Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
orthodoks_gallery_9.jpgВ петък 10 юни в рамките на Международния фестивал за православна музика "Достойно ест" се проведе кръгла маса на тема “Традиция и съвремие в богослужебното пеене”. В дискусията за интерпретирането и традицията в съвременната православна музика участваха богослови и диригенти от 7 страни, предаде Религия.Бг.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
gena_d.jpgОперната прима Гена Димитрова е починала тази нощ в клиника в Милано, потвърдиха от Министерството на външните работи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
ExarhJosif1_1_1.pngНа 12 юни в Митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в памет на екзарх Йосиф. След св. Литургия ще бъде отслужена панихида на гроба на екзарха, който се намира пред входа на митрополитската катедрала.
Богослужението ще предстоятелства Негово Светейшество патриарх Максим в съслужение с архиереите на Св. Синод на БПЦ, гости и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
f50609e_1.jpgНа 10 юни се навършват 15 години от интронизацията на Негово Светейшество Алексий II, патриарх Московски и на цяла Русия.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Това бе едно от предложенията в представената програма за вътрешно-църковна мисия. В тази мисия да се включат “три църковни сили”: енорийски свещеници, епархийски мисионери и вярващия народ, бе предложено в третия, заключителен ден на Светософийските четения.
По този начин можело да се противодейства на сектантската пропаганда и духовното невежество на народа. Как ще действат епархийските мисионери и как ще се срещат с невъцърковения народ не бе уточнено.

3.375 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (8 Votes)
“Не е реалистично вероучението да стане редовен предмет в българското училище”. Това заяви главният експерт по Религия към Министерството на образованието Панчо Василев през първия ден на Светософийските четения.

Като аргумент г-н Василев приведе недостатъчния брой ученици, записали се на вероучение в средните училища у нас през изминалата година.

Главният експерт приведе статистически данни, според които при стартирането на предмета Религия през учебната 1997-1998 година да изучават вероучение са се записали 16 500 ученика в 420 училища. Преподавали са 330 учители богослови.

През изминалата 2004-2005 година желаещите да изучават Религия са били 13 200 ученици. Като главна причина за отлива от вероучението в училищата Панчо Василев изтъкна невъзможността да учителите да задържат интереса на децата.
В Министерството на образованието е постъпила подписка с 500 хиляди подписа в подкрепа на идеята вероучението да стане редовен предмет в училище. Въпреки това Панчо Василев даде да се разбере, че не е готов да работи за тази промяна. Според него задължителноизбираемата форма на преподаване на Религия засега е най-успешна за България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
DMC_0006.JPGПразникът Възнесение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" събра свещенослужители на БПЦ от три континента.

(на снимката от дясно на ляво: проф. свещеноик. Бл. Чифлянов, архимандрит Наум и прот. Ал. Попов)

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (2 Votes)
Ioanikii.jpg На 8 юни в НДК официално бяха открити Светософийските четения.
С тропара за "Възкресение Христово", изпълнен от хора на Софийската духовна семинария бе поставено началото на форумът, посветен на духовната просвета в съвременното общество.
Приветствие към участниците от името на Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ отправи Сливенският митрополит Йоаникий (на снимката).
Бе прочетено и приветствие от Руския патриарх Алексий II и от министъра на образованието на Руската федерация С. Соколски. Официални приветствия поднесоха вицепрезидентът на Р България ген. А. Марин, деканът на Богословския факултет доц. д-р Е. Трайчев и др.
Встъпителният доклад бе на Сливенския митрополит Йоаникий.
Първият ден от тридневните четения бе под наслова “Духовната просвета и държавните институции".
С доклад по темата се представи и Знеполския епископ Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ikoni6.jpgДирекция “Вероизповедания” в Министерския съвет, с помощта на българското посолство в Германия,  успя да върне в страната български икони, които преди повече от 10 години са стигнали по незаконен път до Германия.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Археолози откриха средновековна църква на около 15 км от Бургас, на територията на древния град Деултум - Дебелт, за която предполагат, че е била мястото, на което е покръстен българският княз Борис I през 864 година. Уникалната находка се намира на територията на сегашния металургичен комбинат Промет Стил, съобщи "Монитор".  На 24 юни археологическият обект ще бъде официално обявен, след което ще бъде включен като една от туристическите забележителности в страната.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на 90-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15 часа в аулата на Богословския факултет се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Института за изкуствозание към БАН – секция “История на музиката”.

Първата сесия на семинара се проведе през месец декември 2004 г. и бе посветена на музикалната и химнографска дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.


2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
На 3 и 4 юни в Благоевград се проведе международна конференция на тема “Религия и политика”. Събитието е организирано от катедра “Социология” към Правно-историческия факултет на Югозападния университет. С това събитие се отбелязва 10-годишнината от създаването на специалност Социология в ЮЗУ “Неофит Рилски”.
В конференцията взеха участие известни учени и изследователи от Англия, Сърбия и България.
Докладите и дискусиите бяха в групирани в три секции: Религия, етнос, цивилизация”, “Ще продължат ли светските религии?” и “Политическите и религиозни координати на българското общество”.

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
От 8 до 10 юни в столицата ще се проведат Светософийски четения на тема "Православието днес: Духовната просвета в съвременното общество".

Изявата се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна църква.

В програмата на четенията  са включени темите: Духовната просвета и държавните институции, Духовната просвета в неделните училища, летните детски лагери и поклонническите пътувания, Превенция и духовно обгрижване на младите наркозависими.

Специални гости на събитието са лекторите от Русия от т. нар. Глински четения – традиционни мащабни конференции, посветени главно на въпросите на педагогиката и вероучението.

В четенията са поканени да участват духовници, депутати, министри, директори на училища, учители.

В дните на четенията ще бъдат представени нови книги, видеопрожекции и други съпътстващи прояви.

Светософийските четения ще се проведат в зала 9 на НДК.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]