Мобилно меню

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)

29Георги Кръстев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет, е изпратил отговор относно жалба, постъпила на 27 февруари по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване. От съдържанието на становището може да се предположи, че става дума за жалба по повод касирането на изборите в Сливенска епархия и издаването на синодална наредба, с която се променя редът за избор на епархийски митрополит в противоречие с Устава на БПЦ. Жалбата е внесена от отделно лице.

В отговора си Дирекция "Вероизповедания" казва, че държавата не се намесва в делата на БПЦ, и заявява, че „Съгласно чл. 4, ал. 2 от Закона за вероизповеданията е недопустима държавна намеса във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции. Това правило е универсално и се отнася за всички вероизповеданията, в т.ч. и Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ – БП“).

Дирекцията заявява, че може да образува производства при нарушаване на Закона за вероизповеданията, но не е компетентна да се изказва при нарушаването на уставите на вероизповеданията, вкл. на Устава на БПЦ. Тя може да предприеме мерки, само ако представителен орган на самото вероизповедание сезира Дирекцията за нередности.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

IMG 20240226 121101Епархийски избиратели от Сливенска епархия на Българската православна църква - Българска патриаршия сезираха институциите заради касирания вот за Сливенски митрополит, който се състоя на 18 февруари в канцеларията на Сливенската митрополия.

В своя сигнал епархийските избиратели настояват "да не се злоупотребява със службите за национална сигурност", с което дават да се разбере, че върху тях е оказван неправомерен натиск да променят позицията си.

Те считат, че държавата не може да стои безучастна и по този начин да толерира нарушаването на Устава на БПЦ, а оттук и Закона за вероизповеданията. Обръщат внимание и на това, че тези събития се случват, докато патриарх Неофит е на болнично легло и не може да ръководи църковните дела.

Те считат, че държавата не трябва да осигурява на БПЦ привилегията да отменя Устава си противоуставно и противозаконно, а всички други вероизповедания трябва да спазват своите устави и Закона за вероизповеданията. Ненамесата на държавата се изразява в това, че държавата не се намесва в църковните дела, които са обусловени единствено от Устава на БПЦ, а не от външни на Църквата фактори.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

Screenshot 2024 03 03 232223Групата миряни от Варна, които поискаха среща с Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и бяха приети от него в митрополията на 2 март, разказаха как е преминал разговорът с него. Християните са искали да разберат какви са мотивите за приемането на синодната наредба, която нарушава Устава на БПЦ, и да изразят своето и на мнозинството вярващи в епархията мнение, че миряните и клириците не бива да бъдат лишавани от право на глас в избора на техния епархийски митрополит.

По основната тема на срещата не е било постигнато съгласие, а митр. Йоан не е изложил своите мотиви да настоява занапред митрополитите да се избират от самите митрополити, а не от клира и миряните на епархията.

Поради тази причина събирането на подписи в защита правото на клирици и миряни да имат глас в определянето на своя епархийски митрополит продължава. Вярващите от Варна ще предадат своите подписи на Св. Синод и ще се присъединят към протестиращите от Сливенска епархия на 12 и 13 март пред Синодната палата в София.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)

628af8892f113775e51615c5adf27b95 img 7190 1На 3 март с молебен, отслужен от Старозагорски митрополит Киприан в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, започна отбелязването на националния празник на България. В словото си след това митр. Киприан определи Трети март като свещена дата в историята на българския народ. „На този ден изгря слънцето на българската свобода“, каза още архиереят.

Сред официални гости на честването на Националния празник на Шипка бяха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, митрополитите Великотърновски Григорий и Старозагорски Киприан, народни представители, кметове на общини.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Plamen DoynovНов български университет представя

Разговор на тема:

„Книгоиздаване и граждански каузи: От реабилитацията на поп Кръстю Никифоров до Покрития мост на арх. Стефан Олеков“

С участието на Васил Колев, собственик на издателство „Чернат“, проф. Пламен Дойнов, д.н., и проф. д-р Иван Желев

Модератор: доц. Морис Фадел, д.н.

Нов български университет, Център за книгата, Книжарница

6 март, сряда, от 16:30 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

44542На 1 март в Москва се състоя опелото и погребението на Алексей Навални. Смъртта му настъпи внезапно на 16 февруари в затвора отвъд полярния кръг, където беше изпратен от руските власти.

Родителите, роднините, приятелите, колегите на Навални преживяха не само скръбта от насилствената му смърт, но и унизителните двуседмични преговори да получат мъртвото му тяло и да го погребат по християнски в родния му град.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

Screenshot 2024 03 02 204918Днес Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се е срещнал в сградата на митрополията с миряни от Варна, поискали среща с него относно синодната наредба, с която миряни и свещеници се лишават от участие в избора на свой епархийски митрополит. Новината беше съобщена на официалния сайт на митрополията.

За срещата беше обявено предварително от инициаторите, които разпространиха отворено писмо до митр. Йоан, отразено и в местната преса. В него те казват:

„Вярваме, че в своите действия сте се водили от искрени и добри подбуди, но сме силно притеснени от действията на Св. Синод, който според нас нарушава Устава на БПЦ с новоприетата наредба от 24.2.2024 г. след касиране на изборите за митрополит в Сливенска епархия.

След като детайлно се запознахме с наличната информация по въпроса, напълно споделяме особеното мнение на техни Високопреосвещенства митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил, относно въпросната наредба, публикувано на сайта на патриаршията.

4.6478873239437 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (71 Votes)

1024 768 amerikanskiiat na kanada i avstralijski mitropolit iosifМитрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф изрази становище относно касирането на епархийския избор в Сливен и синодната наредба, променяща правилата за избор на митрополит.

Неговото изявление разкрива задкулисието, довело църквата ни до такава неприятна ситуация, разделяща клир и народ, смущаваща съвестта на вярващите в навечерието на Великия пост.

След като се е запознал с изпратените му документи, по отношение касирането на избора митр. Йосиф смята, че „то е прибързано, недоказано и безотговорно“. Жалбата на единия избирател срещу кандидата, получил най-много гласове, не е доказана и срещу този епархийски избирател може да бъде повдигнато дори обвинение в съда за клевета. Синодните архиереи не могат на това основание да наказват така строго недоказана вина, още повече когато са препоръчали епископа (Йеротей, бел. ред.) като достоизбираем.

Митр. Йосиф поздравява сливенските избиратели за смелостта да се противопоставят „на два фактора: единият в Св. Синод, а другият – от управляващата партия, чиито имена са известни даже в Америка“, и да не изберат техния кандидат.

Относно наредбата той смята, че „това е второ безотговорно решение, което няколко митрополити са прибързали да извършат“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)

62397405Румънският Св. Синод взе решение за създаване на своя юрисдикция на територията на Украйна, предназначена за румънското малцинство там.

В решението от 29 февруари се казва: „… да благослови, насърчи и подкрепи инициативите на румънските православни общности в Украйна за възстановяване на общението с църквата-майка, Румънската патриаршия, чрез юридическото им организиране в религиозна структура, наречена Румънска православна църква в Украйна“.

В Украйна живеят ок. 150 000 етнически румънци, според преброяването от 2001 г., концентрирани най-вече в Черновицка и Закарпатска област, която граничи на юг с Румъния. В църковно отношение те са част от Черновицко-Буковинска епархия. Най-известният в публичното пространство клирик на тази общност е Банченски митрополит Лонгин (Жар) – етнически румънец, който през последната година отправи много видео-обръщения към румънските власти, искайки „защита за румънските свещеници“ в областта.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (63 Votes)

3019Днес в храм „Св. Атанасий“ в Бургас беше дадена пресконференция за позицията на духовенството в Бургаска околия относно касирането на избора за Сливенски митрополит, в която участваха прот. Севастиян Йорданов от катедралния храм „Св. Кирил и Методий“, о. Николай Димитров от храм „Св. Йоан Рилски“, о. Стоян Кралев от Царево и о. Петър Косев от Несебър.

О. Севастиян, който доскоро беше архиерейски наместник в Бургас, подчерта, че бургаските клирици и миряни изразяват позиция, която е в съзвучие с традицията и правилата на Църквата, и затова отправят апел към Св. Синод да обърне внимание на техния глас и да преразгледа решението си.

„Ние сме тук, за да защитим и миряните, нашите енориаши, и да обясним, че нито те, нито ние внасяме разкол в нашата църква. Искам да успокоя и всички наши събратя, че духът ни е мирен, а не пораждащ разкол. Следваме правилата на нашата църква – нейните канони и положеното от устава, и затова ни е много тежко да ни квалифицират като разколници и „тълпа“, която извършва нещо самочинно“, подчерта той.

4.7413793103448 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (58 Votes)

еуиу2и42уешЖалба, подписана от хиляди жители на Сливенска епархия ще бъде изпратена до министъра на правосъдието Атанас Славов. Тя е по повод „суспендирането на Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия (БПЦ-БП) чрез приемане на „наредба“ за избиране на митрополити“.

Под жалбата се подписват не само клирици, но и миряни, жители на цялата епархия, в която влизат градовете Сливен, Бургас, Ямбол, Елхово, Тополовград, Ахтопол, Поморие и др. Места за полагане на подписи има в църкви, магазини, читалища, библиотеки, на различни пунктове в градовете, в обществени сгради. Изборът на епархийски митрополит не е тясно църковно дело. Това дело засяга цялото население на епархията, действията му се отразяват на всички, посочват участници в подписката.

4.6862745098039 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (51 Votes)

8051 nСв. Синод на Константинополска патриаршия възстанови московския свещеник Алексей Умински в сан протойерей. О. Алексей Умински ще служи в една от енориите на Патриаршията в Европа, съобщава сайтът „Медуза“.

Малко по-късно сайтът на Константинополска патриаршия публикува също новината, както и мотивите за решението, взето на заседание на Св. Синод на 27 февруари. От решението става ясно, че о. Алексей Умински се е обърнал към Вселенския патриарх, позовавайки се на правото му на апелация. Там се казва също, че патриархът е разгледал внимателно случая, като е установено, че „… причините, поради които е била наложена присъдата, по никакъв начин не се дължат на църковни критерии, а на справедливото противопоставяне на въпросния духовник на войната в Украйна“. Поради тази причина „Негово Светейшество, след като прецени тази църковна жалба в нейната цялост, препоръча на Св. Синод да отмени наложеното му отстраняване от свещенически сан и да го възстанови в същия сан, което беше решено единодушно“.

4.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (92 Votes)

5566Трима митрополити от състава на Св. Синод на БПЦ – Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил, са заявили особено мнение по време на заседанието на Св. Синод, проведено на 24 февруари. Тогава те са се обявили против приемането на наредба, с която се променя начиът за провеждане на избори за епархийски митрополит. Днес на синодния сайт беше публикуван и текстът на тяхното Особено мнение. В него се посочва, че Св. Синод има правото „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата“, но само в неотложни случаи (чл. 58, ал. 12 от УБПЦ), какъвто не е бил този от миналата седмица. Посочва се също, че синодните наредби „… са документи, които не могат да се намират в противоречие с Устава, нито пък да се произнасят по вече уредени от Устава въпроси по начин, различен от разписания в Устава“.

Текстът на тримата митрополити посочва, че според тях няма основания за приемането на новата синодна наредба, още повече това е неподходящо да става по средата на вече започнала процедура по избор на Сливенски митрополит.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

606Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил огласиха аргументите си да не се съгласят с касирането на избора за Сливенски митрополит.

За първи път те огласяват съдържанието на жалбите, дали повод на синодните архиереи да касират избора, а след това и да променят правилата за избор на митрополити в БПЦ. Тяхното становище е публикувано в официалния сайт на Българската патриаршия.

Владиците съобщават, че трима избиратели – свещениците Евгений Георгиев Янакиев и Серафим Костадинов Барбуков, и мирянина Димо Костадинов Димов са подали жалба, че между двата тура на избора е имало почивка. Освен това е постъпил и „доклад“ от свещ. Евгений Янакиев лично срещу Агатополски епископ Йеротей за злоупотреби с имоти.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (72 Votes)

423432Клирици и миряни от цялата страна откриват онлайн-петиции и организират подписки срещу решението на Св. Синод за касиране на изборите в Сливенска епархия и срещу скандалната наредба, приета от част от митрополитите в противоречие с Устава на БПЦ. Исканията на петициите и подписките са за отмяна на приетите решения, но и за възстановяване на нормалния диалог между висшия клир и свещенството и миряните. Откриването на голям брой подписки и петиции е свързано със спонтанния характер на недоволството на хората. То е породено от явното незачитане на волята на епархийските избиратели и изолирането им от избирателния процес като уж неспособни да вземат необходимите решения. Хората протестират и срещу презрителното отношение към свещенството и миряните от страна на т. нар. висш клир (т. е. синодните митрополити) и все по-оскъдяващия дух на любов и съработничество в нашата църква.

Миряни от Ахтопол започнаха подписка в града, а в Бургас в храм „Св. Кирил и Методий“ желаещите могат да подпишат писмо към Св. Синод, в което свещеници и миряни изразяват своето несъгласие с касирането на избора в Сливенска епархия и срещу наредбата за промяна на Устава на БПЦ. Хората се подписват както на хартия, така и онлайн.

Можете да подкрепите някои от подписките тук:

Отворено писмо – подписка срещу решението на Св. Синод за касиране на изборите в Сливен и относно приетата Синодална наредба

Подписка против касирането избора на Сливенски митрополит