Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

sveshti1.jpgВ съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница Църквата е установила специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панахида отбелязваме като Задушница. На този ден, чрез богослужението в храма, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите в Църквата. За спомен на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията (Сир. 7:36). Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Иисус Христос. На Задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото и хляба.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

P6130530.jpg

След като в понеделник, 13 юни, стотици граждани се събраха на мирна демонстрация пред гръцкото посолство в София и внесоха петиция в защита на двадесет и девет годишния Николай Баровски, който от девет месеца е задържан в Гърция без конкретно обвинение, вече е налице първият положителен резултат.

Добрата новина е, че на 16 юни сестрата на невинно задържания българин Людмила Баровска се срещна с г-н Мандзуранис, посланик на Република Гърция. Гръцкият посланик се е ангажирал да засили обмена на информация между следствените и съдебните органи на двете държави. Г-н Мандзуранис е заявил, че има начин Баровски да бъде пуснат под гаранция. Людмила Баровска и нейните близки са обнадеждени от проявената съпричастност и готовност за предприемане на конкрени действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DMC_0001_1.JPGНа 17 юни в катедралния храм „Св. Неделя“ беше извършено опелото на голямата оперна прима Гена Димитрова. С благословението на Негово Светейшество патр. Максим опелото извърши Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай, в съслужение с архим. Йоан, протосингел на Софийската митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници. В катедралата присъстваха близки, приятели, колеги, ученици и почитатели на оперната прима, дошли да се помолят и изразят последната си почит към починалата Божия рабиня Гена.

В словото си, посветено на живота и творчеството на Гена Димитрова, еп. Николай изтъкна голямата творческа активност на оперната певица, като подчерта, че тя остава един от великите творци на световната оперна сцена. Негово Преосвещенство се позова на факта, че Гена Димитрова никога не е изоставяла своят талант като дар Божи. Той  призова молитвеното застъпничество на Божията майка и всички светци за душата на новопреставилата се Гена, за да възпява заено с ангелите на небесата: „Слава във висините Богу…“.

Вечна да бъде паметта ѝ!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

В четвъртък, 16 юни, синодният съд на Йерусалимска патриаршия, в който участват дванадесет архиереи, взе решение да низвергне бившия патриарх на Йерусалим Ириней и да го лиши от епископски сан. Според решението на съда, Ириней вече е обикновен монах.

В решението си архиереите обясняват своите действия с желанието „да предотвратят разкола в Йерусалимската църква“, който б. патр. Ириней провокира с действията си. Преди две седмици той служи в едно село в качеството си на патриарх, придружен от свои сподвижници – митрополити и архимандрити. Те всички бяха низвергнати от Св. Синод на Йерусалимската църква, а б. патриарх беше извикан да даде обяснение за действията си. Ириней не се отзова, а изпрати свое решение да низвергне разбунтувалите се митрополити от Св. Синод. Вчерашното радикално синодно решение е последица от горните събития.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Patriarh_medal_2.jpgНа 16 юни в Синодната палата, в присъствието на членовете на Св. Синод, Негово Светейшество Българският патриарх Максим беше отличен с високата руска обществена награда – ордена на св. благоверен княз Александър Невски „За труды и Отечество“. Златният орден беше връчен от акад. проф. Александър Михайлович Воловик, официален пратеник на кмета на Москва Юрий Лужков.

Негово Светейшество благодари за високото отличие. Официално поздравление поднесе посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов.

Високата обществена награда е учредена в Русия през 2002 г. С нея се отличават видни личности и изявени дейци в областта на науката, медицината, културата, спорта, промишлеността, допринесли за развитието на Русия. Неин пръв лауреат е Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Алексий Втори.

На снимката: Негово Светейшество патрирах Максим след награждаването.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Започнат е цялостен ремонт на църквата „Св. Петър и Павел“ в с. Бостина, предаде радио „Фокус“ – Смолян. В момента протичат ремонтните дейности на камбанарията и купола на храма. Средствата за ремонта са събирани на доброволни начала в продължение на две години от населението на селото. За събирането на финансите принос имат о. Васил от църквата „Св. Никола“ в кв. „Устово“, църковното настоятелство и кметството. Хората, които осъществяват ремонта, също почти изцяло работят без заплащане. В Бостина има и много параклиси, които са изградени изцяло със средства от местното население и дарения.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Опелото на оперната прима Гена Димитрова ще бъде на 17 юни (петък), от 10:30 ч., в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“. След него от 13:00 ч. ще се състои и погребението ѝ – в алеята на културните дейци на Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата и туризма.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори в интервю от 15 юни за „Российская газета“, предаде ИТАР-ТАСС.

„Този духовно-нравствен избор на младите и хората на средна възраст, които идват на смяна на белите забрадки на бабите, доскоро основен контингент на богомолците, не само вдъхва увереност за бъдещето на руското православие, но свидетелства и за изключителната важност на религиозния избор за живота на младото поколение на нова Русия“ – уверен е патриархът. По думите му, „всеки енорийски свещеник може да потвърди колко дълбока е вярата на обикновените хора, обърнали се към Бога, и какви духовни подвизи за преодоляване на егоизма и омразата извършват в ежедневния живот“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 16 юни ще бъде положен основен камък на храм, посветен на св. Климент Охридски в Пловдив. Православният храм „Св. Климент Охридски“ ще бъде издигнат в район „Западен“ в Пловдив, предаде Информационната агенция „Фокус“ съобщението на пресцентъра на общ. Пловдив.

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Арсений ще извърши богослужебния чин на полагане на основен камък. На събитието ще присъства и кметът на града д-р Чомаков. До момента в района няма християнски храм. Граждански инициативен комитет, съвместно с църковното настоятелство и изключителното съдействие на районната администрация, стартираха процедурата. Благодарение на подкрепата на общ. Пловдив и ОбС-Пловдив след сложни процедури беше отдаден терен от 1600 м2 за храм и зелена площ около него. Предоставено е и безвъзмездно право на строеж на Пловдивската митрополия.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Референдумът в Италия за улесняване на достъпа до изкуствено оплождане се провали след призива на Римокатолическата църква за бойкот, съобщи АП. До урните в двудневното допитване излязоха едва към 30% от гласоподавателите, а за валидността на референдума активността на избирателите трябваше да бъде над 50%. Италианците трябваше да отговорят на четири въпроса с „да“ или „не“: дали да бъдат разрешени научните изследвания с ембриони, да се ли премахнат равните права на ембриона и човешкото същество, да се даде ли на семейните двойки правото да прибягват до донор и да се премахне ли ограничението да се произвеждат максимум три ембриона при опит за зачеване „ин витро“, които да се имплантират непосредствено в майката.

* Източник: в-к „Стандарт“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

В сряда 15 юни в криптата на Патриаршеската катедрала – храм-паметник „Св. Александър Невски“ се открива експозицията „Старобългарско изкуство“ на Националната художествена галерия. С нея ще бъде отбелязана четиридесетгодишнината на криптата като изложбена зала. Събитието има за цел да представи историята на тази музейна експозиция и разнообразните форми на културната дейност, които са реализирани в нея през десетилетията. Гостуванията на криптата по света ще бъдат онагледени с фотоси от Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Мексико, Индия и др. страни.

* Източник: в-к „Стандарт“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се смята за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на Римокатолическата църква, която приравнява ембриона с човешки живот.

Ватикана призова италианците да бойкотират референдума. Поне двадесет и четири милиона италианци трябва да гласуват, за да се постигне кворум, който да направи рефендума валиден. Четиридесет и пет милиона са италианците, имащи право да гласуват срещу действащия закон, забраняващ експериментите с ембриони и ограничаващ изкуственото оплождане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bened_pope1.jpgПапа Бенедикт Шестнадесети се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Св. Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със Своята кръв. Той каза: „Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност“.

По време на Петдесет и осмата сесия на Световната асамблея по здравеопазване в Женева беше решено 14 юни да бъде отбелязван ежегодно като Денят на донора. На този ден през 1868 г. е роден австрийският имунолог Карл Ландщайнер, удостоен през 1930 г. с Нобелова награда заради отриването на кръвните групи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Днес бившият патриарх на Йерусалим Ириней писмено извести осемте членове на Св. Синод, че ги лишава от митрополитски санове „поради неявяване на заседанията на синода, заговор и оклеветяване на каноничния патриарх“. Писмото Ириней е подписал като „Йерусалимски патриарх“. В списъка на низвергнатите митрополити присъства и името на митрополита на Петра Корнилий, който в момента е местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх.

News.in.gr съобщи, че не е отбелязан напредък в преговорите между Палестинската автономия и митр. Корнилий. Той отказва да издаде пълномощно на специалната палестинска комисия за анулиране на договорите на бившия финансист на патриаршията Н. Пападимас. От своя страна, палестинските власти не признават избора му за местоблюстител, което е необходимо за провеждането на патриаршеските избори. Преди няколко дена Йордания обяви, че признава законността на Корнилий.

Още в разгара на конфликта палестинските власти обявиха, че не гласуват доверие на нито един член на Божигробското братство и желаят новият патриарх да не е от техните среди.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Curkva_Sv_Stefan.jpe На 17 юни 2005 г. се поставя началото на дарителска кампания, целяща пълното възстановяване на православния храм „Св. Стефан“ в Истанбул, кв. „Фенер“, известен и като „желязната църква в Цариград“. Кампанията е инициирана от фондация „Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград“, създадена с цел да съхранява историческото, културно и църковно наследство, като подпомага и поддържа желязната църква.

Църквата „Св. Стефан“ (първоначално дървена) е построена ок. 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 г. И до днес в световен план архитектурният замисъл и изработката на църквата се смятат за уникални. В двора на църквата, наричана още „българският Йерусалим“ са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, екзарх Йосиф и др.

Желязната църквата е разположена на стотина метра от Златния рог, теренът е песъчлив и податлив. Под влияние на подпочвените води на мястото, църквата бавно потъва. А под влиянието на влагата – ерозира. Въпреки усилията, които църковното настоятелство полага да я позакрепя, състоянието ѝ се влошава с всеки изминат ден.