Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Султанът на Оман Кабус бен Саид ще дари 390 000 долара за възстановяването на Томбул джамия в Шумен. Инициативата е на министъра на икономиката на страната Ахмед Макки, който вече два пъти посещава България с цел проучване на възможности за инвестиции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Българо-полска археологическа експедиция, която проучва римския лагер и ранновизантийския град Нове край Свищов, е открила множество гробове в базилика от края на 5-6 век. Един от гробовете е разположен в абсидата на храма и според археолозите е възможно това да е гробът на готския епископ Волфила (или Улфила, на латински - св. Луп), първия преводач на Библията на езика на готите. Готите след това се преселват на запад и техният език е предшественик на германския език. Днес е общоприето от учените, че готският превод на Свещ. Писание е направен в Северна България.
Нове е бил столица на готския крал Теодорих.  Проучванията тепърва предстоят.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
atina.jpgПрез последната седмица достояние на гръцката общественост станаха два документа с политически анализи, излезли от канцеларията на Атинската архиепископия. Основни теми в тях са оценки на политиката на Гърция спрямо Турция и Съединените щати, както и отношенията между Църквата и държавата в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
troyan_monastary1.jpgВече втора седмица сирачета от с. Разлив почиват в Троянския манастир "Успение Богородично". Издръжката им се заплаща от игумена епископ Генадий. По желание 20-е деца посещават беседи по въведение в християнската етика. Тези, които искат, помагат на монасите в грижите им за чистотата в манастирската обител.

Източник:
в. Труд

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
timotei.jpgДнес специалната комисия, която определя кандидатурите за патриашеския престол в Йерусалим и с която започна изборът на нов патриарх, обяви резултатите от дейността си. 13 са кандидатите, които ще се явят на втори кръг от изборите, ако бъдат одобрени от властите в Йордания, Израел и Палестинската автономия. Между тях са местоблюстителят Корнилий, митрополит на Петра, митрополитът на Бостра Тимотей, архиепископът на Тавор Теофил и други. Митрополитът на Бостра Тимотей бе сочен като най-сериозен съперник на вече бившия патриарх Ириней в предишните избори през 2000 г. (на снимката: митрополитът на Бостра Тимотей).

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Израелски правителствени кръгове обвиняват Гърция за вмешателство в делата на Йерусалимската патриаршия, съобщава агенция "Интерфакс".  Според властите в Израел Гърция се опитва да използва църковната криза за укрепване на позициите си в региона и да засили ролята си в дискусиите за бъдещия междурелигиозен статут на Йерусалим.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Gena_Dimitrova.jpgВъв виенската българска православна църква "Свети Иван Рилски" на 17 юли 2005 г., неделя, след светата литургия беше отслужена заупокойна молитва за именитата българска оперна певица Гена Димитрова. Покойната беше тясно свързана с австрийската столица, където продължават да работят млади български певци, нейни ученици. Панихидата беше извършена от председателя на българската църковна община ставрофорен иконом Иван Петкин, който произнесе прочувственото слово за покойната прима, прославила Родината по целия свят. След това прочутите български цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман изпълниха цигулков концерт в памет на Гена Димитрова.
На панихидата и концерта присъстваха сънародниците ни, живеещи в столицата и във вътрешността на Австрия, както и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев, който беше на посещение във Виена за заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Tzarski_mutchenitzi.JPG На 17 юли в Русия бе отбелязана 87-годишнината от разстрела на семейството на последния руски император Николай ІІ, извършено от болшевиките през 1918 г. в гр. Екатерининбург.

В Москва годишнината от разстрела на царското семейство по традиция се отбелязва с покайно литийно шествие, съобщава агенция "Интерфакс". Такива шествия се проведоха в Киев, Екатерининбург и други градове на бившата Руска империя.

В Петропавловската крепост в Петербург бе отслужен молебен в памет на царското семейство, на който са присъствали и потомци на царската фамилия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
wallpaper.jpgНа 20 юли  Православната църква чества паметта на св. Илия, старозаветния пророк, който бил взет жив на небесата.
На този ден в Добридолския манастир "Света Троица" Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан   ще отслужи празнична св. Литургия. Епархийският архиерей ще извърши и  молебен за здраве, тъй като на този ден по традиция огнеборците честват празника на своя покровител и закрилник.

На снимката: Храмът на Добридолският манастир "Света Троица", основан през 11 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Неизвестни засега злосторници разбили и ограбили храма в с. Китино,  предаде агенция "Фокус", цитирайки съобщение на  пресцентъра на МВР. Инцидентът станал между 13 и 16 юли. Откраднати са дървените олтарни врати на храма, свещници, църковни книги, икона. Служители на РПУ-Омуртаг разследват случая.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
NAVODNENIA.jpgОбщата сума на средствата, постъпили до 15.07.2005 г. в откритата банкова сметка на БЧК е 33 952 лв.

Координати в БЧК: Дирекция Подготовка и помощ при бедствия, (02) 8164 898 - j.slivenski@redcross.bg

* * *

Столичанката Желанка Иванова предостави за безвъзмездно ползване къщата си във великотърновското село Сушица на семейство, пострадало от проливните дъждовете. Жената взела решението веднага след като видяла репортажите от бедстващите райони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
podaruk.jpgНа 16 юли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил навърши 55 г. След св. Литургия в митрополитския храм “Св. Троица” епархийският архиерей прие в сградата на митрополията кмета на гр. Ловеч г-н Минчо Казанджиев. Той връчи на владиката поздравителен адрес от президента на България г-н Георги Първанов, в което се казва: “Вярвам, че и в бъдеще ще отстоявате ценностите и традициите на Православието сред клира и миряните в Ловчанска епархия. Пожелавам Ви много здраве, сили и дълъг живот като един от архиереите на Българската православна църква. На многая лета!”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
afrika.jpgГръцката църква дари чрез УНИЦЕФ 50 000 евро, с които да бъдат закупени 300 000 ваксини за африканските деца. При предаването на дарението Гръцкият архиепископ Христодул заяви: "Всички знаем проблема на хората, които живеят в Африка. Той е многостранен - глад, бедност, болести, смърт, липса на елементарни лекарствени средства. Дойде часът да поемем всички отговорностите си пред милионите наши събратя, които живеят под границите на бедността". Гръцката църква поддържа много програми в помощ на африканското население, между които е Програмата за защита на племето на Зулу от СПИН. Редовно се изпращат храни, лекарства и други неща от първа необходимост, които се разпределят чрез православните мисии в региона и чрез международните хуманитарни организации.
Източник:  news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Българският Хелзински комитет и Фондация "Толерантност" публикуваха в Интернет "Специален доклад за състоянието на религиозната свобода в България през 2004 г." Основното твърдение в него е, че "приемането на новия Закон за вероизповеданията от декември 2002 г. и най-вече опитът за насилственото му прилагане при голямата полицейска акция от 20-21 юли м. г. представляват най-тежкото нарушение на религиозните права на българските граждани след 1989 г., както и едно от най-тежките нарушения на човешките права през същия период."

(За позицията на БПЦ, виж: "Конституционносъобразност на държавно
-църковните отношения в годините на демократичния преход"/ДК, "Правовата държава, Църквата и разкола"/ЦВ)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Шестият Църковно-народен събор  ще  се проведе от 19 до 22 октомври 2005 г. в Рилския манастир. Определена е архиерейска комисия за подготовката на Събора с председател Видински митрополит Дометиан и членове: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит и Плевенски митрополит Игнатий.
След политическите промени в България БПЦ постепенно възстанови редовния си организационен живот. През 1997 г. се проведе четвъртият църковно-народен събор, през 2001 г. - петият е сега е ред на шестия. На него предстои да се одобри поправеният устав на Църквата ни, както и да се вземат някои други важни решения. Наскоро приетата наредба за издръжката на клира се очаква да бъде потвърдена от събора и да стане част от текстовете на устава.