Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
След проливните дъждове в Калофер Девическият манастир "Въведение Богородично" е в окаяно положение. Сградите на обителта отдавна се нуждаят от основен ремонт, но сега това е наистина належащо. Манастирът има нужда от спешен ремонт на покрива на храма и на жилищните сгради.
Желаещите дапомогнат на манастира с финансови средства могат да ги приведат на банковата сметка на манастира:

Банка ДСК - АД
клон Карлово
с/ка 100 892  19 13
код 300 150 93


Помощ може да бъде оказана  и чрез доброволен труд по ремонта на манастирските сгради или със строителни материали.

За повече информация на тези, които искат да помогнат, предоставяме телефона на манастира, игумения Валентина (Друмева): 03133/2343.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Ha 28 юли беше осветен параклис "Св. Седмочисленици" в Младежкия дом във Велико Търново. Освещаването извърши Великотърновски митрополит Григорий. Иконописите в параклиса са дело на студентите-дипломанти от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" Атанас Георгиев и Богомил Уруков, а иконостасът е направен от Марио Конов. Средствата за изграждането на храма са предоставени от дарители.
(FOCUS)

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенската патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенската патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да й бъде признато правото да стопанисва манастира "Св. Преображение Господне" на остров Проти, като в противен случай няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
На 26 юли архиепископ Йован Вранишковски, провъзгласен от Сръбската православна църква за глава на т. нар. Охридската архиепископия (отделила се от вече десетилетия пребиваващата в разкол Православна църква в Македония и преминала към Сръбската православна църква), влезе в централния затвор в Идрисово. Там той ще изтърпи присъда от 2,5  години (30 месеца), наложена му от Битолския съд поради "подбуждане на религиозна и етническа вражда и ненавист", както и за "самоуправство".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

St Seven SaintsНа 27 юли, деня на св. вмчк Пантелеймон и св. Седмочисленици (Методий, Кирил, Климент, Сава, Горазд, Ангеларий) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи св. Литургия в централния столичен храм, посветен на седмината славянски просветители. Заедно с него служиха епископите Константин и Николай, и предстоятелите на столичните храмове: ставр. ик. Николай Коцев от празнуващия храм, заедно с дяк. Станко Дидов, ставр. ик. Тома Шопов от „Св. Георги“, заедно с дяк. Радослав Вутов, прот. Ангел Ангелов от старинния храм „Света Софѝя“ и свещ. Антоний Алексиев от храм „Св. Димитър“.

На същия ден празнуваше и храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в софийския кв. „Бояна“. Там богослужението се предстоятелства от протосингела на Софийска митрополия архим. Йоан, а с него служиха прот. Васил Иванов, предстоятел на празнуващия храм, ставр. ик. Иван Касабов, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, йеромонасите Стилиян и Серафим от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ над с. Скрино, Кюстендилско, и дяконите от катедралата „Св. Неделя“ Александър Нешев и Николай Цурев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
На 24 юли, неделя, Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей заедно с много други архиереи извърши обновлението на възстановения храм "Свети Николай" на остров Халки (на турски Heybeli ada), третия от Принцовите острови в Мраморно море, Турция. Ремонтните работи са заплатени от заможния грък Георгиос Гифтакис. На обновлението са присъствали стотици вярващи от Цариград (сред които и цариградски българи) и множество поклонници от Гърция.
Този остров е населен с много християни - гърци, българи и др., които живеят постоянно там, а работят в Цариград (Истанбул), или просто имат своите вили на острова. На високо на о-в Халки се намира манастирът "Света Троица", където през 1844 г. е започнала да действа прочутата Халкинска богословска школа.
Сред първите четирима студенти, записани през 1844 г., е бил и дякон Антим Михайлов, по-късно първи български екзарх. Понеже в азбучния ред на този малък курс дякон Антим бил на първо място, той получил и диплома № 1 на школата! В нея учителстват и се учат много българи, повечето от които стават клирици на Българската екзархия, съответно на БПЦ. Ректор за малко време през 1860 г. бил Преславски епископ Антим (Михайлов), тогава архиерей на Цариградския патриаршия, а сред учителите заслужава да се спомене преди всичко йеромонах Неофит Рилски, преподавал църковнославянски език.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
Lavr.jpgДнес в Москва започва петият етап от преговорите между Московска патриаршия и Руската задгранична църква. Ще бъдат обсъждани три групи проблеми: за бъдещето на енориите на Руската задгранична църква, които се намират в каноничната територия на Московска патриаршия; за статута на клириците, преминали от една юрисдикция в друга, и за бъдещите отношения с разколническите старостилни групи в България, Румъния и Гърция, с които Руската задгранична църква поддържа пълно евхаристийно общение. Обсъждането на спорните проблеми трябва да приключи до няколко дни.

Двустранните комисии за диалог между двете руски църкви бяха учредени през месец декември 2003 г. През май 2004 г. на първа официална визита в Русия беше митрополит Лавр, глава на Руската задгранична църква, и по време на неговото посещение беше взето решение за започване на работа на комисиите за диалога, които да решат всички спорни богословски и канонични проблеми. До този момент са се състояли четири съвместни заседания, последното от които в Париж през месец март т. г. През юни бяха публикувани част от документите, съдържащи становища по решените въпроси. В съответствие с проекта за т. нар.  "Акт за канонично общение" Руската задгранична църква се предвижда да бъде самоуправляема неотделима част от Московска патриаршия по подобие на Украинската православна църква. През месец май 2006 г. ще се проведе Събор на Руската задгранична църква, на който се очаква да бъде взето окончателното решение за възстановяване на единството на двете руски църкви.

Източник: Седмица.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Националният дарителски фонд "13 века България" ще подпомогне с 30 хиляди лева православни храмове в страната и чужбина, които се нуждаят от ремонт. Църковните настоятелства могат да кандидатстват с проекти на стойност не повече от 3000 лева.

Телефон на фонда за повече информация: (02) 66 54 44

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети параклис на летище Варна, който ще носи името на св. архангел Гавриил. Параклисът се намира на терминал "Международни линии" и ще бъде отворен за посетители денонощно. Това е първият подобен молитвен дом в страната и създаването му е обща инициатива на ръководството на летището и Варненска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В началото на Кресненското дефиле, край жп линията София-Кулата железничарите от жп участък Симитли изградиха православен параклис и го посветиха на св. пророк Илия. На табела до него е изписано "Да благослови Господ Бог пътя ни". Присъстващите на откриването отправиха молитви към Бога и Неговия пророк св. Илия да ги пази от природни бедствия, аварии и катастрофи. Железничарите са избрали Кресненското дефиле за място на новия параклис, тъй като това е един от най-трудните участъци от железния път с 21 тунела. (БТА)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Обществен православен телеканал "Спас" ще започне да излъчва на 28 юли. 40 % от тематиката ще бъде православна, а 60 % ще е посветена на различни обществени въпроси. Главният редактор на канала Иван Давидов отбеляза: "Слагаме акцента върху "обществен", защото може да се правят предавания, които са православни по съдържание, а не само по форма". Сред водещите има освен духовни лица още и депутати, учени, философи и други изявени в обществото личности. Каналът се поддържа със средствата на частни инвеститори.

Източник: Седмица.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sv.troiza_1.gifВ окаяно състояние се намира единствената църква в Кнежа "Света Троица", строена още през 1860 г. От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на църквата. Сегашното й състояние прави трудно и почти невъзможно провеждането на литургии.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Гръцката църква е изпратила чрез своята благотворителна организация "Взаимопомощ" хуманитарна помощ във вид на храна, завивки и вещи от първа необходимост за пострадалите от наводнения райони в Грузия и Румъния.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Султанът на Оман Кабус бен Саид ще дари 390 000 долара за възстановяването на Томбул джамия в Шумен. Инициативата е на министъра на икономиката на страната Ахмед Макки, който вече два пъти посещава България с цел проучване на възможности за инвестиции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Българо-полска археологическа експедиция, която проучва римския лагер и ранновизантийския град Нове край Свищов, е открила множество гробове в базилика от края на 5-6 век. Един от гробовете е разположен в абсидата на храма и според археолозите е възможно това да е гробът на готския епископ Волфила (или Улфила, на латински - св. Луп), първия преводач на Библията на езика на готите. Готите след това се преселват на запад и техният език е предшественик на германския език. Днес е общоприето от учените, че готският превод на Свещ. Писание е направен в Северна България.
Нове е бил столица на готския крал Теодорих.  Проучванията тепърва предстоят.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]