Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

detail20211019 PAL05168 обрМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази своята загриженост за равнището на преподаване на предмета „Основи на православната култура“ в руските училища. Той коментира проблемите по време на среща с учителите по „Основи на религиозните култури и светска етика“, която се проведе вчера в Москва.

„Ако уроците по православна култура бъдат скучни и формални, то децата ще пренесат тази скука и в своя живот като възрастни и така ще асоциират религиозния живот със скуката.

Затова е по-добре изобщо да не се преподава, вместо да се преподава лошо. Във всички училища в дореволюционна Русия се е преподавал „Закон Божи“ и най-често неудовлетворително. В резултат, както ни е известно, бъдещите революционери станаха атеисти, макар че като деца всички са изучавали „Закон Божи“. Ето защо не бива да правим същите грешки“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

Двоен празник се състоя в Рилската св. обител на 19 октомври. Заедно с почитта към св. Йоан Рилски Чудотворец в този ден се проведе и хиротонията на Браницкия епископ Пахомий. Негово Светейшество патриарх Неофит призова новия архиерей на БПЦ да се посвети на „делото на служението, в съзиждане на тялото Христово…“ (Еф. 4:12). „Нека пътят Ви като епископ бъде светъл и благословен!“, пожела Негово Светейшество.

Фоторепортажът на Стефка Борисова представя в образи празничния ден.

Словото на еп. Пахомий в деня на хиротонията му:

 IMG 8228

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

510Грузинската църква се включи активно в предизборната борба в страната, която достигна своята кулминация след арестуването на бившия премиер Михаил Саакашвили в навечерието на местните избори на 2 октомври. Митрополитите се разделиха „за“ и „против“ това решение на правителството, включвайки се в различни петиции, а редица високопоставени представители на църквата публично изразиха своите политически предпочитания.

Говорителят на патриаршията Андрия Джагмаидзе заяви, че църквата е в състояние ясно да обясни на своето паство какво да прави по време на изборите, с което предизвика гнева на опозиционните партии. Той направи това изявление в предаване по патриаршеския телевизионен канал „Единоверие“, обръщайки се към онези опозиционни телевизии и медии, които разпространяват компрометиращата за църквата информация от изтеклия архив на Държавна сигурност (тук) и настояват църковното ръководство да даде обяснение. Според Джамаидзе обаче скандалните видео и аудиофайлове са разпространени в навечерието на изборите, за да въвлекат църквата в политическата борба: „Питам хората, стоящи зад тези телевизии: наистина ли искате църквата да говори за всичко? Наистина ли искате преди изборите да ровим всичко и да разкажем на своите енориаши какво мислим за вас? Добре, ще наблюдаваме още няколко дни каква ще бъде реториката и възможно е… след това нека никой не се чуди, ако църквата обясни на своето паство какво да прави на тези избори“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

efreОсем години след изчезването на митрополита на Алепо Павел Антиохийската патриаршия пристъпи към избор на нов митрополит. За такъв беше избран Селевкийският епископ Ефрем (Маалюли), секретар на синода на Антиохийската патриаршия. Това съобщи за „Интерфакс“ Димитрий Саблин, координатор на групата по взаимодействие между Руската дума и Сирийския парламент.

„Новият митрополит на Алепо е човек, който обича Русия, той е надежден съюзник в работата по подкрепа на християните на Изток. Убеден съм, че със своята енергия и самоотверженост може да направи много за християните в Алепо“.

Предишният митрополит на Алепо Павел беше брат на Антиохийския патриарх Йоан. Той беше отвлечен от ислямисти заедно със сиро-яковитския епископ на града Григорий в опит да преговарят за освобождаването на отвлечени по-рано свещеници. Тяхната участ остана неизвестна, въпреки че през годините се появяваше противоречива информация къде се намират и дали са живи.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2021 10 19 22 35 40Днес в Рилската св. обител, на празника на нейния основател преп. Йоан Рилски Чудотворец беше извършена хиротонията на архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, за Браницки епископ.

Съборната св. Литургия в храма беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, и Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

р4С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Рим се проведе седмица, посветена на св. Йоан Рилски Чудотворец.

На 15 октомври в църквата „Санта Барбара“ в Колеферо с празнична вечерня и благодарствен молебен за рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит започнаха празненствата, свързани с паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В богослужението, извършено от доц. д-р о. Иван Иванов, взеха участие настоятелите на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и техните семейства.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

142 nНа 18 октомври в столичния храм „Рождество Христово“ беше отслужена панихида за четиридесетия ден от кончината на отец Стефан Паликаров, свещеник на българската православна църковна община в Милано. На заупокойната служба присъстваха семейството и най-близките хора на отец Стефан.

Отец Стефан почина на 9 септември в Окръжна болница в София след кратко, но тежко боледуване от COVID-19. Едно от последните му желания беше да гостува и съслужи със своите събратя от храм „Рождество Христово“ за началото на църковната година на 1 септември, но болестта не му позволи.

Нека всички, които го познаваха, отправят молитва към нашия Бог и Спасител да бъде милостив към Своя служител и да настани душата му в място светло, където няма нито болка, нито печал, но е живот безкраен.

Бог да го прости и да даде утеха и сили на близките му!

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)

7a686e8c00b46e29e81c682cd1b63643Шестнадесетата световна среща на българските медии под надслов „Медии и истина“ се проведе на 16 и 17 октомври в Рилската св. обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА.

На откриването, състояло се в иконната галерия на Рилския манастир, присъстваха Неврокопски митр. Серафим, Андрианополски еп. Евлогий, игумен на св. обител, цар Симеон Втори, министрите на външните работи Светлан Стоев и на образованието и науката Николай Денков. Те направиха обръщения към присъстващите журналисти и гости.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

825c5450 005a 4abe a025 5abdd775c1b6Православните българи от Женева и близките градове в Швецария и Франция отново се събраха на свое „събитие“. А за нас всяка света литургия е събитие, защото сме зажаднели за Божието слово и Неговата благодат. Затова с голяма радост отново се събрахме на 17 октомври в храма „Temple de la Madeleine“ в Женева. Неделята е на светите богоносни отци от Седмия вселенски събор, с чието решение е утвърдено иконопочитанието в Църквата.

Богослужението извърши ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, който обгрижва духовно и българската диаспора в Конфедерация Швейцария. В тази втора след летните месеци служба участие взеха десетки миряни. Много деца взеха свето причастие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

butusovС църковен орден „Св. Серафим Саровски“ – трета степен беше награден руският рок музикант Вячеслав Бутусов от известната през 90-те група „Наутилус Помпилиус“ (Nautilus Pompilius). В поздравлението си към него Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отбелязва, че отличието му се дава „заради участието в различни обществени и благотворителни проекти“.

На 15 октомври Вячеслав Бутусов навърши шестдесет години и личният му празник е конкретният повод, за да бъде награден от РПЦ. В поздравлението на патр. Кирил към музиканта се казва още: „Вашето име е добре известно както в нашата страна, така и извън пределите ѝ. Вие засягате такива вечни теми като добро и зло, говорите за правдата и справедливостта, предлагате на слушателите да се замислят върху важните за всеки човек въпроси на битието. Специална признателност заслужава Вашето участие в различни обществени и благотворителни проекти, включително и реализираните под егидата на Руската православна църква“, отбелязва патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

9788892225121Изданието Думите на вярата представлява интерконфесионален речник, който изяснява основни богословски термини от гледна точка на трите основни християнски деноминации: православие, римокатолицизъм и протестантство. Целта на книгата е „да бъде инструмент за разбиране на гледната точка на другия върху думите на вярата, която обединява“. Трима автори представят термините от позицията на различните вероизповедания: на източноправославните – Германо Марани, на римокатолиците – Джузепе Лорицио, на протестантите – Фулвио Ферарио. Зад тях обаче стои научен екип от експерти в съответните конфесии. Сред членовете му е и българинът доц. свещ. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Думите на вярата е издание на Богословския факултет на Папския латерански университет и магистърската му програма по интерконфесионална теология съвместно с Богословския факултет „Валдезе“ в Рим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

245824674 538366797486137 1663223989134354426 nОт 15 до 17 октомври в гр. Опака, Русенска епархия, се проведе Международна научна конференция на тема: „Светият отец Антоний от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи“. Събитието беше организирано от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, доц. д-р Ангел Николов от Софийския университет и Магдалена Жечева от Регионалния исторически музей – Търговище. В проявата взеха участие Русенски митр. Наум, Велички еп. Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир, научни работници и гости. В тридневната научна конференция участват големи имена на историческата наука не само от България, но и от Русия, Австрия и Гърция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

zixnon ierotheos ypejВ Гърция митрополитът на Зихна (Зъхна) и (Долни) Неврокоп Йеротей беше осъден на първа инстанция на четири години затвор за отнемане на паметници с особено голяма стойност от храма „Св. Йоан Предтеча“ в с. Ангиста, общ. Амфипол, обл. Серес. Заедно с него е осъден и един протосингел. Заради чистото съдебно минало на митрополита Солунският съд реши да замени присъдата с наказателна глоба в размер на пет евро на ден за периода на присъдата, което възлиза на приблизително 7300 евро.

Ценностите, сред които потири и кръст от 1830 г., е трябвало да бъдат дадени за реставрация, но след това не са били върнати в храма.

Обвиняемите не са признали вина и предстои делото да се разглежда на следваща инстанция. Според устава на ГПЦ обаче, ако митрополитът получи присъда и тя влезе в сила, независимо от размера ѝ, трябва да бъде освободен от поста му и да се избере нов митрополит.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (100 Votes)

Cap3На 17 октомври, в неделя, за първи път ще бъде отбелязан празникът Събор на всички свети Лекари. Той беше учреден на заседанието на Св. Синод на Вселенска патриаршия през юли т. г. и ще бъде честван всяка година през октомври, в най-близката неделя до 17 и 18 октомври. Тогава Църквата почита св. Безсребърници и св. апостол Лука, който също е бил лекар.

На новия празник Църквата ще почита приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството. Службата за празника е съставена от Родоския митрополит Кирил.

В окръжното послание на Вселенската патриаршия до нейните архиереи и клирици се казва: „От началото на християнството до най-ново време лекари, лечители и специалисти, както и множество обикновени и съвестни християни са служили на „намиращите се в болест и скърби“, и така на дело са разкривали Божието човеколюбие, като постъпващи по начина и образа на Христос. Мнозина от тях са се отличили със светостта си, която Църквата е признала, като ги е причислила официално към своя празничен календар“.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (50 Votes)

2021 10 14 22 54 23С редица събития беше отбелязана годишнината от възстановяването на Доростолска епархия. Тяхната кулминация беше на 10 октомври в гр. Силистра, където в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ беше отслужена съборна архиерейска св. Литургия. Тя беше оглавена от Доростолския митрополит Яков. В съслужение с него бяха гостуващите му митрополити Белоцерковски и Богуславски Августин от Украинската православна църква (Московска патриаршия), Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, както и епископите Тулчански Висарион от Румънската православна църква, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Велички Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архимандритите Васиан, предстоятел на Руското подворие в София, и Василий, протосингел на Софийска епархия, както и духовници от епархията и гости.

След литургията беше отслужен трисагий за блаженопочиналите Доростолски митрополити Иларион (2003-2009) и Амвросий (2009-2020), оглавявали епархията след възстановяването ѝ през 2001 г.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]