Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

1ede1bad9619908d14341fb61a72b805 e1504983375431За двадесет и трета поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник 1 октомври и ще продължи до края на юни 2022 г. Заниманията по иконопис за деца и възрастни ще започнат от 17 септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

241774947 1796837913859584 2752385247796825675 nВ почивните дни – 11 и 12 септември – българската църковна община в италианския град Нетуно и тази в Рим отбелязаха настъпващия празник Въздвижение на Честнѝя Кръст Господен. Това е честа практика в енориите в чужбина, където богомолците не могат да вземат участие в богослужението в работните дни на седмицата.

Енорийският свещеник на двете църковни общини в Италия, о. доц. Иван Иванов, извърши на 11 септември в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно службата за предпразненство на Кръстовден. На следващия ден, в неделя, той оглави св. Литургия в римската църква „Сан Паоло ала Регола“ по повод празника Въздвижение на св. Кръст. В храма се събраха членове на настоятелството на българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим, православни българи и гости от Русия и Румъния, които се причастиха. Богомолците имаха възможност да се поклонят на частица от св. Кръст, предоставена за празника на българската православна община в Рим от архиепископията на Монреале, Палермо, в Сицилия.

4.7941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (34 Votes)

16ZСнощи, късно вечерта, в Окръжна болница „Св. Анна“ в София почина отец Стефан Паликаров, председател на българската църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано.

Отец Стефан беше диагностициран с COVID-19 преди десетина дни в София, където беше със семейството си в отпуск. За голямо съжаление инфекцията при него се разви много бързо и лекарите не успяха да спасят живота му. Издъхнал е в 23:30 ч. на 9 септември в реанимацията на болницата.

Той е роден през 1982 г. в София. Завършва богословие през 2005 г. и магистърска степен през 2009 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен беше за свещеник през 2007 г. във Врачанска епархия. След служение там той започна да помага в Троянската св. обител като ефимерий по време на игуменството на Деволски еп. Теодосий, а в края на 2011 г. беше назначен за ефимерий на параклиса „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет в София, където служи през 2012 и 2013 г. От 2014 г. става клирик на Западно- и Средноевропейската епархия и обгрижва българските християни в гр. Милано и северните италиански области.

Отец Стефан беше винаги усмихнат, добронамерен и отзивчив към нуждите на хората свещеник. Българската общност в Милано скърби за своя пастир, който така млад напусна този свят.

Семейството му – съпруга и син – осиротя ненадейно, след като преживяха кошмара на ковидната 2020 г. в Италия.

Бог да го прости и да даде утеха на семейството му!

Опелото ще бъде извършено от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний на 16 септември в столичния храм „Света Софѝя“, след св. Литургия, която ще започне в 9:00 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

8611 nЕнорията към столичния храм „Рождество Христово“ организира преди началото на учебната година акция в помощ на децата от Северозапада. Събират се пособия най-вече за ученици от 1. до 4. клас.

Идеята е на децата от неделното училище към храма, които през лятото участваха в лятно училище в Клисурския манастир заедно със свои връстници от няколко училища в този регион.

„Нека помогнем на децата от Северозапада да тръгнат на училище“ е призивът на организаторите от енорията на храм „Рождество Христово“.

„Всички ние знаем какво ни струва да изпратим едно дете на училище. Това е разход, който наистина ще затрудни родителите от Северозапада, които и без това са много отрудени и обременени. Молбата ни е да вземете каквото е по вашите възможности – ранички, пособия и всичко, нужно за една пълноценна учебна година. Моля ви да изпратите тези неща до нашата енория, а ние ще направим така, че те да достигнат до децата от Северозапада. Ако искате да направите нещо добро, мисля, че това е каузата, която има смисъл. Заслужава си да вложим усилие в нея“, твърди Велина Андонова от енорийския център към храма и един от организаторите.

4.7111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (45 Votes)

iera synodos tis ekklisias tis kyproyВ днешното си редовно заседание Св. Синод на Кипърската архиепископия за пореден път обсъди изявление на митрополита на Морфу Неофит, свързано с пандемията. Повод стана първата проповед на митрополита след излекуването му, произнесена на 1 септември, в която владиката казва, че е помолил св. Богородица „да му изпрати едно коронавирусче“, за да не го мислят хората за неуязвим или светец. Митрополитът отново изрази своя негативизъм към ваксините, не само срещу коронавируса. Това изказване предизвика силни антицърковни коментари в обществото. То беше критикувано от митрополита на Тамасос Исайя, както и от Кипърския архиепископ Хризостом, с които митр. Неофит влезе в публична полемика.

В официалното съобщение след края на заседанието на синода обаче не се споменава изрично за такива обсъждания. Казва се само, че Св. Синод „потвърждава своето по-старо становище по отношение на справянето с пандемията и ваксинацията, като призовава всички – йерарси, свещеници и миряни – да се съобразят с него! Членовете на Св. Синод са заявили своята подкрепа за това решение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1 2021 9 8 Rila MonasteryРадвай се, таѝнице на неизказания Божи промисъл; радвай се, тиха вяра на молещите се! Радвай се, начало на Христовите чудеса; радвай се, основа на Неговите истини! Радвай се, стълбо небесна, по която слезе Бог; радвай се, мосте, който превежда човеците от земята на небето!

На днешния ден Православната църква възпява раждането на небесната Царица – Пресвета Дева Мария. Това е и първият от големите църковни празници след Църковната нова година. А за Рилската св. обител това е храмовият празник на главната, основната църква на манастира. По този повод Богородичната икона от иконостаса в централния манастирски храм на Рилската св. обител беше украсена с цветен венец, а по традиция игуменът Адрианополски епископ Евлогий предстояваше празничното богослужение по случай храмовия празник на манастира. В навечерието на празника беше отслужена велика вечерна (и повечерие, според манастирското правило), а тази сутрин – празнична полунощница, утринна и св. Литургия, на която присъстваха манастирски служители и голям брой поклонници, дошли да почетат Богородичното Рождество.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

CaНов пожар избухна на Света гора тази сутрин в скалиста местност близо до скита „Св. Анна“. Според властите местността е труднодостъпна, скалиста и към момента не застрашава сградите в прочутия светогорски скит.

Скитът е най-известният и стар идиоритмен скит на Света гора, подчинен е на Великата лавра. Намира се в югозападната част на Атон, в труднодостъпна местност, югоизточно от манастира „Св. Павел“, където по стръмен горист склон до самото море върху тераси са изградени многобройни килии.

Противопожарната служба е изпратила за потушаването на огъня тридесет и девет пожарникари и единадесет пожарни, както и два хеликоптера и два самолета. Силният вятър обаче затруднява работата им.

Снимка: „Вима тис ортодоксиас“

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

CapГръцкото правителство обсъжда възможността задължителната ваксинация срещу COVID-19 да обхване и други сектори освен медиците, заяви днес представителят на правителството Янис Икономос в сутрешното предаване на телевизия СКАЙ, цитиран от Ортодоксия.инфо.

На въпрос дали мярката ще обхване и Църквата, той отговори, че това също ще бъде обсъдено: „Църквата се отнася много сериозно към съществуващите предизвикателства и проблемите, които пандемията създаде на всички ни… Две неща са важни тук: едното е да бъдат ваксинирани клириците и служителите на църквата, които към настоящия момент в огромната си част са ваксинирани. За това определяща роля изигра архиепископът и Св. Синод. Второто е словото на Църквата и нейният принос за правилната оценка и възприемане на ситуацията, което е нещо много ценно и според мене тя се справя много отговорно“.

На свое заседание по-рано тази година Св. Синод на Гръцката църква в присъствието на министъра на здравеопазването В. Кикиля заяви в окръжно посание, че поставянето на ваксините трябва да бъде свободен избор на всеки човек.

2.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (21 Votes)

348 nНа 5 септември в историческата столица на Черна гора Цетине Сръбският патриарх Порфирий извърши интронизацията на новия Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който е глава на каноничната Православна църква в Черна гора, митрополия на Сръбската православна църква. Поради високото обществено напрежение на интронизацията не присъстваха архиереите от други църкви, пристигнали за тържествата. По същото време те участваха в богослужение  в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

x Untitled 1 1Петдесет души от енорията на църквата „Св. Богородица“ в с. Горни Арханес край Ираклио, Крит, се ваксинираха през вчерашния ден в специалния ваксинационен център, открит в двора на храма.

Инициативата е на енорийския свещеник о. Андрей Кальондзакис, който е предоставил на здравната служба църковния двор за един ден, за да могат неговите енориаши да се ваксинират. Той обяснява своите мотиви така: „Ваксината е единственото решение в тази пандемия и затова поканихме хората да се ваксинират под покрова на св. Богородица“. За отрицателните реакции на неговата идея той казва: „Въпросът за ваксините не е религиозен, а медицински и научен. Аз служа на Бога на любовта и затова отвръщам с любов на отрицателните коментари“.

Лекари-пулмолози, сред които и директорът на белодробната болница в Ираклио, дойдоха в храма, за да подкрепят с присъствието си инициативата, която според тях има символично значение. „Надявам се повече църкви да откликнат и отец Андрей да намери последователи“, заяви Н. Цанакис, завеждащ белодробната клиника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

646 nЛятно псалтикийно училище по източноцърковно пеене се състоя в енорийския център на Бургаския храм „Св. Йоан Рилски“. Школата беше предназначена за псалти към БПЦ и любители на красивата древна музика. Заниманията продължиха шест вечери, в които в продължение на два часа преподавателят Никола Антонов запознаваше участниците с тайните на едногласното църковно пеене. Фокусът на заниманията беше върху специфични и по-трудни елементи на музикалната наука, чиито корени се намират във византийското осмогласие. В събитието взеха участие псалти и любители на музиката на св. Йоан Кукузел от Бургас, Хасково, Свиленград, София и Благоевград. Целта на заниманията беше участниците да придобият по-задълбочени знания по трудни за тях теми и повече увереност, когато заемат мястото си на църковната певница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kambalas ionasНа 5 септември 2021 г., неделя, в болница в гръцката столица Атина почина един от африканските епископи на Александрийската патриаршия – митрополитът на Кампала Йона (Луанга). Според журналистически сведения архиереят е починал от сърдечен инфаркт, след като няколко месеца се е борил с коварната болест.

Той е роден в Одегея, Уганда, на 18 юли 1945 г. През 1963-1968 г. учи в Духовната семинария на о-в Крит, а след това продължава обучението си в Атинския Каподистриев университет, като през 1973 г. завършва Философския факултет, а през 1978 г. – Богословския факултет. През 1981 г. е назначен за преподавател в Духовната семинария „Архиепископ Макарий Трети“ в гр. Найроби, столицата на Кения. В същата 1981 г. е ръкоположен за дякон, а през 1982 г. – за йеромонах. Учителства до 1992 г., когато е ръкоположен за епископ и служи в Букоба, Танзания, като викарий на Иринополския (т. е. на Дар-ес-салам) митрополит. През 1997 г. е избран от Св. Синод на Александрийската патриаршия за митрополит на Кампала, сполицата на родната му Уганда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

thСлед края на летните почивки нашата църковна общност отново се събрана 4 септември за отпразнуване на началото на църковната година със св. Литургия. Събрахме се с много желание и обич в гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл с нашия основател, ставрофорен иконом Юлиан Ангелов от Берлин. Поради стачка на влаковете отецът долетя със самолет от Берлин, а на връщане беше закаран от иподяконите с кола (близо 600 км). След осемчасово пътуване и нощно пристигане о. Юлиан служи в неделната сутрин в българската църква в Берлин.

Независимо от трудностите нашият духовен отец с готовност идва при нас, които с нетърпение чакаме тези богослужения веднъж в месеца, в съботен ден, заради задълженията на свещеника в основния му храм в неделен ден. А нашата ревност по Божия дом го насърчава да не обръща внимание на трудностите и всеки път да идва с радост.

4.79 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (100 Votes)

Α 8От 1 до 3 септември се проведе Синаксис (събрание) на Йерархията (т. е. на всички епископи) на Вселенска патриаршия, макар по обясними причини да не са могли да присъстват всички епископи. В комюникето след срещата са изброени основните теми и въпроси, поставени в докладите и обсъжданията върху тях.

Гост на съвещанието беше атинският проф. д-р Сотирис Цьодрас, ръководител на експертната група в Гърция за борба с пандемията, който преди заседанието на Архиерейския събор беше удостоен с архонтско отличие от патр. Вартоломей. Професорът-епидемиолог (и добър църковен певец) отговори на въпросите на присъстващите архиереи. Съборът препоръчва на всички християни да следват съветите на лекарите, включително да се ваксинират.

Сред обсъжданите теми са: проповедта на Евангелието през 21 в., съвременните геополитически условия и ролята на Църквата, междухристиянските и междурелигиозните отношения, пастирската дейност сред възрастните хора и сред младите, важността на монашеското свидетелство и служение на Божия народ.

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

tsetinie1При изключителни мерки за сигурност и в условията на обществено напрежение в историческия манастир „Рождество Богородично“ в Цетине, в неделя, 5 септември, беше интронизиран новият Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който беше избран на катедрата след смъртта на митр. Амфилохий (Радович).

Интронизацията извърши Сръбският патриарх Порфирий, който пристигна в манастира с хеликоптер. Преди това патриархът и митр. Йоаникий отслужиха съвместно св. Литургия. Присъстващите на церемонията бяха малко, тъй като църковното ръководство реши да не допуска миряни с цел избягване на инциденти. Достъпът до града беше ограничен, а автобуси със свещеници от други части на страната и от Сърбия бяха върнати в столицата Подгорица, която е на около тридесет и пет километра западно от Цетине.

Събитието протече при засилени мерки за сигурност заради протести в Черна гора срещу избраното място за интронизация – старата столица Цетине. В града се стигна и до сблъсъци, при които беше задържан съветник на президента Мило Джуканович, който е критично настроен към Сръбската православна църква. Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич, който дойде на власт на вълната на протестите в подкрепа на СПЦ в страната, също не пристигна в Цетине, за да не допринася за изостряне на ситуацията.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]