Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Тази година храмовият празник на хаджидимовския манастир "Св. Георги" в Неврокопска епархия бе отбелязан с особена тържественост. В богослужението взеха участие трима епископи: Неврокопският митрополит Натанил, гостуващият у нас Саратовски и Волски епископ Лонгин и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, който празнува в Хаджидимово с благословението на Българския патрирах Максим.

За да почетат паметта на св. Георги Победоносец в хаджидимовския манастир се стекоха стотици християни.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Великотърновският митрополит Григорий отслужи тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена преди началото на военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия в София. 

Традиционният ритуал, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на армията, се състоя пред Паметника на Незнайния воин. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов присъства на водосвета на бойните знамена и прие почетния караул със знамената на блоковете, участващи в парада. Държавният глава и официалните лица поднесоха венец на паметника на Незнайния воин.

На водосвета присъстваха също председателят на Народното събрание Георги Пирински, вицепрезидентът Ангел Марин, военният министър Веселин Близнаков, ген. Никола Колев, представители на ръководствата на МО и ГЩ, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министри, депутати, посланици, военни аташе, ветерани, граждани.

Източник: Агенция "Фокус"
Снимка: Петя Пенева

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
"Нашата църква никога не е подписвала т. нар. Баламандско съглашение", заяви председателят на синодалната богословска комисия на Московска патриаршия Минският и Белоруски митрополит Филарет. "Документът, подготвен в Баламанд, не получи одобрението и утвърждението на свещеноначалието на Руската православна църква", каза той.

В последно време в публикациите, посветени на диалога между Руската задгранична църква и Московска патриаршия, някои представители на Задграничната църква нееднократно се позовават на този документ, разработен преди 13 години в Баламанд (Ливан) като доказателство за загубата на чистотата на вярата на Руската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
4a0.jpgИзложба от над 100 икони на светците воини бе открита в Националния военноисторически музей. Изложбата се показва по случай 6 май - Денят на храбростта и Българската армия. Представени са изцяло частни експонати, собственост на Димитър Иванов, които ще престоят в музея около 2 години.
Директорът на музея полковник Петко Йотов коментира, че в подредбата на изложбата са участвали трима художници-реставратори от музея, които са сред най-добрите съвременни иконописци в България. Йотов не се нае да отличи някои от експонатите, защото “всеки има своя смисъл”. По думите му всички българи трябва да посетят музея и да видят всички експонати. Историята на България е преди всичко военна, посочи полк. Йотов.

Фокус

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)
Светият Синод на Гръцката църква ще издаде листовки в голям тираж, където ще отрази позцията на Църквата за филма по книгата "Шифърът на Леонардо" и "Евангелието на Юда" и ще призове гърците да бойкотират филма. На тържествената служба в празнуващия храм "Св. Ирина" в центъра на гръцката столица днес Гръцкият архиепископ Христодул говори и за тези актуални напоследък теми, като ги нарече продукти на една успешна фабрика на хора, които, бидейки никои, искат да станат нещо голямо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1d5.jpgНа Гергьовден кметът на Смолян Дора Янкова ще се черкува в църквата “Св. Георги” в Смолян, предаде радио “Фокус” – Смолян. За пръв път градоначалникът ще прочете от амвона молитвата "Символа на вярата" пред събралите се да почетат празника Гергьовден в църквата хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
440.jpgПрофесорът на Московската духовна академия дякон Андрей Кураев заяви, че демографската ситуация в Европа в много отношения се явява резултат от либералното отношение към пропагандата на хомосексуализма.

"Пропагандата на хомосексуализма и разпадът на семейството са най-верният път към измирането и демографската ситуация в Европа е много показателна за това, според мене. Развратът е саморазрушителен, порокът е самоубийствен и тук няма нужда от никакви погроми - за всичко ще се погрижи природата", каза отец Андрей в интервю пред руския вестник "Събеседник".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 6 май с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим  водосвета на бойните знамена в София на Гергьоведн ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Ритуалът ще се проведе на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата от 9 ч. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев и други официални лица.

След това в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена св. Литургия за празника. От 10 ч. на площад "Княз Ал. Батенберг" ще се проведе военен парад.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
По случай 130 години от избора на Екзарх Йосиф І за Ловчански митрополит в града се организират юбилейни чествания. В тях ще вземат участие архиереите на Св. Синод на БПЦ, главният секретар на Св. Синод архим. Наум, свещеници от Ловчанска епархия.

Организатори на събитието са Ловчанска митрополия, Община Ловеч, Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф І" в града. Тържествата ще започнат в 9 ч. със св. Литургия в катедралния храм "Св. Троица". След това ще се проведе среща с Ловчанския митрополит Гавриил.

От 12 до 13,30 ч. в Гимназията за чужди езици ще се проведе конференция, посветена на Екзарх Йосиф І. На нея ще бъде представена и книгата на Христо Темелски, посветена на големия български църковен деец.

Следобед участниците в конференцията ще посетят изложбата на икони в историческия музей в Ловеч.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)
На 21 май кардинал Анжело Содано ще освети новопостроения католически храм "Св. Йосиф" в столицата.

Богослужението ще започне в 10 ч. На него са поканени и представители на Българската православна църква.

Кардинал Анжело Содано е държавен секретар на Ватикана и пристига у нас специално за събитието по освещаването на храма "Св. Йосиф".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
img.phtml.jpgМюнхенското архиепископство е подало жалба пред съда срещу музикалната телевизия Ем Ти Ви с искане да бъде прекратено излъчването на британския анимационен сериал "Градът на папата", определяйки филма като "богохулствен". Жалбата е насочена срещу самата поредица, която тръгва в Германия довечера, но и срещу предварително разпространената реклама.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Цървата ще направи цялостна експертиза на парчето дърво, за което историците вярват, че е от кръста, на който е разпнат Христос. Парчето е открито в сребърен кръст от църквата "Свети Климент" на охридската патриаршия. Кръстът е част от новата експозиция на Националния исторически музей на средновековните златни и сребърни съкровища на България.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
По покана на Светослав Спасов, народен представител от НДСВ от 30 МИР-Шумен, проф.Огнян Герджиков, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и депутат от НДСВ, ще посети шуменския манастир “Св. Св. Петър и Павел”, утре, от 9,30 часа, съобщиха от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

По време на визитата проф. Герджиков и Спасов ще се срещнат с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, неговата майка сестра Ирина, която е монахиня в светата обител, игуменката на манастира Ксения, кмета на Преслав - Рачо Кожухаров, и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На събор на духовенството и миряните на Чешката и Словашка православна църква във вторник бе избран нейният нов предстоятел - Пражки и Чешки архиепископ Христофор (Пулец). Кандидатите за избора бяха двама - архиепископ Христофор и Прешовският архиепископ Ян, който по време на гласуването събрал относителното болшинство на гласовете. Очаква се интронизацията на новия митрополит да бъде на 28 май.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
djado_neofit.jpgДнес в Русе гостува делегация от представители на Националния комитет за обществени награди и Академията по проблемите на безопасността, отбраната и правовия ред на Руската федерация. Русенският митрополит Неофит, председателят на Общинския съвет Искрен Веселинов, директорът на РДВР - Русе майор Светослав Първанов и други бяха удостоени с ордени "Александър Невски" - първа степен за значителни заслуги в укрепване на отношенията между България и Русия в сферата на политика, култура, сигурност.