Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 618

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Rilski_manastir.jpgИгуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий, внесе жалба при областния управител Любомир Дермански срещу съдържателите на заведения в района на манастира.


В спор за собствеността на земята ресторантьорите заплашват, че ще блокират пътя за Светата обител. Игумен Евлогий твърди, че манастира е собственик на земите в района и се позовава на акт издаден от цар Иван Шишман през 14 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
orig_152280_bg.jpgИгуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис заяви пред в. "Стандарт", че действията му в спора с ресторантьорите около обителта са напълно правомерни и в защита на правата на манастира.

"Земята, върху която са въпросните заведения, е на манастира. Аз си върша работата, като защитавам правото на обителта, затова обикалям по институциите и се опитвам да извадя нотариалните актове за манастирската земя. Оказва се, че е много трудно, тъй като през годините голяма част от тях са били отнети от държавата. Включително след 44-та година е конфискуван и целият църковен архив, което прави много трудно доказването на собствеността. От това положение са се възползвали много хора като местните ресторантьори. Сега те са се разположили върху наша земя и печелят, без да плащат наем.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
На 8 юли  в Пловдивската духовна  семинария “Св. Кирил и Методий" се проведе приемен изпит на ученици за новата учебна 2006/2007 година. Тази година са приети 26 ученика от различни краища на страната и чужбина. Родители на кандидатите споделиха своето мнение, че духовното образование е важен фактор за оформянето на техните деца като личности и добросъвестни граждани на нашето общество.

На 4 септември (вторник) от 9 ч. ще се проведе втори приемен изпит за тези, които са пропуснали редовната дата и имат желание да учат в православното духовно училище.

За повече информация могат да се правят справки в канцеларията на семинарията в работно време от понеделник до петък и на тел. 032/ 664354.          

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
st_c8.jpgЕдно от най-красивите раннохристиянски произведения  на изкуството, мозайката с Христовото преображение от купола в олтара на катедралния храм в манастира "Св. Екатерина" в Синай, ще бъде реставрирана до края на годината. Мозайката от 6-7 век е пострадала силно от земетресенията в региона и от неблагоприятните климатични условия и затова е съществувал сериозен риск от разрушаване на безценния раннохристиянски шедьовър. С работата по нейната реставрация се е наел Центърът по съхранение на древните паметници в Рим. Тя ще бъде върната в манастира през декември, за честванията на храмовия празник на обителта "Св. Екатерина".

RNEWS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
11_42_28.image
Руският патриарх Алексий II се изказа за продължаване на сътрудничеството на Руската църква с международните християнски организации. "Изолационизмът ни е чужд. Самият факт, че се наричаме християни, предполага дълбоко лично преживяване на връзката с Бога. Този духовен опит от богообщението, за разлика от настроенията на обществото, не търпи никаква промяна през хилядолетията". Това каза патриарх Алексий II на среща с генералния секретар на Конференцията на европейските църкви Колин Уилямс, който е на първо официално посещение в Русия. 

3.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (15 Votes)
Свещенослужители от столични храмове и много миряни дойдоха на 7 юли в храм “Св. Неделя”, за да почетат храмовия празник на митрополитската катедрала на София. Тържествената св. Литургия беше оглавена от Знеполския епископ Николай, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха участие архим. Йоан, протосингел на митрополията, свещенослужители от столичните храмове, гости от други епархии и от Гръцката православна църква.

Слово за св. великомъченица Неделя произнесе архим. Йоан, а еп. Николай призова богомолците да се поучат от нейния пример и всеки според силите си да се старае да служи на Бога .

На днешния ден епископ Николай празнува и личен празник – пет години от епископската му хиротония. От името на свещенството на Софийска епархия, епархийския съвет и служителите на митрополията приветствия и цветя му поднесе протосингелът архим. Йоан. Председателят на храм “Св. Неделя” иконом Мина Минчев поздрави епископа от името на храмовото духовенство на митрополитската катедрала.

Соб. инф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
images_12.jpgВ Кения издадоха  сборника  „Африкански коментари към Библията”, написан и съставен само от африкански учени и богослови.

В написването на  „Коментарите” са взели участие 70 души от 25 страни на Черния континент. Целта на изданието е да се изтълкува Свещеното Писание от гледна точка на африканската култура – в книгата  има много африкански фолклор, поговорки, народни песни и илюстрации, които помагат на читателите да разберат по-добре определени пасажи от Библията.


 

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
dzami1.jpgПостепенно храмът Света София в Истанбул се отваря за мюсюлмански религиозни ритуали. От високоговорителите на едно от минарета към пристройката до музея, се разнася мюсюлманска молитва,  а в петъчните дни джамията, чийто капацитет е около 300 души, се препълва, съобщава турският сайт Интернетхабер. Всъщност става дума за ритуали в пристроеното  здание на задната страна на православния храм, откъм входа на Топкапъ, докато основната сграда на Света София е музей, който се посещава изключително много от местни и чуждестранни туристи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
boyana.jpgРеставрацията на десетките уникални стенописи в строената през XI в. Боянска църква в София е пред приключване. Свършена е основната работа по тях, предстои фината доработка върху изображенията. С реставрирането се занимават български специалисти, като техен ръководител е шефът на катедра "Реставрация" в Художествената академия проф. Григор Григоров. Той се наел със задачата след дълъг разговор с шефа на НИМ Божидар Димитров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
manbachkovski.jpgСпоред информация на в. Монитор от днес 6 юли, игуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис е отдал южното крило на Бачковската обител за хотел без знанието на Св. Синод. Бачковската света обител е ставропигален манастир и по тази причина е на пряко подчинение на синода.  Превръщането в хотел на тази част от най-големия и тачен манастир в Южна България вече е в ход, според публикацията на вестника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Варненското "Училище за живота" ще открие свой шивашки цех, в който ще се изработва пълно църковно облачение за свещеници. Това съобщи БТА, цитирайки Тодорка Милева, която от 2002 година се занимава с шиенето на този тип дрехи. Скоро предстои откриването на цех, в който ще работят още 10 жени. Тяхното обучение ще продължи между шест и осем месеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Религиозни лидери от цял свят осъдиха в декларация опитите да се използва религията като оправдание на прояви на насилие,  предаде Асошиейтед прес. Декларацията ще бъде предадена на срещата на върха на Г-8, която ще се състои от 15 до 17 юли в Санкт Петербург. Световният форум на религиите, организиран от Руската православна църква, приключи днес в Москва. В него участваха духовни водачи от 49 държави, които се обявиха за насърчаване на диалога между религиите.
"Осъждаме тероризма и екстремизма във всичките им проявления, както и опитите те да бъдат оправдавани чрез религията. Изразяваме съжаление за действията на псевдорелигиозни групи и движения, които рушат свободата и здравето на хората, както и моралната атмосфера в обществото.
Абсолютно необходимо е всички правителства и компании да поемат еднаква отговорност за съхраняване на ресурсите на нашата планета", се казва в заключителната декларация на форума.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
200px_Vladimir_Putin.jpgПри откриването на Срещата на религиозните лидери в Москва, която се проведе от 3 до 5 юли, руският президент Владимир Путин се обърна с приветствено слово към над 200 участници и духовни лидери от десетки страни, в което подчерта значението на междурелигиозния диалог и сътрудничеството между представители на световните религии за преодоляване на етническите и религиозни конфликти и недопускането на т.нар. "сблъсък на цивилизациите".

Световната среща на религиозните лидери има за цел да приеме общи позиции и обръщение към срещата на страните от Г-8, която предстои да се проведе в Санкт Петербург от 15 до 17 юли.

"Има опити да бъдат прокарвани религиозни и етнически линии на разделение в съвременния свят, особено между Християнството и Исляма, и така на практика света да бъде тласнат към "сблъсък на цивилизациите", казва Путин в своето обръщение.

Концепцията за "сблъсък на цивилизациите" беше лансирана от американския политолог Самюел Хънтингтън през 90-те години на ХХ век, за да опише новите конфликти, които възникват в света след края на Студената война и идеологическото противоборство между Изтока и Запада. Тя предизвика множество спорове и дискусии сред учени и политически лидери, които се отнасят до различни геополитически и цивилизацинни проблеми на съвременния глобализиращ се свят и най-вече до възможностите за конструктивен диалог на културите и религиите в рамките на международните отношения.

В края на световната среща на религиозните лидери в Москва беше приета обща декларация осъждаща проявите на насилие и отхвърляща използването на религията като идеологическа основа на екстремизма и тероризма в съвременния свят. 

Източник: Ecumenical News International5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
maksim1.jpgВаши Светейшества, Ваши Блаженства, Ваши Превъзходителства, уважаеми гости и представители на Руската федерация, драги участници в този представителен световен форум, да отдадем слава на Господа за всичките му благодеяния към нас!

Считаме за свой дълг сърдечно да благодарим на организаторите на този световен форум, който свидетелства пред света за бдителната съвест и благороден стремеж на представителите на световните религии да утвърждават мира, взаимното уважение на човешката личност и добрата воля между народите в името на Всевишния Бог и Промислител за човешкия род.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
На 5 юли Министерството на вътрешните работи чества своя професионален празник и 127-годишнината от създаването си.

Представителни части от службите  „Полиция”, Жандармерия”, „Пожарна и аварийна безопасност”, „Гранична полиция” и курсанти от полицейската академия, служители на МВР и техните близки се събраха на площада пред паметника на Незнайния войн. На празника присъстваха президентът на страната Г. Първанов, премиерът С. Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, депутати и дипломати.