Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Pocrov.jpgНа първи октомври, празникът Покров Богородичен, едноименната столична църква празнува своя храмов празник. Св. Литургия ще отслужи предстоятелят на храма свещеноиконом Николай Танев. След това с молебен и водосвет ще бъде стартира новата учебна година в Енорийския център към храма.
Същия ден ще бъдe открита изложба на икони, стенописи и дърворезби на  участници в школите към центъра.

Енорийският център организира курсове за деца и възрастни.

За информация и записване за участие в инициативите на Енорийския център: тел. 953 35 23.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Sv.Troitza.jpgНа 2 октомври тържествено ще бъде отбелязана 170-годишнината от построяването на храма "Св. Троица" в Банско. Честванията ще започнат със св. Литургия, която  ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил.

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (3 Votes)
Tadich.jpg Борис Тадич е изразил надежда, че папа Бенедикт ХVІ “съвсем скоро” ще посети Сърбия. В същото време на срещата с главата на Ватикана на 29 септември Б. Тадич е отбелязал, че задължително условие за посещението на папата в Сърбия е съгласие от страна на Сръбската православна църква.

Бенедикт ХVІ е благодарил на президента за поканата  и “изразил надежда, че в бъдеще такова посещение може да бъде осъществено”.

3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (8 Votes)
От 5 до 8 октомври във френската столица ще се проведе Международна научна конференция "Свето-Сергиевският институт - минало и настояще", посветена на 80-години от основаването в Париж на един от най-авторитетните богословски институти в православния свят.

В рамките на програмата на конференцията на 6 октомври ще бъде направена презентация на френския превод на спомените на митрополит Евлоги (Георгиевски), един от активните участници в основаването на института, възглавявал го в продължение на дълги години.

Източник: Патриархия.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Vartolomei.jpg Вселенският патриарх Вартоломей е изпратил писмо до главата на Българската православна църква, в което изказва загриженост и съчувствие по повод заболяването му. “Възнасяме молитви към лекаря на душите и телата – нашия Господ за бързото възстановяване на драгоценното здраве на Ваше Блаженство, изразяваме Ви своите благопожелания за продължаване на широкото първойерархическо служение и Вашия принос към светото Православие”, се казва в писмото на Вселенския патриарх.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
Църковно-народният събор на Българската православна църква ще се проведе от 10 до 13 ноември в резиденция “Бояна”.
Първоначално бе решено той да се състои през октомври, но поради недостатъчно време за организация той се отлага с един месец. Изместването на датата няма нищо общо със заболяването на патриарх Максим, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил след среща с министър-председателя Сергей Станишев. В разговора участваха още Невркопският митрополи Натанаил, Врачанският Калиник и Видинският Дометиан.
На срещата духовниците са получили разрешение да ползват Дом №2 на резиденция “Бояна”.
В тазгодишния събор ще участват 150 души. Гости от чужбина няма да има.

Източник: Агенция "Фокус"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
SS.Kiril_Metodii1_1.png"Проблеми на Кирило-Методиевото дело и на българската култура през IX-X век" е темата на конференцията организирана от Института по Кирило-методиевистика към БАН. Конференцията се провежда в София от 28 септември до 2 октомври 2005 година. Официалното откриване бе на 28 септември в залата на Българската академия на науките.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Следвайки призива на Св. Синод на БПЦ за възнасяне на молитви за здравето на Българския патрирарх Максим на 28 септември в ротондата "Св. Георги" в столицата Негово Преосвещенство Знеполският епископ Николай е отслужил св. Литургия с молитва за здравето на патриарх Максим и за успешно протичане на предстоящата му операция.
По-късно бе съобщено, че интервенцията е преминала благополучно и предстоят раздвижващи процедури за по-бързото възстановяне на Българския патрирах.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 1 октомври от 10:00 часа в Пленарна зала на Община Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил официално ще открие учебната година за децата, изучаващи предмета “Православни традиции и ценности”, съобщиха за “Двери” от пресцентърът на Обществен комитет   “Православни ценности”  към Варненска и Великопреславска митрополия.

Митрополит Кирил ще освети и знамената на Общинския детски комплекс.

След това децата,  изучаващи вероучение към варненските храмове ще изнесат концерт от църковни песнопения.

Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил ще раздаде безплатни учебници на учениците, които ще изучават “Православни традиции и ценности”.

Идеята за въвеждането на предмета „Православно традиции и ценности” и осъществяването й принадлежи на Обществения комитет „Православни ценности” към Варненската и Великопреславска митрополия. Новият предмет предизивика интереса на учениците в епархията и от 1 октомври той ще се преподава в няколко общообразователни училища в градовете Варна, Добрич и Шумен.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpeНа 2 октомври 2005 година ще бъде отбелязано празнично събитие в Българската екзархия в Турция.
Повод за това е освещаването на реставрираните икони на Желязната църква "Св. Стефан", което ще бъде извършено след тържествената св. Литургия лично от Вселенския патриарх Вартоломей I.
В богослужението ще участват и официалните пратеници на Св. Синод на БПЦ Негово Високопреподобие архим. Наум, Главен секретар на Св. Синод и председател на ПКСХП "Св.  Александър Невски" и дякон Иван Иванов, асистент по Литургика в Богословския факултет в София. На тържествата в Истанбул ще присъства и проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.
Събитието е организирано със съдействието на фондация "Св. Стефан".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев съобщи във Велико Търново, че от 26 септември започва изграждането на защитна стена около средновековната църква “Свети четиридесет мъченици” в града.
Тя ще е дълга 140 метра и ще предпазва историческата църква от високите води на река Янтра.
При проливните дъждове това лято, част от възстановения храм беше залят няколко пъти от реката, припомни БНР.
За изграждането на стената държавата е отпуснала 495 хил. лева.

Източник:News.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
maxim.jpg Св. Синод на БПЦ съобщава, че на 25 септември 2005 г. Негово Светейшество Българският патриарх Максим е постъпил за лечение в Правителствена болница със счупен крак.
Приканваме вярващите православни християни да ни подкрепят в усърдната молитва за скорошното му оздравяване.
Това съобщи за "Двери на Православието" Главният секретар на Св. Синод архимандрит Наум.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
В неделя Негово Светейшество Българският патриарх Максим е постъпил в болница с висока температура и фрактура на бедрената кост на левия крак, съобщиха медиите. Сведенията от вчерашния ден са, че състоянието на Светейшия патриарх е стабилно, но може би ще се наложи в близките дни операция на счупеното място. Негово Светейшество страда и от захарен диабет в лека форма, това обаче няма да усложни възможната хирургична намеса.

Същевременно той се е разпоредил старшият член на намаления състав на Св. Синод да поеме председателството на заседанията, които продължават от днес.

Светейшият ни патриарх е бил посетен в болницата от президента на България г-н Георги Първанов минути преди да отлети за официално посещение в Чешката република. Президентът е целунал ръка на патриарха за благословение в работата си и му е пожелал скорошно оздравяване.
Днешното протоколно посещение на министър-председателя г-н Сергей Станишев при Негово Светейшество и Св. Синод на БПЦ се отлага поради заболяването на патриарха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Въпреки неочакваното влизане на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в болница днес Св. Синод на БПЦ продължава заседанията, насрочени за тази седмица. По настояване на Негово Светейшество и съгласно устава на Църквата ни временно заседанията ще председателства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е втори по старшинство в намаления състав, но първият, Пловдивски митрополит Арсений, днес не е дошъл на заседание и тогава застъпва вторият по старшинство митрополит - Високопреосвещеният Кирил.

В заседанията участва и Американско-австралийският митрополит Йосиф, който е дошъл за един месец в България с намерение да участва и в Църковнонародния събор на 19 и 20 октомври. Междувременно съборът беше отложен за 10-12 ноември т. г., защото комисията по промените в устава на БПЦ още не е завършила работата си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 25 септември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил посети  засегнатия  от наводнението град Шабла, където в местния храм  “Св. Харалампий”  отслужи вечерня с молебен за прекратяване на  валежите.
С благословението на митрополит Кирил със средства на Варненска и Великопреславска  митрополия са закупени 13 тона минерална вода на стойност 1865 лева, която е доставена  в гр. Шабла в помощ на нуждаещите се.
Предстои да се отпуснат още  парични средства от събрания по инициатива на Обществения комитет  “Православни ценности” фонд “В помощ на пострадалите от наводненията”, който беше сформиран още през м. август 2005 г. от даренията на християните от цялата епархия, съобщиха за "Двери" от пресцентъра на Обществения комитет.