Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Започнат е цялостен ремонт на църквата „Св. Петър и Павел“ в с. Бостина, предаде радио „Фокус“ – Смолян. В момента протичат ремонтните дейности на камбанарията и купола на храма. Средствата за ремонта са събирани на доброволни начала в продължение на две години от населението на селото. За събирането на финансите принос имат о. Васил от църквата „Св. Никола“ в кв. „Устово“, църковното настоятелство и кметството. Хората, които осъществяват ремонта, също почти изцяло работят без заплащане. В Бостина има и много параклиси, които са изградени изцяло със средства от местното население и дарения.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Опелото на оперната прима Гена Димитрова ще бъде на 17 юни (петък), от 10:30 ч., в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“. След него от 13:00 ч. ще се състои и погребението ѝ – в алеята на културните дейци на Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата и туризма.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори в интервю от 15 юни за „Российская газета“, предаде ИТАР-ТАСС.

„Този духовно-нравствен избор на младите и хората на средна възраст, които идват на смяна на белите забрадки на бабите, доскоро основен контингент на богомолците, не само вдъхва увереност за бъдещето на руското православие, но свидетелства и за изключителната важност на религиозния избор за живота на младото поколение на нова Русия“ – уверен е патриархът. По думите му, „всеки енорийски свещеник може да потвърди колко дълбока е вярата на обикновените хора, обърнали се към Бога, и какви духовни подвизи за преодоляване на егоизма и омразата извършват в ежедневния живот“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 16 юни ще бъде положен основен камък на храм, посветен на св. Климент Охридски в Пловдив. Православният храм „Св. Климент Охридски“ ще бъде издигнат в район „Западен“ в Пловдив, предаде Информационната агенция „Фокус“ съобщението на пресцентъра на общ. Пловдив.

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Арсений ще извърши богослужебния чин на полагане на основен камък. На събитието ще присъства и кметът на града д-р Чомаков. До момента в района няма християнски храм. Граждански инициативен комитет, съвместно с църковното настоятелство и изключителното съдействие на районната администрация, стартираха процедурата. Благодарение на подкрепата на общ. Пловдив и ОбС-Пловдив след сложни процедури беше отдаден терен от 1600 м2 за храм и зелена площ около него. Предоставено е и безвъзмездно право на строеж на Пловдивската митрополия.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Референдумът в Италия за улесняване на достъпа до изкуствено оплождане се провали след призива на Римокатолическата църква за бойкот, съобщи АП. До урните в двудневното допитване излязоха едва към 30% от гласоподавателите, а за валидността на референдума активността на избирателите трябваше да бъде над 50%. Италианците трябваше да отговорят на четири въпроса с „да“ или „не“: дали да бъдат разрешени научните изследвания с ембриони, да се ли премахнат равните права на ембриона и човешкото същество, да се даде ли на семейните двойки правото да прибягват до донор и да се премахне ли ограничението да се произвеждат максимум три ембриона при опит за зачеване „ин витро“, които да се имплантират непосредствено в майката.

* Източник: в-к „Стандарт“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

В сряда 15 юни в криптата на Патриаршеската катедрала – храм-паметник „Св. Александър Невски“ се открива експозицията „Старобългарско изкуство“ на Националната художествена галерия. С нея ще бъде отбелязана четиридесетгодишнината на криптата като изложбена зала. Събитието има за цел да представи историята на тази музейна експозиция и разнообразните форми на културната дейност, които са реализирани в нея през десетилетията. Гостуванията на криптата по света ще бъдат онагледени с фотоси от Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Мексико, Индия и др. страни.

* Източник: в-к „Стандарт“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се смята за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на Римокатолическата църква, която приравнява ембриона с човешки живот.

Ватикана призова италианците да бойкотират референдума. Поне двадесет и четири милиона италианци трябва да гласуват, за да се постигне кворум, който да направи рефендума валиден. Четиридесет и пет милиона са италианците, имащи право да гласуват срещу действащия закон, забраняващ експериментите с ембриони и ограничаващ изкуственото оплождане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bened_pope1.jpgПапа Бенедикт Шестнадесети се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Св. Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със Своята кръв. Той каза: „Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност“.

По време на Петдесет и осмата сесия на Световната асамблея по здравеопазване в Женева беше решено 14 юни да бъде отбелязван ежегодно като Денят на донора. На този ден през 1868 г. е роден австрийският имунолог Карл Ландщайнер, удостоен през 1930 г. с Нобелова награда заради отриването на кръвните групи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Днес бившият патриарх на Йерусалим Ириней писмено извести осемте членове на Св. Синод, че ги лишава от митрополитски санове „поради неявяване на заседанията на синода, заговор и оклеветяване на каноничния патриарх“. Писмото Ириней е подписал като „Йерусалимски патриарх“. В списъка на низвергнатите митрополити присъства и името на митрополита на Петра Корнилий, който в момента е местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх.

News.in.gr съобщи, че не е отбелязан напредък в преговорите между Палестинската автономия и митр. Корнилий. Той отказва да издаде пълномощно на специалната палестинска комисия за анулиране на договорите на бившия финансист на патриаршията Н. Пападимас. От своя страна, палестинските власти не признават избора му за местоблюстител, което е необходимо за провеждането на патриаршеските избори. Преди няколко дена Йордания обяви, че признава законността на Корнилий.

Още в разгара на конфликта палестинските власти обявиха, че не гласуват доверие на нито един член на Божигробското братство и желаят новият патриарх да не е от техните среди.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Curkva_Sv_Stefan.jpe На 17 юни 2005 г. се поставя началото на дарителска кампания, целяща пълното възстановяване на православния храм „Св. Стефан“ в Истанбул, кв. „Фенер“, известен и като „желязната църква в Цариград“. Кампанията е инициирана от фондация „Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград“, създадена с цел да съхранява историческото, културно и църковно наследство, като подпомага и поддържа желязната църква.

Църквата „Св. Стефан“ (първоначално дървена) е построена ок. 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 г. И до днес в световен план архитектурният замисъл и изработката на църквата се смятат за уникални. В двора на църквата, наричана още „българският Йерусалим“ са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, екзарх Йосиф и др.

Желязната църквата е разположена на стотина метра от Златния рог, теренът е песъчлив и податлив. Под влияние на подпочвените води на мястото, църквата бавно потъва. А под влиянието на влагата – ерозира. Въпреки усилията, които църковното настоятелство полага да я позакрепя, състоянието ѝ се влошава с всеки изминат ден.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Lager1.jpg От 8 до 17 юли в Килифаревския манастир „Св. Рождество Богородично“ ще се проведе Младежки православен лагер „Въведение в иконографията“. Лагерът се организира и провежда с благословението на Великотърновски митрополит Григорий.

Цели на лагера:

Да запознае участниците с иконата, нейното място в храма и богослужението.

Да запознае с основните техники и технологии на изработването на икона, с разпределението на изображенията в храма и смисъла им, с историята на църковното изкуство у нас.

Ще бъде дадена възможност на всеки участник сам да нарисува икона, независимо дали има опит в иконописта. Младежите ще се запознаят със свои братя и сестри от цялата страна, заедно ще участват в богослуженията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

s.jpgЗаседанието на Централния комитет на Конференцията на европейските църкви (КЕЦ) завърши на 10 юни на о-в Крит с приемане на изявление „Европейският конституционен договор – призив към гражданско участие“. В документа се потвърждава подкрепата на КЕЦ на проекта за общоевропейска конституция като важна крачка към обединението на Европа. В заявлението се констатира, че конституционният проект съдържа положения, които могат да засилят възможностите за участие на Църквата и гражданското общество при вземането на политически решения.

В същото време авторите на заявлението на КЕЦ признават, че резултатите от референдумите във Франция и Холандия могат да повлияят върху ситуацията в цяла Европа. Съгласно документа, членовете на Централния комитет на КЕЦ са възприели сериозно загрижеността на хората, породена от „недостатъчните консултации с населението на Европа в резултат от което се приемат решения, които не отразяват възгледите на хората“. Като причина за негативното отношение към проекта за Европейска конституция е посочена „неувереността на хората за своето икономическо и социално бъдеще, което се обуславя от господството на пазарните закони“. В документа се казва, че „лицата, вземащи решения, трябва да участват в диалог с всички обществени сектори, уважавайки техните интереси, грижи и убеждения. Хората трябва да знаят, че тяхното бъдеще не се определя без тяхното знание и участие“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

8_WhqbR3JscmoCGhpp.jpgРимският папа Бенедикт Шестнадесети обеща да развива диалога между римокатолици и юдеи. На 9 юни той прие във Ватикана група от двадесет и петима еврейски лидери от различни страни на света. Обръщайки се към членовете на делегацията папа Бенедикт призна, че историческите взаимоотношения между Римокатолическата църква и еврейския народ са се развивали „сложно и много често болезнено“.

През 2005 г. се отбелязва четиридесетгодишнината от приемането на декларацията „Nostra Aetate“ на Втория Ватикански събор, която осъжда антисемитизма и залага основите на диалога между двете религии.

„В началото на моя понтификат аз искам да ви уверя, че Католическата църква е вярна на този важен документ и ще продължи да го изпълнява“ – подчерта папата. Той също така обеща да върви по стъпките на своите предшественици Павел Шести и Йоан Павел Втори, които са направили много за нормализацията на отношенията с евреите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

orthodoks_gallery_9.jpgВ петък, 10 юни, в рамките на Международния фестивал за православна музика „Достойно ест“ се проведе кръгла маса на тема „Традиция и съвремие в богослужебното пеене“. В дискусията за интерпретирането и традицията в съвременната православна музика участваха богослови и диригенти от седем страни, предаде Религия.бг.

По-нататък в новината се казва:

„Диригентът на Троицкия камерен хор (Московска област, Русия) Алексей Малий посочи, че се наблюдават опити в международен план за икуменизиране на православната църковна музика и обща тенденция към комерсиализация. Свещ. Артемий от Санкт Петербург посочи, че интерпретирането в съвременната православна музика е въпрос на личен избор и собствено духовно усещане.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sabor_v.jpgНегово Светейшество Сръбският патриарх Павле ще освети два нови храма в Белград на 11 и 12 юни тази година.

На 11 юни ще бъде осветен храмът, който се намира в кв. „Мириево“, и ще носи името на св. Пантелеймон. Храмът заема площ от триста квадратни метра и е изграден по проект на арх. Милан Томич. В двора му е изграден и епархийски дом с голяма зала за конференции и концерти.

На 12 юни Сръбският патриарх ще освети и храм на ул. „Крушевачка“, който ще носи името „Преображение Господне“. Храмът е изграден по проект на арх. Любице Бошняк.

* Източник: www.spc.org.yu