Мобилно меню

4.6571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (35 Votes)
В съгласие с досега установената традиция на 1 април, ден на хумора и шегата, „Двери”  следваше да обнародва поредния (четвърти) брой на изданието за православен лайфстайл „Църковен егоист” (тук). Наистина следваше, но ето, че няма да го направи!

В резултат от медийната кампания в края на миналата година в полза на стария стил, след която да си старокалендарец започна да звучи по-здраво и от звученето на хард-рока, се получи промяна на настроенията и в екипа на „Църковен Егоист”. Причината е, че сътрудниците на най-четеното българско издание за православен лайфстайл са предимно  млади хора, които също биха искали да звучат толкова „яко”, колкото напоследък звучат зилотите в БПЦ (и то от най-официални трибуни).

На извънредно заседание в дома под тепетата на Славка Божкова (отговорен редактор на „Църковен Егоист”) редколегията единодушно реши тази година изданието да види бял свят в навечерието на първи април по единствения възможен каноничен календар - Юлиянския (т. е. на 13 април вечерта според отреченото, неточно и икуменическо светско летоброене).

Засега разкриваме само девиза на брой 4 на "Църковен Егоист": От lifestyle към стар-style.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
На 25 март, на светлия християнски празник  Благовещение, в галерия "АРТ-М", гр. Трявна, се откри изложба на сдружение "Български иконографи". Откриването на изложбата започна с водосвет, отслужен от о. Петър Петров с молитвеното участие на о. Стефан Стефанов, и превърна това събитие в истински празник на духовността.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Точно 150 години след Възкресното богослужение в дървената църква „Св. Стефан” в Цариград, на което е провъзгласена българската църковна независимост, „Вяра и общество” ще ви върне към това знаково събитие в новата ни история. Специален материал проследява хронологията на подготовката на Българския Великден и се опитва да развенчае някои митове, свързани с него. Зрителите ще научат малко известни факти, които показват, че не само една конкретна личност има основна заслуга за отхвърлянето на духовната зависимост от Цариградската патриаршия – противно на представата, която битува в общественото съзнание.

4.56 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (25 Votes)
1_59.jpgБритански специалисти по компютърна графика обявиха, че са възстановили облика на Христос по Туринската плащаница, използвайки 3D технология.

Образът, който те са получили при възстановката, няма нищо с утвърдилия се „ренесансов” образ, е заявил ръководителят на проекта Рей Даунинг. Ръстът на Христос е бил 173 см., със смугла кожа и лице, чертите на които са много по-различни от познатите ни.

Изображението на Христос е било получено по пътя на цифрова обработка на изображението от плащаницата и впоследствие данните са прехвърлени от 2D в 3D формат. За възстановката на лицето от плащаницата са били необходими месеци работа, тъй като то се явява първата по рода си подобна реконструкция. Резултатите от работата са били документирани от "The History Chanel" във филма "Истинското лице на Иисус", който ще бъде излъчен тази седмица.

Същевременно специалистите и доднес продължават да спорят за автентичността на плащаницата. Според едни тя действително датира от времето на Иисус Христос, а според други е средновековен фалшификат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_58.jpgВидни ислямски богослови дадоха ново, миролюбиво тълкуване на известна средновековна фетва за повеждане на джихад, с която много екстремисти оправдават насилието.

Над 20 авторитетни духовници от страни като Саудитска Арабия, Египет, Иран и други предимно мюсюлмански страни се събраха на конференция в турския град Мардин, където преди седем века ислямски учен издава религиозния декрет.

Според тях Мардинската фетва, на която ислямските фундаменталисти и терористи често се позовават при извършването на атентати и убийствата, не е приложима по този начин в днешния глобален свят, където се спазват религиозни и граждански права.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_56.jpgСигнал за поставена бомба в московския храм "Христос Спасител" принуди духовенството да прекъсне богослужението във вторник вечерта, за да бъде претърсен храмът за взривно устройство. Над 100 богомолци бяха изведени от църквата. "Неизвестен позвънил в милицията в 17.02 ч. и съобщил, че в храма на Христос Спасител е поставена бомба", заявиха от милицията. След евакуацията на хората, църквата е била претърсена с кучета и специализирана техника, но бомба не е открита. В момента се издирва авторът на телефонното обаждане. След това богослужението е продължило, но на територията на храмовия комплекс са дежурили сътрудници на правоохранителните органи.

"Кощунствено и цинично е да се изгонят хората от храма по време на богослужение през Страстната седмица и да се прекъсне молитвата им", заяви главата на прес-службата на Патриаршията свещ. Владимир Вигилянский. По думите му още по-циничен е фактът, че съобщението се отнасяло за храма, където броени часове преди това е извършена панихида за загиналите в резултат на терористичните актове в московското метро. "Това са изключителни циници, също като таксиметровите шофьори, които в понеделник си позволяваха да вземат по 3000 рубли (ок. 100 долара) за два километра", добави свещеникът. Непосредствено след терористичния акт в понеделник Руският патриарх Кирил се обърна към гражданите на столицата с призив да проявяват взаимопомощ и остро порица таксиметровите шофьори, които вдигнаха многократно цените, за да извозват пътниците от метрото. Патриархът каза, че парите, получени за сметка на човешката болка, няма да донесат щастие на собствениците им и призова злоупотребилите да дадат придобитото по този начин за благотворителност.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)
Берлинският храмСваленият от поста си митрополит Симеон се завърна от САЩ в Западноевропейска епархия, от чието управление не се отказва. На 28 март, Цветница, той оглави празничното богослужение в българския храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин, официалното седалище на епархията. Архиереят планираше след това да замине за България  и да вземе участие в богослуженията на страстната седмица в София. По неизвестни причини той сякаш се е отказал от това намерение (същевременно има информация, че тези дни е бил в София и е провеждал срещи във връзка със статута си). От Велики четвъртък до Възкресение Христово митрополит Симеон ще оглавява богослуженията в българския храм „Св. Кирил и Методий” в Будапеща, за да затвърди там положението след поканата на свещеника Стефан Мамаков към управляващия от Св. Синод. Заедно с архиерея в службите взимат участие българските свещеници от епархията.

След Великденските празници сваленият от поста владика ще подготви специално обръщение до Св. Синод на БПЦ, клира и народа на епархията си. Не се знае засега какво ще е съдържанието на посланието - дали архиереят ще приеме решението на Синода за отстраняването му или ще продължи борбата за възстановяването на митрополитското си достойнство.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)
1_55.jpgСв. Синод е определил четирима владици, които ще донесат Благодатния огън от Йерусалим в България. В събота сутринта за Йерусалим ще отлетят Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит. Църковната делегация ще се върне още същата вечер в България, като самолетът ще кацне първо на летището в Пловдив, а след това и в София.

Огънят по най-бързия начин след това ще бъде отнесен до всички български епархии и храмовете в големите градове. За пета поредна година добри християни ще вземат от летище София свещения огън, за да го занесат с автомобил още в нощта на Възкресението чак в българския Зографски манастир "Св. Георги" на Света Гора - Атон.

Снимка: И. Ж. Д.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)
Our_Lady_of_Lebanon.jpg
В Ливан Благовещение на Пресвета Богородица вече е национален празник, при това благодарение на предложение, дошло от ислямски шейх. Шейх Мохамед Ноккари (Mohammed Nokkari), който е преподавател в Юридическия факултет на Университета „Св. Йосиф” в Бейрут и в Института за ислямско-християнски изследвания към същия, е заявил, че Мария е „най-добрата от всички представителки на женския род, живели някога тук (на земята) и във вечността”. „Тя превишава всички жени” – е казал шейхът пред римокатолическа новинарска агенция.

От страна на исляма не съществуват никакви доктринални възражения относно почитането на Дева Мария с обществен празник, е заявил още шейх Ноккари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Няколко дни преди Възкресение Христово излезе от печат новият брой на списание  “Амвон” - издание на варненския храм “Св. Атанасий”. В него читателите могат да открият теми, свързани както с предстоящия празник, така и за отношението на Църквата към ГМО, алкохолизма, аборта, евтаназията, стволовите клетки и зареждането с енергия. На страниците на списанието се срещат и следните заглавия: “Преобразяване по време на пост”, “Грижата за нашите покойници”,  “Църквата е мястото на човешкото обожение”, “Да отгледаме вярващи деца”, “Осмият ден”, “На всеки ли трябва да се дава милостиня”, “Размисли при бедствие” и др.

В рубриките “Култура и изкуство” и “Духовно наследство” са поместени съответно статиите “Пасхалните песнопения” и “Историята на разрушения варненски храм Св. Георги”.

Автори на материалите са св. Григорий Богослов, американските православни духовници и богослови протойерей Питър Гилкуист, свещеник Джон Антъни Макгъкин и Кери Патрик Сан Чирико, а също и авторитетните имена на прот. Георги Флоровски, протодякон Андрей Кураев, архим. Георги Капсанис, Христос Янарас и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)
На Цветница богомолците в големите православни храмове на Русе получиха брошури с тест за църковен IQ (коефициент за интелигентност).

Атрактивните материали всъщност разясняват смисъла на християнския празник Цветница и значението на събитието на Христовото Възкресение. Брошурите са насочени преди всичко към младите хора, които единствено на големите празници посещават храмовете. Така създателите на брошурата се надяват тазгодишната разходка на повечето младежи до църквата да им донесе и някакво знание за значението на празника, който много хора свързват единствено с върбовите клонки и цветята.

Изданието е създадено и се разпространява с благословението на Русенския митрополит Неофит.

Благодарение на „Двери”  съдържанието и оформлението на брошурите стават достъпни за повече хора. Според авторите те могат да се използват и от учители в обучението по религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
 
1_53.jpgРусе започва разяснителна акция и разпространение на 10 000 листовки срещу традиционното в града "честване смъртта на Исус Христос" от членовете на "Свидетели на Йехова", предвидено на 30 март.

Това съобщиха организаторите на акцията от ВМРО и православния русенски храм "Св. Николай", цитирани от БТА. От ВМРО са изпратили предложения за законови промени за всеобща пререгистрация на изповеданията у нас и за отказ на регистрацията на сектите, съобщи председателят на русенската партийна организация Искрен Веселинов.

По думите му "Свидетели на Йехова" е изключителна опасна секта, забранена в редица държави от Европейския съюз, защото е корпоративно сдружение с верски елементи, което изолира от обществото психически лабилните хора. Енорийският православен свещеник отец Стефан изрази позиция, че "Свидетели на Йехова" съществува, защото Българската православна църква и цялото ни общество не са на мястото си за антисектанска просвета. Отец Стефан отслужи молитва за вразумяване на членовете на "Свидетели на Йехова".

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_52.jpgВселенският патриарх Вартоломей ще посети България на 18 и 19 май, съобщи министърът без портфейл проф. Божидар Димитров. Патриархът ще освети църквата “Св. Власий” във Влас, издигната от строителните предприемачи братя Диневи. Миналата година чрез министъра патриарх Вартоломей дари за храма частица от мощите на светеца. На 18 май гостът ще освети и строежа на църквата “Св. Андрей Първозвани” край Влас, за която отново чрез Димитров дари частица от мощите на един от Христовите апостоли. През 55 г. св. Андрей е покръстил групи от населението по Черноморието ни - точно 800 г. преди България да приеме християнството за официална религия.

Патриарх Вартоломей ще стане и почетен доктор на Бургаския свободен университет. На 19 май гостът ще посети Несебър, откъдето с яхта ще бъде заведен до Созопол. След това ще отпътува за Истанбул. Вселенският патриарх идва по покана на Св. Синод на БПЦ. Ще му домакинства Сливенският митрополит Йоаникий.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
С тържествена св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” беше отбелязано Тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Богослужението оглави Негово Светейшество Българският патриарх Максим. В съслужение с него бяха: Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит,  Тивериополският епископ Тихон, председател църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Левкийският епископ Павел, Маркианополският епископ Константин, архимандрит Йоан, началник на отдел „Богослужебен” към Св. Синод,  архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия, и свещенослужители от столични храмове. 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_51.jpgЗа тринадесета поредна година Община Пловдив осигури безплатни трапезарии по райони за социално слаби граждани на територията на град Пловдив -„Димитър Кудоглу” за периода 15.12.2009-31.03.2010 г. Общо 2000 социално слаби лица бяха ползватели на социалната услуга, като срещу порцион от 1.80 лв. дневно получават меню от едно основно ястие с месо и хляб, а за целия период от 75 дни общата сума, предвидена в общинския бюджет възлиза на 270 000 лева. В трапезариите за диетично хранене целогодишно се предоставя на топла диетична храна на още 1700 човека – пенсионери и хора с нисък социален статус от гр. Пловдив, които са диабетично и сърдечно болни, с бъбречни заболявания, със заболявания на стомашно-чревния тракт и с чернодробни заболявания,  доказани от ЛКК, като ползвателите на тази социална услуга заплащат 1.10 лв. за дневното меню в диетичните столове, а Община Пловдив осигурява режийните разноски.

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата