Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Hristos_12v.jpgДнес в цялата страна се отслужиха празнични литургии за светлия християнски празник Рождество Христово. В София св. Василиева литургия бе отслужена в патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски"  от Американски и Австралийски митрополит Йосиф. В богослужението взеха участие още епископите Теодосий и Константин, архимандрит Наум – главен секретар на Светия Синод, архимандрит Сионий – ректор на Софийската духовна семинария, храмовото духовенство. В катедралния храм "Св. Неделя" литургията бе водена от Знеполски епископ Николай.

Св. Василиеви литургии се отслужиха в цялата страна, а митрополитите  отправиха към българския народ молитвените поздрави на Българския патриарх Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
pope_benedict_XVI.jpgПапа Бенедикт ХVІ произнесе пламенна молитва за мир в Светите земи по време на празничната Коледна меса в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, съобщава РФИ. "Бенедикт ХVІ призова католиците да се обичат. "Където има любов, върху света струи светлина. Където има омраза, светът остава в мрак", каза той по време на Коледната меса. Папата разказа библейската история за раждането на Христос и призова вярващите да не забравят, че истинският смисъл на Коледа е във "вътрешната светлина", излъчваща се от детето Иисус. Той допълни, че Божията любов достига всяко дете, "дори неродените".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Българите в Истанбул днес отпразнуваха големия християнски празник Рождество Христово. Сутринта в църквата "Св. Иван Рилски" в Българската екзархия в елитния квартал Шишли бе отслужена голяма празнична литургия от свещеника на църквата отец Ангел. Църковен хор изпълни коледни песни, а след службата се състоя новогодишно празнично тържество, на което дядо Коледа раздаде подаръци на децата.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
Въпросът за промяната на църковния календар не стои на дневен ред пред Руската църква, заяви прот. Николай Балашов, секретар на отдела по междуправославни връзки, по повод настъпващия празник Рождество на 25 декември, когато празнува Западният свят и голяма част от православните църкви. "Юлианският календар е скъп за нашия църковен народ и представлява една от културните особености на нашия религиозен живот".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
img.jpgАко бяхме написали "Щастливо Рождество Христово", щяхме да получим много повече и далеч по-отрицателни реакции, отговаря от своя страна администрацията на Белия дом. Американските консерватори изказаха възмущение по повод коледната картичка, с която президентското семейство поздравява страната с настъпващите празници, писа в. "Вашингтон таймс".
Никъде в поздравителния текст не се споменавала думата "Рождество".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
mitr_josif_amer.jpgПо време на празничната служба в катедралния храм "Св. Александър Невски" Американският и Австралийски митрополит Йосиф призова всички българи да се помолят за осъдените на смърт наши съграждани в Либия. “За нас, българите, в този ден и утре е вечер и ден за размисъл, защото ние имаме една група българи медици в Либия, за която ние особено трябва да помислим и да се помолим. И да пожелаем от идващия Богомладенец свобода, разрешение на въпроса и надежда. Защото ние ги обичаме, ние очакваме правдата да възтържествува.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Деца, жертви на домашно насилие, ще посрещнат Коледа в приюта на добричкия храм “Св. Троица”. Със съдействието на Отдела за закрила на детето четири деца от 12 до 16 години са настанени в приюта на храма. Две от тях открито говорят, че проблем в семействата им е домашното насилие. В приюта децата ще останат три месеца. През това време социалните работници ще търсят подходящи приемНи родители и възможности за решаване на проблемите в семействата им.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
rila_monastary_yard_2.jpgВ 16.00 часа днес започна традиционната вечерна служба в Рилския манастир в навечерието на Рождество Христово. За първи път тук като игумен на Светата обител посрещна големия християнски празник Адрианополският епископ Евлогий. В богослужението участваха и шестимата монаси в манастира и най-възрастният от монашеското братство - 91-годишният архимандрит Леонид, който служи в Рилската Света обител от половин век. Монасите отслужиха петохлебие за здраве.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
И тази година предстоятелите на поместните православни църкви, които празнуват Рождество Христово по Ново-Юлиянски календар на 25 декември отправиха своите послания към вярващите. Цялото послание на Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската църква виж тук.

Vartolomei.jpgВселенският патриарх Вартоломей в рождественското си слово говори за заместителите на Божията любов, към които прибягват днешните християни, "като се уповават на светски сили, на по-голяма власт, ... като отбягват да мислят за смъртта. И като не намират във всичко това спасение, мнозина се самоубиват, отричайки живота. Ние трябва да изоставим тази посока и да се върнем с покаяние към Бога". 
 

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (12 Votes)
kohen_gl.jpgСътрудници на израелския "Институт за храма" възстановиха т. нар. "синя риза" от връхното облекло на древноеврейския първосвещеник. Ризата или ме’ил техелета, както е наречена в Тората, е украсена с 72 златни камбанки и още толкова ябълки. Създаването на ритуалното облекло е отнело на института три години. Ризата допълва създадените по-рано елементи от облеклото на първосвещеника - ефод и хосен с 12 скъпоценни камъни, какъвто е броят на израилските колена. Всички елементи се съхраняват в "Института за храма" в Стария Йерусалим. Евреите се надяват разрушеният през 1 век Йерусалимски храм да бъде възстановен и вътре да служи пак първосвещеник, който да носи възстановените риза, ефод и хосен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
При евентуално добро плануване и успешна работа през м. септември 2006-та година се очаква да излезе нов Библейски речник. Издателството отново ще бъде "Нов човек", но този път проектът е доста по-амбициозен и новият речник се подготвя в четири пъти по-голям обем от предходния Библейски речник на издателството, който излезе през 1994-95 г. под редакцията на проф. протопрезв. Н. Шиваров и проф. Сл. Вълчанов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Най-новата книга на свещ. Александър Лашков от столичната църква "Св. Троица" в квартал Разсадника е вече на пазара.

Преди известно време о. Лашков се среща със семейство в нужда – съпругата е доста болна. Съпругът го посреща любезно и, преди да го въведе в стаята на болната, му казва: "Не се съмнявам, че ще успеете да я ободрите и да й вдъхнете воля за живот. Вие, свещениците, сте събрали и носите в себе си цялата мъдрост на Библията и знаете как да постъпвате в такива случаи."

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)
maxim.jpgДнес, 22 декември, след тримесечен престой в болницата поради проблеми със здравето, Негово Светейшество Българският патриарх Максим за прът път направи изявления по няколко телевизионни канала. Стана ясно, че, за съжаление, той няма да може да служи за Рождество Христово - за пръв път от десетилетия насам!

3.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (17 Votes)
Руската задгранична църква прекрати общение с т. нар. "Синод на противостоящите" в Гърция на Оропоски митрополит Киприян и по този начин направи още една решителна крачка към сближение с Московска патриаршия (т. е. Руска православна църква) и цялото Православие. Митрополит Киприян е разпространил днес изявление, с което "обявява", че пръв прекратява общение с Руската задгранична църква поради новия "икуменически" курс на сближаване с Московска патриаршия. В изявлението на гръцките старостилци се казва още, че името на главата на Руската задгранична църква митрополит Лавр ще бъде заличено още от следващата година от диптихите на тяхната група. Всъщност решението за прекратяване на общението е взето от Руската задгранична църква още преди две седмици на заседание на Архиерейския събор в Ню Йорк.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Единственият православен храм в Иран "Св. Николай" отбеляза 60 години от своето построяване. Той е бил построен през 1945 г. със средства на руската община. Днес енориашите на храма са около 250 човека. Преди десет години църквата, която е била под юрисдикцията на Руската задгранична църква, е предадена на Московска патриаршия, така че храмът отбелязва двоен юбилей.