Мобилно меню

3.2 1 1 1 1 1 Rating 3.20 (5 Votes)
Руският патриарх Алексий ΙΙ благодари на България, че се отнася с уважение към паметниците на руските воини. Патриархът прие тази сутрин министър-председателя Сергей Станишев, който е на посещение в Москва. "Дълбоко ценим това, че България се отнася с уважение към паметниците войни - и тези, които в миналото са проливали кръвта си за свободата на България, както и тези, които загуили живота си във Втората световна война", отбеляза руският патриарх. В разговора той спомена и за паметника в Пловдив, който носи "ласкавото име Альоша". "За съжаление, не всички страни се отнасят така към паметта на тези, които са жертвали живота си в борба с един човеконенаствистен режим", каза Алексий II, намеквайки за скорошния конфликт с Естония, която демонтира знаков руски паметник от своята столица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Петолъчната звезда – символ на неоезическата религия Wicca – е добавена в списъка на емблемите, разрешени официално на държавните гробища на САЩ. Според договора между американския Департамент по делата на ветераните и обществото от последователи на култа Wicca, възникнал през първата половина на ХХ век, този символ вече ще може да се изобразява върху гробовете на войниците, паднали на война.

Върховната жрица на виканите Селена Фокс е съобщила, че 11 американски семейства са положили усилия за подписването на този договор, за да почетат религията на свои родственици, загинали на война.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Ирод ВеликиГрупа учени от Еврейския университет в Ерусалим (Hebrew University of Jerusalem) съобщиха снощи, че са открили мястото, където е погребан цар Ирод, съобщава “Аарец”.

Подробности за откритието ще бъдат огласени на специална конференция, планирана за днес, като дотогава цялата информация за находката се пази в тайна. “Аарец” обаче е успял да научи някои подробности по откритието, направено от професора от Еврейския университет Ехуд Нетцер, който е смятан за най-големия в света специалист по периода на управление на цар Ирод І Велики. Въз основа на хрониките е прието да се смята, че Ирод І, който е починал в 4 година пр.н.е., е бил погребан на Иродион – изкуствено създаден през годините на неговото управление хълм на 12 км от Иерусалим.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)
Picture_037.jpgНа 6 май 2007 г. тържественият камбанен звън на новопостроения храм „Св. Георги Победоносец” възвести на множеството миряни и гости откриването на първата новоосветена църква в Бойчиновци, което се извърши от Велички епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". На същата св. литургия по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на кириарха - Видинския митрополит Дометиан, който през тези дни водеше църковна делегация в Зографския манастир на Атон, еп. Сионий отличи с офикията архимандрит йеромонах Йосиф (Иванов), който е назначен за енорийски свещеник в новопостроения храм „Св. Георги” – Бойчиновци. Архимандрит Йосиф е брат на Клисурския манастир край Вършец, бил е игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Завършил е богословие и икономика.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
С благословението на  Варненския и Великопреславски  митрополит Кирил  на 9  май, сряда,  от  12 часа, в  Кръглата зала  на  бул. “Съборни” № 31 а, ще се проведе пресконференция  по повод предстоящата проява на сектата Свидетели на Йехова  в град Варна.

Ще бъдат коментирани също и бъдещите действия на Обществен комитет  “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия във връзка с активиращата се в последно време инвазия  на най-различни секти в нашия град.

Източник: Пресцентър  на  Варненска и Великопреславска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 4 май Знеполският епископ Йоан освети паметник на българските летци, загинали при отбраната на София през 1943-44 г. Паметникът е издигнат в градинката срещу 14 поликлиника на столичния квартал „Иван Вазов”.

На откриването присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков, председателят на столичиния обищински съвет Владимир Кисьов, кметът на община „Триадица” инж. Емил Милев.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)
images_3.jpgКинорежисьорът Никита Михалков, който е президент на Руския фонд за култура, призова руснаците да уважават църковните традиции и да не ги изменят в угода на обществото.

"Да се преведе църковната служба на съвременен руски език лесносмилаем език - означава да я направим понятна. Но не службата трябва да се принизява до безграмотността на човека, а човек трябва да се издигне до нивото на службата, и в това, според мен, се заключава най-важното", заяви Никита Михалков на първия студентски форум в Москва "Вяра и дело".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Храмът на българската православна църковна община „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин беше изпълнен от богомолци, посетители и гости по повод храмовия празник, който тук се отпразнува на 5 май заради почивния ден. Присъстваха официални представители на всички православни църкви в Берлин: гръцката, румънската, руската и сръбската, както и игуменът и братя на германския православен манастир „Св. Троица” Боденвердер-Буххаген, който е под ведомството на Западно- и Средноевропейската ни епархия. Събитието уважиха също католическата и протестантската църква в Берлин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Повече от половината архиереи на Руската задгранична църква и една трета от нейните свещеници ще вземат участие в историческото богослужение в храма "Христос Спасител", което ще отзнаменува обединението на Задграничната църква с Руската патриаршия. На 17 май, когато трябва да бъде подписан "Актът за каноническо общение" в Москва се очакват да пристигнат 7 епископи и 70 свещеници, съобщи прот. Николай Балашов, председател на Отдела за външно-църковни връзки към МП. Очакват се от чужбина да пристигнат и 700 поклонници. По време на цялото богослужение царските двери в храма ще бъдат отворени, което по принцип се прави само през Светлата седмица след Пасха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
img.htmНовоизбраният митрополит на Трифилия, Гърция, Хризостом е заварил отчайващо състояние в новата си митрополия в Кесария. По неговите думи "даже свещ не е останала в църквите", а "всички каси били празни". Първото нещо, което християните от новата епархия поискали от новия си владика, било да покаже, че "не е същият", да проведе "очистване" в църковните среди. "Когато пристигнах, хората не ми пожелаха "за много години", а поискаха да докажа, че съм чист", допълни Хризостом.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
5 хиляди библии подари кмет на ученици. Освен книгите градоначалникът на Петрич Вельо Илиев дарил и помагала по християнска етика на учениците в общината. Жеста кметът държал да направи именно на Гергьовден, който е един от най-големите християнски празници.

Всички издания от дара са одобрени от Светия синод и образователното министерство. Длъжни сме да дадем своя принос за християнското възпитание на младите хора, заяви градоначалникът. За Деня на Петрич вчера дойдоха гости от Русия, Румъния, Гърция и Македония. Тържествата бяха на градския площад и край църквата "Свети Георги".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
   
През миналата година посетителите на  "Двери на Православието" отново се удвоиха,  поради което предстои рутинна профилактика и хардуерен upgrade на сървъра ни в "Нетера". Във връзка с това  "Двери на Православието" и всички сайтове, ползващи хостинг  при нас няма да бъдат достъпни в Интернет в продължение на 150 минути (от 8:00 до 10:30 българско време в неделя на 5 май 2007 г). Моля да бъдем извинени заради причиненото неудобство!

Вижте също:

Безплатен хостинг в "Двери"

Обявата за предишното разширение на системата от 20 март 2006 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
6_5e412.jpgОбщинският съвет в Русе прие незаконно решение за строежа на църквата "Всех Святих". Това призна в прав текст пред всички съветници и публично пред камерите на РТВЦ - Русе след консултация с председателя Искрен Веселинов юристът Мария Ганева, предаде Ruseinfo.net. "Ако бъде атакувано в съда, ще бъде отменено", каза тя по повод решението в отговор на въпрос. "Пътят е промяна на устройствения план", поясни тя при отговора си на доц. В. Заяков, който пръв изрази съмнение в законността на промяната статута на собствеността. "Да поемем риска и да гласуваме", призова на свой ред юристката, като остави в смущение своите колеги.

Кметът Б. Йотов посочи, че самият митрополит Неофит е дал съгласие храмът да бъде там, а не на мястото на старата пожарна на пл. "Батенберг", както настоя съветник Б. Томов. Оста на симетрия съвпадала с тази на улица "Плиска" и всичко отговаряло на изискванията на Българската православна църква. Дадено беше тържествено обещание, че след построяването сдружението ще дари сградата на БПЦ. Г-н Цанков призова: "Ние трябва да поправим едно безобразие на комунистическата власт, а не да върнем на русенци църквата".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
images_1.jpgВъв връзка с Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, днес в Мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916" в Тутракан ще бъде осветен нов параклис - "Св. Георги Победоносец". Освещаването ще бъде извършено от Русенския митрополит Неофит, който освен параклиса ще освети и знамето на Четвърта Преславска дивизия. Амбицията на местната власт в крайдунавския град е всяка година празникът на армията да бъде отбелязван тържествено на мемориала.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Великотърновският митрополит Григорий, определен от Св. Синод за завеждащ връзките и отношенията с армията, ще отслужи на Гергьовден водосвет и ще поръси бойните знамена на Българската войска.
Богослужението ще се проведе на площада пред паметника на Незнайния воин в София от 9 ч.

След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Стобийският епископ Наум ще ослужи празнична св. Литургия в съслужение с храмовото духовенство.

По традиция Знеполският епископ Йоан ще извърши празничната богослужба в храма "Св. Георги" на бул. "Св. патриарх Евтимий".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]