Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
boianska_cherkva.jpgСтраната ни ще потърси от ЮНЕСКО финансова помощ за Боянската църква – един от първите български паметници, вписани в списъка на световното културно и природно наследство, за отстраняване на щетите, причинени от последните наводнения.

Министърът на културата Стефан Данаилов участва в Генералната конференция на ЮНЕСКО в състава на водената от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев българска делегация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Видинският митрополит Дометиан направи първа копка за нов параклис "Рождество Богородично" в с. Ясен, Видинска епархия. Параклисът ще бъде изграден върху общински имот. Част от средствата за строежа са събрани от дарения, друга част са получени от Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Стенописите в параклиса ще бъдат изработени от студенти и абсолвенти от Великотърновския университет.

Източник: http://religiabg.com

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
В столичния храм "Свети Дух", ж.к. "Надежда"- 2  всеки вторник от 18 часа се провежда курс по православен катехизис със свободен вход за всички желаещи.

За контакти:  zoya_dimitrova@abv.bg

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
В столичния храм "Св. Троица", бул. "Константин Величков" 28 се провеждат беседи в следните области:

1. Свещено Писание на Стар и Нов Завет - Анна Маринова
2. Патрология - Никола Антонов, магистър по класически езици
3. Догматика - Ивайло Атанасов, магистрант по богословие
4. История на Църквата - Цветомира Антонова, магистър по история и студeнт-бакалавър по богословие
5. Християнска философия - Цветелин Ангелов, магистър по богословие и философия и докторант по Християнска философия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Общината в Бургас започна проверка на бизнес-център, в който сдружението “Свидетели на Йехова” провежда религиозни проповеди. Сградата има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, но по документи не се води религиозен храм, отбелязва БНР.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (3 Votes)
През нощта на 2-3 октомври 2005 година неизвестни лица са проникнали в православния катердрален храм „Успение на Пресвета Богородица” в град Тузла, Босна и Херцеговина. Осквернено е било най-святото мсто в храма – олтарът, като са причинени немалко материални щети.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Испанската провинция Каталуния е финансирала реставрацията на светогорския манастир Ватопед, опустошен преди 700 години от алмогаварите, каталунски войници, отмъщавали си на Византийската империя. Това е заявил пред Агенция Франс-Прес отец Арсений, игумен на манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри  препоръка за изучаване на история и философия на религиите в началното и средното училище, но отхвърли категорично насаждането на религиозни вярвания чрез училищната система.
Като настоява да не се допуска църквата в училищата, ПАСЕ отбеляза, че в Европа няма достатъчно граждански преподаватели, на които да се възложи да водят часовете по сравнително изучаване на религиите. Затова Асамблеята препоръча да се създаде европейски институт за подготовка на такива кадри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Alexii_01.jpgРуският патриарх Алексий ІІ счита, че в Русия е особено актуален въпросът за възпитанието на православното войнство. “Днес все по-често се чуват гласове за необходимостта от въвеждането на полково свещенство в армията, за тясно взаимодействие между Църквата и армията. Във всички времена Православната църква е благославяла християните за защита на Родината, считайки това за дълг на всеки християнин”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Cyril.jpgСмоленският и Калининградски митрополит Кирил смята, че в Русия би било полезно отношенията между държавата и четирите водещи религии на страната да се регулират на законодателно равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
maxim.jpgНегово Светейшество Българският патриарх Максим ще остане в болницата до понеделник, съобщи д-р Любомир Спасов, директор на Правителствена болница "Лозенец". Патрийрхът е в добро състояние, допълни д-р Спасов.

След хоспитализирането на Негово Светейшество бе предписано да приема по-големи дозировки инсулин, за да се стабилизира състоянието му след инфекциите. Следят се и стойностите на кръвната му захар.
Източник:БГНЕС
По собствена информация на Дверибг.нет Негово Светейшество се чувства много добре. Както винаги той е с бодър дух и продължава да следи вътрешно- и външноцърковните дела. Най-важните преписки му се носят в болницата да ги подписва лично. Синодалните архиереи го посещават редовно и го държат в течение на църковния живот.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Zvunar_1_1.jpgХрам "Св. Марина", гр.Пловдив, се нуждае от помощ за закупуването на две нови камбани. Звънарят на храма Ивайло Пешев, за когото "Двери" писа, от една година събира средства за закупуването на две големи камбани  от 80 кг и 100 кг. Необходимата сума е 4 000 лв. Досега Ивайло е събрал 2 600 лв., но не достигат още 1400 лв. Звънарят на храма благодари на дарителите от Пловдив, които са подкрепили делото му. Значителна сума е дарило ръководството на Гръцкото консулство в Пловдив. Сега Ивайло се обръща с молба към всички, които имат възможност, да помогнат храм "Св. Марина" да се сдобие с по-големи камбани.
Средствата се събират в Банка ДСК- под. център Пловдив
Сметка в лева № 1038513301. Банков код 30015029

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
40 хиляди лева са осигурени за строителството на храм „Успение Богородично” във Видин след проведената вчера дарителска акция в крепостта „Урвич”, съобщи religiabg.com. Сред участниците в кампанията бяха посланикът на Русия Анатолий Потапов, дистрикт-гуверньорът на Ротари Интернешънъл Калчо Хинов и професор Кюнел от Еврошвейцарския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
pope_benedict_XVI.jpgХамбург/Берлин, 03. 10. 2005 /KNA/. Папа Бенедикт ХVІ е бил наблюдаван от ЩАЗИ от средата на 1970 г. Говорителят на архива за документи на Държавна сигурност на бившата ГДР Кристиян Боос потвърди това известие пред „Билд” в неделя. Министерството на държавната сигурност на ГДР е обрисувало Йозеф Ратцингер като „най-острият противник на комунизма” във Ватикана. От това се създава впечатлението, че Ратцингер  е бил непрекъснато наблюдаван от агенти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Разширен репортаж за освещаването на реставрираните икони на българския храм "Св. Стефан" в Истанбул. Пълният текст на словото на Вселенския патриарх Вартоломей и кратка история на храма.