Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Tereza.jpgВ петък жителите на македонската столица отбелязаха 95-годишнината от рождението на своята съгражданка Гонджа Бояджиу, известна в света като майка Тереза. Празненствата бяха организирани от асоциация "Скопиянката майка Тереза". Цветя на нейния паметник в града положи католическият епископ Кирил Стоянов, който я нерече "най-великата посланичка на нашия град и на нашето отечество" и предложи главният площад в Скопие да бъде кръстен на нейното име.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Шестият международен младежки фестивал за съвременна музика с християнска насоченост ще се състои от 29 август до 3 септември в с. Белозем, Пловдивско.

Темата на тазгодишния фестивал е “Quo vadis!” - с тези думи Христос в романа на Хенрик Сиенкиевич се обръща към св. Петър, който бяга от преследването в Рим, изоставяйки Църквата. След тази среща св. Петър се завръща при християните в Рим и там остава до своята мъченическа смърт, окуражавайки младата християнска Църква. “Накъде отиваш” е покана към младите хора да се замислят върху своя път в живота, съобщиха организаторите от Софийско-Пловдивската католическа епархия.

Гости на фестивала тази година ще бъдат: от Полша – група “Toniemy”, трима изпълнители от Италия - Роберто Биниоли, Симона Магги и Пино Биаджиоли, от България: група от Раковски, група “ЗВЕР” и Светлана Близнакова от София, популярният изпълнител ГРАФА – Влади Ампов и българската рок-група “БТР”. Мъжкият православен хор “Св. Роман Сладкопевец” с диригент Симеон Генов ще представи образци в духа на византийска църковно-певческа традиция, като ще изпълни нови и напълно непознати досега песнопения.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1323.jpgВарненска митрополия заедно с още 17 партии и организации сформираха Варненски революционен комитет. Това стана ясно на пресконференция на ръководителите. Комитетът е сформиран заради назначаването на областен управител на морската столица от квотата на ДПС, заяви Асен Пършев, председател на Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД и един от ръководителите на комитета.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
Протосингелът на Варненска и Великопреславска митрополия о. Серафим заяви, че митрополията не участва в Революционния комитет нито като институция, нито като организатор.
Изявлението на митрополит Кирил беше срещу подменения вот на избирателите, срещу нечестното отношение към техния избор. Със своето изявление той не е целял разпалване на етническа вражда и противопоставяне, а най-малкото организиране на революционен комитет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Международен педагогически форум „Глинские чтения” ще се проведе във Варна на 12 септември 2005 г. Докладите на форума са обединени от темата "Православието в Европа”.
От страна на Варненска митрополия форумът се организира от Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил".

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
dec1.JPGЕпископ Теодосий, игумен на манастира Високи Дечани, е призовал ръководителя на ЮНМИК Сьорен Йесен-Петерсен да предприеме спешни мерки, за да се спре използването на медиите за системно разпалване на омраза и призоваване на албанците към насилие срещу Сръбската православна църква и сърбите в Косово и Метохия, пише днес сръбският вестник “Политика”. Повод за реакцията на владика Теодосий са постоянните нападки от страна на Авдил Мушкалой, ръководител на сдружението на ветераните от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/ за района на Дечани и Печ.

Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Програмата може да бъде открита в Интернет на адрес http://www.spk-bg.com/

Основна тема на тазгодишната Седмица е "Ролята на Църквата за духовното възраждане на човешката личност и общество". По традиция ще се провеждат срещи между широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Ще се осъществяват дискусии и по-тесни връзки между автори и читатели от различни православни църкви.

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)
Liturgia_SPb_1.jpgНа 28 август 2005 г., Успение Богородично по стар стил, за пръв път се отслужи света литургия в поругания от болшевиките Богородичен храм в Санкт Петербург, посветен на Фьодорвската икона на Божията майка, който се намира недалеч от Московската гара в града. Навремето храмът е бил отнет от болшевишката власт и в продължение за 70 години се е използвал като млекозавод. По документи е върнат още през 1993 г., но енориашите, които междувременно си простроили в близост малък и красив храм (осветен през 1998 г. и посветен на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма), влезли във възстановената стара църква едва на 1 август т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dreven_manastir1_1.jpgИзключително добре запазени манастирски сводове от ІХ век откриха археолози в местността Караач Теке край Варна. Арките са единствените достигнали до нас от средновековното строителство на манастири, твърдят специалисти. Според археолозите, този скрипториум е единственият засега както у нас, така и във византийския свят, който е така добре запазен, съобщава БНТ.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
zograf.jpgБанскалии събират пари, за да подпомогнат реставрацията на едно от крилата на Зографския манастир в Света Гора, носещо името "Банската махала", съобщиха от кметската администрация на курортния град.
Местните строители са готови да участват с безвъзмезден труд в реконструкцията на манастирското крило. За да се запознаят на място с положението, делегация от община Банско ще замине за Зографския манастир в Атон.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
danailov.jpgМинистърът на културата Стефан Данаилов прогнозира във Велико Търново, че през 2006 г. ще бъде завършен проектът за обновление на историческия храм "Св. 40 мъченици".    
Заедно с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, който е новият стопанин на паметника, министър Данаилов днес се запозна с хода на възстановителните работи.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
prohor_pcinski.jpgТази седмица Синодът на т. нар. Македонска православна църква взе решение да изиска от Сръбската православна църква да й бъде предаден за ползване манастира "Св. Прохор Пшински", който се намира в непосредствена близост до македоно-сръбската граница. В мотивите се казва, че през 1944 г. в този манастир се е състояло първото заседание на Антифашиското събрание за освобождаването на Македония и така се поставя началото на съвременната македонска държавност. Всяка година македонското ръководство посещава манастира, но тази година поради влошените сръбско-македонски отношения по повод задържането на екзарха на Сръбската църква в Македония Йован Вранишковски традицията бе нарушена. 14 сръбски монаси не позволиха на македонската делегация да постави паметна плоча за събитието в манастира, тъй като липсвало разрешение от местния сръбски епископ. Монасите подарили на делегацията книгата на гръцкия богослов Илия Марку "Македонската църква - творение на Скопие".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
BorisIII.jpg
Панихида за последния български цар ще бъде отслужена на 28 август в Рилския манастир, къдете е погребано сърцето му, съобщи игуменът на св. обител Драговитийският епископ Йоан. Тогава се навършват 62 години от смъртта на монарха.

Борис III е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война. След смъртта си Борис ІІІ е наследен от сина си Симеон ІІ.

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)
Евгени Минчев разкритикува провеждащия се гей-парад във Варна като проява на лош вкус и парадиране със хомосексуалността. В предаването на bTV "Тази сутрин" той се съгласи с позицията на Църквата, че хомосексуализмът е отклонение, като се позова на Новия Завет. Светският хроникьор призова към толерантност към гейовете и за това да се даде "втори шанс" на всички хора с подобна ориентация, т. е. възможност за поправяне.

В същото предаване представителка на гей-организацията "Джемини" във Варна изказа съжаление, че парадът  не е предизвикал почти никакъв интерес нито сред гей-организациите, нито сред обществото на морската ни столица.  Като една от главните причини за това тя изтъкна позицията на Варненска митрополия към гей-мероприятието.

Като представител на Българската православна църква за събеседник в студиото беше поканен о. Александър Лашков от столичния храм "Св. Троица", намиращ се на бул. "Константин Величков" 28. Отец Александър изрази своето мнение, че гей-парадът във Варна е израз на прекалено афиширане с хомосексуалните наклонности и че е изваждане на показ на интимния живот на човека - живот, на който по думите на отеца "не бива да се повдига така завесата". Отецът подчерта, че хомосексуалните не трябва да бъдат заклеймявани заради своята сексуална ориентация. С библейски аргументи той защити мнението на Църквата, че хомосексуализмът е противоестествено състояние и че човек е длъжен да се бори с него. Отец Александър сподели, че има духовни чада с хомосексуални наклонности и че той гледа на тях като на хора, които се нуждаят от помощ и именно в Църквата могат да я намерят. "Лекарствата,  които Църквата използвa, са постът, молитвата, изповедта и св. Причастие".

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
academy.jpgОт 25 до 30 август в Санкт Петербург се провежда третата конференция "Изток-Запад" на новозаветните богослови от цяла Европа под егидата на Studiorum Novi Testamenti societas (Световно дружество на новозаветните богослови). Първата конференция се състоя през 1997 г. в манастира в Нямц, Източна Румъния, а втората през 2001 г. в Рилския манастир и бе организирана от Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски".