Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Магистърска програма по систематическо и практическо богословие

Тема: „Църковно-социално служение“

Магистърската програма е предназначена да подготви специалисти с насоченост към църковни и социално-подпомагащи дейности в болници, домове за деца с физически и умствени увреждания, дневни стационари, центрове за медико-социални грижи за възрастни и деца, старчески домове, хосписи, клиники за лечение на наркомани и алкохолици, в затвори, във военни поделения и др. Целта е да се подготвят специалисти за работа в посочените сфери.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

На 23 юни по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде учреден инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на новия православен храм „Св. Климент Охридски“. За учредяването на доброволната организация са поканени представители на бизнеса, финансови институции и общественици. Храмът ще бъде построен в близост до училище „Св. Климент Охридски“ на площ от 879 м2. Теренът беше предоставен безвъзмездно от общината. През м. ноември миналата година мястото на бъдещия храм беше осветено от висши духовници и беше направена първата копка.

* Източник: Агенция „Фокус“

Двери на православието припомня: През октомври миналата година Общинският съвет в Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на православния храм. Искането е отправено от архиерейския наместник о. Стоян Иванов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Атинският архиепископ Христодул отмени четенето на Евангелието на говорим език в гръцките храмове. То беше въведено пробно през септември 2004 г. в храмовете на архиепископията и според ръководството на Гръцката църква не е дало очакваните резултати. В решението се отбелязва, че е взето след консултации със свещеници, епитропи и йеропсалти. Архиепископът е преценил, че целта на опитната програма – да се улеснят младите хора в разбирането на свещените текстове, не се е изпълнила. Причината според него е, че младите хора идвали по-късно на църква, след като четенето на свещените текстове е приключило, а по-възрастните нямали нужда от превод. „Инициативата беше плод на желанието да се улесни черкуването на хората. Отмяната ѝ е продукт на уважението, което дължим на нашия народ“, се казва в обръщението на архиеп. Христодул.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Румънската православна църква отлъчи о. Даниел и четирите монахини, заподозрени за убийството на двадесет и три годишна послушница от манастира „Света Троица“ в общ. Танаку, Източна Румъния, предаде агенция „Медиафакс“. На петимата им е отнето правото да носят богослужебно облекло и да използват монашески имена, тъй като са преминали в редиците на миряните. О. Даниел, чието светско име е Петру Короджяну, е обвинен, че в съучастие с четири монахини е причинил смъртта на двадесет и три годишната послушница, която почина на 15 юни. Следствието установи, че младата жена е била връзвана и дори разпъвана на кръст, а устата ѝ е била запушвана с кърпа. Петимата заподозрени твърдят, че послушницата е била обсебена от дявола и по думите на свещеника „единственият начин да бъде излекувана беше чрез разпятие“. Манастирът, където е извършено убийството, е закрит и повече няма да отвори врати.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Секция „Богословски науки“ към Съюза на учените в България и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организират представяне на сборника Богословски размисли. Той е посветен на десетгодишнината от основаването на секция „Богословски науки“ към СУБ и в памет на един от нейните основатели и бивш председател – покойния проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Официалното представяне ще се проведе на 24 юни (петък) от 17 ч. в сградата на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ 19.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Kasper1.jpg Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кард. Валтер Каспер (на снимката) смята, че отношенията между Православната и Римокатолическата църква в последно време са се подобрили. Той заяви това на 21 юни след отслужената от него меса в катедралата на Римокатолическата църква в Москва.

Причините за сближаването, според кардинала, в частност се дължат на общите светци, към чиято помощ той прибягва в диалога с православните. Валтер Каспер наблегна на почитта към св. Николай Чудотворец, която е характерна и за западните, и за източните християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

В отговор на запитване за официалната позиция на Църквата относно поддържането на живота в състояние на мозъчна смърт и присаждането на органи, Атинският архиепископ Христодул отговори следното: „Питате, каква е официалната позиция на Църквата по въпроса за мозъчната смърт и присаждането на чужди органи? Отговарям ви, че само една дума е подходяща за този случай – и тази дума е любов. Това отговаря Църквата, прилагайки заповедта на Спасителя. И на тази основа Църквата упражнява своята благотворителна дейност и това важи както за даващия, така и за получаващия. Факт е, че присаждането на органи дава надежда на много тежко болни. Всичко, което е за доброто на човека, Църквата го приветства. Трябва обаче да се има предвид, че границите между светостта и оскверняването на човешката личност и тяло са много близки и е нужно голямо внимание, когато се движим по тази плоскост“.

* Източник: официален сайт на Атинска архиепископия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Това се съобщава в проекта, наречен „Акт за канонично общение“, който беше публикуван днес, 21 юни, едновременно от Руската задгранична църква и от Московска патриаршия. „Публикуваните документи засягат ключовите въпроси, които бяха главно препятствие пред Руската задгранична църква да възстанови пълното общение с Московска патриаршия“ – съобщи о. Николай Балашов, председател на Отдела за междуправославни контакти към МП.

Става дума за отношенията между църквата и държавата, за отношенията на Православната църква с инославните изповедания и с междуконфесионалните организации, както и за характера на взаимоотношенията между МП и РПЗЦ в качеството ѝ на „неотменима самоуправляема част от Руската православна църква, по подобие на Украинската, Латвийската, Молдавската и други църкви“. РПЗЦ ще има организационна самостоятелност, но ще влиза в състава на МП. Ще притежава също така самостоятелност в пастирските, просветни, административни, имуществени и граждански въпроси. Висша църковна власт в нейните предели ще бъде Архиерейски събор, свикван от нейния първойерарх. А за всички решения извън компетенцията на този Архиерейски събор РПЗЦ ще се допитва до Московския патриарх и Св. Синод на РПЦ. Архиереите на РПЗЦ ще участват в заседанията на Св. Синод на МП и ще получават св. миро от Московския и всеруски патриарх.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Kasperweb.jpgКардинал Валтер Каспер, президент на Папския съвет за обединение на християните, е на посещение в Москва за периода 20-23 юни. Целта на посещението на ватиканския високопоставен представител е продължение на диалога между Руската православна църква и Ватикана, и по случай понтификата на новия папа Бенедикт Шестнадесети.

По материали на Информационната служба на Ватикана

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Министърът на външните работи Соломон Паси е на еднодневно посещение в Сърбия и Черна гора. В началото на визитата си той дари нова камбана на православния храм „Св. Възнесение Христово“ в с. Градина, което се намира на около четири километра от населения предимно с етнически българи град в Сърбия и Черна гора Димитровград. Деветдесет и осем процента от населението на с. Градина са българско малцинство, а около тридесет процента от живеещите в селото имат български паспорти, според сведенията на Агенция „Фокус“.

Храмът е обновен през 1998 г., а в селото живеят около двеста и петдесет души, които се прехранват със селско стопанство. По думите на местния жител Зоран Божилович идеята за даряването на камбаната е на Демократичния съюз на българите в Югославия.

Свещ. Александър Георгиевич, който отговаря за Димитровград и околните села, освети камбаната, след което тя беше поставена на камбанарията.

* Източник News.bg и Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

na4aloto__6_.jpgНа 20 юни се открива за посетители обновеният храм „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново. Уникалната църква, която се намира под защитата на ЮНЕСКО, е построена  no заповед на цар Иван Асен Втори и е посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот Теодор Комнин. През тринадесетото-четиринадесетото столетие е била един от най-хубавите и най-богати храмове на манастира, наричан „Велика лавра“. В нея е служил и св. патриарх Евтимий Търновски.

Обновяването на храма започна през м. януари 2004 г., с пари от Министерство на културата. В новата сграда са върнати оригиналните капители, свалени, когато храмът е бил преустроен в джамия. Под сводовете на „Св. Четиридесет мъченици“ ще бъдат положени костите на цар Калоян, открити при археологически разкопки. В базиликата са експонирани колоните с надписи на кан Омуртаг и цар Иван Асен Втори. На автентичните си места са поставени фрагменти от оригиналните средновековни стенописи. За съхраняването им е изградена специална климатична система.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Hristodul.jpgТова каза Атинският архиепископ Христодул в обръщение към вярващите по повод заявените намерения на политици да свалят християнските символи от всички държавни учреждения. „Народът ще реши дали Църквата ще остане в периферията на обществото“, заяви архиепископът и подчерта, че „… е от изключително значение кръстът да остане в училищата, както и Христовите икони – в училищните, съдебните и другите обществени сгради, а също и в армията“. Архиеп. Христодул критикува и намеренията да се наложат ограничения върху камбанния звън, като подчерта, че и сега храмовете се съобразяват с времето за почивка.

В отговор на аргумента, че горните мерки се явяват естествена част от процеса на европеизация на Гърция, архиепископът отговори, че Европейският съюз е дал свобода на страните-членки да решават всички въпроси свързани с тяхната култура, обичаи и предания.

* Източник: news.in.gr

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Както Двери вече информира, петнадесетгодишната Ива Къдрева Симеонова – момичето от нашата благотворителна акция „Да помогнем на Ива и другите деца на о. Иван от Нови хан“ роди момче. Бебенцето се казва Иван и тежи два килограма и половина. Раждането е минало леко.

В неделя сутринта видяхме лично майката – първото ни впечатление е, че се справя изключително добре за петнадесегодишно момиче. Вече дори е научила Иван да спи през нощта. Вероятно си казва думата и фактът, че предишното лято е гледала Натали – бебето на майка си. Не без значение е и изключителната морална подкрепа, която получава от родителите си и най-вече от о. Иван Иванов. Очаквайте скоро подробен разказ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

DMC_0015_1.JPGТази година на 19 юни се чества денят на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух. Този ден е Петдесетница.

В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Светия Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Двата български православни храма в Одрин вече притежават нотариални актове, съобщи Георги Димов, генерален консул на Република България в Одрин. Те са получени лично от консул Димов от Дирекцията по вакъфите в Одрин. По този начин двата храма стават официална собственост на българската държава.

Храмът „Св. равноапостоли Константин и Елена“ е построен през 1869 г. и разполага с обща площ от 1760 м2, оформен като собственост на църковното настоятелство на българската православна общност в Истанбул на 26.8.1939 г.

Храмът „Св. вмчк Георги“, построен през 1880 г., основно реставриран със средства на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет и осветен миналата година на 9 май от Русенски митр. Неофит и Адрианополски еп. Евлогий в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, е с обща площ 928.78 м2, оформен  като собственост на фондация „Св. Георги“ на 13.9.1964 г.