Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

GlozheneПороен дъжд активизира свлачище и откъсна Гложенския манастир за около денонощие. До светата обител по принцип се стига трудно, тъй като пътят е тесен. Обилният валеж в понеделник следобед обаче предизвика срутване на скална маса, която затрупа пътя и направи достъпа до манастира невъзможен и за пешеходци.

Работата по отварянето на пътя продължи днес през целия ден. Сутринта кметът на Ябланица инж. Иван Цаков заедно със строителни специалисти посети засегнатия участък и изпрати техника за ликвидирането на пораженията. Дървосекачи разчистваха повалени от бурята дървета. Пътят беше отворен в късния следобед, лично Ловчанският митр. Гавриил стигна до Гложенския манастир с автомобила си, за да се увери, че игуменът Нектарий е добре. В този момент гости не е имало.

Пороят се изсипа над Тетевенско в понеделник привечер и продължи около два часа.

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (19 Votes)

3805093В деня на 1026-годишнината от Кръщението на Русия и деня на равноапостолния княз Владимир, Покръстител на Русия, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на тържествено богослужение в храм „Христос Спасител” в Москва призова вярващите да пазят православната си вяра като залог за сигурност, благополучие, процъфтяване и единство на народите на цяла историческа Русия. Също така той се помоли за мир в Украйна.

Патриарх Кирил отбеляза, че православната вяра е малкото, което днес е стигнало до съвременните хора и обществото, то е нещото, което се е запазило от времето на княз Владимир.

„Княз Владимир, като апостол Павел, е приел тази вяра, тази евангелска вест не от човека, а чрез откровение на Иисус Христос. Именно поради това, че в основата е Евангелието, в неговата сърцевина е словото Божие, безспорно то не може да бъде разрушено от никакви исторически бури, а именно поради това живее и словото, и всичко онова, което създават хората, свързвайки творчеството си с това божествено откровение”, добави Московският патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

DSCI0038Пловдивска митрополия спечели и на втора инстанция спора със Съюза на архитектите за собствеността на манастирския комплекс „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград. Архитектите имат право да обжалват решението пред Върховния касационен съд, но при всички случаи още сега са длъжни да върнат владението на Църквата. Това означава, че вече и по документи, и фактически имотът отново е манастир.

Горноводенският манастир „Св. Кирик и Юлита” е бил даден на архитектите за ползване през 1981 г. от тогавашния владика Варлаам под натиск на местното БКП. Те трябвало да го възстановят и да го ползват за база. Според Църквата новите стопани са нарушили споразумението, като не са реновирали храма. През 2008 г. митр. Николай изпрати до архитектите нотариална покана да му върнат имота и те заведоха дело. В отговор пред затворената порта на обителта владиката пострига монахиня Юлита и я обяви за игумения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

gwdЗа последните три години Столичната община е инвестирала половин милион лева за изграждане на храмове, каза кметът Йорданка Фандъкова при проверка на строежа на храм „Св. Рождество Христово”. Църквата от тази пролет се изгражда в район „Младост” със съвместната подкрепа на Столична община, кмета на района и дарителски средства.

„Въпреки големия брой жители на софийския квартал, до този момент там не е имало изграден храм. Именно заради това гражданите са изключително активни с даренията си и се обединяват в името на вярата”, сподели кметът на район „Младост” Цвета Авджиева.

Стойността на строителните работи е 40 хил. лева. Готов е грубият строеж, предстои работа по покрива на храма.

С решение на Столичния общински съвет през тази година са отпуснати общо 160 000 лв за строежа на църквата в район „Младост”, за Арменската църква – 40 000 лв, за църквата във Владая „Пресвето Успение Богородично” – 20 000 лв, за църквите в гробищните паркове в „Малашевци” и в „Бакърена фабрика” – общо 30 000 лв. Отпуснати са и 30 000 лв за ремонт на ротондата „Св. Георги” и храма „Св. Петка”. До момента в строежа на църквите са участвали много дарители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

S00Неврокопският митр. Серафим и свещеници от епархията отслужиха панихида в памет на загиналите в битката преди хиляда години воини на цар Самуил. Поменът бе отслужен днес на Мемориала „Самуилова крепост” край петричкото село Ключ, където се е провела историческата битка. По този начин община Петрич отбеляза 1000 години от Беласишката битка между войските на българския цар Самуил и византийския император Василий II Българоубиец.

На 29 юли 1014 г. ромеите разбиват българите, пленените наши воини са ослепени (от 6 до 15 хиляди души по различни сведения), като на всеки 100 оставят по един едноок водач. Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври същата година.

Сред гостите на Националния парк-музей бяха академик Стефан Воденичаров, директор на БАН, и акад. Васил Гюзелев. Воденичаров е и зам.-председател на Националния комитет по отбелязването на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил. Двамата учени поднесоха венец пред паметника на загиналите български воини.

„Целта ни бе да почетем тази саможертва. Битката при Беласица я губим, но истинският победител се оказва цар Самуил. Защото България съществува и днес, а Византия – не. Този наш държавник е успял да направи така, че да моделира и да обедини народа ни. Да се бориш за свободата е свято дело”, каза в тържественото си слово директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

news foto_1057В неделя, 20 юли 2014 г., във виенския храм „Св. Възкресение Христово” на сръбската православна общност беше въдворен за ръководител на Австрийско-швейцарската епархия на Сръбската православна църква досегашният викарий на Сръбския патриарх, Ремесиански еп. Андрей. Сред гостите присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, апостолическият нунций за Австрия Петер Щефан Цурбриген, дипломати, високопоставени представители на вероизповеданията, а също така и множество православни християни.

Светата Литургия беше отслужена от Н. Св. Сръбския патриарх Ириней в съслужение с архиереи на СПЦ и на други поместни православни църкви. В словото си патриархът подчерта историческото значение на този акт, визирайки създаването на новата епархия за Австрия, Швейцария, Италия и Малта преди няколко години по решение на Архиерейския събор на СПЦ и избирането за неин пръв предстоятел на епископ Андрей.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

274По време на срещата на гръцкия премиер-министър Андонис Самарас с ръководството на Света Гора е било обсъдено и желанието на монасите от Ватопедския манастир църковната семинария „Атониада” да получи правото да обучава младежи и след завършване на средното им образование. „Атониада” се помещава в скита „Св. Андрей” към Ватопедския манастир и в нея се обучават момчета по програмата за основно и средно образование на Гърция.

Сега монасите искат да се разширят образователните права на семинарията и тя да осигурява богословско образование в подходяща рамка, със съответните професионални права. Министърът на образованието Андреас Ловердос, който придружаваше гръцкия министър-председател, се ангажира да проучи възможността новата образоватена програма да получи държавно финансиране по европейската програма „Учене през целия живот”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

28Св. Синод на Московска патриаршия реши да бъде възстановено празнуването всяка година на Деня на трезвеността. Това ще става на 11 септември, когато се отбелязва Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и се съблюдава строг пост.

В Библията се разказва, че по време на пир за рождения си ден цар Ирод е омаян от танците на Саломия и обещава да изпълни, каквото тя поиска. Саломия е дъщеря на Иродиада, съпруга на брата на Ирод, с която царят живеел незаконно и бил непрекъснато критикуван от Йоан, когото царят вкарал в тъмница. Ирод Антипа, владетел на Галилея, съжалил за даденото с лека ръка обещание, защото се опасявал да не разгневи Бога, но въпреки това наредил да бъде убит Кръстителят.

В решението на Св. Синод на Московска патриаршия се казва още, че е приета Концепция на РПЦ за утвърждаване на трезвеността и профилактиране на алкохолизма. На 11 септември ще има „молебенно пение за страдащите от недъга на винопитието”, проповед за трезвения начин на живот и мероприятия за поддържането му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

news 1499Православният богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий” приема студенти по две акредитирани специалности:

  • ТЕОЛОГИЯ и ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА

Завършилите специалността Теология получават степен бакалавър с професионална квалификация „Теолог, учител по религия”. Те намират реализация в системата на Българската православна църква, държавното и частното образование, социалната сфера, културните институции, медиите и други.

Завършилите специалност Църковни изкуства получават степен бакалавър с професионална квалификация „Художник – църковни изкуства”. Те получават правото да проектират и реализират цялостни и частични иконографски изписвания на храмове, изпълнявани в различни техники – икони, миниатюри, стенописи, мозайки и други.

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (38 Votes)

75Днес в Лопушанския манастир беше хиротонисан Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит. Хиротонията извърши Видинският митр. Дометиан в съслужение с още един български митрополит – Великотърновският Григорий. Участие взе и архиерей на Московска патриаршия – Воскресенският архиеп. Сава, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, както и епископите Велички Сионий, духовен отец на новия епископ, и Траянополски Киприян. За да уважат хиротонията на епископ Поликарп, бяха дошли негови приятели духовници от Гърция, Сърбия и Румъния.

Видинският митр. Дометиан каза, че титлата Белоградчишки епископ му се дава „в памет на 100-годишнината от блажената кончина на многозаслужилия Видински митрополит Кирил, за да бъде светла вечната му памет. Тази титла е била дадена на нашия предшественик от приснопаметния Екзарх Антим I при извършване на епископската му хиротония в далечната 1872 г. в историческия храм на св. архидякон и първомъченик Стефан, намиращ се на Златния рог в Цариград”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 2488На 27 юли празнуваме паметта на светите славянски просветители, равноапостолните Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Отбелязваме я заедно с паметта на светия великомъченик Пантелеймон, християнин доблестен и лечител всемилостив, каквото означава и името му. На този ден в 916 г. се е упокоил и св. Климент Охридски. Неговият празник отбелязваме на 25 ноември, а днес Църквата е отредила заедно с него да се чества и паметта на неговите учители и съученици, просветили във вярата Христова славянските народи и поставили началото на славянската, а преди всичко на българската просвета и култура. Затова едва ли е случайно, че се е създала традиция дейците на българската книжовност и култура да бъдат изпращани във вечността със заупокойна молитва тъкмо в този знаков храм в центъра на българската столица.

За днешния празник, когато се отбелязват и 111 години от освещаването на храма, бивша джамия, стотици вярващи се стекоха в столичния храм „Св. Седмочисленици”, за да се присъединят към светата богослужба, с която Българската православната църква почете светите Седмочисленици и св. вмчк Пантелеймон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

kplavПо време на ремонтно-реставрационни работи в подземната църква „Рождество Христово” в т. нар. Далечни пещери на Киево-Печерската лавра строителите случайно се натъкнали на неизвестно досега погребение в сводестата ниша в стената – локула, предназначена за погребения. Завеждащият археологическия отдел към лаврата Сергей Балакин съобщи, че гробът е открит в южната стена на храма, на височина 1.95 м. от съвременния под. Откритите човешки останки са в неанатомичен ред, което според специалистите e признак за препогребване. Открити са също фрагменти от обувките на починалия и част от схимнически параман. Открити са също парчета от керамични плочки, покрити със зелена глазура. Погребението се датира 17-18 век. То има аналози с други погребения в Далечните и Близките пещери на Киево-Печерската лавра. Датира се след 1620 г. Археолозите предполагат, че в тази църква ще открият още погребения на монаси, затова ремонтните работи продължават при постоянен археологичен надзор.

kplav1

В Киево-Печерската лавра се покоят мощите на 123 светци, подвизавали се тук от основаването на манастира през 11 век от византийския монах преп. Антоний и преп. Теодосий Печерски. Между тях са и мощите на две жени – преп. Доситея Киевска, която се подвизавала с мъжки одежди в обителта, и св. девица Юлиана, която била погребана във Великата църква в манастира, тъй като баща й бил благодетел на Лаврата. 

Не всички погребения в пещерите на Лаврата са на светци. С разрастването на манастира животът на монасите се пренесъл на повърхността на земята, където били изградени килии и храмове. В подземните пещери живеели единици монаси, водещи затворнически начин на живот в малки килии, а пещерите започнали да се използват за погребение на населниците на манастира. Църквата е канонизирала около 150 подвижници в Киево-Печерската лавра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

SedmochisleniciНа 27 юли столичният храм „Св. Седмочисленици” отбелязва своя храмов празник. Неделната св. Литургия в този ден ще отслужи Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит в съслужение с Тивериополския еп. Тихон, патриаршески викарий, и храмовото духовенство.

На същата дата честваме паметта и на св. вмчк Пантелеймон. Храмов празник има софийският храм „Св. Пантелеймон” в кв. Бояна, както и малкият храм в руския старчески дом на бул. в началото на кв. Княжево. В събота, в навечерието на празника, празнична вечерня там ще отслужи Браницкият еп. Григорий. В неделя софийският викарий ще служи литургия в храм "Св. Климент Охридски" в ж. к. Люлин.

Втори храмов празник има утре и светата обител „Св. Богородица – Живоприемни източник”, над гр. Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветена на св. Пантелеймон. Манастирът е девически и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката, монахиня София, претърпя сериозно развитие. Светата Литургия в манастира ще отслужи Неврокопският митр. Серафим.

На св. Пантелеймон и св. Параскева Римлянка е посветен и новият храм в двора на Лопушанския манастир, който ще бъде осветен утре. Там ще се проведе и епископската хиротония на архимандрит Поликарп, който ще стане Белоградчишки епископ.

2.2692307692308 1 1 1 1 1 Rating 2.27 (26 Votes)

DSCN2237-700x525Вчера, на богослужение в старинния видински храм „Св. Пантелеймон”, митрополит Дометиан е върнал архимандритското достойнство на низвергнатия и разстриган преди години Харалампий (Ничев). Нововъзстановеният архимандрит е извършил и св. Литургия, с което се слага край на наказанията, наложени му от Видинска митрополия и Св. Синод.

Преди години архимандрит Харалампий беше низвергнат от сан и разстриган до обикновен мирянин от Видинския митр. Дометиан и епархийския съвет на Видинска митрполия заради редица нарушения от икономически и църковно-дисциплинарен характер. Заредиха се дела между него и митрополията. Още преди това архимандритът се беше прочул с финансовите си злоупотреби не само у нас, но и в чужбина, както и с връзките си в среди, близки до престъпните.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Picture1jНационалният исторически музей получи дарение – сребърен кръст, намерен от работник при изкопни работи между Петрич и Сандански, съобщиха от пресцентъра на НИМ. „Това е богато орнаментиран, напрестолен кръст – вероятно част от свещената утвар от средновековна българска църква, разрушена при османската инвазия. Инкрустираната дървена част чрез фина дърворезба е богато украсена с образи на светци. По качество на дърворезбата кръстът се нарежда до прочутия Рафаилов кръст от Рилския манастир, но той е рожба на по-късна епоха”, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той добави, че това дарение е ценно попълнение към колекцията от църковно изкуство на музея и скоро ще бъде изложено в експозицията, посветена на Българската автокефална архиепископия в Охрид (1018-1767 г.). Тя ще бъде открита в НИМ на 1 октомври в рамките на отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]