Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Испанската провинция Каталуния е финансирала реставрацията на светогорския манастир Ватопед, опустошен преди 700 години от алмогаварите, каталунски войници, отмъщавали си на Византийската империя. Това е заявил пред Агенция Франс-Прес отец Арсений, игумен на манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри  препоръка за изучаване на история и философия на религиите в началното и средното училище, но отхвърли категорично насаждането на религиозни вярвания чрез училищната система.
Като настоява да не се допуска църквата в училищата, ПАСЕ отбеляза, че в Европа няма достатъчно граждански преподаватели, на които да се възложи да водят часовете по сравнително изучаване на религиите. Затова Асамблеята препоръча да се създаде европейски институт за подготовка на такива кадри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Alexii_01.jpgРуският патриарх Алексий ІІ счита, че в Русия е особено актуален въпросът за възпитанието на православното войнство. “Днес все по-често се чуват гласове за необходимостта от въвеждането на полково свещенство в армията, за тясно взаимодействие между Църквата и армията. Във всички времена Православната църква е благославяла християните за защита на Родината, считайки това за дълг на всеки християнин”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Cyril.jpgСмоленският и Калининградски митрополит Кирил смята, че в Русия би било полезно отношенията между държавата и четирите водещи религии на страната да се регулират на законодателно равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
maxim.jpgНегово Светейшество Българският патриарх Максим ще остане в болницата до понеделник, съобщи д-р Любомир Спасов, директор на Правителствена болница "Лозенец". Патрийрхът е в добро състояние, допълни д-р Спасов.

След хоспитализирането на Негово Светейшество бе предписано да приема по-големи дозировки инсулин, за да се стабилизира състоянието му след инфекциите. Следят се и стойностите на кръвната му захар.
Източник:БГНЕС
По собствена информация на Дверибг.нет Негово Светейшество се чувства много добре. Както винаги той е с бодър дух и продължава да следи вътрешно- и външноцърковните дела. Най-важните преписки му се носят в болницата да ги подписва лично. Синодалните архиереи го посещават редовно и го държат в течение на църковния живот.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Zvunar_1_1.jpgХрам "Св. Марина", гр.Пловдив, се нуждае от помощ за закупуването на две нови камбани. Звънарят на храма Ивайло Пешев, за когото "Двери" писа, от една година събира средства за закупуването на две големи камбани  от 80 кг и 100 кг. Необходимата сума е 4 000 лв. Досега Ивайло е събрал 2 600 лв., но не достигат още 1400 лв. Звънарят на храма благодари на дарителите от Пловдив, които са подкрепили делото му. Значителна сума е дарило ръководството на Гръцкото консулство в Пловдив. Сега Ивайло се обръща с молба към всички, които имат възможност, да помогнат храм "Св. Марина" да се сдобие с по-големи камбани.
Средствата се събират в Банка ДСК- под. център Пловдив
Сметка в лева № 1038513301. Банков код 30015029

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
40 хиляди лева са осигурени за строителството на храм „Успение Богородично” във Видин след проведената вчера дарителска акция в крепостта „Урвич”, съобщи religiabg.com. Сред участниците в кампанията бяха посланикът на Русия Анатолий Потапов, дистрикт-гуверньорът на Ротари Интернешънъл Калчо Хинов и професор Кюнел от Еврошвейцарския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
pope_benedict_XVI.jpgХамбург/Берлин, 03. 10. 2005 /KNA/. Папа Бенедикт ХVІ е бил наблюдаван от ЩАЗИ от средата на 1970 г. Говорителят на архива за документи на Държавна сигурност на бившата ГДР Кристиян Боос потвърди това известие пред „Билд” в неделя. Министерството на държавната сигурност на ГДР е обрисувало Йозеф Ратцингер като „най-острият противник на комунизма” във Ватикана. От това се създава впечатлението, че Ратцингер  е бил непрекъснато наблюдаван от агенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Разширен репортаж за освещаването на реставрираните икони на българския храм "Св. Стефан" в Истанбул. Пълният текст на словото на Вселенския патриарх Вартоломей и кратка история на храма.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
Македонската православна църква предупреди днес политиците в страната, че няма да приеме никакви отстъпки по отношение на името на Македония. Величкият eпископ Методий  е обяснил след заседанието на събора, проведен в манастира Св. Богородица в Калища, че решението на Събора във връзка с името е взето след “изявленията на някои политици за възможната промяна на името” на държавата. 

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (12 Votes)
i0500302.jpgО. Боян Саръев ще води всеки вторник авторско предаване с името  "За вярата българска". Предаването e  по кабелна телевизия "Скат"  (кабелната телевизия, излъчваща предаването  "Атака" с водещ депутата Волен Сидеров). Час на стартиране:  Вторник, 4 октомври 2005 година от 20:30 часа.

Новината съобщи за "Двери" водещият на предаването "За Църквата и държавата" по БКТВ Никола Петков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
Изявление от пресцентъра на Обществен комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска св. митрополия по повод учредяването на рицарски орден на тамплиерите, носещ името на св. Йоан Рилски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

До седмица град Смолян ще бъде огласен от камбанния звън на новата църква "Свети Висарион Смолянски". Единайсетте камбани на храма бяха тържествено осветени и веднага след това започна монтажът им на високата 30 метра камбанария.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Цариградският вселенски патриарх Вартоломей освети иконите на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул. Иконите бяха реставрирани от пловдивски реставратори по инициатива на фондация “Пловдивско възраждане”.
Кметът на Пловдив Иван Чомаков, областният управител, председателят на общинския съвет, пловдивски журналисти и представители на сдружения, федерации и частни дарители присъстваха на освещаването на иконостасните икони. Специално за събитието в църквата пристигнаха и много българи от Гърция, Турция и Македония. Водосвет в храма “Свети Стефан” отслужи прот. Ангел  Велков от Българската екзархия, а иконостасните икони бяха осветени час по-рано от патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е православният храм “Св. Стефан”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
BF.jpgНа 3 октомври Софийският университет “Св. Климент Охридски” открива учебната си година. По традиция Богословският факултет започва новата учебна година с богослужение в академичния параклис “Св. Климент Охридски”. В 8 ч. започва утренята, а в 8,30 ч. - св. Литургия.
За духовния напредък, здравето и научните успехи на студенти и преподаватели ще бъдат отслужени молебен и водосвет.
За 10 ч. е предвидена среща на първокурсниците с деканското ръководство и връчване на студентските им книжки. 

Справка: През учебната 2004-2005 г. в Богословския факултет на Софийския университет са завършили 105 студенти със степен бакалавър и 12 със степен магистър.

През новата учебна година в Богословският факултет на Софийския университет са приети 40 студенти за редовно обучение и 20 за задочно.

От канцеларията на факултета отбелязват, че през тази година балът на приетите студенти е по-висок в сравнение с последните години.

В момента тече кандидат-студентска кампания по двете магистърски програми във факултета: Църковно-социално служение и Съвременно православно богословие
Броят на приетите магистри ще е известен в средата на м. октомври.