Мобилно меню

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

3уи3412412Със свой храм се сдоби Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт, Германия. През последните шест години сънародниците ни използваха за своите богослужения църквата „Св. Бонифаций“, която им беше дадена под наем. На 20 юни Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний подписа с монс. Кристиан Хермес от диоцеза Ротенбург-Щутгарт на Римокатолическата църква договор за покупко-продажба на храма. Българската църковна община получи тази възможност заради доброто стопанисване на имота през годините  и благодарение на отличните отношения между нашата Западно- и Средноверопейска епархия и Римокатолическата църква.

Сделката беше осъществена на цена от 642 054 евро. Тя е многократно занижена заради ангажимента на Западно- и Средноевропейска епархия да запази сградата като храм и да го използва за богослужебни нужди. Имотът е на площ от 1265 м2, което включва храм, прицърковна къща и зала. Намира се в централната част на града.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

5711C1CE60C8F1EA288C13AAF9CC6980Негово Светейшество Българският патриарх Неофит стана почетен гражданин на гр. Бяла, обл. Русе. Отличието му се дава за неговия принос за развитието на града и общината в областта на социалния, културния и духовния живот, както и по повод 130-ата годишнина от обявяването на Бяла за град, съобщава сайтът на Българската патриаршия.

Почетният плакет беше връчен на патриарха в сградата на Софийска митрополия от кмета на Община Бяла Димитър Славов и председателя на общинския съвет Мариан Антонов.

Кметът на общината изрази своята благодарност към Негово Светейшество за съдействието, което е оказал за изграждането на храм „Св. Пантелеймон“ в града по времето, когато е бил Русенски митрополит. Идеята за построяване на църквата е с давност повече от двадесет и пет години. Благодарение на инициативата, подета от кмета на града, и учреденото през м. август 2016 г. сдружение „Св. Пантелеймон“ храмът беше построен и осветен на 27 юли 2018 г. от Русенски митрополит Наум.

Негово Светейшество благодари за оказаната чест и пожела на кмета на общината, както и на общинския съвет успех в начинанията и делата в полза на града и неговите жители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

CO greece bgПроектът „Цветовете на Православието“ организира пореден международен фотографски конкурс. Тази година той е озаглавен „Цветовете на Православието. Гърция“, за да представи многообразието и красотата на Православието в южната ни съседка. Организаторите специално подчертават, че проектът не се отнася до Света гора – Атон.

Конкурсът се организира от „Апостолики дякония“, OrthPhoto.net и Издателския отдел на Полската православна църква.

Проектът, наречен „Цветовете на Православието“, се осъществява вече дванадесет години и всяка година е посветен на различна страна (Албания, България, Кипър, Финландия, Грузия, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Европа и Светите земи). Издадени са единадесет албума и са представени множество изложби в шестнадесет страни по света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

IMG 6ee14c9bd901bcd39da4a6f1295995d7 VЗапочва записването за участие в летните дейности за деца и младежи през 2023 г., които се организират в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“, гр. Варна.

Вече двадесет години дейността на центъра има за цел да подкрепя и сближава хората от църковната общност, да приобщава търсещите към истините на православната вяра и към християнската култура. Много инициативи са насочени към децата и младите хора, за да могат чрез личен опит и преживяване да опознаят живота на Църквата и християнските ценности.

Всички дейности се провеждат с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Проектите се финансират от Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и са напълно безплатни за всички участници.

Записването за участие е от 15 до 29 юни или до попълване на свободните места. Записването става на място в Духовно-просветния център във Варна след предварително уточняване на срещата на телефон: 0892 614 691, или на електронен адрес: contact@arhangel.bg.

Тук са представени накратко предстоящите летни проекти в последователността, по която ще се провеждат:

1.9263157894737 1 1 1 1 1 Rating 1.93 (95 Votes)

Clipboard02Ръководството на БПЦ излезе с традиционно изявление по повод провеждането на гей парад в столицата. В него архиереите от Св. Синод настояват, че провеждането на подобни „непристойни събития“ нарушава морала и оказва вредно влияние върху младото поколение. Църквата винаги напомня, че се противопоставя и порицава парадирането с хомосексуалните взаимоотношения и извеждането им до норма на поведение.

От Св. Синод призовават отговорните институции „да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение на нравствените и морални принципи в обществото ни“.

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

IMG 8405 2На 16 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи наградата „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията. Отличието беше връчено на патриарха от вицепрезидента Илияна Йотова на церемония в салона на Софийска митрополия. На нея присъстваха представители на клира в лицето на епископите Тивериополски Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Велбъждки Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрити и свещеници от Софийска епархия, както и политици и общественици, сред които омбудсманът Диана Ковачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов, Иван Гарелов и др.

4.9471365638767 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (227 Votes)

933Руската православна църква твърди, че пацифизмът е несъвместим с учението на Православната църква, доказаталество за което е присъствието му в еретически учения. Това се посочва в материалите за заседанието на църковния съд, на което ще бъдат разгледани изказванията на поставения под запрещение за антивоенна позиция свещеник от Кострома Йоан Бурдин. Материалите по делото бяха публикувани от отец Йоан Бурдин на неговия Телеграм канал.

Заседанието, насрочено за 16 юни, трябва да разгледа изявленията на отец Йоан Бурдин, които „явно очернят дейността на висшите църковни власти“, „подкопават доверието на вярващите в патриарха и епископите“ и вредят на „църковното единство“, се казва в материалите по делото.

„Пацифизмът, с който свещеник Бурдин се опитва да се предпази от обвиненията срещу него, е несъвместим с истинското учение на Православната църква, по-специално с това, изложено в Основите на социалната концепция“, се казва също в обвинението.

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

DSC 0931 2Летните месеци са време, когато редица български манастири отварят врати за детски и младежки лагери, а неделни училища търсят възможности за организиран отдих на своите възпитаници, за да могат децата да продължат общуването помежду си и през лятната ваканция. Разходите за летните почивки на децата се поемат от митрополии, манастири или местни спонсори и това е голяма помощ за много семейства, които нямат възможност да осигурят пълноценна почивка на децата си след трудната учебна година.

В началото на юни възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ имаха възможността да почиват в Обзор, в хотел „Казабланка“, където бяха заедно с ректора на семинарията, Браницки епископ Пахомий, и свои преподаватели. Разходите по пътуването, нощуването и храната на учениците от класовете осми, девети, десети и единадесети бяха осигурени от Марио Захаринов, собственик на хотела, което той прави за втора поредна година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Screenshot 2023 06 13 225604На 13 юни руската артилерия обстреля село Белозерка, Херсонска област, в резултат от което беше поразена църквата „Св. Йоан Кръстител“ и беше убит свещеникът отец Миколай Палахнюк. Той е клирик на УПЦ с предстоятел Киевския митрополит Онуфрий. Протойерей Миколай Паланхюк е бил на 72 години, загинал е на място в двора на храма, докато е раздавал помощ на жителите на селото, пострадали от наводнението.

Херсонска област беше потопена във вода, след като беше взривена стената на язовир „Каховка“. Десетки хиляди хора останаха без домовете си. Напълно е потопен женският Корсунски манастир „Св. Богородица“, построен през 18 в. Районът е застрашен от хуманитарна и екологична катастрофа. Над сто са разрушените от началото на войната църкви и манастири в Украйна, като по-голямата част от тях са в Донецка и Севернодонецка епархия.

По повод голямата човешка трагедия в Херсонска област митр. Онуфрий отправи обръщение от Киево-Печерската лавра, в което каза: „Скъпи братя и сестри, в Украйна се случи голяма трагедия. В резултат от войната, която Русия води срещу Украйна, беше повредена язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Това доведе до смъртта на хора, много са ранените, останалите без подслон, без дрехи, храна и питейна вода. Трагедията е голяма… Искам да изкажа съболезнованията си на хората, които пострадаха и останаха без домове. Нека Господ да прости греховете на умрелите и да упокои душите им в земята на праведните. И нека Господ закриля, помага и укрепва онези, които са все още живи. С Божията помощ ще издържим на всичко“.

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (21 Votes)

E70AFB1732F47CEC5028B750ADFC8C17На 13 юни Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на официална среща министър-председателя акад. Николай Денков и пожела ползотворна работа на правителството.

Визитата се състоя в сградата на Софийска митрополия. На нея присъстваха Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Иван Модев, началник на кабинета на министър-председателя, и Жасмина Донкова, държавен експерт от Дирекция „Вероизповедания“.

4.2380952380952 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (21 Votes)

IMG 3197 2На 13 юни се състоя Общо събрание на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на което беше проведен избор за нов декан. С пълно мнозинство беше преизбран досегашният ръководител на факултета доц. д-р Ивайло Найденов. За него гласуваха 38 от присъстващите членове в Общото събрание, а един се е въздържал.

За първи път от възстановяването на Богословския факултет през 1991 г. се издига кандидатурата само на един човек за поста на декан. Основната причина за това е доброто ръководство през изминалия период, което се оценява от целия академичен състав.

4.947619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (210 Votes)

8414 nКипърският архиепископ Георги изрази решимостта си да не допусне прояви на разкол в Кипърската църква след поведението на новоизбрания Пафоски митрополит Тихик, който отказа да участва в архиерейската литургия в неделя в Никозия, мотивирайки се със споменаването в диптиха (списъка на предстоятелите на автокефалните православни църкви) на Киевския митрополит Епифаний.

В изявленията си пред репортери в неделя в Никозия архиепископът определи като „детинско“ поведението на Пафоския митрополит, който беше избран на негово място, след избора му за архиепископ. и напомни, че по време на неговата хиротония за митрополит на Пафос също е бил споменат митр. Епифаний, но тогава това не е било проблем за него.

Той със съжаление отбеляза, че все още има проблем в Кипърската църква с признаването на автокефалната Православна църква в Украйна, но изрази решимостта си да сложи край на този въпрос. Архиеп. Георги заяви, че мнозинството от членовете на Св. Синод го подкрепят: „Митр. Тихик трябва да се съобрази с мнението както на хората, така и на всички нас. Аз няма да допусна в нашата Църква да има разкол“.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

352283152 640321204806827 797232200169231229 nНа 9 юни на тържествена церемония в зала „Филхармония“ на Симфониета - Видин бяха наградени отличените ученици в Националния конкурс „Бог е любов“, който се организира от Министерството на образованието и науката в сътрудничество със Св. Синод на БПЦ. Домакини на събитието бяха Видинска митрополия, която организира престоя на учениците в дунавския град, и Основно училище „Любен Каравелов“, съвместно с РУО - Видин.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

b09f2b61 193f 45fb 899c 219a60f44f82На 10 юни т. г., събота на отданието на големия празник Петдесетница, православни българи от църковната ни община в гр. Женева, Швейцария, отново се събрахме на молитва. Енорийският ни свещеник, ик. Юлиян Ангелов, дошъл за целта от Берлин, отслужи св. Литургия. Църковният хор, воден от диригента Станислава Нанкова, с молитвените си изпълнения отново докосна сърца на всички в храма.

След края на службата в своята проповед о. Юлиян говори за празника Петдесетница и за Светия Дух Божи, слязъл над апостолите, а чрез тях и над цялата Църква. Свещеникът говори за животворната сила на Духа, за първата църковна община в Йерусалим и за благодатната сила, дадена на апостолите, които оттогава са тръгнали да проповядват Христовото учение по Земята. Също така о. Юлиян подчерта колко е важно да четем Евангелието, в което са написани толкова много спасителни истини, че всеки от нас може да намери нещо за своя духовен живот. Отецът препоръча и да се молим, та да може тези, които обичат Христос, да се роят и умножават, за да не запустеят храмовете.

4.9763779527559 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (254 Votes)

Screenshot 2023 06 11 152832Решението на Атинска архиепископия да постави под запрещение свещеника от храм „Св. Николай Рангаве“ в кв. „Плака“, защото по време на служба е облякъл две момичета със стихари, предизвика вълна от реакции в Гръцката църква.

Кой е свещеникът, поставен под запрещение?

О. Александрос Кариотоглу се ползва с голямо уважение сред паството си. Той е ръкоположен за свещеник преди няколко години. Преди това е преподавал в средното образование като богослов, но е и доктор по богословие и религиознание. Преподавал е в Богословското училище „Св. Андрей“ в Сидни, Австралия, в Педагогическия факултет на Тесалийския университет и в Духовната академия в Атина. Автор е и на няколко книги.

Самият о. Александрос коментира сдържано решението: „Винаги има цена – и когато вършиш добро, и когато вършиш зло“. Разказа, че децата са тризнаци – две момичета и едно момче, и брат им всяка неделя му е помагал в олтара. На Петдесетница свещеникът е дал стихари и на двете сестри, както и свещи, които да носят. „Децата бяха много щастливи. Случилото се след това дълбоко ги разстрои“. Той добави, че не се съмнява в любовта и доверието към него на Атинския архиеп. Йероним. Окончателното решение на случая ще се вземе на заседание на Св. Синод другата седмица.