Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
hram_v_Zamfirovo.jpgС тържествена литургия, отслужена от Видинския митрополит Дометиан, беше открита обновената 140-годишна църква „Св. Възнесение Господне” в берковското село Замфирово. В богослужението взеха участие архиерейският наместник на Берковска духовна околия, игуменът на Клисурският манастир и други духовници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Изложба “Атон - манастирски живот на Света гора” ще се открие през август във Финландия, съобщава гръцката телевизия ЕРТ-3. Експонати на християнското изкуство ще бъде изложени в Музея на изкуството в Хелзинки. В експозицията са включени предмети от десет манастира в Света Гора и от още 15 европейски музея. Ще бъдат изложени около 500 експоната, сред които безценни икони, редки ръкописи, кръстове, бижута, дърворезба, снимки, картини. Според организатора изложбата е историческо събитие, тъй като за първи път подобни експонати ще бъдат изложени извън Гърция. Паралелно с това ще се организира и семинар за Света Гора, отбелязва телевизията. Изложбата ще бъде открита на 18 август и ще продължи до 21 януари 2007 г.

Източник: Фокус

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Alexii_01.jpgРуската църква заяви, че на преговорите с Ватикана не се обсъжда среща между Руския патриарх и Римския папа Бенедикт ΧVI. По-рано в петък се появи съобщение, според което председателят на външно-политическия отдел на Ватикана е изразил надежда за среща в недалечно бъдеще между патриарх Алексий ΙΙ и папата.

"В изявлението на архиепископ Джовани Лайоло няма нищо сензационно, всекиRatzinger.jpg човек има право да се надява. Но към този момент никакви официални преговори за среща между Римския папа и Руския патриарх не се провеждат", заяви пред Интерфакс секретарят на отдела по външноцърковни връзки на Московска патриаршия свещ. Игор Вижанов. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Денят на детето се чества за пръв път през 1927 г. на втория неделен ден след Великден, Неделя на мироносиците. Замислен и обявен от Съюза за закрила на децата в България, той се ръководел от Върховен комитет с председател Софийски митрополит Стефан. Били създадени хиляди трапезарии, летовища и детски лагери в манастирите. Празнували го с литературни програми и детски изяви. След 1950 г. Денят 1 юни се отбелязва като Международен ден на детето.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Строителството на първия манастир в Добруджа започна, обяви пред радио Добруджа иконом Стоян Иванов. Светата обител се изгражда в местността Текето, край село Александрия, община Крушари. В манастирският комплекс ще има параклис, камбанария, килии за обитателите. До момента са събрани 23 хил.лв., с които започна изграждането на манастира. Всеки желаещ може да предостави средства по сметка на Райфайзен банк - Добрич. Номерът на сметката е BG04RZBB91551064526112.

Източник: радио Добруджа/Фокус.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
krashtene.jpg8 деца от хасковския дом за сираци “Асен Златаров” ще кръсти на традиционния събор по повод Деня на тракийското дете отец Боян Саръев. Официален гост на събора, който ще се проведе в местността Илиева нива край Ивайловград в събота, ще бъде социалният министър Емилия Масларова. Ще присъстват и Областният управител на Хасково Райна Йовчева, Генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов, свещеникът от българската църква “Свети Георги” в Одрин отец Александър Чакърък и депутати от хасковски регион.

Източник: Дарик

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Пожар избухна в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово. Пожарът възникнал в складово помещение в двора на обителта. Унищожени са дървени отпадъци, събрани за горене, и дървен амбалаж. Причина за пожара е неправилно ползване на нагревателни уреди от служители на манастира.

Благодарение на бързата и успешна намеса на противопожарната служба от гр. Гоце Делчев пожарът е бил потушен преди да застраши основните манастирски сгради.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Група педофили в Холандия възнамеряват да създадат партия и да поискат законови промени, регламентиращи секса с непълнолетни. Намерението предизвика гневни реакции в холандското общество, което е пословично с толерантността си към "различно мислещите". Един от основателите на партията заяви, че тя ще се нарича Партия на благотворителността, свободата и разнообразието. Ад ван дер Берг обяви: “Ще разтърсим Хага така, че да я събудим!” Холандия е известна с либералната си политика спрямо спорни явления като леките наркотици, проституцията и браковете между хомосексуални двойки.


3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
От  24 до 27 май в Бургас се проведе Международен семинар на тема: „Заплаха от Сибир – нови религиозни движения се стремят към българското духовно пространство”. Той беше организиран с цел да се обучат кадри на БПЦ и други заинтересувани институции с проблема за сектите и тяхното рушително за обществото действие.

Семинарът беше открит на 25 май в залата на храм „Св. Богородица" от г-жа Ралица Костадинова, председател на Европейския център за проучване на нови религиозни движения. Благословение и поздрав към участниците отправи Сливенският митрополит Иоаникий.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ioanikii.jpgСвидетелствата на 54 деца от Неделното православно училище към читалище "Съгласие" в Ямбол връчи лично Сливенският митрополит Иоаникий. Церемонията се състоя в храм "Свети Георги Победоносец" в ямболския квартал "Каргона". Момченцата и момиченцата с трепет изслушаха пространното поучително слово, благите думи, отческите напътствия на Негово Високопреосвещенство и получиха благословията му. Хубави думи и благодарности изказа владиката и за секретаря на читалището Ваня Лазарова, в което преди три години беше създадено училището.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
"Свети Влас" не е подходящ за света обител - монасите ще станат атракция, твърди Сливенската митрополия. Православната църква е решила да построи резиденция, наместо да възстановява манастира "Св. Петър" край Слънчев бряг. Това стана ясно вчера, 6 години след като бившият премиер Иван Костов направи първа копка на светата обител. "Мястото не е подходящо за манастир. Наоколо е много оживено, застроени са вили и хотели, има плаж. Монасите трябва да живеят в уединена среда и в никакъв случай не трябва да са туристическа атракция", каза вчера секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Hristofor.jpgОт 26 до 29 май в Прага се проведоха тържествата по интронизацията на новия предстоятел на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Христофор.

В тържествата взеха участие представители на всички поместни православни църкви. Българската църква бе представлявана от Великотърновския митрополит Григорий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 2 юни в Народното събрание ще се проведе среща на Хане Северинсен от Дания, член на либерал-демократите от ПАСЕ, с представители на основните вероизповедания у нас.

Българската православна църква ще бъде представлявана от трима митрополити - Великотърновския Григорий, Неврокопския Натанаил и Ловчанския Гавриил, съобщиха за "Двери" от канцеларията на Св. Синод.

На срещата ще бъдат обсъдени въпроси за свободата на съвестта на гражданите и спазването на религиозните им права.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На  4 юни от 9 ч. Варненският  и  Великопреславски  митрополит Кирил  ще отслужи св. Литургия и ще извърши богослужебния чин на обновление в храм  “Св. Петка” във Варна.

През последните две години бяха напълно реставрирани стенописите в храма “Св. Петка”. След ремонт бяха инсталирани нови свещници с отдушници, подменени бяха някои от полилеите, изградена е нова ел. инсталация. Направена е пълна  газификация на храмовото пространство и прилежащата административна сграда. Ремонтът на храма беше направен благодарение на даренията на много християни и частни фирми.
През тази година се навършват  100  години от построяването на  храм  “Св. Петка”. Тържественото честване на годишнината ще бъде на 14 октомври, когато е и храмовият празник.

Източник: Пресцентър на Обществен комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (5 Votes)
Ние, бо­гос­ло­ви, све­ще­нос­лу­жи­те­ли, ек­с­пер­ти по проб­ле­ми­те на сек­ти­те и кул­то­ве­те, пси­хо­ло­зи, пе­да­го­зи, жур­на­лис­ти, юрис­ти, пред­с­та­ви­те­ли на об­щес­т­ве­ни­те и дър­жав­ни ор­га­ни­за­ции, учас­т­ва­щи в меж­ду­на­род­на­та на­уч­но-прак­ти­чес­ка кон­фе­рен­ция "Зап­ла­ха­та от Си­бир - но­ви ре­ли­ги­оз­ни дви­же­ния се стре­мят към бъл­гар­с­ко­то ду­хов­но прос­т­ран­с­т­во", ор­га­ни­зи­ра­на от сдру­же­ние с нес­то­пан­с­ка цел „Ев­ро­пейс­ки цен­тър за про­уч­ва­не на но­ви ре­ли­ги­оз­ни дви­же­ния”, кон­с­та­ти­рах­ме зап­ла­ха­та, ко­я­то е над­вис­на­ла над Бъл­га­рия и дру­ги стра­ни - зап­ла­ха за пра­ва­та на чо­ве­ка и де­мок­ра­тич­ни­те сво­бо­ди.