Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 17 ноември с благословение на  Варненския и Великопреславски митрополит Кирил бе открит новопостроен параклис “Св. Благовещение” в дом  “Майка и дете”  във варненския  квартал “Виница”.   
Идеята за построяването на параклиса е на ръководството и персонала на дома, подкрепена от енорийския свещеник на кв.”Виница”, приятели и дарители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
На 19 октомври, деня на св. Йоан Рилски, стотици богомолци се стичат в основания от светеца Рилски манастир. Богослужението на празника там ще извършат високопреосвещените митрополити на Врачански Калиник, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Неврокопски Натанаил в съслужение с игумена на манастира Драговитийския епископ Йоан.

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (3 Votes)
Въпреки че Църквата е отделена от държавата, Република Македония ще защитава “своите културно-исторически традиции, включително и църковната”, е заявил председателят на македонския парламент Люпчо Йордановски в свое писмо до Руския патриарх Алексий ІІ.

"Неприемливи са опитите за непризнаване на името на Македония и нейната самобитност, чийто стълб и стожер в периода на многовековно робство бе именно Македонската православна църква”, се казва в посланието, публикувано през миналата седмица по време на тържествената церемония в Москва, посветена на 10-годишнината на Международния фонд “Единство на православните народи”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 16 октомври храм “Св. Йоан Рилски Чудотворец” в с. Доброплодно, Варненска област, беше обновен от Варнеския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с протосингела на Варненската митрополия архимандрит Серафим, иконом Мина Минчев от катедралния храм “Св. Неделя” в София, чийто баща беше родом от селото, и свещ. Христо, обслужващ енорията, протодякон Алеко Рачев и йеродякон Герасим.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
Баварският протестантски епископ Йоханес Фридрих е новият ръководещ епископ на Обединените евангелско-лутерански църкви в Германия /VELKD - част от Евангелската църква в Германия, EKD/. Лутеранският църковен събор избра с голямо мнозинство 57-годишния Йоханес за наследник на епископ Ханс Кристиян Кнут.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
decani1.jpgПри посещението си в Косово сръбският патриарх Павел е посетил и манастира "Високи Дечани", където разговарял с игумена Липлянския епископ Теодосий и монасите от братството. След като се поклонил на мощите на св. крал Стефан Дечански, патрирахът се  обърнал със слово към братството на манастира, в което ги уверил, че всички трудности трябва да се понасят с търпение и упование в царството небесно.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Архиепископ ХристодулПреди няколко дни в Атина бе открит приют за жени, жертви на търговци на хора, съобщава гръцката агенция "Media Ecclesiastica", цитирана от Интерфакс. Приютът е в сграда, собственост на Гръцката православна църква. При откриването архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодул е заявил, че смисълът на съществуването на Църквата e в грижата за всяка човешка личност.

Предстоятелят на Гръцката православна църква е подчертал успешното църковно-държавно сътрудничество в тази област, тъй като министерствата на външните работи и здравеопазването са оказали дейна помощ в организирането на приюта.

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (7 Votes)
pop3.jpgКатедрата по теология на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"  организира от 21 до 23 октомври 2005 г. в Шумен международна научна конференция "Християнството в Египет и Синай".  Конференцията ще се проведе в корпус 1, етаж 2, зала 202. Вече е обявена окончателната програма:


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
С молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил ще започне международната научна конференция "Християнството в Египет и Синай". Форумът се организира от Катедрата по теология на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Конференцията ще се проведе от 21 до 23 октомври 2005 г. в Шумен. В нея ще участват специалисти от България, Русия, Турция, Великобритания, САЩ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
На 15 октомври Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит става на 60 години.  Екипът на "Двери"  поздравява своя духовен надзорник и му пожелава да бъде все така бодър и всеотдаен в своето архиерейско служение. На многая лета, високопреосвещени владико!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Seminar_1.jpgСтуденти от Богословския факултет на Йенския университет са събрали и изпратили в България 700 евро, за да помогнат на пострадали при наводненията българи.
Те станали съпричастни на съдбата на сънародниците ни след участие в международен семинар в България, проведен през юли тази година.


4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
На 19 октомври официално стартира първото православно радио в България. То се нарича "Сион" и е изградено на територията на манастира "Св. Иван Рилски", с. Скрино.

Поради липса на ефирна честота първоначално радиото ще се излъчва само в Интернет.


1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Темата на беседата в столичния храм "Св. Троица", кв. "Разсадника", бул. "Константин Величков" тази неделя ще е "Проповедта на Господ Иисус Христос на планината".
Нагорната проповед ще бъде разгледана в Евангелието според Матей и в това според Лука. Ще бъде разяснено по- подробно и значението на някои думи от билейски гръцки език за по-ясното тълкуване на проповедта.

Лектор е Анна Маринова, асистент по Свещено Писание в Богословския факултет на Софийския университет.

Беседите се провеждат в читалище "Гоце Делчев", което се намира в непосредствена близост до храма.
Желаещите да посещават неделните беседи се съберат в притвора на храма до 10:45 и заедно отиват до читалището.                           

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
В началото на октомври в Санкт Петербург се е сътояла международна конференция на тема "Социалната етика в богословското и религиозно образование". На нея е било прието решение за учредяване на Асоциация на преподавателите по религия и богословие в Източна и Централна Европа (АПРИБ). Асоциацията ще бъде призвана да стане международна обществена организация, обединяваща богослови, учени и педагози, заети в сферата на богословското и религиозното образование.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
sozopol2.jpgОбластният управител на Бургас Любомир Пантелеев върна на Българската православна църква сградата на храм “Св. Кирил и Методий” в гр. Созопол. Със своя заповед от 12 октомври г-н Пантелеев отне правото на управление върху имота, който е частна държавна собственост, от Централна база за подводни археологически проучвания – гр. Созопол.