Мобилно меню

4.7052631578947 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (95 Votes)

1049Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор и Киевският митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна, се срещнаха на турския о-в Имброс, родното място на патр. Вартоломей. Поводът е шестдесетгодишнината от ръкоположението на патриарха за дякон на 13 август 1961 г., съобщава изданието Orthodoxia.info.

Митр. Епифаний оглави вечерната служба в молитвеното присъствие на двамата патриарси, на митрополитите на Имврос Кирил (Сикис), на Марония (Гюмюрджина, Гърция) Пантелеймон, на административния управител на Света гора Т. Мартинос и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

DSC 3595 2 1200x661Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ направи видеовизитка за последните подобрения по материалната база на училището, учебните кабинети, заниманията през свободното време на учениците, спортните дейности и учебния процес.

За ремонтни дейности на териоторията на семинарията през последната финансова година са отпуснати от държавата близо един милион лева. Те се използват за ремонт и реставрация на семинарския храм. Преди това беше ремонтирано общежитието и сега учениците живеят при много добри условия. Реновирани бяха учебните зали, закупено беше съвременно оборудване и техника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

223583061 349697353526146 5633682081359711533 nВ едни от най-топлите летни дни ученици от пловдивското средно училище „Св. Климент Охридски“, с благословението на Пловдивския митрополит Николай, бяха на лагер в манастира „Св. Кирик и Юлита“. Манастирът се намира в северните склонове на Родопите, край с. Горни Воден, днес квартал на Асеновград.

Полезната инициатива беше предварително съгласувана и с училищното ръководство. А на място групата беше любезно посрещната и настанена в обителта от игуменията монахиня Филотея.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (55 Votes)

DSC0372Участниците в ежегодния поклоннически път „Рилският Чудотворец“ достигнаха Рилския манастир привечер на 5 август, в навечерието на празника Преображение Господне. Независимо от пандемията, спазвайки противоепидемичните мерки, поклонниците преминаха пеша в молитва пътя от София до Рилската св. обител. Както и в предишните години, така и тази в похода се включиха не само възрастни хора, но и деца и младежи.

Инициаторът и ръководител на похода доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посочи, че участието в поклонническия път е излизане от ежедневието, насочване на нашите време и усилия за духовен живот. „Най-ценното е, че отделяме от времето си. Днешният човек все бърза, докато във времето на молитвата и поклонението ние се спираме и тези пет-шест дни в година според мене са изключително ценни и духовно здравословни за всички нас“, каза за БТА доц. Павлов. Той наблегна и на възпитателната роля на поклонничеството, което е възможност децата да бъдат приобщени към църковния живот чрез непосредственото им участие в него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

patrijarh porfirije vavedenje 0Сръбският патриарх Порфирий изпрати днес писмо до предстоятеля на Гръцката църква Атинския архиепископ Йероним, в което изразява своето състрадание и подкрепа към църквата и народа в Гърция заради катастрофалните пожари, унищожили имуществото на много гръцки семейства. Той моли архиеп. Йероним да предаде на духовенството и братския гръцки народ, особено в засегнатите райони, молитвите на целия сръбски православен род, който никога няма да забрави как в близкото минало братският гръцки народ и църква бяха почти единственият приятел в тежката война: „Голямата помощ, която вие, нашите гръцки братя и сестри, изпратихте в сръбските земи, беше за нас не просто храна, дрехи, обувки и друго необходимо, но и знак, че имаме близки приятели, които не искат да участват в неправдата, на която бяхме подложени“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

0 10

В разгара на пожарите в съседна Гърция едно от най-коментираните събития е чудодейното спасяване от унищожителните пожари на историческия манастир „Преп. Давид“ на о-в Евбея. Игуменът архим. Гавриил разказа, че обителта е спасена с явно Божие чудо в четвъртък, 4 август, в най-критичните часове на пожара.

„Всички очаквахме пламъците да достигнат манастира, казва о. Гавриил, но се уповавахме на Бога и Неговите светци“, цитиран от сайта „Ортодоксия“. Игуменът добавя, че огънят сякаш е горял „без да изгаря“, тъй като около манастира на места е останала дори зелена свежа растителност, докато пламъците „облизвали“ стените на св. обител. Всички манастирски сгради и параклиси са непокътнати, въпреки че са изглеждали напълно обхванати от пожара и никой вече не вярвал, че ще бъдат спсени. „Пламъците достигаха до тридесет-четиридесет метра височина и въпреки че много доброволци се бореха с огъня, само Бог можеше да спаси манастира от стихията“, обобщава игуменът.

„Всеки ден се уверяваме, че св. Давид е жив светец, както живи са и св. Яков и старецът Кирил. Врагът на нашето спасение искаше да унищожи нашата обител, но живата благодат на светците не му позволи. Благодарим на светците, на доброволците, които се събраха и подкрепиха според силите си борбата с пламъците. Други благодарности не знам дали трябва да отправя, понеже трябваше да се направят (от властите) някои неща, които не бяха направени… Молим Бог да прости грешките и греховете ни и да отворим нова страница, като започнем от началото“, заяви игуменът в словото си след завръщането в манастира в навечерието на Преображение Господне.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (64 Votes)

viber image 2021 08 05 10 55 18Над сто и двадесет човека се включиха тази година в поклонническия път „Рилския Чудотворец“. Те преминаха пеша пътя от София през планините Витоша, Верила и Рила и днес вече наближават манастира на св. Йоан Рилски. Тази сутрин на езерото „Бъбрека“ по традиция беше отслужен водосвет от архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, който участва в похода заедно с другите поклонници.

Днес предстои една от най-тежките части на прехода – спускането към Рилския манастир. Участници в поклонническия път споделят, че тази последна отсечка изисква съсредоточаване и мобилизация на духовните и физически сили. Но пък пред поклонниците е заветната им цел: манастирът на Рилския чудотворец. Те се надяват да успеят да стигнат в св. обител навреме за вечерната преди празника Преображение Господне. Утре поклонниците ще вземат участие в празничната св. Литургия в манастирския храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

976 nВсички монаси напуснаха обителта на преп. Давид на гръцкия остров Евбея, след като огънят около манастира не беше овладян. Заповед за евакуацията им беше издадена още сутринта, но някои от тях останаха с надеждата да запазят манастира от огнената стихия. Заедно с монасите трябваше да напуснат обителта и миряни, събрали се да помагат за предпазването от пожара.

Преди малко всички хора са напуснали св. обител, като монасите са взели със себе си мощите на преп. Давид и други светини.

Към 18 ч. вечерта огънят беше овладян в непосредствена близост до манастира, като са засегнати единствено външни помощни постройки. Монасите са убедени, че манастирът е спасен по молитвите на неговите небесни покровители преп. Давид и преп. Яков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

231147218 3042079336007278 8623371248172581740 nНа 3 август в Бачковския манастир започна традиционният вече иконографски събор и изложба на Българското иконографско сдружение. Изложбата беше открита от игумена Велички епископ Сионий в присъствието на участващите зографи, поклонници и гости на манастира.

Еп. Сионий поздрави участниците и в словото си подчерта важното място на иконографията в живота на вярващите. Иконата е „най-широко отвореният прозорец към тайнството на вярата“, каза архиереят.

Той пожела на художниците и резбарите вдъхновението на Светия Дух да ги води и укрепва ръката им в благословения им труд. Игуменът подчерта, че изложбата се открива в дните, когато преди сто и осемнадесет години българите от Македония и Одринска Тракия въстават за народна и духовна свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

top 350x250Голям пожар застрашава историческия манастир „Преп. Давид“ на гръцкия остров Евбея. Огънят е стигнал на 1.5 км до обителта, а силният вятър затруднява потушаването му.

Игуменът на обителта описва ситуацията като драматична: „Димът ни задушава, а огънят е на километър и половина от нашия манастир. Нямаме точна информация. Виждаме пламъците да приближават. От братя, които идват в манастира, разбираме как се движи огънят. Света Богородица и светият старец да помогнат, за да не стига дотук. Всичко унищожи“.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

2021 08 03 1650От 2 до 13 август в православните храмове се чете молебен канон на св. Богородица. Публикуваме графика на богослуженията и на канона в Софийска епархия с участието на архиерей.

3 август (вторник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Покров Богородичен – Всех скорбящих радост“, гр. София.

4 август (сряда) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Богородица – Живоприемни Източник“, гр. София, кв. „Подуяне“.

8 август (неделя) – 09:30 ч. – Архиерейска св. Литургия с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. апостоли Петър и Павел“, гр. Своге.

9 август (понеделник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Успение Богородично“, гр. София, пл. „Ручей“.

10 август (вторник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Благовещение“, гр. София, кв. „Дружба“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

klimis 1В средата на юли Св. Синод на Гръцката църква определи екзарх (пълномощник на синода) в епархията на Перистери (северозападен квартал от огромното градско образувание на Атина и Пирея, събрало поне една трета от населението на страната). Основанието е, че Перистерийският митрополит Климент е в здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си. За екзарх беше определен митрополитът на Ахарнес и Петруполи Атинагор.

За тази цел гръцкият синод прие на 13 юли специален правилник, който да определя условията за избор и правомощията на екзарха. Той има статут на временно управляващ дадена епархия и се определя със синодно решение за период максимум от шест месеца, при наличие на официално медицинско становище, потвърждаващо здравословното състояние на епархийския архиерей. Екзархът разполага с всички негови правомощия в администрирането на епархията и е подчинен на Св. Синод, като може да бъде сменен само от него. Това решение е одобрено и от Министерството на образованието и вероизповеданията.

Критиците на решението твърдят, че църковният устав на Гръцката архиепископия не предвижда такова решение при подобен проблем, но изисква след констатация на здравословното състояние на епархийския архиерей от страна на специална синодна комисия и лекарско становище той да бъде пенсиониран (иначе казано, да остане „на покой“) и след това да се пристъпи към избор на нов митрополит. Възрастните йерарси имат правото да поискат викарни епископи за помощници. Въвеждането на нов правилник в каноничната практика на Гръцката църква ще доведе до поставянето на нови екзарси и в други митрополии, чиито митрополити са болни, често са в болница и епархията е оставена без епископско управление, смятат критиците. Определянето на митрополит-екзарх в Перистери предизвика и реакцията на Вселенския патриарх. Той поиска в писмо обяснение от архиеп. Йероним за потенциалната възможност за назначаване на „надзираващ“ епископ в митрополии от т. нар. „нови земи“ (присъединени към Кралство Гърция след 1913 г., а след това – и към Гръцката църква), намиращи се под частична канонична юрисдикция на Патриаршията.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (35 Votes)

228725660 10159447942174510 1414907381479820718 nПо утвърдена вече традиция днес, 1 август, в старинния столичен храм „Света Софѝя“ се събраха за св. Литургия участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“. Тя беше отслужена от протосингела на Софийска митрополия архим. Василий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, председател на храма и духовен надзорник на епархията, и прот. д-р Сава Кокудев, енорийски свещеник. В края на литургията архим. Василий произнесе проповед за празника на св. братя Макавеи и Изнасянето на св. Кръст Господен, като се обърна с насърчителни думи към участниците в поклонническото пътуване през планините Витоша, Верила и Рила до Рилския манастир.

228446580 10159447959714510 5539025783527722828 nНепосредствено след литургията беше отслужен водосвет за началото на похода и всички поклонници, сред които имаше и невръстни деца, минаха да се благословят със светената вода. След това десетките поклонници, водени от хоругви и иконата на св. Йоан Рилски се отправиха към другата знакова църква, „Св. Георги“ – Ротонда, а оттам заминаха за Витоша, където е първото пренощуване тази вечер.

Снимки: Фейсбук страница на Николинка Климукова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марчански Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]