Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Hristodul.jpgТова каза Атинският архиепископ Христодул в обръщение към вярващите по повод заявените намерения на политици да свалят християнските символи от всички държавни учреждения. "Народът ще реши дали Църквата ще остане в периферията на обществото", заяви архиепископът и подчерта, че "е от изключително значение кръстът да остане в училищата, както и Христовите икони - в училищните, съдебните и другите обществени сгради, а също и в армията". Архиепископ Христодул критикува и намеренията да се наложат ограничения върху камбанния звън, като подчерта, че и сега храмовете се съобразяват с времето за почивка.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Както "Двери" вече информира, петнадесетгодишната Ива Къдрева Симеонова - момичето от нашата благотворителна акция "Да помогнем на Ива и другите деца на о. Иван от Нови Хан" роди момче. Бебенцето се казва Иван и тежи два килограма и половина. Раждането е  минало леко.

В неделя сутринта видяхме лично майката - първото ни впечатление е, че се справя изключително добре за петнадесегодишно момиче. Вече дори е научила Иван да спи през нощта. Вероятно си казва думата и фактът, че предишното лято е гледала Натали - бебето на майка си. Не без значение е и изключителната морална подкрепа, която получава от родителите си и най-вече от о. Иван Иванов.  Очаквайте скоро подробен разказ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
DMC_0015_1.JPGТази година на  19 юни се чества деня на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух.
Този ден е Петдесетница.
 
В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Св. Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Двата български православни храма в Одрин вече притежават нотариални актове, съобщи Георги Димов, генерален консул на Република България в Одрин. Те са получени  лично от консул Димов от Дирекцията по вакъфите в Одрин. По този начин двата храма стават официална собственост на българската държава.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Телевизионното предаване “За Църквата и държавата”, с водещ Никола Петков, започва да се излъчва всеки понеделник по сателитната телевизия България кабел на живо от 21, 30 ч. Повторенията на предаването ще са във вторник от 10,15 и в неделя от 9,20 ч.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
81.jpgПо инициатива на Католикоса Патриарха на цяла Грузия Илия II на 15 юни в страната е създаден Координационен съвет на религиозните организации, в който влизат представители на почти всички религиозни конфессии в Грузия. Съгласно информацията от представителя на Грузинската Патриаршия Зураба Цховребадзе, заедно с Грузинската Православна Църква в съвета влизат представители на католиците, иудаистите, армено-григорианците, мюсюлманите, баптистите и петдесетниците.

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)
sveshti1.jpgВ съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница Църквата е установила специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панахида отбелязваме като Задушница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
P6130530.jpg

След като в понеделник 13 юни стотици граждани се събраха на мирна демонстрация пред гръцкото посолство в София и внесоха петиция в защита на 29-годишния Николай Баровски, който от 9 месеца е задържан в Гърция без конкретно обвинение, вече е налице първият положителен резултат.
 
Добрата новина е, че на 16 юни сестрата на невинно задържания българин Людмила Баровска се срещна с г-н Мандзуранис, посланик на Република Гърция. Гръцкият посланик се е ангажирал да засили обмена на информация между следствените и съдебните органи на двете държави. Г-н Мандзуранис е заявил, че има начин Николай Баровски да бъде пуснат под гаранция. Людмила Баровска и нейните близки са обнадеждени от проявената съпричастност и готовност за предприемане на конкрени действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
DMC_0001_1.JPGНа 17 юни в катедралния храм "Св. Неделя" бе извършено опелото на голямата оперна прима Гена Димитрова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В четвъртък, 16 юни, синодалният съд на Йерусалимската патриаршия, в който участват 12 архиереи, взе решение да низвергне бившия патриарх на Йерусалим Ириней и да го лиши от епископски сан. Според решението на съда, Ириней вече е обикновен монах.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Patriarh_medal_2.jpgНа 16 юни в Синодната палата в присъствието на членовете на Светия Синод  Българският патриарх Максим бе отличен с високата руска обществена награда - ордена на св. благоверен княз Александър Невски "За труды и Отечество". Златният орден бе връчен от акад. проф. Александър Михайлович Воловик, официален пратеник на кмета на Москва Юрий Лужков.
 Негово Светейшество патриарх Максим благодари за високото отличие. Официално поздравление поднесе посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Започнат е цялостен ремонт на църквата “Св. Св. Петър и Павел” в село Бостина, предаде радио Фокус - Смолян. В момента протичат ремонтните дейности на камбанарията и купола на храма. Средствата за ремонта са събирани на доброволни начала в продължение на 2 години от населението на селото. За събирането на финансите принос имат отец Васил от църквата “ Св. Никола” в квартал Устово, църковното настоятелство и кметството. Хората, които осъществяват ремонта също почти изцяло работят без заплащане. В Бостина има и много параклиси, които са изградени изцяло със средства от местното население и дарения.

Източник: Агенция "Фокус"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Опелото на оперната прима Гена Димитрова ще бъде на 17 юни (петък) в столичния митрополитски храм “Света Неделя” от 10,30 часа. След него от 13 часа ще се състои и погребението в алеята на културните дейци в Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата и туризма.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Руският патриарх Алексий II в интервю от 15 юни за "Российская газета", предаде ИТАР-ТАСС.