Мобилно меню

4.746835443038 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (79 Votes)

DSC 3294Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна на 19 юни с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, където беше на официално посещение. На 26 юни той коментира за македонски медии срещата, на която е бил обсъждан въпросът за църковния статут на Македонската църква, като заяви, че е необходимо да разговаря и с новия Сръбски патриарх Порфирий.

В коментар за македонската телевизия „Нова“ северномакедонският президент заяви, че „Вселенската патриаршия е органът, който безспорно може да даде автокефалия на Македонската църква. Сега Сръбската църква, която е против автокефалията на Македонската православна църква и където ние трябва да отидем, за да получим автокефалия, има нов патриарх. С него също трябва да се проведат консултации. Повече не бих искал да коментирам“.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2021 06 28 22 17 49В БТА беше представена книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019). Политика, идеология, вяра на автора Мария Златкова. Изданието е отпечатано през миналата година, но поради пандемията неговата премиера се състоя едва сега. Книгата беше представена от Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, от авторката, която е старши уредник в музея на Рилската св. обител, и от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. На събитието присъстваха бившият премиер Симеон Сакскобурготски, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария и други духовници.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

IMG 8275XVI Световна среща на българските медии, организирана от БТА, през тази година ще се проведе в България, в Рилската св. обител. Това съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев в присъствието на Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, на пресконференция днес по повод представянето на книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019 г.) на Мария Златкова.

Срещата ще бъде открита в навечерието на 19 октомври под мотото „Медии и истина“. Словото трябва да съответства на фактите и на действителността, подчерта г-н Вълчев, и това е особено важно в днешно време, когато застрашително се разпространяват фалшиви новини. Той използва основни послания от Завета на св. Йоан Рилски, които имат актуално звучене и са нравствен ориентир също за упражняването на журналистическата професия: „Сребролюбието е корен на всички злини“ и „Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях“.

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (132 Votes)

Valaam MonasteryВсички монаси и служители на Валаамския манастир „Св. Преображение“ трябва да се ваксинират, съобщи игуменът на ставропигиалния манастир еп. Панкратий (Жердев), цитиран от РИА „Новости“.

Според него ваксина срещу коронавирус трябва да си направят не само монасите и послушниците, а и постоянният персонал, наемните работници. Отказалите „просто напускат манастира без никаква подкрепа“. Той отбеляза, че такива случаи вече има. Доброволците в манастира също трябва да предоставят отрицателен тест или документ за ваксина.

„Аз съм за абсолютно цялостна, стопроцентова ваксинация на цялото население на Руската федерация. Това е моята позиция: самият аз бях съвсем доскоро в червената зона, при смъртта, и видях интубирани хора, които очакваха смъртта, и въпроса: кога ще умрат? Видях съвсем млади хора, които идваха в тежко състояние. Затова смятам всяка полемика, мнения и т. н. за абсолютно неуместни“, заяви епископът.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2021 06 26 0851По традиция на 29 юни, деня на св. първовърховни апостоли Петър и Павел, се прави тържественото връчване на дипломите на завършващия випуск семинаристи.

Празникът тази година ще започне на 28 юни с вечерна, отслужена от 18 ч. в храма на духовното училище. На 29 юни в 8 ч. ще започне утринната, а от 9 ч. – св. Литургия, която ще оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

От 10:30 ч. в аулата на семинарията ще се състои тържественото връчване на дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2021 г., както и на удостоверенията на курсистите от двугодишния паралелен курс.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2021 06 26 0827Четиридесет и пет деца от църковните центрове за социална рехабилитация и интеграция в с. Горна Малина и гр. Елин Пелин посетиха столицата и гостуваха в  Софийска митрополия. Това стана по покана на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Децата, придружени от ръководителката на центровете Ели Цветанова, посетиха храмовете „Св. Неделя“ и „Св. Петка“ и се запознаха с историята и светините в тях.

Малките гостенчета на Софийска митрополия получиха лакомства и напитки и изразиха готовност пак да посетят столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

article2Днес Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше изписан от болница „Токуда“ и се прибра в патриаршеския дом при Софийска св. митрополия. Това съобщиха от канцеларията на Св. Синод.

Светейшият патриарх е в добро здраве и благодари за вниманието, положените грижи и молитвите. С отеческа обич предстоятелят на светата ни Българска православна църква се моли за всички свои чеда в Родината и извън нейните предели, като благопожелава крепко здраве, дългоденствие и благопреуспяване на обичния ни народ.

Българският патриарх беше хоспитализиран преди десетина дни, с противоречива публична информация за здравословното му състояние. Вчера Старозагорският митр. Киприан заяви, че патриархът е в „добро здраве“ и предстои днес да бъде изписан.

4.5820895522388 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (67 Votes)

1280px St Cyril OrthodoxС благословението на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф църковното настоятелство към българския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада, търси да назначи енорийски свещеник от България. Изискването към кандидата е да има минимум петнадесет години стаж и да умее да общува на английски език. Първоначално той ще бъде назначен на едногодишен изпитателен срок. Началното възнаграждение е петдесет хиляди долара годишно. При съгласие от двете страни той може да получи постоянен договор.

Свещеникът трябва да е каноничен клирик на Българската православна църква и да не е поставян под запрещение за канонични и други нарушения.

За повече информация, моля звънете на телефони: 647 740 3506 или 416 893 1077 или пишете на имейл-адреса на църквата: scmcathedraltoronto@hotmail.com.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Bishop MitrofanПодозрения за насилствена смърт на Луганския митр. Митрофан (Юрчук) се появиха, след като в социалните мрежи беше публикуван смъртният акт от съдебно-медицинската експертиза, разминаващ се с официалната информация за причината за смъртта на украинския архиерей (инфаркт). Според съдебните лекари причината е удар в главата, довел до кръвоизливи в главния мозък.

Луганският митрополит почина на петдесет и девет години на 18 юни, а прощаването с него беше на 20 юни в Петро-Павловския храм в Луганск. Владиката обаче беше пренесен в Киев и погребан в Киево-Печерската лавра, вместо в седалището на своята катедра в Луганск. Ръководството на Украинската църква взе това решение въпреки обществените негативи, които понесе, заради „демонстративно оказване на почит към човек, служещ в окупираната територия на Луганск“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (34 Votes)

ieronimos ape

Днес гръцкият Св. Синод се събра на извънредно заседание по повод вчерашния инцидент в манастира „Петраки“.

В официалното съобщение се казва, че вчера се е провеждало заседание на втора инстанция на синодния съд срещу клирик (ефимерий) на Верийската митрополия, който, след като чул, че се отхвърля възражението му срещу решението на съда на първа инстанция и че ще бъде лишен от сан, извадил бутилка с киселина и замерил с нея присъстващите в залата. Синодът изразява отвращението си от този безпрецедентен инцидент, още повече че в него участва бивш клирик, и изразява съчувствие към пострадалите.

Междувременно стана ясно, че пострадалите митрополити не са получили необратими наранявания и са запазили зрението си, а някои вече са изписани.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

sinodos ktirioКлирик хвърли бутилка със сярна киселина срещу няколко гръцки митрополити днес в синодната палата в манастира „Петраки“ в центъра на Атина, съобщава Ромфеа. Става дума за йеромонах, клирик на Верийската митрополия, който е бил обвиняем пред църковния съд. По предварителна информация е предстояло той да бъде низвергнат.

Мотивите на йеромонаха все още са неизвестни. Сярната киселина е била хвърлена по ръцете и лицата на митрополитите на Кифися Кирил, на Арта Калиник, на Касандрия Никодим, на Коница Андрей, на Гуменица Димитрий, на Закинт Дионисий и на Глифада Антоний. Четирима от тях са с изгаряния и са хоспитализирани. Пострадали са и двама клирици от състава на църковния съд, които също са в болница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

efraim 1Здравословното състояние на Ватопедския игумен архим. Ефрем отбелязва подобрение, съобщиха лекарите от атинската болница „Евангелизмос“, където духовникът беше приет в края на май и интубиран след заразяване с коронавирус. Преди няколко дни той получи и септичен шок, което е едно от най-неблагоприятните развития на болестта. Критичното състояние обаче е овладяно, организмът реагира на лечението, направена му е и трахеостомия за улесняване на дишането.

Много християни от целия свят се молят за популярния духовник. В Грузия дори бяха организирани денонощни молитви за неговото излекуване. От Вселенска патриаршия, братството на Ватопедския манастир и управата на Света гора са в постоянен контакт с лекарския екип.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

001Най-новият храм на морската ни столица – „Св. Прокопий Варненски“ – ще чества за първи път празника на своя небесен покровител. Паметта на св. Прокопий ще бъде отбелязана в посветения на него храм в навечерието на празника, на 24 юни, с отслужване на вечерна от 17 ч. и на 25 юни с архиерейска св. Литургия, която ще оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След това богомолците ще се отправят в молитвено шествие през града.

Църквата „Св. Прокопий Варненски“ беше осветена на 14 февруари т. г. (тук) от митр. Йоан, с което беше завършен дългият път на изграждане на храма, отнел повече от десет години.

Църковното настоятелство на новия храм призовава жителите и гостите на Варна да вземат участие в първия храмов празник на „Св. Прокопий Варненски“.

Още за историята на храма – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

204380072 1663121763881284 1569219147242572324 nДенят, в който Църквата чества третото Лице на Светата Троица – Светия Дух, в областния град Монтана се отбелязва и като празник на града, защото там е изграден храм „Свети Дух“. По този повод Видинският митрополит Даниил оглави тържественото богослужение в празнуващия храм „Свети Дух“. В съслужение с него бяха свещеници от града и епархията. В края на св. Литургия владиката се обърна със слово към богомолците, в което отбеляза: „Уверихме се колко разрушително е отрицанието, какви беди носи за човека и обществото. Когато се отдалечаваме от Бога, изпадаме във все по-големи кризи. За да спасим душите си, трябва да пуснем Светия Дух в тях“, каза митр. Даниил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

c023dded 364d 448c 8c66 afa01f090897С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на 19 юни – Черешова задушница – в швейцарския град Веве (кантон Во) беше отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за всички починали наши близки и сродници.

На следващия ден, Петдесетница, беше отслужена празнична св. Литургия в римокатолическия храм „Св. Павел“ в Женева. Богослуженията извърши ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм „Св. цар Борис“ в гр. Берлин, който обгрижва и Българската православната църковна община „Рождество Богородично“ в Женева.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]