Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1203.jpgСъс звън на църковните камбани от всички храмове в Стара Загора бе даден сигнал за митинга срещу обгазяването на града, който се проведе на 7 юни. Затова се бе разпоредил лично Старозагорския митрополит Галактион, който бе и един от ораторите. Протестът срещу продължаващото с години обгазяване на града се проведе по инициатива на 34 неправителствени организации, двата основни синдиката и осем общини в региона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
images_6.jpgЕпископ Василий Осборн, доскоро и. д. оглавяващ Сурожската епархия (Великобритания) на Руската православна църква, вчера беше приет в юрисдикцията на Цариградската православна църква. Известната западно-европейска епархия, свързана най-вече с името на митрополит Антоний Сурожски, е в криза след неговата смърт през 2003 г. Тогава Св. Синод на Руската църква определя Сергиевския епископ Василий да ръководи епорхията. На 24 април т. г. той изпрати писмо до руския патриарх, че ще премине към юрисдикцията на Цариградската патриаршия. Призова и всички клирици и вярващи от юрисдикцията на РПЦ във Великобритания да го последват. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
На 20 май  с тържествен водосвет  Сливенският митрополит Йоаникий заедно с бургаски свещеници – Борис Беров, Иван Драгнев и енорийския свещеник на новия храм иконом Велик Шишиев - откри новопостроената църква “Св. равноапостоли Константин и Елена” в село Лъка, община Бургас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
rpredtezamoz.jpgСръбската православна църква предаде една от най-големите светини в Черна Гора - десницата на св. Йоан Кръстител за поклонение на Московска патриаршия. Вярващите в Русия, Украйна и Беларус ще могат да се поклонят на св. мощи на последния пророк, кръстил Господ Иисус Христос в р. Йордан. Тържествената царемония по предаването на мощите се състоя в мъжкия Цетински манастир в Черна Гора, където светинята се съхранява от 1993 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
images_4.jpgВашингтон, 8 юни. Сенатът на САЩ отхвърли в сряда конституционна поправка, забраняваща еднополовите бракове, която беше внесена за разглеждане от президента на страната Джордж Буш и представители на републиканската партия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
051_4.jpgНезависимостта на Черна Гора ще отслаби позициите на местните разколници, счита Черногорският митрополит Амфилохий (Сръбска православна църква). Според него "тези самозванци, т. нар. Черногорска православна църква, бяха използвани от полититиците за това, Черна гора да стане независима от Сърбия. Сега, когато тази независимост вече е факт, аз се надявам, че те ще се откажат от подкрепата си за тази псевдохристиянска организация", заяви пред журналисти митрополит Амфилохий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Смолянският храм ”Св. Висарион Смолянски” подготвя неделно училище, заяви отец Димитър Михайлов, който беше ръкоположен днес за свещеник от Пловдивския митрополит Арсений.

В неделното училище ще се обсъждат библейски теми и  ще се изучават животът и учението на Иисус Христос. "Целта на това училище е да покаже на младите нуждата от вярата и посещаването на църква, защото днес все по-малко млади хора посещават храмове", коментира още отецът.

Той констатира със съжаление, че все още не може да се вземе решение от парламента за изучаването на религия в училищата. Но преди всичко работа на родителите е да възпитават у децата си християнските добродетели, след това на училището и накрая на свещениците. Новият свещеник заяви още, че където и да служи, винаги ще търси контакт с младите хора, защото е от голямо значение те да вярват в доброто.

Източник: Радио "Фокус"-Смолян

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Днес в църквата "Св. Теодор Стратилат" в кв. Долно Райково, Смолян, Пловдивският митрополит Арсений отслужи св. литургия по случай годишния празник на този храм и ръкоположи дякон Димитър Михайлов за свещеник.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)
Нова църква ще се строи в най-големия жилищен комплекс в Дупница - ж. к. "Бистрица", съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. На среща със Знеполския епископ Николай, викарий на Софийския митрополит, кметът Първан Дангов е споделил идеята на дупничани и е изпросил благословията на Негово Светейшество относно името на новия православен храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
SSKM.jpgПисма до кмета на община Кърджали Хасан Азис и до председателя на Общинския съвет Сейфи Неджиб изпрати Общонародния комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ). Чрез тях управниците се уведомяват, че сред жителите на града върви подписка за изграждане на паметник на славянските първопросветители Кирил и Методий. Освен от ОКЗНИ тя е подкрепена от Асоциация "България" и от инициативна група, а досега в нея са се подписали 1000 кърджалийци.

2.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 2.54 (13 Votes)
Областната структура на ДПС ще финансира доизграждането на православен храм в община Бобошево. Той се намира в покрайнините на града, патрон на храма е св. Трифон. "Всички необходими средства ще бъдат осигурени от областната оргнизация на партията", заяви лидерът Емил Венев.

Дарик

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Даването на всичко от себе си, ентусиазмът, чувството за отговорност са необходими предпоставки за доброто представяне на всеки хор. Това успя да ни внуши и на това да ни научи доц. Димитър Димитров, диригентът на нашия хор - на Богословския факултет, но и ръководител на известни хорове като този на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски” и „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният”.

Добра възможност да се почувстваме като работещ хоров колектив, а не като индивидуални солови изпълнители, беше поканата на Неврокопския митрополит Натанаил да гостуваме в неговата епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Сборникът (439 л.) съдържа поучителни слова и разкази, преводи на Езоповите басни и едно слово при ръкополагане (хиротония) на архиерей.
 
Както всички читатели на ДвериБГ знаят, св. Софроний, епископ Врачански, е деец на Българското възраждане, книжовник, учител, обществен деец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 4 юни в православната катедрала “Св. Йоан Богослов” в полския град Хелм тържествено бе отбелязана паметта на светите мъченици от Хелм и Подласка. В богослужението, оглавено от митрополита на Варшава и цяла Полша Сава, взеха участие епископите Авел и Яков, както и двадесет свещеници.

На службата присъстваха 250 поклонници, сред тях бяха и потомци на изселените от тези земи през 40-те години на миналия век украинци, а също така и християни от Великобритания и Канада. В Полша паметта на св. Хелмски и Подласки мъченици се отбелязва в началото на м. юни. Те са пострадали през 40-те години на миналия век, като са жертвали живота си за православната си вяра.
Почитта към св. мъченици от Хелм е установена от епископския събор на Православната църква в Полша през 2003 г. С това се слага началото на нова църковна традиция по Хелмските земи.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
djado_neofit.jpgНа 8 юни от 14.00 часа в аулата на Богословския факултет в София ще се проведе семинар за Източноправославната музика. В него ще вземат участие специалисти в областта на църковната музика, а също така и почитатели на този вид изкуство.

Това е последната сесия на семинара, подготвен по инициатива на преподаватели от катедра "Систематическо и практическо богословие" на Богословския факултет в София и изследователи от секция „История на музиката” към Института по изкуствознание към БАН.

Сесията е посветена на съвременната интерпретаторска практика на църковното пеене и предизвикателствата към диригенти и изпълнители на църковна музика в България.