Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Chomakov.jpgКметът на Пловдив Иван Чомаков ще присъства на освещаването на реставрираните иконостасни икони и на възстановеното куполно покритие на българската църква "Свети Стефан" (Желязната църква) в Истанбул. Това съобщи пресцентърът на община-Пловдив. Той ще бъде начело на делегация от дарители, с чиято помощ е извършена реставрацията. Лично Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей ще освети реставрираните икони и куполното покритие, добавиха от пресцентъра на общината.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)

mi.jpgНа 1 септември Руският патриарх Алексей Втори ще отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от терористичното нападение в северноосетинския град Беслан, извършено от 1 до 3 септември 2004 г., съобщи Интерфакс.

Панихидата ще се проведе в Донския манастир в Москва след сутрешната св. Литургия. По-рано патриарх Алексей Втори призова паството усърдно да се моли за загиналите над 300 души, от който 186 деца.  "В тези дни на скръб, обединени от общата мъка, Руската православна църква изразява дълбокото си съчувствие и духовна подкрепа към загубилите свои близки и роднини, към всички жители на Беслан и Северна Осетия" - се казва в обръщението на патриарха по повод годишнината от терористичния акт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Протоерей Александър Карягин от Руската църква в София в съслужение с пловдивски свещеници ще отслужи в църквата “Св. Неделя” в Пловдив заупокойна молитва в памет на жертвите от терористичния акт в Беслан преди една година.
Информацията е на БНР

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Недовършеният православен храм "Христос Спасител" в Прищина може да бъде превърнат в нощен клуб, художествено ателие или музей според новия градоустройствен план. На 15 юли скупщината е разгледала предложението за преустройство на района, в който влиза църквата и студентският град.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)
Само на първи транш през 2005 г. Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала около 1 200 000 лева на около 460 православни и др. храмове в страната. Очаква се тяхното число да се увеличи до около 600 до края на годината. Средствата са основно за Българската православна църква, мюсюлманското вероизповедание, Арменската църква, някои протестантски църкви и израилтянското вероизповедание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Zyrkva.jpgПапа Бенедикт ХVІ благословил храм, изработен от дърво, който може да влезе и в книгата на рекордите „Гинес”. Дървената църква се намира в Бон и е построена по повод срещата на папата с младежите-католици за временно ползване. Сега тя се намира до сградата на Университета за селско стопанство. В средата на миналата седмица е била разглобена, пренесена и отново сглобена за три дни. Папата благословил понататъшното ползване на храма и направил подарък - статуя на св. Дева Мария.

 

 Източник: katholisch.de 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Curkva_Sv_Stefan.jpgВселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей ще освети на 2 октомври – празника на Свети Стефан - реставрираните икони за иконостаса и възстановеното куполно покритие на българската църква “Свети Стефан” (Желязната църква) в Истанбул. За събитието ще заминат пловдивските дарители, благодарение на които стана възможна реставрацията. Делегацията ще бъде водена от кмета на Пловдив - д-р Иван Чомаков, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата за реставрацията на 40-те икони от иконостаса бе на д-р Иван Чомаков, Лука Станчев, Фондация“Пловдивско Възраждане” и Пловдивския граждански клуб. Реставрацията бе извършена в продължение на 2 месеца от пловдивски реставратори под ръководството на Ваня Христова. Средствата са осигурени изцяло от 25 пловдивски дарители – предприятия и частни лица, които ще присъстват на освещаването.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (11 Votes)
Св. Синод на Българската църква ще разгледа на заседание участието на Варненска митрополия в протестните митинги срещу назначаването на областен управител от ДПС в града. Говорителят на Св. Синод Русенски митрополит Неофит заяви, че на заседание на 2 и 3 септември ще се разгледа въпросът и ще се уточни позицията на Църквата по него.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
Негово Светейшество Българският патриарх Максим ще отслужи днес св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по повод храмовия й празник, каза пред БТА главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Наум.
На 30 август Православната църква отбелязва  църковния празник Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
amfilohii.jpgЧерногорският митрополит Амфилохий опроверга съобщенията на западните средства за масова информация, че е призовал Радован Караджич да се предаде на трибунала в Хага. Митрополит Амфилохий е заявил, че това е "въпрос на лично решение и на отговорност пред Бога и пред отечеството".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
xristodul2.jpgВ неделната си проповед Атинският архиепископ Христодул обвини средствата за масово осведомяване, че не отразяват обективно живота на Православната църква в Гърция. На фокус са единствено скандалите, а богатата благотворителна дейност на Гръцката православна църква се подминава с безразличие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
teofil3.jpgВ интервю в неделния брой на гръцкия вестник "Вима" новоизбраният  Йерусалимски патриарх  Теофил III описа с черни краски завареното състояние на Йерусалимската патриаршия. "Нито една служба не функционира нормално", заяви той. "Няма нищо. Всичко е разрушено. Дори патриаршеският манастир се издържа единствено от даренията на посетителите и от тях зависи прехраната на монасите", заяви новият патриарх, като същевременно призова б. патриарх Ириней да се оттегли мирно от сградата на патриаршията, където той все още се намира под охраната на израелската полиция.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Tereza.jpgВ петък жителите на македонската столица отбелязаха 95-годишнината от рождението на своята съгражданка Гонджа Бояджиу, известна в света като майка Тереза. Празненствата бяха организирани от асоциация "Скопиянката майка Тереза". Цветя на нейния паметник в града положи католическият епископ Кирил Стоянов, който я нерече "най-великата посланичка на нашия град и на нашето отечество" и предложи главният площад в Скопие да бъде кръстен на нейното име.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Шестият международен младежки фестивал за съвременна музика с християнска насоченост ще се състои от 29 август до 3 септември в с. Белозем, Пловдивско.

Темата на тазгодишния фестивал е “Quo vadis!” - с тези думи Христос в романа на Хенрик Сиенкиевич се обръща към св. Петър, който бяга от преследването в Рим, изоставяйки Църквата. След тази среща св. Петър се завръща при християните в Рим и там остава до своята мъченическа смърт, окуражавайки младата християнска Църква. “Накъде отиваш” е покана към младите хора да се замислят върху своя път в живота, съобщиха организаторите от Софийско-Пловдивската католическа епархия.

Гости на фестивала тази година ще бъдат: от Полша – група “Toniemy”, трима изпълнители от Италия - Роберто Биниоли, Симона Магги и Пино Биаджиоли, от България: група от Раковски, група “ЗВЕР” и Светлана Близнакова от София, популярният изпълнител ГРАФА – Влади Ампов и българската рок-група “БТР”. Мъжкият православен хор “Св. Роман Сладкопевец” с диригент Симеон Генов ще представи образци в духа на византийска църковно-певческа традиция, като ще изпълни нови и напълно непознати досега песнопения.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1323.jpgВарненска митрополия заедно с още 17 партии и организации сформираха Варненски революционен комитет. Това стана ясно на пресконференция на ръководителите. Комитетът е сформиран заради назначаването на областен управител на морската столица от квотата на ДПС, заяви Асен Пършев, председател на Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД и един от ръководителите на комитета.