Мобилно меню

4.9642857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (28 Votes)

alvania 17Освещаването на новата православна катедрала „Възкресение Христово” в Тирана събра представители на всички поместни православни църкви в обща богослужба. За това истинско събитие в живота на Православната църква в Албания дойдоха патриарсите на Константинопол, Йерусалим, Сърбия и Румъния заедно с главите на Кипърската, Гръцката, Полската православна църква и архиереи-представители на Александрийска, Антиохийска, Московска, Българска и Грузинска патриаршия, както и на Православната църква в Америка. Не присъства само представител на Православната църква в Чехия и Словакия, чийто новоизбран предстоятел не беше признат от Вселенска патриаршия и от повечето православни църкви. Православната църква в Америка имаше свой представител на тържествата, макар че не е призната за автокефална от Вселенската патриаршия и други поместни църкви, но нейният представител, архиепископ Никон, албанец по произход, дойде в Тирана в качеството си на архиерей на албанския диоцез на ПЦА. На това всеправославно тържество БПЦ беше представена от Неврокопския митр. Серафим, който участва в богослужението заедно със секретаря на митрополията, ставроф. ик. Георги Кумбаров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

10313543 673800499358084 5103393398796803850 nНа 30 май Западно- и Средноевропейският митр. Антоний пристигна на архирейско посещение в българските църковни общини в германските градове Регенсбург и Нюрнберг.

След срещата си с българската общност в църквата „Св. Николай” в Регенсбург, митрополит Антоний посети д-р Алберт Раух в Осткирхише институт (Институт за източните църкви). През дългогодишната история на института директорът д-р Раух е помогнал на много български богослови – студенти и докторанти – не само да се обучават тук, но и да създадат важни контакти, необходими за бъдещата им работа. Митрополит Антоний, заедно с българския свещеник в Регесбург, отец Йордан, посетиха мястото за поклонение на всеки българин, посетил града, а именно възпоменателната плоча на св. Методий. Просветителят на славянските народи е бил осъден на заточение в гр. Регесбург.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

39193В Деня на детето, след неделната св. Литургия, кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова беше на среща в Енорийския център на храм „Покров Богородичен” в София. Целта на срещата беше г-жа Фандъкова да се запознае с милосърдната дейност на енорията, както и с църковно-просветните занимания в Енорийския център. В разговора с г-жа Фандъкова се включиха свещениците от храма, преподаватели и доброволци, ангажирани с милосърдна дейност. Основна тема на разговора беше забраната от страна на Дома за деца лишени от родителски грижи „П. Р. Славейков” възпитаниците му да посещават Eнорийския център и организираните там за тях образователни дейности. По този начин децата са лишени от общуване със своите кръстници, доброволците и енориашите на храма, които не само се грижат за тяхното допълнително образование, но са техни приятели, оказващи им материална и психологическа подкрепа.

В хода на разговора стана ясно, че директорката на Дома смята посещението на енорийския център и храм „Покров Богородичен” за религиозна дейност, каквато Законът за защита на детето забранява да се извършва без изричното съгласие на родителите на децата от Дома. Беше подчертано, че престоят, заниманията и общуването в храма и центъра не могат да се смятат за религиозна дейност, а за нормални човешки контакти, за връзки на любов и подкрепа, от каквито тези деца се нуждаят. Въпреки това вече повече от две години децата са лишени от възможността да излизат от дома и да посещават заниманията в центъра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

rojdestvo otvanСлед дълга съдебна битка Окръжният съд във Велико Търново задължи в събота държавата да предаде на Великотърновска митрополия собствеността на пет църкви в Арбанаси. Става дума за храмовете „Рождество Христово” (на снимката), „Св. Архангели Михаил и Гавриил”, „Св. Димитър”, „Св. Атанасий” и „Св. Георги”. „Със сигурност ще обжалваме”, съобщи губернаторът на Търново Георги Рачев, цитиран от в-к „Стандарт”. Той очаква да получи официално решението на съда, за да го атакува пред последната съдебна инстанция.

„Мое дълбоко убеждение е, че и петте църкви трябва да останат, както досега, под грижите и ползването на регионалния музей”, коментира от своя страна Великотърновският митр. Григорий. „Ще направим споразумение. Целта ни е да се знае, че Църквата е собственик – така ще помагаме повече”, добави владиката. Според него храмовете трябва да се опазят за поколенията, „а Църквата това е народът”. Митрополитът бе категоричен, че няма да иска част от приходите. А напротив – средствата от входни билети трябвало да покриват разходите по поддръжка на петте храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

moses 560_420Тази сутрин почина известният светогорски монах Мойсей, съобщи митрополията на Кастория, където о. Мойсей пребиваваше през последните шест месеца. Монахът, известен с многото си книги и статии по различни богословски тема, почина на 62 години. През последните месеци той имаше сериозни здравословни проблеми. В понеделник тялото на отец Мойсей ще бъде пренесено на Света Гора и в скита „Св. Пантелеймон” ще бъде отслужено опело. В този скит той ще бъде погребан.

Монах Мойсей е роден в Атина през 1952 г. На Света Гора прекара 35 години от своя живот. Занимаваше се с иконопис, поезия, пишеше книги и публицистика. Има 52 издадени книги и повече от 1000 статии, като много от книгите му са преведени на чужди езици и са отличени с различни награди. Повече от 20 години бе главен редактор на светогорското списание „Протатон”. 25 години бе изповедник на килията „Св. Йоан Хризостом” към скита „Св. Пантелеймон” – Кутлумуш.

Монах Мойсей бе известен и в България. През 2012 г. той гостува на Седмицата на православната книга във Варна.

 

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (16 Votes)

2014-05-31 2103Магистърската програма „Литургия и музика” (задочна форма на обучение) се провежда по инициатива на Катедра „Практическо богословие” към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Приемът на студенти в програмата е отворен за всички кандидати, придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър”, като за обучение срещу заплащане е необходим успех от дипломата за завършена степен на висше образование не по-нисък от добър. Класирането става по низходящ ред на състезателния бал, който се формира от средноаритметичната оценка от дипломата за висше образование (среден успех от семестриалните изпити и среден успех от държавните изпити и оценката от приемния изпит). С кандидатите за обучение срещу заплащане се провежда събеседване  с цел да се провери общокултурната им осведоменост. Препоръчително е всички кандидати да имат минимални музикални способности.

Студентите неспециалисти започват с подготвителен модул в рамките на два семестъра (360 ч. – 60 кредита) задочно обучение. След успешното приключване на подготвителния модул обучението продължава в профилиращия модул, който е в рамките на два семестъра (495 ч. – 82.5 кредита). В този модул се включват и приетите студенти-богослови (с диплома за висше образование по теология). Обучението по програмата на студентите неспециалисти трае две години, а на богословите – една.

Програмата завършва със защита на дипломна работа, която дава 15 кредита.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Diskusia HH 01С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в Хамбург бе проведена дискусия на тема „София-Хамбург: Социалната дейност на Българската православна църква”. Тя бе по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Домакин на дискусията бе църковна община „Св. Кирил и Методий”. Във форума взеха участие представители на православната, римокатолическа и лутеранските църковни общности. Българската православна църква бе представена от епархийският съветник от Берлин г-н Христо Беров, г-н Христо Карабаджаков, член на настоятелството на Хамбургската църковна община, и гостите от България – глав. ас. прот. Добромир Димитров (ВТУ „Св. Кирил и Методий”), проф. дфн Калин Янакиев, проф. дфн Георги Каприев (СУ „Св. Климент Охридски”).

За дейността на най-големите римокатолически и протестански църковни социални организации Каритас и Диаконишес верк говориха г-н Синиша Балаш и г-жа Десислава Манавска. Темата на дискусията засегна множество актуални въпроси от живота на българите в Хамбург. Два часа многобройната публика следеше активно различните аспекти на проблемите. Докато представителите на двете социални организации от Хамбург говореха за плануваните конкретни стъпки в съвсместната дейност с българската църковна община, българските гости изведоха дискусията до основни разбирания за това що е мисията на нашата църква и дадоха нови импулси за развитие на общината в Хамбург.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

788По инициатива на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” Православният център „Проф. Тотю Коев” при факултета организира благотворителна кампания „Заедно сме по-силни”, чиято цел е набирането на помощи за бедстващите от наводненията на територията на Република Сърбия и Босна и Херцеговина.

Около 50 души е броят на загиналите до този момент, а над 32 хиляди са евакуирани на територията на Република Сърбия и около 100 хиляди на територията на Босна. Положението и в двете страни остава критично, като се очаква втора вълна от наводнения.

Кампанията „Заедно сме по-силни” има за цел да покаже съпричастността ни към нашите съседи не само на думи, но и на действия. Нека не бъдем безразлични, призовават от Православния богословски факултет. В периода 28-31 май 2014 г. на територията на ВТУ „Св. Кирил и Методий” ще бъдат разположени пунктове в Ректората, 4-и и 5-и учебен корпус, където студенти-доброволци от 9 до 16 ч. ще приемат донесените помощи. Хората в района на бедствието се нуждаят от консервирана храна, бутилирана вода, продукти на битовата химия, одеяла и лекарства. Също така финансова помощ ще бъде приемана на сметката на ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Събраните помощи ще бъдат транспортирани до Сръбското посолство в България, а средствата ще се предоставят на Богословския факултет в Белград, откъдето ще бъдат разпределени към нуждаещите се.

4.2631578947368 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (19 Votes)

2014-05-30 1705 001В края на тази година в Пловдив ще бъде завършен строежът на нов храм в руски стил. Всичко започва преди девет години (през 2005 г.), когато Кирил Василев – собственик на „Хелиос метал център” – вижда в украинския град Николаев храм, посветен на св. Николай Чудотворец, който силно го впечатлява.

От този момент във Василев се поражда желанието в Пловдив да бъде изградена реплика на храма от град Николаев. За целта кметството на район „Западен” в Пловдив дарява терена, върху който храмът започва да се гради. Първата копка е направена на 1 декември 2010 г., а самият строеж започва няколко месеца по-късно, на 4 юли 2011 г. Архитектурният проект е дело на архитект Илко Николов, а изграждането му се осъществява с благословението и надзора на Пловдивския митр. Николай. Важно е да се отбележи, че пловдивската реплика на храм на св. Николай Чудотворец от гр. Николаев е почти 2 пъти по-голяма в сравнение с него, с обща квадратура от около 180 кв. м. Желанието на ктитора е довършителните работи да бъдат завършени до края на тази есен, за да може за Никулден 2014 г. в храма вече да се служи св. Литургия.

Храмът „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив е еднокорабна кръстокуполна базилика в руски стил. До самия храм се издига камбанария, на фасадата на която ще бъдат монтирани два специални часовника, изработени от американската компания Verdin, лидер в производството на подобни артикули от 1842 г. За изграждането на този нов храм са използвани сложни метални конструкции, благодарение на които той е по-гъвкав при земетръсни условия и значително по-лек от подобни зданията на стандартно строителство. Височината от основата до върха на кръста върху купола е 22 м, а на часовниковата камбанария с кръста – 24 м. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киево-Печерската лавра. „Кръстът на централния купол ще издържа на бури и на гръмотевици, защото е снабден с гръмоотвод, който ще привлича върху себе си светкавици и ще пази не само църквата, но и околните жилищни сгради” – споделя ктиторът на храма Кирил Василев и добавя, че върху малките куполи ще има още 4 по-малки кръста.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

8fНа 1 юни, неделя, от 18 ч. в Концертното студио на Радио Варна ще се проведе творческа вечер на школите при храм „Св. Атанасий”. Изложба на икони, рисунки, концерт и представяне на известни басни са подготвили децата. Събитието се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от програмата на Радио Варна в подкрепа на талантливи деца и младежи „Криле за начало”.

Школите по изкуства при храм „Св. Атанасий” са създадени през 2011 г. по идея на прот. Дончо Александров и с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Кирил. Настоятелството на храма работи активно за приобщаване на подрастващите към християнските ценности и традиции. Заниманията с децата са безплатни и се водят от специалисти. Вече трета година към храма работят школата по актьорско майсторство с ръководители Мариета и Стефан Златарски, школата по изобразително изкуство с ръководител Тереза Зиковска и Детският хор „Ангели” с диригент Евгения Григорова. През 2012 г. беше създадена и школата по иконопис с ръководители Катя и Младен Костадинови.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (24 Votes)

6aЧетирима патриарси и четирима архиепископи ще присъстват в неделя на освещаването на новия катедрален храм на Албанската православна църква в Тирана. Богослужението ще предстоятелства Константинополският вселенски патр. Вартоломей в съслужение с патриарсите на Йерусалим, Сърбия и Румъния и архиепископите на Тирана, Кипър, Атина и Варшава. Свои представители изпращат и патриаршиите на Александрия, Антиохия, Москва, България и Грузия. БПЦ, с благословението на Н. Св. Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод, ще бъде представена от Неврокопския митр. Серафим, който ще вземе участие в богослужебните последования и ще поднесе поздравително послание на нашия патриарх.

tirana 1Откриването на катедралния храм в албанската столица има огромно символично значение за Албанската православна църква. То се тълкува като символ на възкресението на православието в тази балканска страна, пострадала изключително много от атеистичния режим. По време на гоненията срещу автокефалната Албанска църква (1967-1990 г.) атеистичният режим разрушава голяма част от православните храмове и манастири, а други превръща в складове, фабрики, казарми или увеселителни заведения. През 1965 г. старият катедрален храм на централния площад на Тирана е разрушен и на негово място е построен 15-етажен хотел. В комплекса към новия катедрален храм ще се помещава и синодалният център, културен център и др.

Присъствието на предстоятелите на толкова много православни поместни църкви е знак на признание към мисионерското дело на Тиранския и на цяла Албания архиеп. Анастасий (Янулатос), който оглави Албанската църква преди 22 години и успя да направи изключително много за нейното възраждане. Своето уважение към мястото на Албанската православна църква в живота на страната ще изразят и президентът на страната Бужар Нишани, министри и политици, които ще присъстват на откриването на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

12wНа 29 май завърши първото официално посещение (наричано „посещение на мира” или „мирно”) на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Русия, където той беше от 23 май. На 29 май в Санкт Петербург двамата предстоятели подписаха комюнике за срещата, в което се обобщават резултатите от визитата. В него се посочват въпросите за православното поклонничество, обмена на учащи се между духовните школи на двете църкви, принципа на вземане на решения и представителството в предстоящия Велик всеправославен събор. Текстът на комюникето е публикуван в официалните сайтове на двете патриаршии.

КОМЮНИКЕ

От 23 до 30 май 2014 г. се състоя мирно официално посещение на светейшия Български патриарх Неофит в Руската православна църква. Сред съпровождащите Негово Светейшество лица бяха Високопреосвещените Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум.

По време на визитата предстоятелите на Руската и на Българската православна църква отслужиха св. Божествена литургия в Московския катедрален храм „Христос Спасител” и в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург, взеха участие в тържествата по случай Дните на славянската писменост и култура, посетиха посолството на Република България в Руската федерация.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

f5Устният кандидатстудентски изпит по Теология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за академичната 2014/2015 г. ще се проведе на 22 юни 2014 г. (неделя) от 09:00 ч. в сградата на Богословския факултет, пл. „Св. Неделя” № 19.

Необходимите документи за кандидатстване са: заявление по образец, лична карта и платена такса в размер на 30 лв. за един изпит. Таксата се заплаща в паричен салон на Ректората или по банков път във всяка търговска банка (без БНБ) на сметка на СУ „Св. Климент Охридски”: БНБ–ЦУ

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01

Банка: БНБ;

BIC CODE: BNBGBGSD

Титуляр: СУ „Св. Климент Охридски”, Задължено лице (вносител) – имената на КАНДИДАТСТУДЕНТА.

Подаване на документи, класиране и записване на кандидатите:

Подаването на документи става от 17.02.2014 г. в сектор „Прием” на Отдел „Образователни дейности” в Информационния център на Ректората.

3.4615384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (13 Votes)

DSC07662Вчера, 29 май, в зала № 2 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя заключителна среща на участниците в проекта „Образование, религия, медии и политика: анализ на реалности” към Европейската оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В рамките на двугодишния проект екип от докторанти, постдокторанти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” изследваха посланията на политическата реч и тяхната медийна регулация от философска, езикова и богословска гледна точка. Поради спецификата на проблематиката съвсем естествено в проекта бяха привлечени докторанти и преподаватели по философия и политология, по богословие, както и филолози.

На заключителната среща беше отчетена добрата ефективност на проекта, дължаща се както на добрата му организация, така и на активната работа от страна на участниците. Приветствие и обобщение на резултатите от проучванията направи ръководителят на проекта д-р Цветина Рачева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Vaznesenie Seslavci_16-17vТази вечер с вечерното богослужение започна празникът Възнесение Господне. На него честваме възнасянето на възкръсналия Господ Иисус Христос от Елеонската планина на 40-ия ден след Възкресението. Събитието, описано от св. евангелист Лука в края на евангелието му и в началото на втората му книга – Деяния апостолски, е дало повод в древност още да се установи този празник.

Не са много църквите у нас, посветени на това събитие. Повече са манастирите и параклисите, особено по високи места, именувани обикновено „Св. Спас”: Долнолозенският манастир над софийското село с това име, Сопотският манастир, Долновасилишкият манастир, Костенечко, Бакаджишкият манастир в Ямболско. Параклисите са десетки и такива се строят също и в ново време. Един от тях е параклисът в квартал Резбарци на град Кърджали, а от незапомнени времена е параклисът „Св. Спас” във вече чисто мюсюлманската махала Текето (с алевийско светилище от 15 в.) край хасковското село Тракиец. Все пак в град Шумен има възрожденска църква „Св. Възнесение”, а в София от няколко години само действа новият неголям, но добре устроен храм „Св. Възнесение” на кръстовището на бул. „Ситняково” и ул. „Шипченски проход”.