Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ известява, че на 3 юли 2005 г. (неделя), по случай празника на всички български светци и честването на тридесет и четири години от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, ще бъде отслужена св. Литургия. Службата ще оглави предстоятелят на Българската патриаршия в съслужение с архиереите на БПЦ и храмовото духовенство.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

jovan_mak.jpgНай-късно в петък, 1 юли, Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски) трябва да се яви в затвора „Черният мост“ в родния си град Битоля за излежаване на осемнадесетмесечна присъда, дадена му от Битолския съд. Присъдата за „разпалване на религиозна и национална ненавист, раздор и нетърпимост“ е издадена миналата година срещу архиеп. Йоан,  екзарх на Сръбската православна църква в Македония, който беше назначен в края на май 2005 г. от Архиерейския събор на СПЦ за предстоятел на автономната Охридска архиепископия. Същевременно той беше низвергнат и лишен от сан през 2003 г. от Архиерейския събор на Македонската православна църква. Присъдата срещу него беше потвърдена от Битолския апелационен съд миналата седмица и не подлежи на обжалване.

На архиеп. Йоан беше даден осемдневен срок за подготовка за предстоящото пребиваване в затвора. Адвокатът на архиепископа изпрати жалба до Върховния съд на Република Македония и заяви, че ще се обърне към Международния съд по правата на човека в Страсбург. В коментар на съдебното решение архиеп. Йоан заяви, че „македонският съд остава последният бастион на комунизма в Източна Европа“, а МПЦ „не е била и няма да бъде църква“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

От 23 до 26 юни 2005 г. в Люксембург се проведе Третата международна конференция на патролозите. Конференцията се организира по инициатива на римокатолическата организация „Pro Oriente“ и посолството на Австрия в Люксембург и в нея взеха участие двадесет и седем православни и римокатолически патролози от Западна и Източна Европа. Основната тема на конференцията беше „Учението на отците на Църквата от Изток и Запад за Бога като Отец и Творец на Вселената“. Предишните две конференции се проведоха във Виена през 2001 г. и 2003 г. и бяха посветени на светоотеческата христология и учението за Светия Дух.

image.php От българска страна сред православните докладчици на конференцията взе участие проф. Георги Каприев (СУ „Св. Климент Охридски“). Темата на неговия доклад беше „Божествената монархия според св. Максим Изповедник и неговата рецепция“.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

В интервю пред в-к „Стандарт“ от 27 юни Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Република Македония, нарече решението на Сръбската православна църква да признае автономията на Охридската архиепископия и да прекрати контактите с Македонската църква деструктивно.

Той заяви, че „… това решение разцепва Църквата и е удар срещу идентичността на Македония. То е силен деструктивен ход, който за съжаление е подкрепян и от вътрешни играчи. И пак ще кажа, ако нямаше такива играчи, и това щеше да е маргинален въпрос. Но когато има вътрешен църковен клир, който стои зад тази идея, вече става много опасно. Не съм съгласен с властта в Македония, че политическите отношения със Сърбия са отлични, а СПЦ е нещо отделно. Това е едно комплексно отношение на сръбската политика и църква към македонската държава и религия. Става дума за един изключително агресивен ход на СПЦ. Затова другите православни църкви не трябва да мълчат. Пасивността на Българската църква предизвиква загриженост. След като СПЦ е толкова агресивна, БПЦ няма право на мълчи. Крайно време е БПЦ да излезе с отделна позиция за МПЦ – или да я признае за канонична, а ако не може това, поне ясно и със силен глас да постави въпроса пред другите православни църкви, че така не могат да се решават църковните проблеми в Македония. Особено като знаем, че БПЦ има право да се позове на много неща в Македония, ако не друго, то погледнато в исторически план“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Halki SeminaryЗа пореден път Турция отказа на Константинополската Вселенска патриаршия да възстанови дейността на известното богословско училище на о-в Халки. То беше закрито през 1971 г., когато с правителствено решение се забрани дейността на недържавни висши учебни заведения. По-късно дейността на частните университети беше възобновена, но въпросът за Богословската школа на Халки остана нерешен. Единственото решение, което може да предложи Анкара в момента, е това училище да стане богословски факултет към турски университет. Това би решило въпроса с образованието на бъдещи клирици на Патриаршията, но би лишило последната от контрол върху дейността и програмата на института.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

Хелзинкският комитет в Република Македония (МХК) разкритикува днес присъдата от осемнадесет месеца затвор, която получи Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски). Според МХК владиката „не е разпространявал верска омраза“, за което беше осъден, предаде сръбската агенция „Бета“. Очаква се следващата седмица архиеп. Йоан да влезе в затвора. Той каза, че е готов да „потърпи малко“ за вярата.

На кръгла маса, организирана от МХК в Щип, холандският експерт по религиозните въпроси Карел Блеи оцени, че противоречията между Сръбската патриаришя и Македонската православна църква са вътрешноправославен въпрос и държавата трябва да бъде внимателна при този спор.

* Източник: Агенция „Фокус“

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Генералният секретар на ССЦ пастор Самюел Коби заяви на пресконференция в Москва, че преподаването на религия в училищата е изключително важно и посочи Румъния като пример за добра организация в тази насока, предава РИА „Новости“.

„В Румъния във всички държавни училища се преподава религия“ – съобщи представителят на Румънската православна църква архиеп. Нифонт Търговищки, влизащ в състава на делегацията на ССЦ. По неговите думи преподаването на религия в румънските училища е започнало преди четиринадесет години „с цел да се помогне на човешката личност да сформира християнско отношение към ценностите“. „Ние имаме добри учебници, съставени от психолози, педагози, религиоведи. Учителите се назначават от Министерство на образованието, но получават благословение от представителите на църквата“ – отбелязва архиепископът. Той е убеден, че „всички училища са длъжни да осигурят възможност за преподаването на религия за различните религиозни групи“. Архиеп. Нифонт изясни, че „Православната църква в Румъния е църквата на мнозинството румънци, но и малцинствата имат право да обучават децата в своите религии“.

* Източник: РИА „Новости“ / Седмица.ру

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На Заседание на пълния състав на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия на 23 юни т. г. беше приета молбата на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон да се оттегли като епархийски архиерей поради напреднала възраст и здравословни проблеми. За управляващ епархията до провеждане на нов избор беше определен Старозагорски митрополит Галактион.

Викарният епископ Тивериополски Тихон по решение на Св. Синод се установява на послушание в Рилския манастир, защото според устава на БПЦ (чл. 45) кандидатите за митрополит в дадена епархия трябва да напуснат територията ѝ до провеждането на избора за нов митрополит. Еп. Тихон има постоянно местожителство в Щутгарт, Германия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

На 24 юни т. г. Преосвещеният Драговитийски епископ Йоан, игумен на Рилския манастир, чества своята осемдесетгодишнина. Отбелязаването на юбилея започна с празнична св. Литургия в храма на манастира. Да поздравят игумена в Рилската св. обител са се събрали архиереи на БПЦ и гости от цялата страна. Юбилярът получи писмени поздравления и подаръци както от министър-председателя г-н Симеон Сакскобургготски, така и от директора на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет – проф. Иван Желев.

d.Ioan_1.JPGСправка: Еп. Йоан е роден е на 24 юни 1925 г. във Варна. Завършил е Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1949 г.). На 24 март 1945 г. е постриган от Сливенски митр. Евлогий в монашество с името Йоан. Скоро след това е причислен към братството на Рилската св. обител. От 1946 г. е йеродякон, а от 1951 г. – йеромонах. От 1956 до 1968 г. е протосингел на Софийска митрополия при блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Кирил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

blzvijmdvbhlmcpdsesr.jpgРуската православна църква разработи своя концепция за борба с разпространението на вируса на СПИН и за работа с хората, заразени от този вирус. По мнението на тази църква, социалните и медицинските фактори, способстващи формирането на т. нар. рискови групи, са едва вторична и опосредствена причина за разпространението на СПИН-епидемията.

„Истинската първопричина и източник на стремителното разпространение на епидемията е достигналото невиждани размери умножение на греха, беззаконието, загубата от обществото на фундаментални духовни ценности, нравствени устои и ориентири“, се казва в концепцията.

В документа се посочва ясното свидетелство на РПЦ, че болестта и свързаните с нея страдания, включително и преживяното от болните отчуждение, изолация и презрение от околните, „… са последица от греха, от пренебрегнатите Божии заповеди и нравствени норми към интересите на ближния“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
patr.Evtimii.jpg Фондация „Св. Евтимий, патриарх Български“ и Организационен комитет за честване на шестстотингодишнината от блажената кончина на св. патриарх Евтимий обявяват конкурс под наслов: „Делото на св. патриарх Евтимий“ във връзка с посветеното му Десетилетие: 2002-2012 г. (четвърто издание).

Тема (по избор)

1. Писатели – съвременници, приемници и продължители на Св. Евтимиевото дело.

Поети, мислители и зографи на 14 в.: патр. Ефрем, патр. Филотей Кокин, Никифор Ксантопул, архиеп. Григорий Паламà, Григорий Синаит, Теодосий Търновски, Дионисий Дивни, патр. Калист и др.

2. „С вяра, слово и дух“ – делото на св. Киприан Киевски и Московски и на Григорий (Цамблак).

Форма: есе, съобщение, реферат, народопис, предания, легенди, епос, фотоматериали, рисунки, миниатюри и др.

Изисквания:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

sv_40_1_small_zaglavna.jpgОпределеното за днес откриване на храм „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново се отлага за неопределено време, предаде Агенция „Фокус“ съобщението на Янтра днес. Своето несъгласие с прибързаното откриване изрази проектантът на храма арх. Теофил Теофилов, защото поради липса на време не е изпълнен докрай проектът за хващане на високите води на р. Янтра. При последните дъждове преди дни реката заля подстъпа към двора.

Великотърновската общественост алармира, че неизсъхналата мазилка може да унищожи безценните стенописи от Второто българско царство и да влоши като цяло вътрешното оформление на храма. Изпълнителите на обекта обаче са категорични, че са спазени всички технологични срокове, а датата на откриването е била определена преди повече от половин година. Нападат ни за влажността в помещенията, а ние непрекъснато следим тя да не надвишава критичните 67%, каза арх. Милен Маринов. Може да проверите, че сега скалата показва едва 50% влажност – допълва той.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Двама студенти по иконография изписват храм „Успение Богородично“ във Велико Търново, съобщава Янтра днес. Вече месец четвъртокурсничката Анна Йорданова работи над сцената „Въведение на св. Богородица в храма“, а нейният колега Ивайло Илиев изографисва „Успение на Пресвета Богородица“. До дни стенописите, които са дипломна работа на студентите, ще бъдат готови. Дипломантите работят под научното ръководство на доц. Евгени Николов.

Двата сюжета са разположени на западната стена на храма – от двете страни на свода, който съединява притвора с централната част. Сюжетите са изписани по почина на палеологовия ренесанс, който се смята за връх в църковната живопис от дванадесетото до четиринадесетото столетие. Успението на Божията майка обикновено се изписва над вратата, но поради архитектурните особености на храма сега е на друго място. Изображението е с размери 3 на 2.5 м. Около св. Богородица са изписани образите на дванадесетте апостоли и Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

На 22 юни Негово Светейшество Сръбският патриарх Павле отличи с най-високата награда на Сръбската православна църква – ордена „Св. Сава“, първа степен, германския фармацевт и дарител Ханс Кремер. Високото отличие му се дава за благотворителната дейност и хуманитарна помощ, оказана на сръбския народ в годините на войната. Ханс Кремер е собственик на фармацевтична фирма и създател на хуманитарен фонд за най-нуждаещи се.

* Източник: Информационна служба на Сръбската правослвна църква

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Магистърска програма по систематическо и практическо богословие

Тема: „Църковно-социално служение“

Магистърската програма е предназначена да подготви специалисти с насоченост към църковни и социално-подпомагащи дейности в болници, домове за деца с физически и умствени увреждания, дневни стационари, центрове за медико-социални грижи за възрастни и деца, старчески домове, хосписи, клиники за лечение на наркомани и алкохолици, в затвори, във военни поделения и др. Целта е да се подготвят специалисти за работа в посочените сфери.