Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
surojski.jpgНа 4 август се отбелязват две години от смъртта на известния църковен пастир, богослов и проповедник митрополит Антоний Сурожски (1914-2003). По този повод в един от любимите храмове на владиката в неговата родина - "Св. Йоан Войн" в Якиманка, Русия, след литургията бе отслужена панихида в негова памет. Прот. Николай Ведерников отбеляза след края на службата: "Много съм щастлив, че днес, две години след смъртта на владиката, тук в този храма са се събрали толкова много негови почитатели, дошли да се помолят за него и в молитва да изразят своята любов и признателност. Всички, които присъстваме тук, които сме го познавали и сме чели неговите книги и проповеди, сме уверени, че владика Антоний не е умрял, но живее в Бога, присъства тук в този час и се моли заедно с нас. И след като напусна земния живот, той продължава да ни помага и подкрепя в нелеката ни духовна борба, продължава да ръководи всеки един от нас към Христос, продължава духовно да се грижи за нас така, както го правеше и докато беше жив". (Седмица.ru)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
PatrijarhPavle.jpgВ четвъртък в Сърбия отбелязаха 10 години от хърватската "освободителна" операция "Буря". На 4 август в резултат на тази операция на хърватските армия и полиция 250 хил. сърби бяха принудени да напуснат своите домове в Хърватия и да се преселят в Сърбия и сръбската част на Босна. 2500 сърби от Сръбска Крайна се считат за умрели или безследно изчезнали. В памет на жертвите сръбският патриарх Павле отслужи молебен, на който присъстваха президентът на Сърбия Борис Тадич и министър-председателят Воислав Кощуница. Сърбия оценява тези събития като най-масовата етническа чистка в Европа след Втората световна война.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Генералната конвенция на Антиохийската Православна архиепископия в Северна Америка прие решение за излизане от Националния Съвет на Христовите Църкви – междуконфесионална организация, в която влизат 36 протестантски и православни религиозни организации в САЩ.
Причината за това решение, подкрепено с гласовете на всички членове на клира и делегатите миряни, участващи в конвенцията, е усилващият се либерализъм на Съвета по отношение на фундаменталните морални норми на християнството. Наскоро генералният секретар на Съвета Боб Едгар отегли своя подпис от по-рано подписано заявление, определящо брака като съюз между мъж и жена. По този начин се открива възможност за признаване за брак на еднополовите съюзи, считат в Антиохийската архиепископия.
(ИНТЕРФАКС/Седмица.Ru)

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Снимка - Мартин Митов, СловотоНа 3 август в пресцентъра на  БТА бе представен православният интернет портал "Двери на Православието".  Редакторите на сайта Златина Каравълчева, Цветомира Атонова и Полина Спирова  разказаха за идеята за създаването на  портала  и представиха неговата структура и съдържание.
 
(Първата снимка е на Мартин Митов, Словото)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgПредставителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира скорошния конфликт между Вселенския патриарх Вартоломей и турското правителство по повод манастирските имущества на о. Проти в Мраморно море. Според висшия американски служител САЩ са в постоянен диалог с Турция относно проблемите на Вселенската патриаршия и са загрижени относно правото на всички турски граждани да изразяват свободно своята вяра и убеждения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
agiota.jpgВ Йерусалим започна гласуването за т.нар. "тричленка"  - тримата кандидати за Йерусалимски патриарх, които събират най-много гласове. 13 кандидата заявиха участие през изминалия месец. На първия етап от гласуването най-много гласове (7 на брой) е събрал митрополитът на Тавор Теофил. След него е секретарят на Йерусалимския синод Аристарх с 5 гласа, а на трето място е митрополитът на Бостра Тимотей с 3 гласа. Гласовете за митрополит Тимотей, който бе главен съперник на б. патриарх Ириней на предходните избори през 2000 г., може да се увеличат значително най-вече от средите на архиереите, претърпели лични обиди от бившия Йерусалимски патриарх Ириней.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
jovan.jpgАрхиеп. Йован (Вранишковски) заяви от затвора в Идризово, че страда "в името на Църквата и на онези граждани на РМакедония, които считат себе си за православни". В същото време той отбеляза, че е доволен от условията в затвора и от отношението към него. Сега той се намира в приемното отделение на затвора, където в продължение на месец ще бъде следено психическото и физическото му състояние, за да се определи окончателният му режим. Не е изключено това да бъде петдневен режим с възможност за излизане навън през почивните дни, както и на големите религиозни празници.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
pop3.jpg Във в. “Сега” от 26 юли 2005 г. е поместено официално съобщение на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, с което се обявяват нови докторантури. Те включват задочна докторантура по Обща църковна история – първата от основаването на шуменската катедра по теология през 1991 г.

Срокът за подаване на молби е 3 септември 2005 г. Кандидати трябва да са защитили магистърска степен по теология. Няма възрастови ограничения. Предимства са владеенето на езици, компютърната грамотност, специализациите в чужбина и публикациите.
Кандидатите трябва да положат изпит по чужд език.
По-долу прилагаме списък на въпросите за писмения и устния приемен изпит.                                                              От катедрата

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Властите в Черна гора възнамерявят да съборят православен храм, посветен на Св. Троица, който вече е бил разрушаван от турците. Храмът е разположен на височина 2000 метра и се намира недалеч от черногорския град Бар. Разрушен е от турците през 1571 г. В продължение на векове, в деня на Св. Троица, вярващите се изкачвали на това място в планината Румия, за да отбележат празника на разрушената църква. През последните години с дарения на православни християни, но също и на католици и мюсюлмани, храмът е бил възстановен.

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)
Сръбското правителство счита за неприемлив ареста на архиеп. Йован, когото Сръбската православна църква през май т. г. постави за глава на нейната юрисдикция в Македония (т. нар. Охридска архиепископия). Ръководителят на държавния депертамент по връзките с масмедиите заяви: "Ние се надяваме, че заради бъдещето на отношенията между Сърбия и Македония този проблем ще бъде решен в най-скоро време." Според него е "абсолютно неприемливо" да се хвърлят в тъмница хора заради техните религиозни убеждения. (Интерфакс)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dorin1.jpgВарна получи като дар от Ярославска епархия мощите на трима светци - св. Фьодор Ушаков, преп. Фьодор и преп. Александър. Днес в катедралния храм на Варна ще се отслужи молебен пред иконата на св. Феодор Ушаков и ще се проведе литийно шествие. В неделя ще се отслужи празнична литургия в храм "Св. Николай Мирликийски" и мощите на тримата светители ще бъдат официално предадени на Църквата. Мощите на св. Феодор Ушаков ще бъдат изложени за поклонение и в храма в Каварна "Св. Успение Богородично".
(Икона на св. Феодор Ушаков (1745-1817), канонизиран за светец от Руската православна църква през 2001 г.)
Източник: Радио България

За каноизацията на адмирал Фьодор Ушаков тук

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Разписание на поклонническите пътувания при столичен храм „Св. Андрей” от 1 септември 2005 г. до 31 август 2006 г.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
След проливните дъждове в Калофер Девическият манастир "Въведение Богородично" е в окаяно положение. Сградите на обителта отдавна се нуждаят от основен ремонт, но сега това е наистина належащо. Манастирът има нужда от спешен ремонт на покрива на храма и на жилищните сгради.
Желаещите дапомогнат на манастира с финансови средства могат да ги приведат на банковата сметка на манастира:

Банка ДСК - АД
клон Карлово
с/ка 100 892  19 13
код 300 150 93


Помощ може да бъде оказана  и чрез доброволен труд по ремонта на манастирските сгради или със строителни материали.

За повече информация на тези, които искат да помогнат, предоставяме телефона на манастира, игумения Валентина (Друмева): 03133/2343.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Ha 28 юли беше осветен параклис "Св. Седмочисленици" в Младежкия дом във Велико Търново. Освещаването извърши Великотърновски митрополит Григорий. Иконописите в параклиса са дело на студентите-дипломанти от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" Атанас Георгиев и Богомил Уруков, а иконостасът е направен от Марио Конов. Средствата за изграждането на храма са предоставени от дарители.
(FOCUS)

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенската патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенската патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да й бъде признато правото да стопанисва манастира "Св. Преображение Господне" на остров Проти, като в противен случай няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.