Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
foto_1.jpgГостуваща изложба от 16 възрожденски икони от Добруджа ще бъде открита официално на 30 ноември от 18 часа в Криптата при Храм–паметник “Св. Александър Невски”, съобщи пресслужбата на община Добрич.Организаторина събитието са община град Добрич, Историческия музей, посолството на Швейцария и Националния музей за българско изкуство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
По покана на деканското ръководство на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" на 28 и 29 ноември в старата столица ще се срещнат петнадесет преподаватели от двата богословски факултета на България - на СУ и на ВТУ. Срещата е под мотото "Православие и постмодернизъм" и ще има за предмет обсъждане на целите и задачите на православното богословие и конкретно на богословските факултети в днешното време на непрекъснато навлизане на нови и дори непознати досега ценности в обществения живот на страната ни. Тази делова среща ще подготви също така тематиката и програмата на предстояща научна конференция на православните богослови в България, която се планира за 2006 г. и ще бъде посветена на готовността на родното богословие да посрещне предизвикателствата, произлизащи от предстоящото приемане на нашата страна в Европейския съюз.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
На 25 ноември, деня на св. Климент Охридски, покровител на Софийския университет, който носи неговото име, в параклиса на Богословския факултет, посветен на св. Климент, беше отслужена св. литургия от Русенския митрополит Неофит в съслужение с ректора на СДС "Св. Йоан Рилски" архим. Сионий, председателя на старинната столична църква "Св. София" свещ. Ангел Ангелов, ефимерия на параклиса асист. свещ. Климент Харизанов и други свещенослужители. Рано сутринта се черкува и ректорът на СУ проф. Боян Биолчев. В края на св. литургия митрополитът поздрави с празника декана, професорите и преподавателите, служителите и студентите във факултета и от името на Н. Св. Българския патриарх Максим им пожела да следват пътя и примера на Охридския светител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Проблемът между Македонската и Сръбската православна църква е не само от каноничен характер, но и от политически, като при това определени радикални направления влияят отрицателно и на отношенията между двете църкви и на признаването на Македонската православна църква, се казва в съобщението на македонската делегация, ръководена от посланика на Македония Траян Петревски, която се срещна в четвъртък с Цариградския патриарх Вартоломей, пише днес македонският “Утрински весник”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
В събота, 26 ноември, от 10.30 ч в църквата “Света Неделя” в София ще се отслужи панихида в памет на жертвите на гладомора в Украйна и на масовите политически репресии и принудителните изселвания (1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 г.), съобщи посолството на Украйна в България. Всички, отишли да почетат паметта на жертвите, ще имат възможност да се запознаят с фотоматериали, посветени на тези събития.

FOCUS

2.8 1 1 1 1 1 Rating 2.80 (5 Votes)
simeon1.jpgЛидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски бе удостоен с почетния знак “Св. Трима Светители” на Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Той беше официален гост на празничната вечерня, отслужена във факултетския параклис от Русенския митрополит Неофит. Тя се прави традиционно в чест на свети Климент Охридски в навечерието на патронния празник на Алма Матер – 25 ноември.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Учебник по християнска етика получиха учениците от гимназиалните класове на варненското СОУ “Свети Климент Охридски” днес. Помагалото им бе връчено от отците от Варненската и Великопреславска митрополия след тържествената службата по повод празника на свети Климент Охридски, отслужена в катедралния храм “Свето Успение Богородично”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, оглавяващ отдела за външно-църковни връзки на Руската православна църква, осъди опитите разколът в Украйна да се разрасне чрез намесата на Цариградската патриаршия, като счита, че такива опити биха прехвърлили разкола на междуправославно ниво.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
petar_pavel.jpgМонумент на първоапостолите Петър и Павел строят в Павликени. Дойде време един символ-мемориал да се изгради за поколенията, каза кметът на общината инж. Стефан Стефанов. По съвет на Великотърновския митрополит Григорий обаче св. Петър и св. Павел не бива да се разделят, затова мемориалът ще бъде посветен и на двамата. Общинският съвет одобри това лято предложението на кмета и строежът от няколко дена е в ход.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
sokolski_monastery.jpgМинистърът на културата Стефан Данаилов в писмо до областния управител заявява готовност Министерството да направи всичко възможно да осигури част от финансирането на консервационно-реставрационните работи по стенописите на църквата “Успение Пресвета Богородица” на Соколския манастир, съобщават от пресцентъра на областната администрация. През миналата година регионалната управа осигури 20 000 лв. за реставриране на 120 кв. м от централната част на църквата, благодарение на проекта си “Пътуване в непознатото Възраждане” по програма ФАР.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
С встъпителна лекция на проф. Иван Желев Димитров в аулата на Богословския факултет започнаха днес св. Климентовите тържества. Лекцията бе на тема: "Църква-кинония-общност". Утвърденият от ВАК за професор през април 2005 г. дългогодишен преподавател по Св. Писание на Новия Завет говори за общността на вярващите в Иисус Христос, обединени от "едната вяра, единия Господ, едното кръщение" (Еф. 4:5).

4.5909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (22 Votes)
митрополит НеофитНа тържествена церемония в аулата на Софийския университет Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит беше награден с почетния знак на СУ "Св. Климент Охридски" със синя лента.

Отличието беше дадено на митрополит Неофит за огромните му заслуги за връщането на Духовната академия на статут на Богословски факултет към Софийския университет. Митрополит Неофит е първият декан на факултета след възстановяването му през 1991 г.

Митрополит Неофит благодари на Негово Светейшество Българския патрирах Максим за подкрепата, която му е оказал в усилията да върне Богословския факултет сред другите факултети на Алма Матер.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
stefan.jpg“Македонската православна църква няма да се пазари с когото и да било и няма да изпълнява никакви условия, за да бъде призната от останалите православни църкви” - заяви македонският архиепископ Стефан след срещата си с премиера Владо Бучковски. По този начин владиката Стефан отговори на публикации в сръбската преса, че Сръбската православна църква ще признае Македонската църква срещу легитимност на непризнатата църква на владиката Йован.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
school2.jpgБогословските факултети в Атина и Солун категорично протестират срещу превръщането на полувисшите църковни школи във факултети от учебната година 2006-2007. Според тях причината за тази промяна е неясна, нито съответства на принципите на Министерството на образованието, защото същестуващите факулетети напълно покриват всички изисквания за богословско образование. Опозицията на управляващата партия "Нова демокрация" я обвинява, че правителството води тайни съглашения с висшата църковна йерархия. "Не е възможно обществен университет да се ръководи от догматична институция" е мнението на левите партии. Според тях това противоречи на принципа на свободното изследване и наука, каквато е същността на университетската институция.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Експертни, а не политически срокове ще се спазват за довършителните работи около църквата “Св. 40 мъченици” във В. Търново. Това заяви зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, който участва в заседанието на Националния съвет за опазване на паметниците на културата. Конкретна дата за пусковия срок не е фиксирана, макар че е обсъждана 22 септември 2006 г., но тя е много близо до президентските избори и освещаването може да се изтълкува в полза на един или друг кандидат.