Мобилно меню

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
picture.jpgНизвергнатият Йерусалимски патриарх Ириней отказва да напусне патриаршеската резиденция,  където се охранява от израелската полиция. Израел, който е единствената държава, която отказва да признае свалянето му от поста на патриарх на Йерусалим, не позволява да бъде изведен от патриаршеската  резиденция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Завърши първата смяна на православния детски лагер в Етрополския манастир, организиран от Богословския факултет на Софийския университет с благословията на Ловчанския митрополит Гавриил и в сътрудничество с Дирекция на вероизповеданията към МС.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион ще осъществи своето първо посещение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той беше определен в края на месец юли от Светия Синод за временно управляващ епархията след оставката на митрополит Симеон, който оглавяваше Западно- и Средноеврпейска епархия от нейното основаване през 1980 г. В събота и неделя той ще посети българската църковна община във Виена и ще отслужи св. литургия заедно със ставрофорен иконом Иван Петкин, който е свещеник там вече 25 години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
etropole.jpgИсторическият манастир "Св. Троица", разположен в красивия Етрополски Балкан, е предпочитано място за поклонение на много вярващи християни. Като почивна база го търсят и много учебни заведения. Понастоящем там летуват деца от Дома за деца  лишени от родителски грижи в гр. Шумен. На децата не им се натрапва религиозно обучение, но естествената среда и бащинските грижи на отец Емил Якимов, който обслужва от три години манастира, стоплят сърцата на малчуганите и ги правят по-спокойни и добри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ellada_08.jpgДнес от летуване в Гърция се завърна първата група момчета, които почиваха две седмици в летовището на Кукушка митрополия, разположено в тих залив в Централна Гърция. Втора група деца от България, този път момичета, вече летуват на същото място. Разноските на българските деца се поемат от Кукушкия митрополит Апостол, който е известен със своята мисионерска и пастирска дейност.
Тази програма работи вече 15 години и събира през летните месеци в Гърция стотици деца от различни православни страни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
surojski.jpgНа 4 август се отбелязват две години от смъртта на известния църковен пастир, богослов и проповедник митрополит Антоний Сурожски (1914-2003). По този повод в един от любимите храмове на владиката в неговата родина - "Св. Йоан Войн" в Якиманка, Русия, след литургията бе отслужена панихида в негова памет. Прот. Николай Ведерников отбеляза след края на службата: "Много съм щастлив, че днес, две години след смъртта на владиката, тук в този храма са се събрали толкова много негови почитатели, дошли да се помолят за него и в молитва да изразят своята любов и признателност. Всички, които присъстваме тук, които сме го познавали и сме чели неговите книги и проповеди, сме уверени, че владика Антоний не е умрял, но живее в Бога, присъства тук в този час и се моли заедно с нас. И след като напусна земния живот, той продължава да ни помага и подкрепя в нелеката ни духовна борба, продължава да ръководи всеки един от нас към Христос, продължава духовно да се грижи за нас така, както го правеше и докато беше жив". (Седмица.ru)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
PatrijarhPavle.jpgВ четвъртък в Сърбия отбелязаха 10 години от хърватската "освободителна" операция "Буря". На 4 август в резултат на тази операция на хърватските армия и полиция 250 хил. сърби бяха принудени да напуснат своите домове в Хърватия и да се преселят в Сърбия и сръбската част на Босна. 2500 сърби от Сръбска Крайна се считат за умрели или безследно изчезнали. В памет на жертвите сръбският патриарх Павле отслужи молебен, на който присъстваха президентът на Сърбия Борис Тадич и министър-председателят Воислав Кощуница. Сърбия оценява тези събития като най-масовата етническа чистка в Европа след Втората световна война.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Генералната конвенция на Антиохийската Православна архиепископия в Северна Америка прие решение за излизане от Националния Съвет на Христовите Църкви – междуконфесионална организация, в която влизат 36 протестантски и православни религиозни организации в САЩ.
Причината за това решение, подкрепено с гласовете на всички членове на клира и делегатите миряни, участващи в конвенцията, е усилващият се либерализъм на Съвета по отношение на фундаменталните морални норми на християнството. Наскоро генералният секретар на Съвета Боб Едгар отегли своя подпис от по-рано подписано заявление, определящо брака като съюз между мъж и жена. По този начин се открива възможност за признаване за брак на еднополовите съюзи, считат в Антиохийската архиепископия.
(ИНТЕРФАКС/Седмица.Ru)

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Снимка - Мартин Митов, СловотоНа 3 август в пресцентъра на  БТА бе представен православният интернет портал "Двери на Православието".  Редакторите на сайта Златина Каравълчева, Цветомира Атонова и Полина Спирова  разказаха за идеята за създаването на  портала  и представиха неговата структура и съдържание.
 
(Първата снимка е на Мартин Митов, Словото)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgПредставителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира скорошния конфликт между Вселенския патриарх Вартоломей и турското правителство по повод манастирските имущества на о. Проти в Мраморно море. Според висшия американски служител САЩ са в постоянен диалог с Турция относно проблемите на Вселенската патриаршия и са загрижени относно правото на всички турски граждани да изразяват свободно своята вяра и убеждения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
agiota.jpgВ Йерусалим започна гласуването за т.нар. "тричленка"  - тримата кандидати за Йерусалимски патриарх, които събират най-много гласове. 13 кандидата заявиха участие през изминалия месец. На първия етап от гласуването най-много гласове (7 на брой) е събрал митрополитът на Тавор Теофил. След него е секретарят на Йерусалимския синод Аристарх с 5 гласа, а на трето място е митрополитът на Бостра Тимотей с 3 гласа. Гласовете за митрополит Тимотей, който бе главен съперник на б. патриарх Ириней на предходните избори през 2000 г., може да се увеличат значително най-вече от средите на архиереите, претърпели лични обиди от бившия Йерусалимски патриарх Ириней.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
jovan.jpgАрхиеп. Йован (Вранишковски) заяви от затвора в Идризово, че страда "в името на Църквата и на онези граждани на РМакедония, които считат себе си за православни". В същото време той отбеляза, че е доволен от условията в затвора и от отношението към него. Сега той се намира в приемното отделение на затвора, където в продължение на месец ще бъде следено психическото и физическото му състояние, за да се определи окончателният му режим. Не е изключено това да бъде петдневен режим с възможност за излизане навън през почивните дни, както и на големите религиозни празници.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
pop3.jpg Във в. “Сега” от 26 юли 2005 г. е поместено официално съобщение на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, с което се обявяват нови докторантури. Те включват задочна докторантура по Обща църковна история – първата от основаването на шуменската катедра по теология през 1991 г.

Срокът за подаване на молби е 3 септември 2005 г. Кандидати трябва да са защитили магистърска степен по теология. Няма възрастови ограничения. Предимства са владеенето на езици, компютърната грамотност, специализациите в чужбина и публикациите.
Кандидатите трябва да положат изпит по чужд език.
По-долу прилагаме списък на въпросите за писмения и устния приемен изпит.                                                              От катедрата

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Властите в Черна гора възнамерявят да съборят православен храм, посветен на Св. Троица, който вече е бил разрушаван от турците. Храмът е разположен на височина 2000 метра и се намира недалеч от черногорския град Бар. Разрушен е от турците през 1571 г. В продължение на векове, в деня на Св. Троица, вярващите се изкачвали на това място в планината Румия, за да отбележат празника на разрушената църква. През последните години с дарения на православни християни, но също и на католици и мюсюлмани, храмът е бил възстановен.

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)
Сръбското правителство счита за неприемлив ареста на архиеп. Йован, когото Сръбската православна църква през май т. г. постави за глава на нейната юрисдикция в Македония (т. нар. Охридска архиепископия). Ръководителят на държавния депертамент по връзките с масмедиите заяви: "Ние се надяваме, че заради бъдещето на отношенията между Сърбия и Македония този проблем ще бъде решен в най-скоро време." Според него е "абсолютно неприемливо" да се хвърлят в тъмница хора заради техните религиозни убеждения. (Интерфакс)