Синод на Гръцката православна църква, където отговаря за поклонническия туризъм в страната. Митрополията на о. Закинт направи официално изявление, за да пресече медийни спекулации за конфликт между новия и бившия митрополит. Изявлението е подписано и от двамата йерарси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 2412На 3 ноември в Берлин ще бъде въдворен новият митрополит на Западна- и Средноевропейска епархия Антоний. Това е официалното представяне на новия епархийски архиерей пред клира и народа на епархията. Св. Синод изпраща свой пратеник за въдворяването, който прочита пред народа Патриаршеското и синодално послание за каноническия избор на митрополита. По традиция въдворяващият обикновено е някой от архимандритите на БПЦ (идеята е новоизбраният митрополит да е старшият клирик при това тържество – бел. ред.).

За церемонията в Берлин тази традиция е нарушена и за пратеник на Св. Синод е определен Великотърновският митрополит Григорий, който беше временно-управляващ Западноевропейска епархия и умело организира провеждането на митрополитските избори там.

Обикновено клирици и миряни посрещат новия си владика на границата на епархията, но поради спецификата на Западноевропейска митрополия и огромните й предели, това не може да стане. Посрещането и официалната церемония по въдворяването на митрополит Антоний ще стане в българския храм „Св. цар Борис Покръстител” в германската столица, квартал Ной Кьолн (Hermannstr. 84-90).

Очаква се там да се съберат духовници и миряни от цялата епархия, гости от България и чужбина, а също така клирици от други православни юрисдикции в Берлин. Сам митрополит Антоний е поканил видни заможни българи да го уважат за този акт.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

Picture1jЙерарх на Йерусалимска патриаршия, Севастийският митр. Теодосий, дойде на посещение в България по покана на... тамплиерите, пише руският информационен сайт „Седмица.ру". Той е у нас по лична покана на великия приор и висш масон Румен Ралчев. Митр. Теодосий изнесе в хотел Кемпински-Зографски лекция пред тамплиерите за положението на християните в Сирия. Руският информационен сайт съобщава, че в програмата на госта е предвидено и посещение в тамплиерския храм в София.

Междувременно гостът беше приет и от Българския патриарх Неофит в Синодната палата. Патриархът е благословил митрополит Теодосий да служи в неделя в катедралния храм „Св. Неделя”. На 1 ноември гостът ще служи в Стара Загора заедно със Старозагорския митр. Галактион, съобщава пък местният вестник „Старозагорски новини”. Както е известно, тамплиерите имат силни позиции в Стара Загора.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

IMG 2428На 30 октомври в столичното 68-о СОУ "Акад. Никола Обрешков" се състоя тържество по повод честването на 12-годишнината от откриването на кабинета по религия там. Празникът започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник о. Емилиян Костадинов от храм „Св. Илия“. Богослужението се проведе в кабинета по религия, където се бяха събрали децата, изучаващи този предмет, и тяхната учителка г-жа Зоя Михалкова, която е начален учител в същото училище. На тържеството присъстваха: Ваня Кастрева, началник на РИО София-град, Ваня Станчева, богослов, старши експерт в същата институция, кметът на района Ивайло Цеков, ръководството на училището, учители, родители, преподаватели по религия от други места.

В края на водосвета о. Емилиян се обърна с кратко слово към малките ученици, в което каза, че те са надеждата на нашата Църква и Родина. „В будните ви погледи виждам по-доброто бъдеще, защото вие тук учите, кои са важните неща в живота“, каза о. Емилиян. Той призова учениците да разказват на другите ученици и на своите родители, какво са научили на тези уроци, защото те не са имали възможност.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

ib679Гръцките църковни медии следят с интерес митрополитските избори у нас. Подробно беше отразен изборът на новия Средно- и Западноевропейски митр. Антоний, който ще си сътрудничи с каноничните епископи на другите поместни православни църкви в диаспора. Подчертава се, че той става най-младият член на Св. Синод у нас и по принцип сред православните епископи в Западна и Централна Европа.

Особено внимание църковните медии в южната ни съседка отделят на предстоящите избори във Варненска и Великопреславска епархия, тъй като митр. Кирил беше много популярен в Гърция. Ромфеа представя кандидатите за митрополитския трон във Варна, като отбелязва, че те са по-малко от кандидатите за Западноевропейската епархия. Описва се изборната процедура, която се различава от гръцката.

Накрая се отбелязва, че след изборите във Варна „остава отворен въпросът за епархията на Русе, която беше оглавявана от сегашния Български патриарх Неофит. Засега Св. Синод пази мълчание по този въпрос в нарушение на Устава на Българската православна църква”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

QATAR 602_420Гневна телеграма е изпратила Антиохийската патриаршия до Йерусалимския патриарх, настоявайки за разрешаване на проблема в Катар в срок до два месеца. В изявление на Св. Синод на Антиохийската патриаршия се говори за "корабокрушение" на преговорите между двете древни патриаршии, в които участваше Вселенският патриарх и гръцкото правителство, подкрепяйки позицията на Йерусалим. Синодалните архиереи на Антиохийска патриаршия твърдят, че ще предприемат всички възможни мерки, ако Йерусалим не отстъпи от позицията си и не се оттегли от Катар. Тези мерки включват и "прекъсване на църковното общение". Напражението в отношенията нарасна след провала на преговорите през юни месец, които се проведоха в Атина. В изявлението на антиохийския синод се казва, че спорът се е върнал в изходната си позиция и двете църкви "са на крачка пред окончателния разрив". Единственото възможно решение за Антиохия е приемането на тяхната позиция, а именно, че Катар спада в юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и там не е възможно да има архиепископ на Йерусалим. До решаването на проблема Антиохийската патриаршия ще оттегли своето участие от всички общи събития на каноничните православни епископи в диаспора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

38Митрополитът на Глифада Павел оглави гръцкия Червен кръст, беше обявено днес. Митрополитът поема Червения кръст в много труден за организацията момент. Като председател на управителния съвет той ще трябва да се справи с множество проблеми, свързани с финансовата криза и емигрантската вълна в страната. Една от първите му задачи ще бъде осигуряването на средства за заплатите на работещите в болницата на Червения кръст "Анри Дюнан" (швейцарски предприемач и филантроп, по чиято идея е създадена международната организация), които не са получавали възнагражденията си от осем месеца. В Гърция съществуват традиции на тясно сътрудничество между Църквата и Червения кръст, но за първи път митрополит оглавява авторитетната организация.

Глифадският митр. Павел (роден през 1943 г., митрополит на крайбрежните предградия на Атина от 2002 г.) е високообразован гръцки архиерей с дипломи по богословие, право, стопански дейности и социални грижи. Специализирал като стипендиант на Световния съвет на църквите в САЩ. Десетилетия работи като учител в средното образование, епархийски проповедник, ръководител на програма в радиото на Гръцката църква, духовник на места за задържане на малолетни и непълнолетни, социален работник в Атина, участва в църковно-социалната дейност в страната, както и в близо 50 мисии сред православните в Африка. Бил е и в България във връзка с духовното обгрижване на лишените от свобода у нас.

Бел. ред.: Първото червенокръстко дружество у нас е основано веднага след освобождението - в София през май 1878 г. и оглавено от Софийския митрополит Мелетий, а през октомври - и в Сливен с председател Сливенския митрополит Серафим. Веднага след съединението на Източна Румелия с княжество България, на 20 септември 1885 г. е основано националното дружество на Червения кръст с председател Търновския митрополит Климент (в мире Васил Друмев).

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (32 Votes)

DSC 3760На 29 октомври в аулата на Богословския факултет в София се състоя защитата на дисертацията на йеромонах Зотик (Гаевски), свещеник в руската църква в София. Темата на научната му работа е: „Евхологият на свети Петър Могила, митрополит Киевски (Литургическо изследване)”, а научен ръководител е доц. д-р дякон Иван Иванов.

Научното жури беше председателствано от доц. д-р Иван Рашков, който представи рецензия върху работата на докторанта. Рецензия представи и проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова.

Становища върху дисертацията представиха богословите доц. д-р дякон Иван Иванов и доц. д-р Мариян Стоядинов, както и славистът доц. д-р Светлозар Влайков – последните двама са преподаватели в БПФ на ВТУ.

Рецензентите отбелязаха приносния характер на представената дисертация и научното жури гласува на йеромонах Зотик да бъде присъдена научната и образователна степен „доктор”.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

IMG 2412Новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний очерта най-неотложните задачи, с които ще се заеме в епархията си вече в качеството си на епархийски архиерей. В интервю за в. Стандарт той заявява, че не предвижда да прави генерални промени в управлението на Западноевропейската ни епархия, но е ще се заеме с проблемите, които тлеят от години и тяхното отлагане доведе до задълбочаването им. Като викарий на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит, неговият приемник е наясно с неотложните задачи в епархията. Сред тях младият архиерей посочва нерешеният от години въпрос с освободения от поста си българския свещеник в Будапеща о. Стефан Мамаков, който е окупирал църковната къща и отказва да я напусне. Митрополит Антоний не премълчава и проблема с храма, който беше даден за ползване на българската църковна община в Рим и след това отнет. Остана тайна какви са мотивите на Ватикана да забрани достъпа на българите до църквата, но се надяваме при новото ръководство на епархията това да стане ясно.

Това, разбира се, са само част от нерешените въпроси в епархията, които новият митрополит наследи и предстои да решава. Архиереят даде заявка в словото си при избирането му, че в своето служение ще се старае да следва Божията воля, а не да угажда на човеци. Затова сега неговите епархиоти, а и цялата БПЦ, се надява в лицето на най-младия митрополит да види и най-съвестният Божи служител.4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

SAM 1329Учители от различни части на страната изпращат свои отзиви от работата си с учебното помагало на „Двери” за интегриране на знанието за християнството в 1 клас.

Директорката на училище „Св. Кирил и Методий” в гр. Брегово, Видинска епархия, г-жа Илияна Кръстева ни изпраща снимки от първия урок – „Закрилникът на България”, проведен по новото помагало с първокласниците в техния град. Преди това на специална среща г-жа Кръстева е представила помагалото и работата по него на родителите на децата.

Заниманията по темите на помагалото се провеждат в специален кабинет, декориран с характерни за региона черги и мебели. Уроците провежда лично г-жа Кръстева, която е историк по образование. Според нея интерактивният подход, използван в помагалото, ангажира учениците в учебния процес и те бързо напредват в новите знания.

3.96 1 1 1 1 1 Rating 3.96 (50 Votes)

bogoslovski fakultet_imagelarge

Днес, 28 октомври, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на СУ разпространиха декларация, в която заявяват подкрепата си за протеста на студентите, окупирали ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В декларацията на богословите се посочва, че „като членове на св. Православна църква ние призоваваме всички християни да проявят своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна“.

Днес в знак на подкрепа и съпричастност с така наречените „ранобудните студенти“ в сградата на Богословския факултет не се провеждаха занятия и изпити. От утре занятията продължават, съобщиха от БФ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

Italy 2010 042Миналата седмица беше подписано споразумение между Столична община и храм „Покров Богородичен“, представляван от фондация „Радост“, за провеждането на „Програма за милосърдни и духовно-просветни занимания за деца, лишени от родителски грижи”. Споразумението обхваща дейностите не само на територията на църквата "Покров Богородичен" и Енорийския център към него, но и в другите храмове и техните духовни центрове в София. Споразумението дава право на доброволци и служители към църковните институции да провеждат занимания с деца, лишени от родителски грижи, настанени в институции в столицата.

До необходимостта от подписване на подобно споразумение за сътрудничество се стигна, след като от близо година и половина в някои от домовете за деца, лишени от родителски грижи, в столицата се създаваха спънки на доброволците и не се позволяваше децата да напускат институциите с аргумента, че по този начин се извършва непозволена религиозна дейност.

При подписването на споразумението и двете страни се обединиха около разбирането, че „децата, лишени от родителски грижи, се нуждаят от духовна и светогледна подкрепа, с което да се подпомогне израстването им като съзнателни и отговорни личности“. В документа се подчертава особената и традиционна роля на Българската православна църква във формирането и развитието на българската духовност и култура и важността на това, младите хора да бъдат възпитавани в нейните традиции.

Предложената от фондация „Радост” програма за занимания със сираци е подкрепена от Софийската митрополия с писмо (изх. № 885/26.07.2013 г.), в което се посочва, че тя е „навременна и необходима за духовното и нравственото възпитание и подкрепа на децата“.  

„Програмата за милосърдни и духовно-просветни занимания за деца, лишени от родителски грижи”, обект на споразумението, включа редица дейности, които както и досега ще се извършват с участието на доброволци от различни столични енории:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 7888Преподавателският екип и децата от Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян поздравяваме епископ Антоний за избирането му за митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия. От сърце му желаем да е здрав и много силен, за да побеждава неволите зад граница и да е духовната опора на българите ни в чужбина, напуснали родината, за да търсят препитание и реализация.

Епископ Антоний остави в Смолян незаличимо наследство – Младежки православен център „Чисти сърца”, в който всяко дете или младеж, пожелали да укрепват във вярата и да развиват добродетели и таланти, могат да намерят тук подходяща среда и верни приятели.

Като основател и първи ръководител на центъра, епископ Антоний ни даде пример за дълбока и чиста вяра, изисканост в работата и благотворно служение. Нека така всеотдайно вече като митрополит разгръща силите си в Европа в полза на Православната ни църква, за радост и поука на младежите и децата там! Молим се Майка Богородица да го насочва в делата и да го закриля! Бог да е винаги с него!

На снимката: Среща на епископ Антоний с деца от „Чисти сърца” по време на честването на Баташките мъченици в гр. Батак през май т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

363240Защо е възможна появата на „православния сталинизъм” и какво трябва да направи Църквата и обществото за осмислянето на „проблемното” минало? Този въпрос заедно с въпросите за запазването на паметта за жертвите на политическите репресии през 20 век беше обсъден в Москва в края на миналата седмица в рамките на международната конференция на тема „Научно-богословско осмисляне на мъченичеството, изповедничеството и масовите репресии”.

Самият факт, че понятието „православен сталинизъм” се появи сега, в 21 век, е „срам и позор” смята православният публицист и отговорен редактор на Журнал Московской Патриархии Сергей Чапнин. Според него е необходим честен анализ на „неразвитостта на нравствената оценка на историята в съвременната Църква”. Може да се спори в какво се състои причината за „превратното разбиране на историческата памет”. Според Чапнин това е свързано с липсата на живи традиции, доколкото в качеството на такива днес се възприемат съветските традиции, които са „парарелигиозни по природа”. Като пресен пример той даде „патриотичното шоу” „Сталинград”, по време на което мотористи, представящи се за православни, в присъствието на държавния глава и множество хора цитирали от сцената Сталин и това било посрещнато с бурни аплодисменти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

ep-aleppo1Върховният мюфтия на Сирия Ахмад Бадреддин Хассун е заявил, че двамата отвлечени сирийски митрополити, според информацията, която има, са живи. "По данни на мюфтията, те се намират на територията на Турция. Според него зад отвличането им стоят чеченски бунтовници и свързани с тях турски спецслужби", заявява Елена Агапова, зам.-председател на Императорското православно палестинско дружество, след среща с Ахмад Хассун в Москва.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]