Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (7 Votes)
berestov.jpg"Повече от 30 наркозависими, болни от СПИН, които преминават курс по рехабилитация в Православния център "Св. Йоан Кронщадски", са се излекували от тежката болест след обръщането си към Цъквата", - съобщи ръководителят на известния център отец Анатолий Берестов на кръгла маса по темата в Москва. "Ние наблюдаваме повече от 4000 лекуващи се, от които около 400 са болни от СПИН".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Дискусия на тема “Час по вероучение в българското училище - състояние, проблеми, възможности” ще се проведе в ЮЗУ”Неофит Рилски”. Организатори са Катедрата по управление на образованието и социална педагогика към Факултета по педагогика на ЮЗУ и Неврокопска митрополия. Участие в разговорите ще вземат зам.-министри, депутати, богослови, преподаватели и студенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
dete.jpgНа 3 декември по повод деня на хората с увреждания в столичните храмове "Св. Неделя", "Св. Преображение Господне", "Св. преп. Наум Охридски", "Св. Седмочисленици" и "Св. Николай" в с. Казичане ще бъдат събирани помощи за дома за деца с тежки увреждания "Горна Козница". Всеки, който има възможност да помогне, може да донесе дрехи, завивки, чаршафи, памперси до 25 кг., книжки с картинки, книжки за оцветяване, флумастри, плюшени играчки, кофички, конструктори и други в споменатите храмове от 9 до 19 ч.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
С водосвет в църквата “Св. Трима светители” в Шумен, отслужен от Варненския митрополит Кирил, ще бъде отбелязан денят на св. великомъченица Варвара - 4 декември. На службата ще присъстват военнослужещи и артилеристи от факултета “Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи” към Военния университет във Велико Търново.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
jovan.jpgПредседателите на Апелативния и Основния съд в Битоля, както и някои съдии от същите съдилища са получили заплашителни писма заради намеренията си да осъдят епископ Йован Вранишковски, пише днес македонският вестник “Вечер”. Срещу тях са били отправени заплахи, че ще ги сполети участта на съдия Мишко Стойковски, който преди известно време почина в зала в Апелативния съд. Стойковски беше съдията, който осъди епископ Йован на 2,5 години затвор.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Teofil.jpgПредстоятелят на Йерусалимската църква патриарх Теофил III ръкоположи за епископ на Севастия архимандрит Аталла Ханна, палестинец по произход. Той е известен като идеолог на арабизацията на Йерусалимската патриаршия, чието паство е преимуществено арабско, докато висшият клир е с гръцки произход. Архим. Аталла Ханна е първият духовник, който публично се обяви за свалянето на бившия патриарх Ириней от неговия пост. Освен него в състава на Св. Синод е включен и 30-годишният арабски свещеник от палестинското селище Бейт Джала. Патриархът възведе в епископски сан още двама гърци. (Интерфакс)

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
ikumenist.jpgСловото на Цариградския патриарх Вартоломей по случай празника на Цариградската патриаршия - деня на св. Андрей - беше посветено на диалога с Римокатолическата църква. "Спокойният и непредубеден диалог би могъл да принесе само полза въпреки нерешителността на някои", отбеляза патриарх Вартоломей в приветствието си към представителите на Ватикана, пристигнали за празника в Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
andrea.jpgЖителите на гръцкия град Патра, където се съхраняват мощите и кръстът на св. апостол Андрей, няма вече да плащат църковен данък в полза на едноименния храм на светеца. По силата на закон от 1955 г. всички жители на града плащат “данък” в полза на храма към сметките си за електричество. Благодарение на средствата, събрани по този начин, съборният храм на Патра стана най-големият и благоустроеният в Гърция, като мозайките и стенописите му са оценяват изключително високо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
elena.jpgС решение на правителството по бюджета на Министерството на културата за ремонт на църквата "Свети Константин и Елена" в Одрин се отпускат допълнително 140 000 лева, съобщи пресслужбата на кабинета. Средствата ще бъдат използвани за аварийно укрепване на основите и ограждащите зидове на църквата и за монтиране на покрив по геометрията на първообраза с полагане на хидроизолация и покриване със специални керемиди.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Епископ НиколайНа 30 ноември столичната църква "Св. Андрей Първозвани" празнува своя храмов празник. В навечерието Знеполският епископ Николай отслужи вечерня. В края на богослужението епископът произнесе вдъхновено слово, в което призова вярващите да бъдат, по примера на Първозвания апостол, верни следовници на Христа и вестители на вярата със слово и дела.
Традиционната лития с мощите на св. Андрей Първозвани по околните улици тази година бе отменена поради строителна дейност по ул. „Опълченска”. Мнозина от преизпълнилите храма християни останаха за молитва и през нощта.

1.6 1 1 1 1 1 Rating 1.60 (20 Votes)
По информация на в. "Монитор" в София предстои изграждането на втора джамия на мястото на сегашния Военно-исторически музей. Там в момента е отредено място за строеж на хотел на турски предприемач. Мюсюлмани и привърженици на скандалната секта на Муун ще строят заедно новия молитвен дом. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи одобрил идеята за второто минаре.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
GeorgiPurvanov.jpgНа 1 декември започва благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда." Тя е по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов. Благотворителната кампания, която се организира за трета поредна година, набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи на нуждаещи се детски клиники и отделения. От тази година "Българската Коледа" има интернет адрес: www.bgkoleda.bg, който съдържа информация за новите деца и болници, които "Българската Коледа" ще подпомогне догодина. Сред медийните партньори на инициативата е и Българското национално радио.

FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
lechkov.jpg"Св. Петка" ще се нарича бъдещият храм в Сливен, който според кмета Йордан Лечков трябва да стане вторият по големина в България след "Св. Ал. Невски". Името бе избрано от сливенския митрополит Иоаникий. Лично Лечков настоя за вдигането на новата църква. Тя ще е със златни кубета, които ще се виждат чак от Ямбол. Парите за градежа са моя грижа, обеща наскоро градоначалникът.

Източник: В-к "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgСв. Синод на Цариградската патриаршия взе единодушно решение да свика в Женева събора, на който да се реши оттеглянето или оставането на престола на Кипърската църква на нейния предстоятел Хризостом. През последните три и половина години той не е в състояние да изпълнява задълженията си поради влошено здравословно състояние.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
78 милиона евро е сумата, отпусната на Гръцката православна църква и Света Гора от Европейския съюз. В момента са усвоени 55% от средствата по 75 програми, в които Гръцката църква участва. Повечето от програмите са свързани със "съхраняването и развитието на православното културно наследство" на Гърция, според думите на Димитрис Пападимопулос, евродепутат от гръцката коялиция Синаспизмос. Евродепутатът поиска също така от правителството да предостави списък на дотираните фирми, в които участва Гръцката църква, както и бюджета по конкретните проекти.

RNN