Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
30-членна археологическа експедиция проучва средновековния български манастир от края на девети век в местността “Текекараач” до варненския квартал “Възраждане”, предаде БГНЕС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
panteleimon.jpgВ понеделник в Атина ще се проведе църковен съд,  който ще разгледа обвиненията срещу един от най-влиятелните епископи в Гърция  -  митрополита на  област  Атика Пантелеймон. Съдът, в който участват Атинският архиепископ Христодул и 12 синодални митрополити, трябва да реши в съгласие със законите и църковните канони участта на  митрополита и да му позволи да се върне  в епархията си или да бъде окончателно отстранен от  този пост.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
tsveti.jpgВ последния брой на в-к "Култура" (Бр. 29) са публикувани материали от международната научна конференция в Юндола, до Велинград, посветена на социалната роля на православния свещеник в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
david1.jpgИзраелски археолози твърдят, че са открили двореца на библейския цар Давид при тайни разкопки в Източен Ерусалим.
Руините на двореца са открити на дълбочина около 30 метра при Силуан, най-старата част на града. Това каза професорът по археология Габриел Баркай. Смята се, че самият дворец е на възраст от 30 века. На сравнително по-нов пласт археолозите са открили и печат на древен бележит евреин, за когото се споменава в книгата на св. пророк Йеремия от Стария завет. Проектът е спонсориран от ултранационалистическия център “Шалем”. Според неговия ръководител дворецът може да е онзи, който цар Тир дава на пророк Давид в знак на благодарност.
(БГНЕС)

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
Ръкописът, съдържащ най-древните от досега известните екземпляри на Новия Завет, е цифровизиран и скоро ще се появяви в Интернет, предаде BBC.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
picture.jpgНизвергнатият Йерусалимски патриарх Ириней отказва да напусне патриаршеската резиденция,  където се охранява от израелската полиция. Израел, който е единствената държава, която отказва да признае свалянето му от поста на патриарх на Йерусалим, не позволява да бъде изведен от патриаршеската  резиденция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Завърши първата смяна на православния детски лагер в Етрополския манастир, организиран от Богословския факултет на Софийския университет с благословията на Ловчанския митрополит Гавриил и в сътрудничество с Дирекция на вероизповеданията към МС.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион ще осъществи своето първо посещение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той беше определен в края на месец юли от Светия Синод за временно управляващ епархията след оставката на митрополит Симеон, който оглавяваше Западно- и Средноеврпейска епархия от нейното основаване през 1980 г. В събота и неделя той ще посети българската църковна община във Виена и ще отслужи св. литургия заедно със ставрофорен иконом Иван Петкин, който е свещеник там вече 25 години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
etropole.jpgИсторическият манастир "Св. Троица", разположен в красивия Етрополски Балкан, е предпочитано място за поклонение на много вярващи християни. Като почивна база го търсят и много учебни заведения. Понастоящем там летуват деца от Дома за деца  лишени от родителски грижи в гр. Шумен. На децата не им се натрапва религиозно обучение, но естествената среда и бащинските грижи на отец Емил Якимов, който обслужва от три години манастира, стоплят сърцата на малчуганите и ги правят по-спокойни и добри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ellada_08.jpgДнес от летуване в Гърция се завърна първата група момчета, които почиваха две седмици в летовището на Кукушка митрополия, разположено в тих залив в Централна Гърция. Втора група деца от България, този път момичета, вече летуват на същото място. Разноските на българските деца се поемат от Кукушкия митрополит Апостол, който е известен със своята мисионерска и пастирска дейност.
Тази програма работи вече 15 години и събира през летните месеци в Гърция стотици деца от различни православни страни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
surojski.jpgНа 4 август се отбелязват две години от смъртта на известния църковен пастир, богослов и проповедник митрополит Антоний Сурожски (1914-2003). По този повод в един от любимите храмове на владиката в неговата родина - "Св. Йоан Войн" в Якиманка, Русия, след литургията бе отслужена панихида в негова памет. Прот. Николай Ведерников отбеляза след края на службата: "Много съм щастлив, че днес, две години след смъртта на владиката, тук в този храма са се събрали толкова много негови почитатели, дошли да се помолят за него и в молитва да изразят своята любов и признателност. Всички, които присъстваме тук, които сме го познавали и сме чели неговите книги и проповеди, сме уверени, че владика Антоний не е умрял, но живее в Бога, присъства тук в този час и се моли заедно с нас. И след като напусна земния живот, той продължава да ни помага и подкрепя в нелеката ни духовна борба, продължава да ръководи всеки един от нас към Христос, продължава духовно да се грижи за нас така, както го правеше и докато беше жив". (Седмица.ru)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
PatrijarhPavle.jpgВ четвъртък в Сърбия отбелязаха 10 години от хърватската "освободителна" операция "Буря". На 4 август в резултат на тази операция на хърватските армия и полиция 250 хил. сърби бяха принудени да напуснат своите домове в Хърватия и да се преселят в Сърбия и сръбската част на Босна. 2500 сърби от Сръбска Крайна се считат за умрели или безследно изчезнали. В памет на жертвите сръбският патриарх Павле отслужи молебен, на който присъстваха президентът на Сърбия Борис Тадич и министър-председателят Воислав Кощуница. Сърбия оценява тези събития като най-масовата етническа чистка в Европа след Втората световна война.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Генералната конвенция на Антиохийската Православна архиепископия в Северна Америка прие решение за излизане от Националния Съвет на Христовите Църкви – междуконфесионална организация, в която влизат 36 протестантски и православни религиозни организации в САЩ.
Причината за това решение, подкрепено с гласовете на всички членове на клира и делегатите миряни, участващи в конвенцията, е усилващият се либерализъм на Съвета по отношение на фундаменталните морални норми на християнството. Наскоро генералният секретар на Съвета Боб Едгар отегли своя подпис от по-рано подписано заявление, определящо брака като съюз между мъж и жена. По този начин се открива възможност за признаване за брак на еднополовите съюзи, считат в Антиохийската архиепископия.
(ИНТЕРФАКС/Седмица.Ru)

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Снимка - Мартин Митов, СловотоНа 3 август в пресцентъра на  БТА бе представен православният интернет портал "Двери на Православието".  Редакторите на сайта Златина Каравълчева, Цветомира Атонова и Полина Спирова  разказаха за идеята за създаването на  портала  и представиха неговата структура и съдържание.
 
(Първата снимка е на Мартин Митов, Словото)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgПредставителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира скорошния конфликт между Вселенския патриарх Вартоломей и турското правителство по повод манастирските имущества на о. Проти в Мраморно море. Според висшия американски служител САЩ са в постоянен диалог с Турция относно проблемите на Вселенската патриаршия и са загрижени относно правото на всички турски граждани да изразяват свободно своята вяра и убеждения.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]