Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
danailov.jpgКултурният министър Стефан Данаилов обмисля мерки за спасяването на стенописите в храмовете със статут на национални паметници на културата, като забрани паленето на некачествени свещи в тях по време на църковните служби. У нас те са десетки и освен на опушване, са подложени и на редица други неблагоприятни фактори. Най-опушени са църквите в големите манастири като Троянския и Бачковския. Особено проблемни са църкви като "Св. Георги" в София (зад "Шератон"), където за 6 май, за Коледа и Великден се палят много свещи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
russia_patr.jpgВ Москва се откри Световната среща на религиозните лидери под егидата на Руския патриарх Алексий Втори, която ще продължи от 3 до 5 юли и е свикана по инициатива на Междурелигиозния съвет на Русия. Във форума ще вземе участие президентът Владимир Путин. Българската православна църква е представена от Видински митрополит Дометиан и Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"Целта на срещата е да даде възможност на религиозните лидери да обсъдят своите позиции по важни въпроси на съвременността, и тази религиозна гледна точка да бъде предоставена след това на срещата на Г-8", каза председателят на отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия митрополит Кирил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
1011.jpgМакедонската православна църква върви към независимост, следвайки пътя на Българската православна църква през Възраждането, заяви Видинският митрополит Дометиан в интервю за в. "Дума". На въпроса дали БПЦ предприема стъпки, които да доведат до сваляне на схизмата от Македонската църква, митр. Дометиан отговаря така:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На  03.07.2006 г. в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” се проведоха приемни изпити за новата учебна година.  Бяха приети 19 ученика за петгодишния курс и 15 за двугодишния паралелнен курс.

Ръководството на семинарията взе решение за провеждането на втора приемна сесия за петгодишния и двугодишния курс, която ще се проведе на 04.09.2006 г. 
 
За повече информация: канцеларията на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, София 1164, пл. “Велчова завера” № 2 
тел/факс: 02/ 868 0144, 868 0070, 868 9444, 862 2801,

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (15 Votes)
На 3 юли се проведоха публичните защити на докторските дисертации на двама богослови от Богословския факултет на Софийския университет.

Мария Иванова, член на редакторския екип на "Двери", успешно защити дисертация на тема "Архетипът Месия в психологическата теория на Карл Юнг". Мария Иванова работи под научното ръководство на проф. Антоний Хубанчев.

"Трансценденталната диалектика на Емануел Кант и нейното отношение към теологията" е темата на дисертацията на Цветелин Ангелов, който също е докторант на проф. Хубанчев.

Това бяха първите две защити на дисертационни работи пред Специализирания научен съвет теология при Висшата атестационна комисия. СНС по теология бе съставен през миналата година. До тогава богословите защитаваха научните си разработки пред СНС по философия.

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (6 Votes)
orig_151662_bg.jpgХиляди жители на Смолян и гости на града се стекоха пред църквата “Св. Висарион Смоленски” за нейното освещаване, предаде радио “Фокус”- Смолян. Гости на освещаването са министър-председателят Сергей Станишев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на културата Стефан Данаилов, омбудсманът Гиньо Ганев, кметът на Смолян Дора Янкова, кметът на Пловдив Иван Чомаков. Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем подари на храма икона на св. Богородица, а от името на Ахмед Доган министър Етем подари икона на св. Георги.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 29 юни 2006 г., Петровден, по традиция в Пловдивската духовна семинария “Св. Кирил и Методий" беше отслужена тържествена св. Литургия, която се възглави от Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение с ректора на духовното учебно заведение архимандрит Сергий, ефимерия йеромонах Антоний и свещеник Васил Цветков, преподавател в семинарията.

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)
ioanikii.jpgВ интервю за БТА, цитирано от в. Монитор, Сливенският митрополит Йоаникий каза, че Св. Синод не се е занимавал с темата за отварянето на досиетата на висшите духовници. Според дядо Йоаникий по отношение на досиетата трябва да се направи разлика кой е пазил държавата и кой е злепоставял личността, тъй като "това не е едно и също".

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
maksim.jpgНа 4 юли, от 10 часа, по повод 35-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Знеполският епископ Николай ще отслужи молебен в митрополитската катедрала "Св. Неделя".

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
58338_shifar200.jpgЗащо книгата “Шифърът на Леонардо” на Дан Браун и нейната екранизация предизвикаха толкова шум? Защо църквата – и католическата и православната - драстично заклеймиха и литературната, и филмовата интерпретация? Сензационните въпроси – бил ли е женен Исус Христос, имал ли е деца – не се поставят за първи път сега, в тези произведения. Някои учени твърдят, че задаването им започва още в първите години на християнството. Неканоничното евангелие на апостол Филип, открито през 1945 година в египетското селище Наг Хамади, заедно с още раннохристиянски текстове са в основата на нестихващите и до днес спорове около безбрачието на Сина Божий.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
“Не виждам основание и необходимост Смолянската духовна околия 72223_sv.Visarion_200да се отдели в самостоятелна епархия” –това заяви в програмата Дарик кафе Пловдивският митрополит Арсений, по повод идеята на дарителите на новия православен храм “Свети Висарион Смолянски”, който ще бъде осветен лично от Владиката на 2 юли.

Естественото желание на смолянчани да се отделят в самостоятелна епархия е от години и аз го подкрепям – категоричен е кметът на града Дора Янкова. Въпорсът трябва да бъде решен на църковно– народния събор– коментира отец Михайлов– бивш кмет на града, който се очаква да бъде назначен със заповед на Митрополит Арсений за свещеник в новия храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
митрополит ДометианНа 29 юни, денят в който Църквата чества паметта на светите първоапостоли Петър и Павел, по традиция се раздават дипломите на завършващите средното си богословско образование възпитаници на Софийската духовна семинария. По поръчение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Светия Синод на БПЦ тази година Видинският митрополит Дометиан връчи дипломите на семинаристите в София.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
На 29 юни – деня на св. славни и всехвални апостоли Петър и Павел, от няколко години насам мнозина столичани се стичат в едноименния манастир в с. Долни Лозен, Софийско. Тази година празничните богослужения в осветения миналата година на този ден манастирски храм бяха оглавени от Знеполския еп. Николай, викарий на Софийския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vatikan.jpgПекин и Ватикана преговарят за възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщава хонгконгският вестник “Саут Чайна Морнинг Пост”. В състава на делегацията от Ватикана влиза “високопоставен преговарящ”, а също и един от влиятелните чиновници от администрацията на Светия Престол. От китайска страна в преговорите вземат участие представители на министерството на външните работи на КНР.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
246.jpgМосковска патриаршия изрази безпокойствието си от действията на някои лица, които се опитват да дезинформират относно целите на Световната среща на религиозните лидери, която ще се проведе в Москва от 3 до 5 юли, и да внесат смут сред вярващите.

"Предизвиква удивление и печал фактът, че някои миряни се оказват подведени от злонамерени хора, които им раздават да подписват еднакви по съдържание писма, разпространявани в различни църковни учреждения и отнасящи се до предстоящата среща на религиозните лидери", заяви пред Интерфокс прот. Всеволод Чаплин, председател на Отдела по външноцърковни връзки към Московска патриаршия.