Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

201318060654200000001283244472Варненските свещеници, които бяха в основата на бунта, довел до касирането на първия избор за Варненски митрополит, са притеснени, че може да останат без хляб. Емисари на бачковския игумен Борис сипели закани към протестиращите, че ще има чистка, ако техният кандидат оглави овдовялата епархия. Това обясни пред “Труд” отец Георги Фотакиев, който служи в храма “Св. цар Борис I” в кв. “Аспарухово” и поддържа духовен център за обгрижване на младежи, скъсали с дрогата. Отец Фотакиев е сред 30-те епархийски избиратели, които на 15 декември отново ще избират двама от 13-те кандидати за митрополит.

В понеделник из Варна плъзна слух, че бачковският игумен е в града да агитира за себе си преди насрочената за вторник свещеническа конференция на служещите във Варненската и Великопреславската митрополия. “Нямам такава информация, но и да е тук, Борис едва ли мен ще потърси”, коментира отец Фотакиев. Същото беше мнението и на епархийския избирател и активен участник в протестите отец Василий Шаган, който служи в храма “Св. Николай”. Двамата изразиха надежда конференцията, благословена от наместник-митрополита дядо Амвросий и от патриарх Неофит, да доведе до единство и подкрепа за читава кандидатура за овакантения духовен пост. “Трябва да се обединим около някакъв идеал и да подскажем на миряните, каква трябва да е личността на бъдещия владика. Той трябва да е чист, непорочен, името му да не е опетнено със скандали. Трябва да е активен, млад човек, който добре да познава епархията”, каза отец Шаган. “Длъжни сме да изберем истински духовен баща, който да води и подчинените си, и миряните към добро”, добави отец Фотакиев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

pelagia 560_420Вчера вечерта ислямисти от "Ал Нусра" са отвлекли игуменката на манастира "Св. Текла" в сирийския град Маалюля майка Палагия. Заедно с нея вероятно са отвлечени и останалите 11 сестри от православното сестринство в историческия манастир. Новината разпространи радио Ватикана, позовавайки се на информацията на папския нунций в страната. "По всяка вероятност джихадистите бунтовници са ги отвели на север, към Ябруд. Не знаем още какви са били техните мотиви: дали става дума за отвличане с цел откуп или за поемане на контрола върху манастира, за да могат оттам да действат необезпокоявани в Маалюля". Новината е разпространена от всички местни медии. Според държавната информационна агенция SANA в манастира са извършени и вандалски прояви. Според агенцията в обителта живеят около 40 монахини, както и сираци.

През септември "Ан Нусра" пак превзе същия манастир и държа 15 заложници в продължение на 5 дни, преди да отстъпи пред операция на сирийската армия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

SDC13926На 22 ноември в 78-о СОУ „Христо Смирненски“ в гр. Банкя се състоя открит урок по религия с учениците от I клас на тема „Въведение Богородично“. Чрез интересна презентация учителката по религия г-жа Миленка Йоцова разказа на малките ученици за евангелското събитие. За смисъла на празника децата научиха от енорийския свещеник отец Василий. На урока присъстваха учители по религия от други столични училища, учители и ръководството на училището, както и г-жа Ваня Станчева, експерт в РИО – София-град.

След открития урок с първокласниците се състоя и урок с най-големите – сборна група по религия с ученици от V до VII клас. Занятието се проведе в кабинета по религия, който беше тържествено осветен преди три години от Знеполски епископ Йоан. Урокът беше на тема „Десетте Божи заповеди“. Беше спазена традицията в часа да присъства и енорийският свещеник, към когото учениците отправиха своите въпроси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)

5wХърватите подкрепиха на референдум поправка в конституцията, забраняваща хомосексуалните бракове. 33.79% от гласоподавателите в Хърватия са взели участие в референдума. Според преброяването на бюлетините близо 65 на сто от участниците в референдума са отговорили с „да” на въпроса трябва ли бракът да бъде дефиниран в конституцията като съюз между мъж и жена. 35 на сто от гласоподавателите, участвали в референдума, са отговорили с „не” на поставения въпрос, добавя ДПА, цитирана от БТА.

Референдумът, поискан от консервативни неправителствени организации и Римокатолическата църква, бе заклеймен като дискриминационен от защитници на правата на хомосексуалните, посочва АФП.

В съответствие с референдума в конституцията на страната ще бъде внесено ясно определение за брака като съюз между мъж и жена. Страстите в Хърватия се покачиха пред последните седмици, докато опоненти и поддръжници водиха разгорещени дебати за гей браковете.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (30 Votes)

Празникът на св. апостол Андрей Първозвани беше отбелязан в София по традиция в посветения на апостола столичен храм в ул. „Опълченска”. Там светата литургия отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрити и свещеници, предстоятели на столични храмове, както и трима дякони. Единият от тях, дякон и доктор по философия Сава (Щони) Кокудев, по време на литургията беше ръкоположен от епископ Йоан за свещеник. При ръкоположението го водеше неговият духовен наставник прот. Николай Нешков, председател на храм „Св. Николай Мирликийски” на ул. „Калоян” в София. Песнопенията изпълни сборен състав от столични църковни певци начело с г-н Андрей Ив. Касабов, секретар на Софийската митрополия и именник в този ден.

Архиереят с благословението на Светейшия патриарх Неофит извърши и още едно ръкоположение на тази света литургия  в дяконство на богослова Иван Тодоров, свещенически син от с. Дреновец, Ломско, и добър църковен певец.

Припомняме, че прот. Николай Нешков и дякон (вече свещеник) Сава Кокудев бяха прогонени от руската църква от сегашния представител на Московската патриаршия игумен Филип. Дякон Сава от началото на миналата година служеше в столичния храм „Св. Седмочисленици”, а о. Николай от един месец е председател на „Св. Николай” на мястото на прот. д-р Кирил Попов. Велика е Божията милост!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

1402879 711196592225235 412867066 oНа 2 декември от 19 ч. в столичния младежки театър „Николай Бинев” ще се проведе концерт „Продължаваме заедно”, посветен на 3 декември, Международен ден на хората с увреждания. В спектакъла ще вземат участие ученици от неделното училище за деца със специфични нужди към столичния храм „Св. Кирил и Методий”, които работят под ръководството на Силвана Павлова.

Другите участници в концерта са: група на слухоувредени актьори театър „Мим-Арт”, група „ Жестим”, Асоциация на родителите на деца с увреден слух. Гост-изпълнители ще бъдат: Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Етиен Леви, Мими Иванова, Галя Георгиева, Ивайло Захариев и др.

Концертът дава възможност за приемственост и развитие на сценичните изкуства между различните поколения хора с увреждания.

Организатори на културното събитие са фондация „Развитие и интеграция” и фонд „Социална закрила”. Концертът се провежда под патронажа на Столична община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zx4Старозагорският митр. Галактион е постъпил в началото на седмицата в болница „Лозенец”, известна като Правителствената, за контролен преглед. Архиереят се възстановява трудно след прекарана пневмония през първата половина на годината, която, по неговите думи, е подценил. Междувременно беше разпространена информация, че било възможно митр. Галактион да е отровен. Изследванията по повод на тези слухове обаче определено са показали, че в организма на архиерея няма никакви данни за отравяне. Здравословните му показатели се подобряват. Старозагорският митрополит се наблюдава от директора на болницата проф. д-р Любомир Спасов. Той заяви пред медиите, че митрополитът е постъпил за рутинни изследвания и предстои да бъде изписан след няколко дни. Вероятно той ще може да присъства и на заседанията на Св. Синод след 10-дневната почивка, която старците си гласуваха.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)

IMG 2947Тази година се навършиха 15 години от официалното откриване на библиотеката с библеистична литература в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Със скромните сили на колегията, която се потруди за изграждането и организирането на библиотеката, с добрата воля на Богословския факултет като домакин и партньор и с несравнимата щедрост и съдействието на световното Дружество за новозаветни изследвания (SNTS), посредством неговия Комитет за Източна Европа, днес се радваме и разчитаме на 9 500 библиотечни единици, от които 7 000 книги и 2 500 тома периодика. Това са най-новите изследвания в областта на библейската наука (Стар Завет, Нов Завет, юдаистика) на 15-ина езика, като най-много са на немски, английски, гръцки, френски и руски език.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

3Тържествената церемония по връчване дипломите на абсолвентите на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2013 г. се проведе в Аулата на факултета. В началото на събитието студентите и преподавателите изпяха тропар в чест на св. Климент Охридски.

Церемонията по връчването на дипломите откри деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, който посрещна с добре дошли абсолвентите и даде думата на зам.-ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Той приветства завършващите студенти с думите:

„Обикновено аз съм по-голям оптимист от декана, когато на такова тържествено събрание подготвяме раздаването на дипломите, и сега също съм оптимист, защото знам, че в един много добър факултет, в един много добър университет сте получили висшето си образование. Но в същото време си давам сметка, че пред вас предстои един тежък път, който може би още не осъзнавате, и причината за това е цялостната криза, в която се намираме… Няма да прогресираме, въпреки свободата и въпреки оправящата се икономика, докато не разберем, че липсата на вяра води до липса на морал”, допълни проф. Герджиков.

„Вашето поколение трябва да ни измъкне от тази криза. Предишните три поколения няма да направят това, ние сме хората, които израснаха отделени от Църквата, които бяха възпитавани в атеизъм, които не знаят дори в храма какви са ритуалите, нито какъв е църковният календар. Тези хора усещат една духовна липса, която вие трябва да запълните и аз ви пожелавам успехи в това. Дано не ви прозвучи песимистично, надявам се вие да свършите тази работа и да помогнете на всички нас в това”, каза още проф. Герджиков. Той пожела успех на абсолвентите и по традиция обяви випуск 2013 година за завършил.

2d

Деканът на факултета изрази надеждата си бакалаврите да изберат магистратура, а магистрите да ориентират погледа си към докторантски специалности, за да продължат да се усъвършенстват в богословската наука. „Днес слагате финалната точка поне на един етап от вашето образование”, каза той.

Дипломираните абсолвенти са 63 – 34 бакалаври и 29 магистри. Отличниците са трима. Емануела Иванова е на първо място с успех отличен 5.97. По традиция тя изказа приветствено слово към своите колеги и преподаватели и започна речта с думите на премъдрия Соломон: „Който е търсил от ранно утро, няма да се умори, защото ще я намери да седи пред вратата му. Да се мисли за нея, вече е съвършенство на разума. И който стои буден заради нея, скоро ще се освободи от грижи, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява на пътищата и при всяка мисъл се среща с тях. Нейно начало е най-искреното желание да се учиш, а причината да се учиш е любов. Любовта пък е да пазиш законите ѝ, а да пазиш законите, е залог за безсмъртие. А безсмъртието приближава към Бога. Затова стремежът към премъдрост възвежда до Царство”. Тя прикани колегите си да погледнат през призмата на изминалите години: „Приемът – какво ни доведе – любов към мъдростта, жажда за знание, любопитство, стечение на обстоятелствата, приятелски или професионален съвет... Дипломите, които получаваме днес, всъщност получават нас. Те поставят диадема на главите ни, белег на челата ни, носят отпечатъка на отговорност, който трябва да носим достойно. Повече не можем да се крием зад оправданието на незнанието”, напомни тя на колегите си. Емануела Иванова завърши с благодарност към Бога, преподавателите, семействата на колегите си и всички светли личности от нашата история.

100 5046

100 5049

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)

44Младежи-социалисти ще окупират Богословския факултет, докато не бъде отделен от държавния Софийски университет. Акцията е на Социалистическа партия „Български път” и е най-вече срещу активното участие на проф. Калин Янакиев (който обаче не е преподавател в БФ!  бел. ред.) и други преподаватели в „улични акции срещу законно избраното правителство на Р. България”. За да изложат позиции в студиото, събеседници на Горан Благоев ще бъдат проф. Ангел Димов, председател на Социалистическа партия „Български път” и преподавателят в СУ проф. Калин Янакиев. Ще чуем и мнението на гл. ас. д-р Екатерина Дамянова  преподавател в Богословския факултет.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (52 Votes)

imнДнес Св. Синод е наказал с аргос (от гръцки, букв. „недействащ”) йеромонах Кирил, брат на Троянския манастир, за когото медиите през последната седмица разпространиха скандални сведения за недопустими за монашеското му звание хомосексуални връзки. Както отбеляза юристът Борислав Цеков в предаването РеАктивно на радио „Дарик”, изненадващо Св. Синод е взел под внимание незабавно доклад от игумена на Троянския манастир, Браницкия епископ Григорий, и е наложил наказанието „пълно запрещаване от свещенослужение” (устав на БПЦ, чл. 191, ал. 1, т. 5), докато приключат разследванията по сигнала на игумена.

Синодни източници говорят за вече започнало вътрешно разследване от игумена на манастира, като отбелязват, че обвиненията на практика засягали повечето от членовете на манастирския събор и било малко вероятно този първоинстанционен орган да стигне до някакъв резултат. Затова се разчита на разследването от комисията по въпроса, която определи Св. Синод.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

2013-11-29 1534Учебното помагало по български език, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в първи клас вече може да бъде закупено онлайн от книжарница „БГ Учебник” за 5,30 лв. тук. Цената е за комплект, който включва: пособие за учителя с мултимедиен диск и папка с работни листове за учениците. По този начин всеки, който желае да притежава учебното помагало, ще може да си го поръча онлайн от цялата страна.

За учителите пособието продължава да е безплатно, както и работните листове за учениците. За поръчки учителите могат да пишат на електронната поща на „Двери” – redaktori@dveribg.net.

Досега близо 1000 учители са получили учебното помагало, а над 3000 папки с работни листове са доставени в различни населени места в страната за учениците по поръчка на техните преподаватели. По-голяма част от педагозите, използващи помагалото, са начални учители. Само в София досега са раздадени близо 1000 комплекта работни листове за учениците. Има учители, които разпечатват или копират листовете за децата от своя клас. Те споделят, че учебното съдържание е много интересно за първокласниците и се приема с одобрение и от техните родители.

Бог да благослови дарителката за това добро дело!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

varna2Свещеници от Варна, председатели на храмовете в града, са изпратили молба до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Св. Синод и временно управляващия Варненска епархия митрополит Амвросий да бъде свикана свещеническа конференция за духовниците от цялата митрополия. Свещениците предлагат конференцията да се проведе на 3 декември от 10:30 ч. във Варна. Целта на срещата е да се обсъдят стъпки за преодоляване на разделението, настъпило сред духовниците и миряните на епархията след опорочените епархийски избори за митрополит, касирани от Св. Синод. Председателите на варненските храмове искат по време на конференцията да се обсъдят предстоящите нови избори, които ще се проведат на 15 декември, да се изгладят противоречията и да се избегнат нежелани прояви по време на предстоящия вот.

В писмото на свещениците до митр. Амвросий се подчертава, че те носят отговорност пред Господ, християнския народ и покойния митрополит Кирил за провеждането на „честни  избори, от които зависи бъдещето на епархията”. Те заявяват още, че ще положат всички усилия за постигане на честен вот, за да може и след избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит „да служим на Бога и на християнския народ в единство и с мир в сърцето”.

Писмото е подписано от председателите на девет варненски храма начело с председателя на  митрополитската катедрала „Успение Богородично”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

varna-cathedral 1517392cИнициативният комитет "За чистота в Българската православна църква", който беше създаден непосредствено след епархийските избори за Варненски митрополит на 17 ноември т. г., разпространи обръщение, в което благодари на Св. Синод за касирането на изборите и отправя призив, насрочените нови избори да преминат честно и съобразно Устава на БПЦ. Християните във Варненска и Великопреславска епархия се надяват новият Варненски митрополит да отговаря на изискванията на чл. 83.2.2 от Устава за кандидатите за митрополити, които трябва да имат "добродетелен и благочестив живот" и да са "украсени с монашески добродетели". "Защото Българската църква няма нужда от свой "Делян Пеевски", пишат те. Ето и целия текст на обръщението:

"Изразяваме благодарност към Св. Синод за взетото на 23 ноември т. г. решение за касиране на епархийския избор за Варненски и Великопреславски митрополит. С това мъдро и правилно решение Св. Синод застана на страната на мнозинството миряни във Варна и епархията, които не приемат епископ Борис като достоен кандидат за свой митрополит. Касирането на епархийския избор доказа правотата на нашето дело като клирици и миряни, ратуващи за чистота в Българската православна църква.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

H9YПловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу Старозагорския владика Галактион. Сигналът е внесен вчера.

Днес на заседанието на Светия Синод Ловчанският митрополит Гавриил също потвърдил, че и до него е стигала информация за опит да бъде отровен Галактион, съобщи "Стандарт".
 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]