Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
zograf.jpgОт няколко години една група ентусиазирани приятели на Св. Гора от различни неправославни вероизповедания във Великобритания идват за две седмици през месец май да дадат труда си за подобряване на условията за поклонниците в Атон, като вършат нещо съвсем просто и много нужно: прочистват от храсти, клони и камъни пътеките, свързващи отделните манастири и скитове. Получихме доклада на тазгодишната група под името „Пътека”, която за първи път работи и в землището на Зографския манастир с разрешението на манастирския събор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
File0001.jpgПрез последното десетилетие много българи заминаха в Испания да търсят препитание. Нашата емиграция там сега е многобройна, но все още не е организирано духовното й обгрижване. О. Александър Великов е свещеник и живее в гр. Дения, Валенсия. Според него българите-емигранти в Испания са толкова много, че би било редно да има български свещеник за всяка една от областите.

О. Александър работи шест дни от седмицата по 10-12 часа дневно, за да издържа себе си и семейството си. Всяка първа неделя от месеца служи в гр. Гандия, а всяка втора неделя - в гр. Дения. В останалите неделни дни се среща с различни хора от областта, като се опитва чрез тях да организира  българите за богослужение в гр. Валенсия и гр. Аликанте. Така той се надява да обхвана в служението си българите от цялата област Валенсия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Dometian.jpgСв. Синод на Българската православна църква е решил да изпрати митрополитите Видински Дометиан и Варненски и Великопреславски Кирил като свои представители на предстоящата световна среща на ръководителите на различни религии.митрополит Кирил

Срещата се организира в руската столица под егидата на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Алексий ІІ и ще се проведе от 3 до 5 юли т. г.

Както научи ДвериБГ, оттам двамата митрополити ще отидат в Киев за 40-годишнината от архиерейската хиротония на Киевския митрополит Владимир (Сабодан), екзарх на Украйна.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
Св. Синод на БПЦ взе решение тази година митрополити да връчат дипломите на завършващите възпитаници на духовните семинарии у нас, съобщиха за "Двери" от канцеларията на Св. Синод.

Видинският митрополит Дометиан ще участва в тържественото закриване на учебната година в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и ще раздаде дипломите на завършващите ученици.

Сливенският митрополит Йоаникий ще връчи дипломите на възпитаниците на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий".

По традиция учебната година в семинариите се закрива на 29 юни, денят на св. първовърховни апостоли Петър и Павел.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Св. Синод на БПЦ е определил Ловчанския митрополит Гавриил да представлява БПЦ на научния симпозиум под надслов "Св. ап. Павел и съвременното идолопоклонство", който ще се проведе във Верия, Гърция.

Поканата за участие е отправена от митрополита на Верия Пантелеймон.

Форумът ще се проведе от 26 до 29 юни.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Храм “Свети Климент Охридски” може да бъде изграден до една година, зад това становище се обединиха представители на строителната камара в Добрич и творческият екип, инициирал изграждането му. Църквата ще представлява кръстокупулна постройка, съобразена с православното строителство на българските храмове. Височината му ще бъде 12,5м и ще се разполага на 156 кв.м. Православният храм ще бъде построен до СОУ”Климент Охридски”. Проектът за църквата е безвъзмездно подготвен от творчески екип начело с арх. Асен Коев.

Радио "Добруджа"/Агенция "Фокус"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Турски имам преведе Библията на кюрдски език, пише днес електронното издание на вестник “Сабах”. Завършилият училище за имами в провинция Елязъг - Ресул Йълдъръм през 1987 година заминал легално за Германия и след известно време емигрирал, като получил германско гражданство и се оженил за германка. Впоследствие приел християнството и решил да преведе на кюрдски език Библията, което му отнело 14 години. Библията на кюрдски език е издадена от истанбулско издателство в тираж 10 хиляди броя и се продава по 3 нови турски лири (около 3 лева). Ресул Йълдъръм споделил, че нееднократно е получавал смъртни заплахи, посочва изданието.

Агенция "Фокус"

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Syvremenna_frenska_ikona_na_sveti_Nikolai.jpgНа 17 юни православната енория «Покров Богородичен и Св. Силуан Атонски» във Фрибург, Швейцария получи частица от мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Светите мощи бяха тържествено предадени на Негово Високопреосвещенство Йеремия, митрополит на Швейцария към Цариградската патриаршия, от монсеньор Бернар Жену, епископ на Лозана, Женева и Фрибург.
В словото си монсеньор Жену подчерта ролята на св. Николай както на Изток, така и на Запад, и че един такъв акт спомага не само за засилването на контактите между католическите и православните общности във Фрибург, но и в цяла Швейцария. От своя страна митрополит Йеремия сподели радостта си и тази на цялата фрибургска енория, и благодари за прекрасния жест.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
mitropolitis_prwin_attikis.jpgБившият гръцки православен епископ Пантелеймон бе осъден днес на осем години затвор условно за присвояване на средства, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Митрополит Пантелеймон бе отстранен от поста си преди две години заради участие в скандали с корупция в Гръцката църква. Тогава той трябваше да дава обяснение, освен за всичко друго, и за произхода на близо 2 милиона евро на личната му сметка.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
11_42_28.imageРуският патриарх Алексий ІІ призова миряните и клириците на Сурожка епархия на Руската православна църква във Великобритания да направят опит да преодолеят разкола, възникнал в средата на май, след като управляващият епархията Сергиевски еп. Василий Осборн обяви, че преминава към Цариградската патриаршия.

"Печалният опит на разделението не е нов за нас. Тялото на Руската църква е било късано и разпъвано през целия 20 век. Затова без да изпадаме в униние ще търсим това, което служи на съзиданието и мира, като помним, че пътят на единството не може да минава през разкола", пише патриарх Алексий ІІ в посланието си до участниците в събора на Сурожката епархия.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (3 Votes)
JeffertsSchori.jpgЗа първи път в своята история Епископалната църква в САЩ, която е клон на Англиканската църква, избра за свой предстоятел-епископ жена. Това е Катрин Джефърдс-Шори, до този момент изпълнявала длъжността "епископ" на Невада. На изборите, провели се на 18 юни, тя бе избрана с 95 срещу 93 гласа. Преподобна Джефърдс-Шоли стана 26 пореден епископ-председател на Епископалната църква, която има в САЩ около 2 милиона последователи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
arseniy3.jpgНа 18 юни се състоя тържествена церемония по посрещането на мощите на архиепископ Арсений в Eласона, Северна Гърция, където светецът е бил предстоятел, предаде ИТАР-ТАСС. Мощите са били предадени от Руската православна църква като дар за Гръцката православна църква.

Гръцкият архиепископ Христодул е пристигнал специално за събитието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Българската православна общност в Истанбул днес организира празненство в чест на идването на новия посланик на България в Анкара Бранимир Младенов. То се състоя в екзархийския комплекс в квартал Шишли и се превърна в значително културно и социално събитие.

Освен Бранимир Младенов присъстваха намиращият се в Истанбул на връщане от Азербайджан заместник-председател на Народното събрание Петър Берон, председателят на Комисията по външната политика на НС Соломон Паси, заместник-кметът на община Чишли Баскен Рън, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС Иван Желев и много представители на българската общност, генералните консули в Истанбул Руско Георгиев и в Одрин Ангел Ангелов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
images_11.jpgНа 25 юни в столичната катедрала "Св. Неделя" Знеполският епископ Николай ще отслужи заупокойна св. Литургия по случай годишнината от смъртта на Екзарх Йосиф І (20 юни 1915 г.), съобщиха за "Двери" от канцеларията на Св. Синод. 
След това синодалните архиереи ще отслужат панихида на гроба на Екзарха, който е погребан до южната стена на храма "Св. Неделя".

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Днес българи от Босилеград, дошли на поклонение в български манастири, посетиха Синодната палата. Поклонниците, водени от енорийския си свещеник йеромонах Йоан, бяха приети и разговаряха с митрополитите Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит и Неврокопски Натанаил.

Гостите разказаха за посещенията си по българските светини и запознаха архиереите с живота на своята енория.

В края на срещата архиерите подариха на гостите последните издания на "Църковен вестник".

Соб. инф.