Мобилно меню

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (6 Votes)
mitr_natanai_nevrokopskil.jpgНа 17.11.2005 г. Св. Синод на БПЦ след избирането на Адрианополския епископ Евлогий за игумен на ставропигиалната (подчинена пряко на Св. Синод) Рилска света обител на мястото на починалия в неделя, 13.11.2005 г., Драговитийски епископ Йоан назначи комисия под председателството на "близкосъседния" Неврокопски митрополит Натанаил, която да провери състоянието на нещата в манастира и да извърши официалното въвеждане в длъжност на новия игумен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В гръцкото народно събрание в петък е внесен законопроект за религиозната просвета, който предвижда и промяна на статуса на четирите полувисши православни духовни школи (в Атина, Солун, Янина и о. Крит), за да станат те от следващата учебна година висши църковни академии. Срещу тази идея на архиепископа и синодалните архиереи отдавна са се обявили богословските факултети в Атина и Солун, които смятат, че така ще се стигне до занижаване на равнището на обучение по свещените науки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
От 21 до 27 ноември ще се проведе национална седмица против зависимостите „Стоя до Теб”. 

Целта на инициативата е българското
общество да разбере, че зависимостите и следващите от тях социални проблеми са по-скоро следствие на бездуховността и безнравствеността и тяхното успешно разрешаване може да стане единствено с помощта на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Мюсюлманин помогна за възстановяването на 124-годишна православна църква в разградското село Езерче. Столичният бизнесмен Ахмед Кулиджи дари необходимите средства за възстановяването на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
о. АнгелПрез новата учебна година в София стартира СИП-Религия за гимназиална степен. Занятията се провеждат в Национално училище “София”, което се намира в сградата на бившата “твърдина” на комунизма – Висшата партийната школа АОНСУ. Двете сборни групи включват ученици от 9 до 12 клас, общо 53 души, като интересът сред тийнейджърите към предмета е много голям.

На 18 ноември часът по Религия бе посетен от о. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм “Св. София”, който говори на притихналата аудитория за същността на християнската любов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Св. Климент Охридски От 14 до 25 ноември Софийският университет провежда св. Климентови дни, посветени на патрона на най-старото висше учебно заведение у нас.

Библиотеката на Богословския факултет също се включва в инициативата с изложба на библиотечни материали.

От 18 до 25 ноември в читалнята на библиотеката ще бъдат изложени книги, студии, статии, дипломни разработки и други материали, посветени на св. Климент Охридски, както и издания на негови творби.

Уникалното в тази изложба е, че посетителите ще имат достъп до изданията: ще могат да ги четат и разглеждат.

Библиотеката на Богословския факултет се намира на втория етаж в сградата на факултета, на площад „Св. Неделя”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
kuraev.jpgПрисъствието на идолски знак върху предмети, които не изискват религиозно поклонение, не прави християните отстъпници от вярата си, счита известният православен мисионер дякон Андрей Кураев в доклад на конференцията "Есхатологическото учение на Църквата", която се провежда тези дни в Москва. Дякон Андрей Кураев напомни как първите християни се отнасяли към идолските жертви и към идоложертвената храна, опирайки се на документи от Римската империя и на светите отци.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)
Св. Климент ОхридскиПроф. д-р Тотю Коев и проф. д-р Николай Маджуров от Богословския факултет на Софийския университет ще получат почетния знак „Св. Климент Охридски” със синя лента. Връчването ще стане след вечернята в академичния параклис на факултета в деня на св. Климент Охридски, 25 ноември.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
храм На 20 ноември от 16 ч. в навечерието на големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж в храм “Св. Атанасий” във Варна ще бъде отслужен молебен за духовното преуспяване на българското семейство и младеж, съобщиха от пресцентъра на  Обществен комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия.

Инициативата е на църковното настоятелство на храма и на ръководството на Целодневна детска градина  № 7  “Изворче” във Варна.

На службата ще присъстват преподавателският колектив и деца от  Детска градина № 7 заедно с родителите си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
preobr.man25 000 лв. ще вложи общината за ремонт и фасадна реставрация на сградата на метоха на Преображенския манастир във Велико Търново. Това е във връзка с проекта за благоустрояване на Самоводската чаршия. Вече е започнал основен ремонт на покрива, а окончателното завършване на обекта е предвидено до края на годината.
Метохът е една от сградите, която ще бъде възстановена по програмата за международното децентрализирано сътрудничество между общините Велико Търново и Байон, Франция. То е осъществено от Френската национална асоциация на историческите градове и места. Програмата е свързана с обмяната на специалисти и практики в областта на културно-историческото наследство. Гост по линия на съвместния проект е Иван Барер, който е майстор-реставратор от гр. Байон и работи по фасадни реставрации на сгради от защитения сектор на града.

FOCUS

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
gerdji.jpg
Председателят на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков е изпратил поздравително писмо до новия игумен на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий. В него се казва: „Призовавам Ви и Ви моля като българин да съумеете да възвърнете славата и величието на Рилския манастир, като духовно средище и пръв книжовен център, такъв какъвто е бил за народа ни и през отминалите векове. Оглеждайте се, призовавайте и давайте личен пример на духовно богати и образовани млади хора, за да се оглася св. Обител не само от стъпките на поклонниците и туристите, но и от песнопенията на многобройно монашеско братство.”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
dragalevtsi_monastary14.jpgПредстои провеждането на поредната сесия на Семинара „Източноправославната музика”. През последните две учебни години сесиите на семинара бяха проведени благодарение на съвместната инициатива на преподаватели от Катедрата по Систематическо и Практическо богословие към Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и изследователите от Института за изкуствозание към БАН – секция “История на музиката”.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
min.jpgГръцкото правителство няма намерение да повдига въпроса за разделянето на църквата и държавата, нито за промяната на църковния устав, заяви министърът на образованието и религията Мариета Янаку, по повод дискусия в гръцкия парламент за допускането на гражданско погребение и кремиране на мъртвите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
giorgos_papandreou.jpgТурция трябва да признае вселенския характер на Патриаршията в Истанбул, заяви лидерът на гръцката опозиционна социалистическа партия ПАСОК и бивш министър на външните работи Георгиос Папандреу в интервю за турския вестник ”Реферанс”. Той обърна внимание, че Вселенският патриарх Вартоломей е една световна личност, която подкрепя членството на Турция в ЕС. По този начин страната ще докаже, че една мюсюлманска страна е готова да обгърне европейските ценности и закони, подчерта Папандреу. Лидерът на ПАСОК отбеляза, че Анкара трябва да извърши редица демократични реформи, които да докажат на европейската общност добрите намерения на Турция по пътя към ЕС.
Турското правителство отказва да признае вселенския характер на Патриаршията в Истанбул. Според Анкара тя е представител само на гръцката общност в страната.

FOCUS

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (4 Votes)
Hristodul.jpg"След дълги години на стагнация възобновяването на богословския диалог между Православната и Католическата църква представлява окуражаваща стъпка напред, тъй като задължението да възстановим единството в истината и любовта между двете църкви се е превърнало повече от всякога в спешен приоритет", заяви Атинският архипископ Христодул в специално обръщение към участниците в смесената православно-католическа група "Св. Ириней Лионски", която за втори път се събра в Атина от 9 до 13 ноември, за да обсъжда църковни въпроси.