Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
CAIV0DAZ.jpgНа 21 март (вторник) от 15,30 ч. в Дома на киното ще се излъчи документалният филм "Големият въпрос".

Филмът включва интервюта с режисьора, актьори и други членове на екипа заснел "Страстите Хрисотви" относно личното разбиране за Бога, религията и духовността.
Повече информация на сайта на София Филм Фест на адрес:
http://www.cinema.bg/sff/2006/bg/movie.php?movieSid=571

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Започна строителната дейност по реставрирането на Боянската църква, съобщиха от Националния исторически музей. Това става благодарение на инициативата на организаторите на конкурса "Сграда на годината", които започнаха да набират средства чрез дарения предимно от строителни компании.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
grabovoi.jpgПротойерей Всеволод Чаплин, зам. председател на Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна църква - Московска патриаршия, още веднъж потвърди отрицателното отношение на Православната църква към дейността на сектата на Григорий Грабовой (на снимката). "Този човек създава около себе си ореол на слава, за да привлича последователи. При това безсрамно използва болката на хората и ги въвлича в тъмна и опасна за душите им мистика", заяви прот. Всеволод Чаплин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
През последните няколко месеца поради разрастването на посещаемостта и дейностите на "Двери на Православието" се увеличи натовареността  на системата в пиковите часове. За да могат потребителите на безплатния ни  хостинг  да получават качествена услуга и в бъдеще, предстои рутинна профилактика и хардуерен upgrade на сървъра ни в "Нетера". Във връзка с това  "Двери на Православието", сайтът и форумът на Руенския манастир, проектът "В начало беше Словото" и  клуб "Дрешникът" няма да бъдат достъпни в Интернет в продължение на 60 минути (от 10:10 до 11:10 българско време в понеделник на 20 март 2006 г.). Моля да бъдем извинени заради причиненото неудобство!

За справка: Въпреки различни епизодични  инциденти, свързани с пренатовареността заради увеличената посещаемост на "Двери" и ангажирането на машинни ресурси по бъдещите проекти, над които нашият екип и други православни общности работят, сървърът ни, който е колокиран в "Нетера" и е от висок клас, е функционирал без прекъсване или рестартиране почти половин година (152 дни).

Виж още: Безплатен хостинг в "Двери"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
692426_b.jpgДнес в църквата "Св. Троица" в Пирея беше интронизиран новият митрополит на Пирея Серафим. Той е доскорошен главен секретар на Светия Синод и епископ с титлата Христиануполски. В своето слово след интронизацията новият митрополит заяви, че никога не се е стремял към злато и сребро и предпочита да дава, а не да взема. Той каза още, че вратите на митрополията ще бъдат отворени за всички и че ще се опита да бъде отец на всички, да живее с болките и проблемите на своите пасоми. Митр. Серафим има амбициите "да въведе нов морал в Църквата и нов стил в църковните среди", като засвидетелства намеренията си с отказа да приеме традиционните подаръци при интронизацията си.

4.0277777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.03 (36 Votes)
CAY5GLY7.jpgАктивисти на опасната руска секта "Анастасия" създават политическа формация в България и ще се борят за място в парламента. Това разкри репортерът на "Телеграф" Ива Йосифова в днешния брой на всекидневника. Първата цел на Българска родова партия (БРП) е предсрочни парламентарни избори, обявиха нейните учредители. В проектоустава на новата формация е записано, че партията е основана на идеите на "сибирската богиня" Анастасия (на снимката). Учението набира сили у нас от години и има хиляди последователи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Alexii_01.jpgpope_benedict_XVI.jpgГлавата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI и главата на руската православна църква патриарх Алексий II изразиха надежда за сближаване на двете църкви, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Това пожелание се съдържа в писма, които папата и руският патриарх си размениха през февруари с посредничеството на френския кардинал и папски пратеник Роже Ечегарай.   Алексий II изпрати писмо на Бенедикт XVI на 22 февруари, за да му благодари за пожеланията за рождения му ден. В писмото папата беше повторил многократно отправяните по-рано призиви за по-голямо сътрудничество между Католическата и Православната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Съветът за електронни медии /СЕМ/ одобри молбите на една телевизия и три радиа за провеждане на конкурс за осъществяване на дейност в Русе. Да излъчва в града иска "Ева ТВ", специализирана в религиозни православни програми. Търговската марка на телевизията е "Православие". Програмата й се излъчва в страната по кабел и сателит по 17 часа в денонощието от ноември.

В. Утро/Фокус

3.85 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (20 Votes)
Коалиция от неправителствени организации съобщи, че ще показва безплатно по Великден "нов филм за Исус Христос, който се харесва на децата". Според организаторите инициативата е подкрепена и от Православната църква.

Специално за "Двери на Православието" от Св. Синод заявиха, че нито е искано, нито е давано подобно съгласие или подкрепа за прожектиране на филма по кината. Както е известно, Православната църква по принцип не подкрепя идеята за филмиране на живота на Иисус Христос, защото се опасява от профаниране на Неговия образ, както често става с подобни филми.

Позоваването на авторитета на Българската православна църква би могло да се приеме като рекламен трик от страна на разпространителите на филма у нас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Делегация на Сръбската православна църква беше приета от главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI във Ватикана, пише сръбският вестник ”Вечерне новости”, цитиран от електронното издание Мондо. В краткия си разговор с папата Черногорско-приморският митрополит Амфилохий и Бачкият епископ Ириней (Нови сад) са обменили мнения по актуални църковни въпроси, както и за събитията в Сърбия и Черна гора.
Делегацията на Сръбската православна църква беше на посещение на Папския Латерански университет, пише вестникът. И двамата архиереи са известни богослови и професори в Белградския богословски факултет.

FOCUS/ДвериБГ

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Teofil.jpgВърховният израелски съд прехвърли отговорността за признаването на Йерусалимския патриарх Теофил на новото правителство, което трябва да се определи с изборите на 28 март. Патриарх Теофил се обърна към правосъдието в Израел най-вече заради финансовите трудности, които изпитва Патриаршията поради непризнаването на избора му от израелските власти. Последица от това е блокирането на сметките на Йерусалимска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Главният секретар на Светия Синод Негово Високопреподобие архимандрит Наум ще отслужи църковна служба от 18 ч в храм "Преображение Господне", в столичния квартал "Лозенец". Архимандрит Наум ще отслужи Малко повечерие с втората статия на Богородичния акатист.

FOCUS

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Коалиция от неправителствени организации щяла да показва по Великден "нов филм за Исус Христос, който се харесва на децата". Филмът щял да се прожектира безплатно в кината.

В едночасовия "разказ за Исус" били вплетени детски герои и затова инициаторите твърдят, че той щял да се харесва на децата. Прожекциите щели да накарат хората да се замислят за съвременното българско семейство, което е в криза, смятат от фондация "Агапе".

Евангелският филм бил преведен на 900 езика. Освен на български, имало версии на езиците на всички малцинства в България. За първи път филм имал дублаж и на ромски език.

Според твърдението на организаторите инициативата била подкрепена от Православната църква.  

Виж още:  "Новият филм за Исус" - само за мъже!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Областният управител на Яш, Румъния, се е обърнал към местното духовенство с предложението да проповядват на местните селяни за преимуществата от членството на Румъния в Евросъюза. Повод за това дали срещите на префекта с жителите от селските райони, които не знаели нищо за Евросъюза, защото "не го били виждали".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Близо 6 хил. лв. са събраните средства за строителството на църквата “Света Параскева” в стражишкото село Сушица, а са необходими около 150 хил. лв, съобщи Димитранка Калева, кмет на Сушица. Изпращани са писма до много институции, но единствено са събрани 850 лева чрез националната телевизия. 55 лева събират жителите на Сушица, а около 4 000 лв дава Дирекция "Вероизповедания" на МС. По думите на г-жа Калева имуществото на църквата е на съхранение в Къпиновския манастир, но не е известно състоянието му.