Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Въпреки неочакваното влизане на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в болница днес Св. Синод на БПЦ продължава заседанията, насрочени за тази седмица. По настояване на Негово Светейшество и съгласно устава на Църквата ни временно заседанията ще председателства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е втори по старшинство в намаления състав, но първият, Пловдивски митрополит Арсений, днес не е дошъл на заседание и тогава застъпва вторият по старшинство митрополит - Високопреосвещеният Кирил.

В заседанията участва и Американско-австралийският митрополит Йосиф, който е дошъл за един месец в България с намерение да участва и в Църковнонародния събор на 19 и 20 октомври. Междувременно съборът беше отложен за 10-12 ноември т. г., защото комисията по промените в устава на БПЦ още не е завършила работата си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 25 септември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил посети  засегнатия  от наводнението град Шабла, където в местния храм  “Св. Харалампий”  отслужи вечерня с молебен за прекратяване на  валежите.
С благословението на митрополит Кирил със средства на Варненска и Великопреславска  митрополия са закупени 13 тона минерална вода на стойност 1865 лева, която е доставена  в гр. Шабла в помощ на нуждаещите се.
Предстои да се отпуснат още  парични средства от събрания по инициатива на Обществения комитет  “Православни ценности” фонд “В помощ на пострадалите от наводненията”, който беше сформиран още през м. август 2005 г. от даренията на християните от цялата епархия, съобщиха за "Двери" от пресцентъра на Обществения комитет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
hram_vidin.jpg Вече е готов в груб строеж новият православен храм “Успение Богородично”, който се строи в западната част на Видин и ще обслужва двата градски гробищни парка и близките жилищни квартали, в които молитвени домове няма, съобщи кметът на Видин д-р Иван Ценов. За доизграждането на църквата са необходими още около 70 хил. лева. На 2 октомври от 16 часа в крепостта “Урвич” близо до София е поредната благотворителна среща за набиране на средства за неговото достроява. В нея  ще участват и митр. Дометиан, кметът на Видин д-р Иван Ценов, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, бизнесмени, общественици и др., съобщиха от община Видин. Първата копка на новия храм бе направена на 9 февруари 2003 и с нея стартира и дарителската кампания “Доброто е благословено”. Досега в обявените сметки на сдружението са постъпили 81 669 лева и $1500.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Сливенският митрополит Йоаникий, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и секретарят на Св. Синод архимандрит Наум посетиха днес в патриарха в болницата.
Те потвърдиха, че здравето на Негово Светейшество патриарх Максим се подобрява.
”Патриархът винаги е с добро самочувствие и със съзнанието, че ще живее 120 години", каза на влизане Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Според митрополит Кирил последното сериозно заболяване на патриарх Максим било през 1988 г. - извадена жлъчка и перитонит.

Източник: http://news.bnt.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Разбита е престъпна група, която е обирала църкви и манастири в цялата страна. Голяма част от откраднатите ценности са били продавани в чужбина. При съвместна операция на РДВР-София и РПУ-Елин Пелин са открити 37 икони. Според специалистите само 4 от тях струват около 120 хиляди лева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 23 септември съдът в град Велес произнесе присъда от още две години затвор за архиепископ Йован Вранишковски (светско име Зоран Вранишковски) главата на т. нар. Охридска архиепископия. Причината е "разхищение на 57 хиляди евро", дадени през 2001 г. от тогавашния кмет на Скопие Трифун Костовски. Парите са били за рестврацията на катедралния храм "Св. Панталеймон". По същото време Й. Вранишковски е бил митрополит на гр. Велес. Заедно с владика Йован на 15 месеца затвор е осъден и бившият касиер Тони Петрушевски. Двамата не са присъствали на съдебното заседание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
От 25.9. до 1.10. т. г. София ще бъде домакин на поредната евангелизация на петдесетници-харизматици от т. нар. втора вълна. В София ще гостуват Ебенезер Маркуи от Гана (наричащ себе си апостол), Ал Фюри от Австралия, Сиело Кастано от Колумбия, пастор Уилмър Франко от САЩ, както и Од и Елиза Фурстол от Норвегия, които ще проведат финансов семинар.

Коментар за събитието можете да прочетете тук.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
pop3.jpg Списък на участниците в международната научна конференция “Християнството в Египет и Синай”, която ще се проведе в Шуменски университет от 21 до 23 октомври 2005 г.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Тази седмица анонсираме три дребни удобства, които могат  да се окажат доста полезни за редовните потребители на "Двери на Православието":

1) Лично потребителско чекмежде.
2) "Доизпипване" от потребителите на още непубликувани материали.
3) Автоматично изпращане на известие по електроната поща при получаване на лична бележка.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Tchepelare.jpg 300 години от основаването на Чепеларе честваха жителите на родопския град. Най-важните моменти от историята на селището бяха представени в изложба с автентични фотографии и документи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Във връзка с новите наводнения в България, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова е призовала сънародниците ни зад океана да помогнат. Открити са специални сметки за дарения. Генералните консулства и посолството ни в САЩ приемат и малки суми пари в брой, чекове и др. под. срещу специална разписка.

Както съобщава изданието на българите, живеещи на Западния бряг в Америка  “Обзор”, дарения се събират и в някои църкви в Лос Анжелис. До сега са изпратени 25 000 долара по сметки на Червения кръст и специална Българо-американска фондация, гарантирана от посолството ни в САЩ и американското правителство.

За повече информация, щракнете тук за да влезете в страницата на българското посолство във Вашингтон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Енорийският център към храм "Покров Богородичен" в София провежда занимания с деца през цялата учебна година. Курсовете се провеждат в сградата на Енорийския център, в криптата на храма "Покров Богородичен".


4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Енорийският център към храм "Покров Богородичен" в София организира курсове за възрастни (над 18 г.). Заниманията се провеждат след работно време в сградата на Енорийския център.


1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Храмът по време на реконструкцията, снимка в. СегаВероятно ще бъде отпусната допълнителна сума за изграждане на укрепително съоръжение на църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново, което да пази храма от водите на река Янтра, каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в предаването “Преди всички” на БНР. Той увери, че в най-скоро време реставрираната църква ще бъде осветена и тя ще бъде действаща, но само на празници.  Премиерът Сергей Станишев и вицепремиерът Емел Етем ще посетят църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново днес и ще се запознаят с възстановителните работи по храма след наводненията. (Фокус)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vlade.jpgМиналата седмица в хюстънския Център за бързо реагиране на Международната православна християнска благотворителност (МПХБ) звездата на НБА Владе Дивач (на снимката) лично достави камион с помощи за деца и техните семейства, изселени от засегнатите от урагана Катрина области.
Дивач е оглавил инициативата за събиране на помощи в Сакраменто, Калифорния, където е играл в продължение на пет години.