Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 172

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dec1.JPGВойниците от КФОР ще защитават сръбските манастири в Косово с оръжие, пише днес сръбският вестник “Блиц”. На военното летище “Амико” при Джаковица преди два дни е проведено военно учение, на което е демонстрирана готовността и способността на представителите на КФОР да защитават културно-историческите паметници. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Монопол върху производството и продажбата на църковни свещи ще поиска Светият Синод от държавата. Сега печалбите отиват в частни лица, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Той и Старозагорският митрополит Галактион подготвят доклад за отношенията между държавата и Църквата. Документът ще бъде представен на предстоящия Църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир. От продадените 1300 тона свещи през м. г. само 150 тона са отишли за издръжка на Българската православна църква, каза митрополит Гавриил.
(Източник: в. Стандарт)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Teofil.jpgСлед избора на новия патриарх на Йерусалим в ход е процедурата по неговото утвърждаване от Йордания, Израел и Палестинската автономия. Самият патриарх Теофил е оптимистично настроен и счита, че няма да има особени проблеми при утвърждаването му от страна на трите държави. Същото предвиждат гръцки и чуждестранни дипломати, чието мнение сондира във вчерашния си брой гръцкият в. Вима, за разлика от бившия патриарх Ириней, който бе признат от Израел чак три години след избора си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
В остър конфликт влязоха хомосексуалисти и представители на църквата заради започващите тази седмица национални гей-празници във Варна. Обществен комитет към Варненската и Великопреславската митрополия осъди даването на гласност на подобни прояви и заплаши да свика национален антигей парад.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Teofil1.jpgНовият патриарх на Йерусалим Теофил направи своето първо изявление пред медиите. Той заяви, че "всички решения занапред ще се вземат общо от Синода. Имаме задължението да възстановим авторитета на Патриаршията в името на общността, гръцкия род, но и на арабските вярващи. Ще направим всичко, което е възможно, за да излезем от кризата от проследните месеци и да затворим раните".
Патриарх Теофил се счита за умерена личност на компромиса и диалога, отбягва публичността и както се изразяват наблюдателите "не разкрива лесно картите си". Има добри познания в областта на сложните международни отношения в региона и политическа мисъл. Натрупал е опит като екзарх на Божи гроб в Москва, а после и в Катар, където полага основите на православен храм. Там той установява близки отношения с гръцката общност в САЩ. Не е компрометиран. Добрите му отношения с американската администрация, обаче, предизвикват скептицизма на палестинските власти.

По материали от гръцкия печат

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Teofil.jpgАрхиепископът на Тавор Теофил беше избран единодушно за новия 97-и патриарх на Йерусалим, след като другите двама кандидати, архиепископът на Константина Аристарх и митрополитът на Тивериада Алексиос, оттеглиха своите кандидатури. Изборът протече в рамките на 10 минути в храма на Христовото Възкресение. Право на глас имаха 12-е члена на Св. Синод, 12-е представители на православните общности и 21 архимандрити, които служат в стария град на Йерусалим. Новият патриарх на Йерусалим Теофил е 55-годишен и беше ръкоположен за епископ седем месеца преди кризата в Йерусалимската патриаршия. Преди това е бил екзарх (представител) на Божия гроб в Катар.
(news.in.gr)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Benediktspolit_1_00.jpgДнес завършва четиридневното посещение на папа Бенедикт XVI в Германия, което е първото му пътуване в чужбина, откакто стана духовен глава на католическата общност в света. Пoсещението на папата беше свързано с  участието му в Световните дни на католическата младеж в Кьолн.

Кратка хроника на събитията:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Епископ Дираир Мардикян, архиерей на арменците в България и Румъния, отслужи литургия в 385-годишната арменска църква “Света Богородица” в Силистра, предаде  Агенция Фокус, цитирайки съобщение на БНР. 
В двора на църквата, смятана за най-стария арменски храм в България, бе открит мемориал в памет на жертвите на турския геноцид над арменския народ преди 90 години. Мемориалът е от черен гранит с надпис на арменски и български език в памет на жертвите от геноцида над арменския народ  от 1915 година.


(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Враца. Интелектуалци и общественици от Враца учредиха Инициативен комитет за спасяването на манастира “Свети Иван Пустинник” край село Бистрец, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на БНР. За цялостното възстановяване на манастира и превръщането му в туристически обект са необходими най-малко 25 хиляди лева. Комитетът предвижда тиражирането на сувенири и печатни издания, картички и брошури за набиране на средствата. До дни ще излезе и специален вестник, свързан с инициативата. Съюзът на архитектите във Враца ще включи манастира в Книгата на застрашените културно-исторически обекти в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
shipka.jpgС поднасяне на цветя, тържествени речи и панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, днес започнаха честванията на 128-та годишнината от Шипченската епопея.

 От 21 до 23 август 1877 г. на най-високите точки на Шипченския проход са се водили епичните боеве между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В резултат от тридневните боеве Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на Шипченската епопея  загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

За откриването на тържествата днес присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, кметовете на Казанлък и Габрово, дипломати, депутати, политици, както и стотици граждани.

(ФОКУС)

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
jpg.php.jpegПогребението на убития брат Роже, основател на икуменическата община в Тезе, ще бъде на 23 август от 14 часа. Дотогава тялото му се намира за поклонение в храма, където беше убит по време на молитва на 16 август от 36 годишната румънка Лумината Солкана.

Новият ръководител на икуменическата община в Тезе е Алоис Лезер, 51 годишен католик от Германия. Покойният брат Роже го е определил  за свой заместник и посочил като приемник в ръководенето на общината преди осем години. "Ние сме благодарни за пътя, който откри пред нас брат Роже и  ще продължим да го следваме" - каза в интервю за френските медии  Алоис  Лезер.

Съболезнователни телеграми до новият лидер на християнското братство в Тезе Алоис Лезер изпратиха Предстоятелят на Румънската Православна Църква Патриарх Теоктист и държавните лидери на Румъния.

Своите дълбоки съболезнования за гибелта на 90 годишния брат Роже изрази Руският патриарх Алексий II. В телеграмата, изпратена от него до Алоис Лезер, се казва: "Земният път на брат Роже Шутц беше пример за живот на християнин, посветил себе си на Господа.  Брат Роже беше  известен  в целия свят като основател на общината в Тезе, която ръководеше повече от 30 години. Вдъхновен проповедник и молитвеник, усърден труженик на Христовата нива, той беше повсеместно уважаван за своя неуморен стремеж към установяване на отношения на мир и любов сред християните, проповядвайки християнските идеали на младежта в Европа." В заключение на съболезнователната телеграма на Руския патриарх Алексий II се казва, че той е убеден, че трагичната смърт на брат Роже е тежка загуба за целия християнски свят. Съболезнователна телегррама по повод гибелта на Роже Шутц е изпратена от Председателя на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил.

Източник: "Интерфакс"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
zatwor.jpgСтатистиката показва, че в Нижни Новгород около половината от затворничките от женския затвор в региона след излизането си на свобода влизат в манастир - съобщи   ИНТЕРФАКС.
Затова е допринесла специалната дистанционна (on-line) обучителна програма на затворничките за основите на православната вяра, осъществявана от Нижниновгородската епархия на Руската православна църква.

В настоящия момент епархията обгрижва духовно 19 затворнически колонии на територията на Волжския регион. Към всяка колония е поставен свещеник, който изповядва затворничките и провежда с тях духовно-просветни беседи. Практически всички енории в епархията оказват благотворителна помощ на задържаните, като им осигуряват храна, лекарства, дрехи, литература. Според възможностите си Църквата помага за социализацията на осъдените при излизането им на свобода, като им се предлага работа в енориите и  им се дават  насоки към конкретни  храмове.

(ИНТЕРФАКС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0_1587_406941_1_00.jpgРуската православна църква е готова да използва организаторския опит от Световните дни на католическата младеж, заяви Клинският архиепископ Лонгин, представител на РПЦ в Германия, пред Дойче-Веле.
По думите на  представителя на Руската православна църква в Германия подобни форуми като Световната среща на  католическата младеж са  полезни, защото те показват на вярващите младежи, че и в другите страни има млади вярващи християни със сходни проблеми.


0_1587_1681369_3_00.jpg Клинският архиепископ Лонгин е особено впечатлен от богослужението в Дюселдорф - едно от трите, с които се откри 20-тия Световен младежки форум: "впечатляващо беше преди всичко, как стотици хиляди млади хора едновременно произнасят молитва за мир в целия свят и против насилието". "Руската православна църква приветства всички срещи, които способстват за сближаването между народите" - подчерта Клинският архиепископ Лонгин. Срещата на младите католици днес дава възможност "по-добре да се опознае другият човек, да се придобият хиляди нови братя и сестри в Христа".

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)

svsofia.jpgСъдебен спор предизвика искането на ислямистка фондация един от символите на Истанбул - храмът "Света София" да се ползва като джамия. Ислямисткото Дружество за защита на историческите ценности на вакъфите и на околната среда заведе дело срещу правителството, съобщиха турските медии.

Искът е за отмяна на указа, с който през 1934 година храмът "Света София" е обявен за национален музей на Турция. С този указ се забранява ползването на "Света София" за религиозни ритуали. Исканията на ислямистите "Света София" да бъде превърната в джамия датират отдавна. По време на управлението на бившия премиер ислямист Неджметтин Ербакан част от храма бе използвана за мюсюлмански ритуали, но след това властите възстановиха забраната.

Източник: actualno.com

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква “Св. Троица” в манастира край с. Раковица, област Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу турските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерството на културата.