Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Lager1.jpg От 8 до 17 юли в Килифаревския манастир „Св. Рождество Богородично“ ще се проведе Младежки православен лагер „Въведение в иконографията“. Лагерът се организира и провежда с благословението на Великотърновски митрополит Григорий.

Цели на лагера:

Да запознае участниците с иконата, нейното място в храма и богослужението.

Да запознае с основните техники и технологии на изработването на икона, с разпределението на изображенията в храма и смисъла им, с историята на църковното изкуство у нас.

Ще бъде дадена възможност на всеки участник сам да нарисува икона, независимо дали има опит в иконописта. Младежите ще се запознаят със свои братя и сестри от цялата страна, заедно ще участват в богослуженията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

s.jpgЗаседанието на Централния комитет на Конференцията на европейските църкви (КЕЦ) завърши на 10 юни на о-в Крит с приемане на изявление „Европейският конституционен договор – призив към гражданско участие“. В документа се потвърждава подкрепата на КЕЦ на проекта за общоевропейска конституция като важна крачка към обединението на Европа. В заявлението се констатира, че конституционният проект съдържа положения, които могат да засилят възможностите за участие на Църквата и гражданското общество при вземането на политически решения.

В същото време авторите на заявлението на КЕЦ признават, че резултатите от референдумите във Франция и Холандия могат да повлияят върху ситуацията в цяла Европа. Съгласно документа, членовете на Централния комитет на КЕЦ са възприели сериозно загрижеността на хората, породена от „недостатъчните консултации с населението на Европа в резултат от което се приемат решения, които не отразяват възгледите на хората“. Като причина за негативното отношение към проекта за Европейска конституция е посочена „неувереността на хората за своето икономическо и социално бъдеще, което се обуславя от господството на пазарните закони“. В документа се казва, че „лицата, вземащи решения, трябва да участват в диалог с всички обществени сектори, уважавайки техните интереси, грижи и убеждения. Хората трябва да знаят, че тяхното бъдеще не се определя без тяхното знание и участие“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

8_WhqbR3JscmoCGhpp.jpgРимският папа Бенедикт Шестнадесети обеща да развива диалога между римокатолици и юдеи. На 9 юни той прие във Ватикана група от двадесет и петима еврейски лидери от различни страни на света. Обръщайки се към членовете на делегацията папа Бенедикт призна, че историческите взаимоотношения между Римокатолическата църква и еврейския народ са се развивали „сложно и много често болезнено“.

През 2005 г. се отбелязва четиридесетгодишнината от приемането на декларацията „Nostra Aetate“ на Втория Ватикански събор, която осъжда антисемитизма и залага основите на диалога между двете религии.

„В началото на моя понтификат аз искам да ви уверя, че Католическата църква е вярна на този важен документ и ще продължи да го изпълнява“ – подчерта папата. Той също така обеща да върви по стъпките на своите предшественици Павел Шести и Йоан Павел Втори, които са направили много за нормализацията на отношенията с евреите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

orthodoks_gallery_9.jpgВ петък, 10 юни, в рамките на Международния фестивал за православна музика „Достойно ест“ се проведе кръгла маса на тема „Традиция и съвремие в богослужебното пеене“. В дискусията за интерпретирането и традицията в съвременната православна музика участваха богослови и диригенти от седем страни, предаде Религия.бг.

По-нататък в новината се казва:

„Диригентът на Троицкия камерен хор (Московска област, Русия) Алексей Малий посочи, че се наблюдават опити в международен план за икуменизиране на православната църковна музика и обща тенденция към комерсиализация. Свещ. Артемий от Санкт Петербург посочи, че интерпретирането в съвременната православна музика е въпрос на личен избор и собствено духовно усещане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sabor_v.jpgНегово Светейшество Сръбският патриарх Павле ще освети два нови храма в Белград на 11 и 12 юни тази година.

На 11 юни ще бъде осветен храмът, който се намира в кв. „Мириево“, и ще носи името на св. Пантелеймон. Храмът заема площ от триста квадратни метра и е изграден по проект на арх. Милан Томич. В двора му е изграден и епархийски дом с голяма зала за конференции и концерти.

На 12 юни Сръбският патриарх ще освети и храм на ул. „Крушевачка“, който ще носи името „Преображение Господне“. Храмът е изграден по проект на арх. Любице Бошняк.

* Източник: www.spc.org.yu

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

gena_d.jpgОперната прима Гена Димитрова е починала тази нощ в клиника в Милано, потвърдиха от Министерство на външните работи.

Оперната изпълнителка е била в Италия на лечение, което според предварителни данни е вървяло нормално, но снощи се е влошило и, въпреки усилията на лекарите, българката е починала.

Близките на певицата са поискали съдействие от правителството тя да бъде погребана в България, тъй като това е била нейната воля.

В момента се извършва необходимото по пренасяне на тленните останки на певицата в България.

С организацията се е заело генералното ни консулство в Милано.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

ExarhJosif1_1_1.pngНа 12 юни в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в памет на Негово Блаженство екзарх Йосиф Първи. След св. Литургия ще бъде отслужена панихида на гроба на екзарха, който се намира пред входа на катедралата.

Богослужението ще предстоятелства Негово Светейшество Българският патриарх Максим, в съслужение с архиереите на Св. Синод на БПЦ, гости и храмовото духовенство.

Справка:

Екзарх Йосиф Първи (в света Лазар Йовчев) е роден в гр. Калофер на 5 май 1840 г., а се упокоява в Господа в гр. София на 20 юни 1915 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

f50609e_1.jpgНа 10 юни 2005 г. се навършват петнадесет години от интронизацията на Негово Светейшество Алексий Втори, патриарх Московски и на цяла Русия.

В този ден патр. Алексий Втори ще отслужи заупокойна св. Литургия в памет на починалите предстоятели на Руската православна църква и молебен за московските първосветители.

На 9 юни Негово Светейшество прие поздравления от цялата Руска православна църква по време на богослужението за празника Възнесение Христово, отслужено в храма „Христос Спасител“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Това беше едно от предложенията в представената програма за вътрешноцърковна мисия. В тази мисия да се включат „три църковни сили“: енорийски свещеници, епархийски мисионери и вярващият народ. Това беше предложено на третия, заключителен ден от Светософийските четения.

По този начин можело да се противодейства на сектантската пропаганда и духовното невежество на народа. Как ще действат епархийските мисионери и как ще се срещат с невъцърковения народ – това не беше уточнено.

4.7111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (45 Votes)

„Не е реалистично вероучението да стане редовен предмет в българското училище“. Това заяви главният експерт по Религия към Министерството на образованието Панчо Василев през първия ден на Светософийските четения. Като аргумент г-н Василев приведе недостатъчния брой ученици, записали се на вероучение в средните училища у нас през изминалата година.

Главният експерт приведе статистически данни, според които при стартирането на предмета Религия през учебната 1997-1998 г. да изучават вероучение са се записали 16 500 ученика в 420 училища. Преподавали са 330 учители богослови. През изминалата 2004-2005 г. желаещите да изучават Религия са били 13 200 ученици. Като главна причина за отлива от вероучението в училищата Панчо Василев изтъкна невъзможността учителите да задържат интереса на децата.

В Министерството на образованието е постъпила подписка с петстотин хиляди подписа в подкрепа на идеята вероучението да стане редовен предмет в училище. Въпреки това Панчо Василев даде да се разбере, че не е готов да работи за тази промяна. Според него задължителноизбираемата форма на преподаване на Религия засега е най-успешна за България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DMC_0006.JPGПразникът Възнесение Христово в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ събра свещенослужители на БПЦ от три континента (на снимката от дясно наляво: проф. ик. Б. Чифлянов, архим. Наум и прот. А. Попов).

На 9 юни в Патриаршеската катедрала, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, беше отслужена св. Литургия от Деволски еп. Теодосий, в съслужение с архим. Наум, главен секретар на Св. Синод, и храмовото духовенство. Тази година в тържественото богослужение взеха участие проф. ик. Благой Чифлянов, дългогодишен преподавател по литургика в Богословския факултет и свещенослужител на БПЦ в Торонто (Канада), и прот. Александър Попов, свещенослужител на БПЦ в Мелбърн (Австралия).

Проповед за празника изнесе о. Чифлянов. Така радостта от Възнесението на Господа беше споделена в eвхаристийното общение между свещенослужители на БПЦ, разпространяващи Христовата проповед на три континента – Европа, Америка и Австралия.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)

Ioanikii.jpg На 8 юни в НДК официално бяха открити Светософийските четения. С тропара за „Възкресение Христово“, изпълнен от хора на Софийската духовна семинария, беше поставено началото на форума, посветен на духовната просвета в съвременното общество.

Приветствие към участниците от името на Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ отправи Сливенският митрополит Йоаникий (на снимката). Прочетено беше и приветствие от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий Втори и от министъра на образованието на Руската федерация С. Соколски. Официални приветствия поднесоха вицепрезидентът на Република България ген. Ангел Марин, деканът на Богословския факултет доц. д-р Е. Трайчев и др.

Встъпителният доклад беше на митр. Йоаникий. Първият ден от тридневните четения беше под наслова „Духовната просвета и държавните институции“. С доклад по темата се представи и Знеполски еп. Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ikoni6.jpgДирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, с помощта на българското посолство в Германия, успя да върне в страната български икони, които преди повече от десет години са стигнали по незаконен път до Германия.

Това са всичките шест икони от иконостаса на параклиса „Св. Пантелеймон“ в българската болница „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Истанбул – Иисус Христос и св. Богородица, св. Йоан Предтеча, св. Климент Охридски, архангелите Михаил и Гавриил – всички в цял ръст. През 1988 г., по време на т. нар. „възродителен процес“ у нас, болницата е била иззета от владение на българската общност в Истанбул. Тогава параклисът е бил демонтиран, иконите пренесени в консулството, но през 1990-1991 г. са изчезнали.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

Археолози откриха средновековна църква на около петнадесет километра от Бургас, на територията на древния Деултум – Дебелт, за която предполагат, че е мястото, на което е покръстен българският княз Борис Първи през 864 г. Уникалната находка се намира на територията на сегашния металургичен комбинат „Промет Стил“, съобщи „Монитор“. На 24 юни археологическият обект ще бъде официално обявен, след което ще бъде включен като една от туристическите забележителности в страната.

Учените предполагат, че това е храмът, в който е получил св. кръщение князът-покръстител въз основа на намерени три оловни печата, на които е изобразен Христос с евангелие и благославяща десница. На единия от печатите е разчетен надпис „Христе, помагай на Михаил, архонт на България“. След покръстването св. княз Борис е приел името на тогавашния византийски император Михаил, а Деултум е бил погранична крепост на тогавашната граница между Византия и България. В близост до тази църква археологическите експедиции са открили и древна митница между двете държави.

* Източник „Монитор“

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на деветдесетгодишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Луксозното издание съдържа богат биографичен материал, който представя духовното развитието на бъдещия предстоятел на БПЦ в контекста на историческите събития в църквата и страната ни. Ранните години на бъдещия патриарх са пресъздадени на фона на драматични световни събития – Втората световна война и трудния период за БПЦ, когато тя е в схизма. Архим. Максим е свидетел и на важни събития от новата история на БПЦ – Вдигането на схизмата и възстановяването на Българската патриаршия (8-10 май 1953 г.).