Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон Константийският епископ Антоний посети гр. Прага, Чехия.  Викарният епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит беше член на официалната делегация на министър-председателя на България Бойко Борисов, който посети чешката столица на 3 и 4 октомври. 

Отделно от програмата на официалната визита на българската делегация епископът се срещна с временно изпълняващата длъжността посланик на Р. България в Чехия г-жа Елеонора Димитрова. Епископът благодари за ангажираността й към проблемите на българските църковни общности зад граница.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
IMG_1590.jpgТази вечер в Образователния и културен институт на Солунската митрополия се откри Четвъртата среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и деструктивни култове. Миналогодишната (трета) среща на тема за Петдесятните движения се проведе в Хаджидимовския манастир, Неврокопска епархия, по покана на митрополит Натанаил. Тогава беше решено тази година да се проучи и разгледа проблемът с „терапевтичните” култове, окултните практики на „лечителство” и психокултовете. Участват представители на православни противосектантски центрове от Беларус, България, Гърция, Кипър, архиепископията на о. Крит (към Цариградската патриаршия), Полша, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.

Сред тях са и архиереи на някои православни църкви, както и известният професор по сектоведение д-р Александър Дворкин от Свето-Тихоновския православен университет в Москва. Дошли са също народни представители от някои православни страни, членове на Интерпарламентарната асамблея по православие.
 
IMG_1593.jpgПредседателстващият, Карпасийски епископ Христофор от Кипърската църква, откри с молитва четиридневната конференция. Поднесоха приветствия редица участници, сред които и Неврокопският митр. Натанаил. Той разшири приветствието си, като изтъкна опасността за общественото и личното здраве на хората от действията на различните терапевтични култове. Накрая еп. Христофор прочете встъпителен доклад и очерта основните страни на темата, като постави въпроси, които ще бъдат предмет на обсъждане в работните групи. Работните групи ще се формират на езиков принцип: на гръцки (3 групи), на английски (1 група) и руски език (1 група).

4.2105263157895 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (19 Votes)
2.jpg"Току-що завърши ревизия в Троянския манастир. Преди известно време завърши ревизия и в Софийска семинария. В нашата митрополия се прави ревизия преди 2 години. Може някъде да не са направени ревизии, но това не означава, че не са правени въобще ревизии. Ревизии се правят постоянно. Ако някъде конкретно имат данни, нека кажат къде не са правени ревизии, така вече би било друго нещо, конструктивно". Това каза Ловчанският митрополит Гавриил в интервю за предаването "12+3" по БНР във връзка с искането на синдиката КТ "Подкрепа" за проверка на православната църква за финансови нарушения.

Той каза също така, че изнесената "от т. нар. свещенически синдикат" информация, че в Ловчанска епархия са осигурени само десет клирици, не отговаря на истината. Тези сведения са получени от данъчната служба в Ловеч, където се осигуряват само служителите на митрополията. Всички свещеници на епархията се осигуряват по кода на Св. Синод, имат осигуровки и се назначават със заповеди.

"Трудно се справяме с изплащането на заплати, защото те идват от продажбата на свещи. В България няма закон, който да определи, че само Църквата може да произвежда и да продава свещи и в момента от 1000 тона свещи на година около 200 тона отиват за издръжка на църквата", обясни той.

Ловчанският митрополит наблегна на факта, че Църквата разчита изключително много за издръжката си на продажбата на свещи и настоя НС да реши законодателно проблема с тяхното производство. "Не може частници да печелят от вярата на хората", каза митрополитът. Иначе той изрази задоволство от състоянието на отношенията между Църквата и държавата в момента: "Държавата сега не се меси във вътрешните дела на Църквата, има уважение и толерантност, но все пак има още много неща, които трябва да бъдат направени".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Църквата в ПаталеницаСтаринната църква ”Свети Димитър” в пазарджишкото село Паталеница се реставрира с финансовата подкрепа на кипърската фондация ”Левентис”. Вече трети месец реставраторите Петър и Спаска Попови работят върху възстановяването на 70-те стенописа в паметника на културата, които са изключително ценни и носят ярко изразени ренесансови белези. Средновековната църква ”Свети Димитър”  датира от 12-и век, след като през 1970 г. въз основа на разкритите стенописи проф. Атанас Божков, сравнявайки подобни паметници на културата в Гърция, Италия, Македония и др., се произнася, кога е изградена и изписана тя. Той определя и изключително високата стойност на разкритите стенописи. Паталенската църква е една от малкото запазени добре кръстокуполни църкви в България, обясни директорът на пазарджишкия Регионален исторически музей Борис Хаджийски. За странното име на църквата през вековете в надпис вътре  се споменава някой си дукс Григорий Куркуа. По-нататък той продължава: "На кой светия е била посветена църквата, никой не знае. Селяните я наричат "Св. Кутрулещица", което име е изкривено от Куркуа, понеже там е намерена мраморна плоча с надпис, от който се вижда, че основателят на тази стара черква някой византийски велможа ще да е".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (47 Votes)
1_13.gifПрез тези дни в Атина заседава Архиерейският събор на Гръцката православна църква, т.нар. Йерархия, който е висшият църковен управленски орган. В него участват всички гръцки митрополити, които са над 80 души. На откриването на събора на Йерархията Атинският архиепископ Йероним произнесе забележително слово, което бе определено като програмно за Гръцката църква в условията на всеобхватната държавна криза. Словото бе разделено на няколко основни теми: остракизмът* на християнското предание и призив към Покаяние, възраждането на енорията, църковното образование, икономическите проблеми на Църквата, отношенията Църква-държава, европейска проблематика, църковният устав.

Относно изолирането на християнската традиция от обществото, включително и в Гърция, архиеп. Йероним каза, че "колкото по-атеистичен става светът, толкова по-дълбоко слиза човекът в пропастта на своето безсилие да се срещне с другия, с ближния и да създадат общност от личности. Днес много се говори за духовната криза на нашето общество и за другите кризи, които естествено ще я последват. Вече за всички са видими физическото заробване, самотата, лъжата, лицемерието, коравосърдечието, безчувствието, които ражда в мегаполисите индивидуализмът, очарованието на небитието, всеки вид идолопоклонство и най-вече само-идолизацията, откъсването от корените и странстването от едно място на друго, безработицата, бедността, несигурността, страхът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)
1_19.jpgСветовноизвестният режисьор Емир Костурица снима късометражен филм за Православието, който ще бъде част от по-голяма лента за седемте световни религии. Снимките на 10-минутния филм са започнали в края на септември в босненското село Увиеч, близо до град Требине. Те ще продължат в известния босненски манастир Твърдош, в бившите австро-унгарски казарми в село Страч и в лозарските масиви близо до Требине. Костурица не разкрива своя режисьорски замисъл. Известно е само, че той играе и единствената роля в новия филм.

Емир Костурица е роден в Босна в сръбско семейство на непрактикуващи вярата си мюсюлмани. По думите на режисьора, неговите предци са били православни, които са приели исляма по време на османското завоевание на Балканите. През 2005 г. той приема православно кръщение с името Неман.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
1_11.gifСв. Синод на епископите на Православната църква в Америка се събира в Ню Йорк от  4 до 6 октомври, съобщава OCA News. Като първа точка в дневния ред след молебена, отслужен от митрополит Йона, бе включен изборът на архимандрит Александър Голицин за епископ на българската епархия на OCA. Неговата кандидатура бе издигната от делегатите на конгреса на събора през юни т.г., след което тя бе представена на Св. Синод за одобрение.

Архимандрит Александър Голицин получава бакалавърска степен по английски език от Калифорнийския университет в Бъркли. Завършва православния институт „Св. Владимир” в Ню Йорк. Седем години е докторант в Оксфордския университет в Англия, където работи под научното ръководство на митрополит Калист (Уеър). През това време той прекарва две години в Гърция, едната от които в атонския манастир „Симонопетра”. През 1980 г. след защитата на доктората се завръща в Америка. През 1982 г. е ръкоположен за дякон и две години по-късно и за свещеник.  През 1986 г. приема монашество. Служи в мисия на ПЦА в Северна Калифорния. От 1989 г. досега  преподава в богословския департамент на университета в Милуоки.

1_12.gifТова са първите избори за епископ в българския диоцез на ПЦА. Предишният предстоятел на епархията беше епископ  Кирил (Йончев), който почина през 2007 г. Той без благословението на Св. Синод на БПЦ присъединява повечето общини от Българската епархия през 1976 г. към Православната църква в Америка и я отделя от БПЦ с мотива, че нашата църква е свързана с комунистическия режим в страната; в тогавашните решения стои заявата, че това ще се прекрати с падането на комунистическия режим у нас. След демократичните промени у нас епархията обаче не се завръща в лоното на БПЦ, а остава към ПЦА. Същевременно през последните 30 години постепенно българите в диоцеза намаляват.3.7027027027027 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (74 Votes)
Сн. БлитцСтарозагорският митрополит Галактион направи още един български бизнесмен "архонт", съобщава Blitz. Това се случи днес в руския Шипченски манастир, където се пренесоха архонтските церемонии, след като Св. Синод на БПЦ категорично осъди архондисването като незаконно. Новият "архонт на БПЦ" е легендарният в българския ъндърграунд от началото на прехода Иван Кочев - Чомбе. Бизнесменът от Югоизточна България е направен архонт "заради заслугите му към Църквата". По случай 100-годишнината от раждането на Ванга, той издигнал нейн паметник, наречен "Калиманата".

Поредното "възвеждане в архонт" е различно обаче с това, че е било заснето от камерата на Светослава Тадаръкова, която ще излъчи най-интересните моменти от него в предаването си по BBT в неделя, 11 октомври.

Припомняме, че първите самочинни "архондисвания" се проведоха в Рим, а след острата реакция на Св. Синод и обществото като цяло Старозагорският митр. Галактион се обиди на събратята си и се изолира в своята епархия. Старозагорска епархия обаче не е единственият център за производство на архонти у нас. По информация на Двери бизнесът с архондисванията продължава необезпокояван, желаещите родни богаташи и богаташки да получат "благородническа титла" се увеличават, а находчиви духовници са готови да им дадат "титла" срещу сумата от няколкостотин хиляди лева, по информация на самите "нови благородници". 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_14.jpgБогословският институт за следдипломна квалификация към Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, отбелязва 15 години от своето основаване, съобщава Amen. Институтът е основан през 1996 г. по инициатива на митрополит Дамаскин Папандреу и си сътрудничи с Богословските факултети на университите в Женева и Фрибург. За времето на своето съществуване Богословският институт е издал 74 дипломи master в областта на православното богословие. Програмите включват редица богословски дисциплини (с изключение на библейските) и в тях се обучаваха мнозина български богослови (през последната учебна година това беше Иван п. Йорданов Карагеоргиев, завършил бакалавърска степен по богословие в известния парижки богословски институт „Св. Сергий Радонежки”).

През новата академична година за обучение в Шамбези са приети 8 нови студенти, които идват от Вселенска патриаршия, Йерусалимска патриаршия и църквите на Русия, Сърбия, Румъния и Гърция. Едновременно с това 10 кандидати ще защитят магистърските си тези, за да завършат обучението си. Официалното откриване на академичната година е насрочена за 15 октомври, когато ще бъде представен и юбилеен сборник в чест на Халкидонския митрополит Атанасий.

През изминалата година институтът беше изправен пред сериозни проблеми заради финансовата криза в Гърция, от където идват основните постъпления за издръжката му. Впоследствие проблемите бяха овладени, а патриарх Вартоломей откри в центъра "Музей на християнското изкуство" с подкрепата на фамилията Лаци, един от основните спонсори на учебното заведение.

3.8837209302326 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (43 Votes)
1_18.jpgИнспекцията по труда е направила проверка на трудовите и осигурителните правоотношения в Българската православна църква и по думите на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев резултатите от проверката са "потресаващи".

"Проверка е направена на около 10% от местата, където трябва да се направи. Резултатите не се огласяват. Ние ги знаем, разбира се. Те са потресаващи. Аз ще настоявам тези резултати да се оповестят, за да видите състоянието в една вековна институция - до какво дередже ги е докарал преходът", каза Тренчев, цитиран от БНР.

Синдикатът ще поиска от Сметната палата да провери как се изразходват парите, които държавата отделя за Българската православна църква.

"Вчера имах разговор с г-н Дянков, използвах срещата за транспорта и ще поискаме проверка как са изразходвани субсидиите, които държавата отделя, колкото и скромни да са те ежегодно, за различните деноминации. Естествено на първо място е Българската православна църква, защото по наше дълбоко убеждение одити не са превени от години", каза Тренчев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
11_04_03_70954_1.jpgБългарското църковно настоятелство в Истанбул ще получи обратно общо 52 имота. Това съобщи заместник-председателят на настоятелството Любен Чалмов в интервю за "Събота 150".  Той уточни, че за продадените вече имоти ще се изплати обезщетение според сегашните пазарни цени. Очаква се държавната процедура: "Ние сме готови да направим молба за всичките ни имоти, които са горе-долу 52. Те са повечето в Истанбул, имаме на някои места и в Къркларели (Лозенград - б. р.) и Одрин, преди всичко метоха, който е при "Свети Стефан", там, където беше първото училище, също българската болница." 

Заместник-председателят на Българското църковно настоятелство в Истанбул обясни, че с наемите от върнатите имоти ще се подпомага организационният живот на общността.
Припомняме, че преди един месец турското правителство прие решението за връщането на имотите на всички религиозни общности и фондации в страната, отнети от турската държава преди 75 години. 

За имотите, продадени след отчуждаването им от турската държава, се предвижда изплащане на обезщетения, при това според сегашната им пазарна цена. Решението се определя като историческо, защото по същество то урежда редица въпроси, които създаваха сериозни проблеми досега. Освен това е едно от най-важните изисквания на ЕС в процеса на кандидатурата на Турция и не на последно място зарадва много религиозните общности. 
"Турската държава прие да върне имотите на всички малцинства в Турция, затова сме много доволни", каза Чалмов. 


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
„Групата деца-журналисти към центъра „Чисти сърца” в Смолян всеки ден се радваме на това да имаш приятели. То стана възможно с основаването на центъра. Не говоря за децата-приятели от различните секции към храма или от града, с които естествено се разбираме чудесно, а за приятелите институции и възрастни хора, които ни подкрепят и ни се радват. Всички те ни обичат много и навсякъде ни посрещат с много любов и уважение. Дали е така, защото сме още деца, незасегнати от коварния и напрегнат живот, който променя хората, и искат да ни покажат кое е добро и кое зло, за да останем все тъй истински и искрени, или защото ни възприемат, макар и деца, като големи хора, с големи мечти и идеи? Всички те винаги ни посрещат с усмивка на лице и готови да работят с нас или да ни помогнат. Този факт ни радва безкрайно.”

Това написа ученичката Бетина Терзиева, член на редколегията на вестник „Чисти сърца”, по повод празника за откриване на новата учебна година, четвърта по ред, на Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян. 

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

Вече се разпространява по храмовете из епархиите джобното календарче за 2012 г. Неговите сведения и тази година са подготвени от Сливенския митрополит Йоаникий, който всяка година съгласува належащите промени и тогава предлага готовия материал на Св. Синод за одобрение и отпечатване. Всяка година Св. Синод отпечатва няколкостотин хиляди календарчета, които за съжаление все по-трудно се разпространяват. Причината е, че освен частните издания на църковни календари, така също и някои митрополити са спрели да разпространяват общоцърковното календарче. Така през последните години се разпространяват около 120 хиляди по-малко църковни календарчета. Това принуди Св. Синод да намали тиража, който тази година е 350 000 бр., но от тях повече от 1/3 има опасност да не се разпространят по епархиите. Цената на джобния църковен календар, издание на Св. Синод, е 1 лв.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (34 Votes)
епископ ДаниилДраговитийският епископ Даниил, който на 17 септември пристигна в САЩ, за да започне своето служение като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, изпрати благодарствено писмо до клириците от епархията, които го приветстваха по случай пристигането му. Епископ Даниил заявява, че благодари за топлите поздрави и молитвени благопожелания, но преди всичко благодари на Бога и на Негово Светейшество и Св. Синод, които му повериха това служение. Насърчителните думи на подкрепа са му дали надежда, че служението му ще се гради на основата на взаимното сътрудничество, и в същото време са му напомнили за голямата отговорност, която носи като помощник на митр. Йосиф, "докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство" (Еф. 4:13).

Драговитийският епископ Даниил бе предложен от митрополит Йосиф за негов викарий още пред няколко години. През юни 2010 г. Св. Синод благослови преминаването му на новото служение в Америка. През следващите месеци той остана да довърши започнатите си дела като помощник на Неврокопския митрополит Натанаил. След това няколко месеца епископът чакаше работна виза за САЩ, която получи едва тази есен.

Епископ Даниил бе поискан от митрополит Йосиф, за да му помага в църковно-административните дела на огромната му по площ епархия. Младият архиерей владее отлично англиски език, завършил е богословие. Няколкогодишното му служение в Неврокопска епархия под прякото ръководство на митр. Натанаил му позволи да се изгради като изряден духовник и да натрупа добър опит като църковен администратор.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
Днес тържествено беше открита новата учебна година за редовни студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В академичния параклис на факултета, посветен на всебългарския просветител, тази сутрин света литургия беше отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него служиха ставр. ик. Ангел Ангелов, и. д. протосингел на Софийска епархия, свещ. Климент Харизанов, дългогодишен ефимерий на факултета, свещ. Ангел Брусов, бъдещият ефимерий, и доцент дякон д-р Иван Иванов.

В края на литургията епископът се обърна с тържествено слово към преподаватели и студенти, като изтъкна важността на богословското образование и отговорността на онези, които се занимават с него. Той предаде поздравите и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на председателствания от него Св. Синод на БПЦ. С топли думи архиереят пожела успехи на всички, особено на новопостъпилите студенти.

След това той отслужи водосвет и свещениците поръсиха със светена вода всички аудитории и работни кабинети.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]