Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)
katedrala5_2.jpgНа  11 май  от  12:30 ч. в  Духовно-просветния център при храм  “Св. Архангел Михаил”  (бившия Музей на Възраждането) на ул. “27 юли” № 9  във Варна ще се проведе пресконференция по повод предстоящата Седмица на православната книга.

Форумът се организира от Варненска и Великопреславска митрополия за седма поредна година.

Седмицата на православната книга ще се проведе от 15 до 21 май под надслов  “Православната духовност в съвременния свят”.

Източник: Пресцентър на Обществен комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия

За програмата на събитието: http://www.spk-bg.com

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
В българския православен храм в гр. Одрин, Турция, Гергьовден тази година беше празнуван отново най-тържествено. На самия ден стотици сънародници отидоха от България да отбележат храмовия празник. Заслуга за организирането им имаха и Тракийските дружества у нас.

Св. литургия отслужи местният свещеник Александър Чакърък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
galeria0.jpgОт днес "Двери" предлага вече официално безплатен хостинг на фото албуми в нашата Галерия. Няма зададени ограничения за броя на албумите и снимките, както и няма строго изискване всички изображения да са пряко свързани с тематиката на сайта. Все пак молбата ни е да публикувате само изображения, които биха били интересни и на случайно попадналите посетители (т.е. да се стараете да ограничавате изображенията и албумите от личен характер - от тях публикувайте само "извадка")

По-долу е дадена кратка техническа инструкция за работа, която (надяваме се) ще удовлетвори и най-"боязливите" потребители.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1.jpgНа днешния ден 7 май, през 1876 г. след деветдневна съпротива е превзет, разрушен и опожарен Дряновският манастир “Св. Архангел Михаил” от войските на Фазлъ паша. Манастирът от 29 април 1876 г. бил убежище и закрила на въстанниците от четата на поп Харитон. Това събитие е най-ярката проява на въстанието в Търновски революционен окръг.

Тази година град Дряново и Дряновският манастир са национален център на Северна България по отбелязване на 130 години от Априлското въстание и 800 години от основаването на Дряновския манастир през 2006 г. Тържествата се провеждат под патронажа на президента Георги Първанов и се ръководят от национален комитет под председателството на проф. Стефан Данаилов – министър на културата. Официалното откриване на годишнината от въстанието беше в  град Панагюрище на 1 май.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
12 часа свободен живот - като подарък, получиха 38 души от Старозагорския затвор. Лишените от свобода посетиха Девическия манастир в Казанлък, историческия музей "Искра", тракийските могили “Оструша”, “Голяма Косматка” и Шипченския манастир “Рождество Христово”. “Екскурзията”, както я наричат помежду си затворниците, е по идея на църковното настоятелство на обслужващия храм “Свети Архангел Михаил” в двора на затвора в Стара Загора прот. Йордан Карагьоргиев и е първата в България инициатива от този род по отношение на лишените от свобода.

Дарик
и соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
4a0.jpgДенят на храбростта - 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие ­ ордена “За храброст”. Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г.).

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
zographskimanastir.jpgС всенощно бдение, отслужено от четирима епископи, отбеляза своя храмов празник българският светогорски манастир "Св. Георги", съобщи за "Двери БГ" участник в тържествата.

Богослужението бе водено от Ловчанския митрополит Гавриил, пратеник на Св. Синод на БПЦ. В съслужение с него бяха и трима епископи от Грузинската православна църква, дошли на поклонение в Зографския манастир.

На всенощното бдение присъстваха над 350 поклонници от България, Македония, Сърбия, Русия, Грузия, Гърция, Румъния и други страни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Тази година храмовият празник на хаджидимовския манастир "Св. Георги" в Неврокопска епархия бе отбелязан с особена тържественост. В богослужението взеха участие трима епископи: Неврокопският митрополит Натанил, гостуващият у нас Саратовски и Волски епископ Лонгин и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, който празнува в Хаджидимово с благословението на Българския патрирах Максим.

За да почетат паметта на св. Георги Победоносец в хаджидимовския манастир се стекоха стотици християни.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Великотърновският митрополит Григорий отслужи тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена преди началото на военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия в София. 

Традиционният ритуал, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на армията, се състоя пред Паметника на Незнайния воин. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов присъства на водосвета на бойните знамена и прие почетния караул със знамената на блоковете, участващи в парада. Държавният глава и официалните лица поднесоха венец на паметника на Незнайния воин.

На водосвета присъстваха също председателят на Народното събрание Георги Пирински, вицепрезидентът Ангел Марин, военният министър Веселин Близнаков, ген. Никола Колев, представители на ръководствата на МО и ГЩ, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, министри, депутати, посланици, военни аташе, ветерани, граждани.

Източник: Агенция "Фокус"
Снимка: Петя Пенева

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
"Нашата църква никога не е подписвала т. нар. Баламандско съглашение", заяви председателят на синодалната богословска комисия на Московска патриаршия Минският и Белоруски митрополит Филарет. "Документът, подготвен в Баламанд, не получи одобрението и утвърждението на свещеноначалието на Руската православна църква", каза той.

В последно време в публикациите, посветени на диалога между Руската задгранична църква и Московска патриаршия, някои представители на Задграничната църква нееднократно се позовават на този документ, разработен преди 13 години в Баламанд (Ливан) като доказателство за загубата на чистотата на вярата на Руската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
4a0.jpgИзложба от над 100 икони на светците воини бе открита в Националния военноисторически музей. Изложбата се показва по случай 6 май - Денят на храбростта и Българската армия. Представени са изцяло частни експонати, собственост на Димитър Иванов, които ще престоят в музея около 2 години.
Директорът на музея полковник Петко Йотов коментира, че в подредбата на изложбата са участвали трима художници-реставратори от музея, които са сред най-добрите съвременни иконописци в България. Йотов не се нае да отличи някои от експонатите, защото “всеки има своя смисъл”. По думите му всички българи трябва да посетят музея и да видят всички експонати. Историята на България е преди всичко военна, посочи полк. Йотов.

Фокус

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)
Светият Синод на Гръцката църква ще издаде листовки в голям тираж, където ще отрази позцията на Църквата за филма по книгата "Шифърът на Леонардо" и "Евангелието на Юда" и ще призове гърците да бойкотират филма. На тържествената служба в празнуващия храм "Св. Ирина" в центъра на гръцката столица днес Гръцкият архиепископ Христодул говори и за тези актуални напоследък теми, като ги нарече продукти на една успешна фабрика на хора, които, бидейки никои, искат да станат нещо голямо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1d5.jpgНа Гергьовден кметът на Смолян Дора Янкова ще се черкува в църквата “Св. Георги” в Смолян, предаде радио “Фокус” – Смолян. За пръв път градоначалникът ще прочете от амвона молитвата "Символа на вярата" пред събралите се да почетат празника Гергьовден в църквата хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
440.jpgПрофесорът на Московската духовна академия дякон Андрей Кураев заяви, че демографската ситуация в Европа в много отношения се явява резултат от либералното отношение към пропагандата на хомосексуализма.

"Пропагандата на хомосексуализма и разпадът на семейството са най-верният път към измирането и демографската ситуация в Европа е много показателна за това, според мене. Развратът е саморазрушителен, порокът е самоубийствен и тук няма нужда от никакви погроми - за всичко ще се погрижи природата", каза отец Андрей в интервю пред руския вестник "Събеседник".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 6 май с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим  водосвета на бойните знамена в София на Гергьоведн ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Ритуалът ще се проведе на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата от 9 ч. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев и други официални лица.

След това в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена св. Литургия за празника. От 10 ч. на площад "Княз Ал. Батенберг" ще се проведе военен парад.