Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

На 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена св. Литургия и след това и молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Богослужението извърши Русенският митрополит Неофит в съслужение със Знеполския епископ Николай, архимандрит Наум, архимандрит Йоан и столични свещеници.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Община Бяла и Руската православна църква ще правят съвместно дружество за развитие на детски църковен туризъм. Сега в курортния град съществува детско заведение, построено преди две години от руския проф. Иван Алексиев. Базата се финансира от фонд “Единство на православните народи”, обясни кметът на Бяла Илиян Цонев. Градоначалникът се върна преди седмица от Москва, където участва в правителствена делегация. Проф. Алексиев е предложил развитие на детския туризъм, който да е под егдата на руския патриарх Алексей II. Сегашното заведение в Бяла граничи с общински имот. Обединяването на двата терена ще увеличи капацитета на базата. С проф. Алексиев се познаваме отдавна, възнамерявам да подкрепя идеята, обясни Цонев.

Източник: в. "Позвънете новини"/Агенция "Фокус"

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
0096.jpgБългария няма да може да притежава и частица от мощите на св. Кирил, става ясно от писмо на кардинал Валтер Kаспер до Светия синод. Ето защо таза тема няма да бъде повдигана днес по време на аудиенцията на премиера Сергей Станишев при папа Бенедикт XVI. При срещата си с папата миналата година президентът Георги Първанов помоли Светия престол да уважи искането на синода и да ни предостави част от мощите на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Варненският митрополитит Кирил, Ловешкият митрополит Гавриил и досегашният посланик в Москва Илиян Василев разговаряха с Негово светейшество руския патриарх Алексий II да отпусне място за построяване на български православен храм на името на Киевския и Московски митрополит св. Киприан, който е българин. Поводът е 600-годишнината от кончината на светеца. Той е погребан в Успенския събор в Кремъл и е обявен за светец.

Преди около месец решението за построяване на българска църква в Москва е минало през Светия синод и владиците поискали среща с Руския патриарх.
Преди няколко дни от Москва се обадили, че патриарх Алексий II може да приеме българска делегация и те заминали за Русия още същия ден. "Очакваме подкрепа и съдействие освен от патриарх Алексий II и от кмета на Москва Юрий Лужков", споделиха духовници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
В неделя, 21 май, денят на светите равноапостоли Константин и Елена, храмови покровители на патриаршеска катедрала в Букурещ, през време на светата Литургия стана канонизирането на  нов румънски светец - Григорий Даскалу, Митрополит на Румънската страна (Цара Ромъняска-Влахия).

Тържествената света Литургия бе ръководена от Негово Блаженство Румънския патриарх Теоктист в съслужение с голям събор от 28 йерарси от Св. Синод на Румънската православна църква, йерарси-представители на Вселенската, Българската, Сръбската патриаршии, както и на Гръцката и Полската православни църкви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион представлява Българската православна църква за честването на деня на славянската култура и писменост в Рим.

Българската делегация, която е на традиционно посещение в Рим за 24 май, е ръководена от премиера Сергей Станишев. Днес българските представители ще се срещнат с папа Бенедикт ХVІ и ще посетят гроба на папа Йоан Павел ІІ.

Митрополит Галактион ще проведе преговори за предоставяне на храм за българската църковна община в Милано. Там вече има български свещеник, както писа вече "Двери" (вж. тук), но засега сънародниците ни извършват богослуженията си в един от румънските храмове.

Българският свещеник в Милано, о. Ивалин Славов е завършил Софийската духовна семинария и Богословския факултет в Букурещ.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
888.JPGНека българите да се превърнат в носители на евангелското благовестие в Европа. Това пожела в проповедта си на български език при освещаването на католическата катедрала "Свети Йосиф" в столицата държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. Той отбеляза, че от България, която е известна като "страната на розите", се е разпространило християнството към нови територии.
  
На церемонията, продължила над два часа, присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министрите Меглена Кунева, Радослав  Гайдарски и Стефан Данаилов, столичният кмет Бойко Борисов, Видинският митрополит Дометиан, Русенският митрополит Неофит, главният секретар на Светия синод архимандрит Наум, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, апостолическият нунций Джузепе Леанца, заместник-главният мюфтия Шенол Али, български католически епископи и свещеници, дипломати, католици от страната и чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Проф. Ренато Стопани, председател на Центъра за поклоннически изследвания във Флоренция, ще бъде гост днес на международен колоквиум в Софийската градска художествена галерия, съобщиха за БТА организаторите от фондация "Абагар".
  
Ученият ще изнесе лекция на тема "Диагоналният път на европейските поклонници през Балканите към Йерусалим".
  
Проф. Стопани е най-големият специалист по поклонническите пътувания и е автор на десетки монографии по темата. Той се занимава предимно с пътищата от Западна, Централна и Северна Европа към Рим. Ученият е стигнал до заключението, че България е  наистина едно от важните кръстовища на тези духовни и цивилизационни процеси.
  
Целта на проявата е да извървим пътищата, които свързват далечни региони на Европа не с римски легиони, не с рицари и кръстоносци, не с търговци, не даже с туристи, а с благочестиви християни, тръгнали от далечни места с единствената цел да се преклонят пред гроба на Спасителя в Йерусалим, посочват от фондация "Абагар".

Източник: БТА

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Бившият Йерусалимски патриарх Ириней І бил пребит от неизвестни лица във Витлеем. Той пристигнал в града, за да се срещне с православната община там. За състоянието на Ириней І засега няма сведения.

Ириней І бе свален от патриаршеския престол през май миналата година от Синода на Йерусалимската църква. Основните обвинения към него бяха в безотговорно  разпореждане с имуществото на патриаршията. След свалянето му от престола Ириней І носи титлата Бивш Йерусалимски патриарх.

Източник: www.sedmitza.ru

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
На 22 май епископът на Ливърпул Джеимс Джоунс от Англиканската църква се срещна в Синодната палата с Русенския митрополит Неофит и главния секретар на Светия Синод архимандрит Наум.

Епископ Джеймс Джоунс е на официално посещение в България.

При срещата си с митрополит Неофит и арихм. Наум гостът изрази своята  дълбока почит към БПЦ и нейният предстоятел, като изрази загриженост за неговото здравословно състояние и предаде своите благопожелания за бъдещето развитието на добрите отношения между двете църкви и народи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В шествието ще участват учителите и учениците на Софийската духовна семинария. Те ще носят знамената на семинарията и националния флаг, икони, рапиди и хоругви, както и всеки ученик ще държи в ръцете си по една старопечатна книга.

Шествието ще тръгне от семинарията в 9.00 ч. и ще се отправи към катедралния храм „Св. Александър Невски”, където в 9.30 ч. ще бъде отслужена празнична св. Литургия. След нея отново с литийно шествие всички ще отидат пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред националната библиотека, където ще се извърши водосвет. Семинаристите ще положат цветен гирлянд и ще изпеят тропара на равноапостолните братя Кирил и Методий, както и други празнични песни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде ослужена св. Литургия за деня славянската писменост и култура.
Богослужението ще извърши Русенският митрополит Неофит в съслужение със Знеполския епископ Николай и столични свещеници.

След това с литийно шествие духовници и народ ще се отправят към паметника на св. братя пред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий". Там ще бъде извършен водосвет и освещаване на паметника.

Инициативата за освещаването на паметника е на министъра на културата Стефан Данаилов и столичния кмет Бойко Борисов. Тя се извършва с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Соб. инф.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
drianovo.jpgГабровският окръжен съд уважи жалбата на Община Дряново срещу действието на съдия-изпълнителя, който въведе на 10 март във владение Великотърновската митрополия в комплекс “Водопадите“ на Дряновския манастир. Съдът квалифицира действието на съдия-изпълнителя като неправилно и незаконосъобразно и връща изпълнителното дело между Общината и Митрополията за продължаване на принудителното изпълнение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Българска църковна делегация, водена от негово Високопреосвещенство Кирил, митрополит Варненски и Великопреславски, заедно с българския посланик Илиян Василев, се срещнаха с Негово Светейшество руския патриарх Алексий II.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
За пръв път след 1912 г. край връх “Св. Костадин” в Златоградския участък на българо-гръцката граница българи и гости от другата страна на границата спокойно ще могат да се срещнат. Поводът е освещаване на възобновения параклис “Свети равноапостоли Константин и Елена”, съобщиха от пресцентъра на община Златоград.

С помощта и усилията на инициаторите, с даренията и труда на много граждани, институции и фирми и на общините Златоград и Хрисуполис само за няколко месеца параклисът беше изграден. В основата на благородното начинание стои инициативен комитет, в който участват местни бизнесмени, представители на община Златоград и църковното настоятелство. Община Златоград участва в изграждането на пътя (4 км) и площадките за настаняване на върха. Гръцкият пътен участък от 5 км е възстановен от община Ксанти.