Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Неврокопският митрополит Натанаил почете празника заедно с журналисти и ги благослови като известители на истината и обективността, съобщиха днес медиите.

С тази нетрадиционна за Българската православна църква проява митрополит Натанаил е отбелязал в Благоевград Деня на народните будители .

"Будителската мисия на Българската православна църква и на медиите" била темата на срещата-разговор, на която дядо Натанаил поканил представители на медиите в митрополията. Владиката подарил на журналистите по една икона на преподобния Паисий Хилендарски за благословение и с пожелания да помнят и следват достойно примера му, като работят за благото и добруването на българския народ.

Източник: БТА

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В деня на народните будители в Тетевен беше открит център за религиозно обучение, наречен „Просветилище наше”. По думите на учителката по религия Величка Дошева в тетевенското училище “Хаджи Генчо”, този център е първи по рода си в България. Идеята е възникнала още преди две години. Просветилището се намира в бившето килийно училище, което е било доста занемарено, но вече е ремонтирано и дори разполага с аудио-визуални пособия за обучение. Съдействие за изграждането на центъра са оказали отец Борис от тетевенския храм “Вси светии” и Ловчанският митрополит Гавриил.

Подробен репортаж от радио "Сион" за събитието можете да чуете тук.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
A_Evmenii.jpgПрез октомври месец в Москва се проведе конференция на тема "Съвременни мисионерски методи", организирана от Мисионерския отдел на Руската православна църква и с участието на англиканското движение "Алфа курс" от Великобритания. Участваха 140 представители от 34 епархии на РПЦ в Русия, Украйна и Беларус, като 40 от тях бяха свещенослужители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Трябва да се подготви проектозакон за връщане на църковните земи и имоти. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в интервю за "Начало", сутрешния блок на радио "Сион".

За момента 60 % от имотите на БПЦ са върнати, но остават още. Пълното възстановяване на собствеността на БПЦ може да стане със специален закон за църковните имоти, който да бъде внесен в Народното събрание не по-рано от 2007 г. За целта е необходимо първо да се изготви законопроект. За момента има внесен в Народното събрание проектозакон за промяна в закона за защитените територии, който обаче не се отнася до връщането на всички одържавени църковни имоти, допълни митрополитът.

Част от интервюто можете да чуете тук.

3.0714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.07 (14 Votes)
В интервю за радио "Сион" Варненският и Великопреславски митрополит Кирил окачестви Тодор Карагьозов като "достоен представител на православната вяра", а участието му в "Биг Брадър" като имащо "голяма полза".

В същото интервю митрополит Кирил разказва за строежа на един от най-големите храмове у нас - "Св. цар Борис - Покръстител" в Пловдив, за тържествата, посветени на св. Андрей Първозвани във Варна, за посещението си в Москва по повод 600-годишнината от успението на св. Киприян, за участието си в богослужението на Димитровден в Солун, за необходимостта от промяната на устава на БПЦ, споделя мнението си за конгреса на гейовете, който се проведе наскоро в НДК.

С митрополит Кирил разговаря водещият на сутрешния блок на радио "Сион" Светослав Пенчев.

В паузите на разговора звучи църковна музика.

Цялото интервю и музиката можете на чуете тук и тук.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Американците отбелязват днес Хелоуин - празника на "нечистата сила", навечерието на деня на Вси светии, когато Католическата църква почита починалите светци и мъченици, съобщи сайтът Холидейс нет. Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта. Те вярвали, че на този ден душите на мъртвите можели да се върнат на Земята. За да плашат злите духове, келтите се обличали в отвратителни костюми, издълбавали страшни лица върху картофи и ряпа и палели в тях свещи за успокоение на духовете.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Днес във Варна бяха направени първи копки на два православни храма, съобщи отец Стоян от Варненската и Великопреславска митрополия. Двата храма ще бъдат първите в града от 100 години насам.

Единият храм е посветен на "Св. Прокопий Варненски", а другият на "Св. Андрей Първозвани".

До месец ще започне строителството на църква "Св. Прокопий Варненски". Тя ще бъде построена върху парцел, дарен от общината. Площта му е 1.8 дка. Към храма ще бъдат обособени неделно училище, параклис, компютърна зала, занималня за малки деца, както и зелена зона за разходка, съобщи отец Георги Великов - председател на църковното настоятелство.
Проектът за изграждането на храма е готов и е дарение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Руската православна църква заема трето място в скалата на доверие на руснаците /60% доверие/ непосредствено след президентската институция и армията, заяви ръководителят на отдела по социология към  Института за обществено проектиране Михаил Тарусин.

„Имаме все същата триада „Бог, цар и Отечество”, само че пренесена в съвременната руска действителност” - пише социологът в статия, публикувана в ноемврийския брой на списание „Тома”.

Той напомня, ча само преди 15 години страната официално се е считала за атеистична. По онова врме около 35% от хората са се определяли като атеисти, а сега техният брой е намалял двойно  - до 15%.

По данни на изследването хората, които определят себе си като православни, най-често правят това по етнически, културен и исторически признак. Само около 15% от анкетираните могат да бъдат наречени въцърковени, тъй като поне веднъж месечно посещават църква и участват в тайнствата. В края на 80-те години въцърковените са били едва 4% от населението, а  в средата на 90-те – около 6%.

По отношение на възрастовите характеристики на православните руснаци  М. Тарусин отбелязва, че ако през 80-те години средната възраст на вярващите е била 62-63 години, то сега е приблизително 44-45 години. В социологическото проучване на са участвали деца.

източник www.interfax.ru

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Sion.jpgТрети брой на списание „Радио Сион" вече можете да намерите в църковните канаскии, магазини и в „Православната книжарница".

В него ще научите повече за духовния закрилник на всички българи – свети Йоан Рилски. Предстоят ви срещи с майка Вероника, игумения на Долнолозенския манастир „Св. апостоли Петър и Павел"; със Златина Карчева, млад иконописец и автор на книгата „Византийските икони. Практическо ръководство за изписване"; с унгарския публицист, преводач и българист Петер Юхас.

Ще научите повече за учението на Православната църква за Богопознанието; за творчеството на св. Йоан Дамаскин; за Софийската духовна семинария, за архетипните тенденции в развитието на детето.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
„Всеп­ра­вос­ла­вен све­тил­ник”, та­ка бе на­ре­чен све­ти крал Сте­фан Ми­лу­тин, чи­и­то мо­щи по Бо­жия ми­лост се по­ко­ят сто­лич­на­та мит­ро­по­лит­с­ка ка­тед­ра­ла „Св. Не­де­ля” по вре­ме на праз­нич­но­то бо­гос­лу­же­ние. Све­та­та Ли­тур­гия в де­ня на не­го­во­то чес­т­ва­не, 30 ок­том­в­ри, бе ог­ла­ве­но от Зне­пол­с­кия епископ Ни­ко­лай. В със­лу­же­ни­е­то взе­ха учас­тие про­то­син­ге­лът ар­химандрит Йо­ан, хра­мо­во­то ду­хо­вен­с­т­во и сто­лич­но­то све­щен­с­т­во.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е подкрепил идея за създаване на инициативен комитет за възстановяване на Първата българска патриаршия в Силистра.

Това съобщи бизнесменът и почетен консул на Румъния у нас Стефан Райчев. По негова покана царската двойка и министри от бившето правителство бяха на частно посещение в Силистра. Симеон Сакскобургготски останал възхитен от идеята по подобие на църквата “Св. Четиридесет мъченици” да бъде възстановена и сградата на Първата българска патриаршия в Силистра, каза бившият управител на областта Петко Добрев. Според него, царят е обещал да съдейства и лобира за осъществяване на проекта, както и да стане член на Обществения комитет за възстановяването.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
15 духовници посетиха Търговище и отслужиха заукопойна молитва в храм „Свети Иван Рилски”, в памет на митрополит Андрей – обединител на българите по света, съобщиха от Областна администрация – Търговище. През октомври се навършиха 120 години от рождението на митрополит Андрей и 70 години от изграждането на храма, където е погребан.

Търговище събра представители на Светия синод на Българската православна църква, на Московската патриаршия, Сръбската патриаршия, Румънската патриаршия, както и митрополитите на Враца, Видин, Велико Търново и Русе, които посетиха града и се поклониха на гроба на митрополит Андрей.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Съгласно устава на БПЦ в овдовялата Пловдивска епархия трябва да се проведат избори за нов епархийски архиерей до три месеца.  Съответно Св. Синод, пак според устава, трябва да изготви списъка на достоизбираемите за митрополит епископи и да го изпрати на Епархийския съвет в Пловдив, който под ръководството на д. Кирил ще насрочи избора.

Това каза за радио "Сион" сегашният наместник на епархията, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Той беше избран от Св. Синод на извънредно заседание на 14 октомври да управлява делата на овдовялата епархия и да организира изборите за нов Пловдивски митрополит.

Част от интервюто на митрополит Кирил можете да чуете тук.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В около 72 села в Дупнишка духовна околия храмовете имат нужда от ремонт. Това каза архиерейският наместник отец Георги Паликарски по телефона за радио "Сион". В повечето от храмовете покривите текат и имат нужда от ремонт, тъй като стенописите и мазилката се рушат.

Част от интервюто можете да чуете тук.

 4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (6 Votes)
Районният мюфтия на Плевен Бирали Мюмюн представя утре, 31 октомври, в Общинската художествена галерия на ул. “Иван Вазов” първата си самостоятелна изложба. Тя е под надслов “Дух и материя” и включва 20 картини – живопис, изпълнена предимно с пастели.

Картините са скицирани по време на следването му в Йордания и сега, след 7-8 години, получават своята реализация.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]