Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 6892На празника Покров Богородичен Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец” в кв. „Устово”, гр. Смолян, откри третата си духовна учебна година. Енорйският свещеник Васил Маджаров, който е и ръководител на Неделното училище, отслужи водосвет за здраве. За да зарадват своите приятели, бяха дошли и деца от хор „Чисти сърца”. Те участваха в богослужението с песнопения заедно с отец Васил. Техен ръководител е диригентката Соня Цветкова. Тук бяха и учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева, заедно със свои ученици.

След водосвета отец Васил поръси всички със светена вода и произнесе напътствена реч, казвайки на децата, че е много щастлив да вижда лицата им, огрени в светлина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

10723229 10205028421056461 170552758 nГлавният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим призова богословите да работят заедно с клира за напредъка на Българската православна църква. Богословският факултет се намира непосредствено до Софийската митрополия и патриаршеския дом, нека тази близост не е само физическа, отбеляза о. Герасим. Той оглави празничната св. Литургия на 1 октомври в академичния параклис „Св. Климент Охридски” на Богословския факултет на Софийския университет при откриването на новата учебна година. Главният секретар подчерта в словото си към преподаватели и студенти, че излизането от кризата може да стане само с общи усилия, като се преодолее разделението вътре в църквата, а всички – богослови, клирици, миряни, да работят заедно и си сътрудничат. „Като вярващи християни да бъдем изключително единни и заедно, за да може да устояваме на бурите, които ни връхлитат”, каза Главният секретар, който встъпи в тази длъжност на 17 септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

10668875 301096450083829 3220568128326046157 oНа 2 октомври с благословението на митрополит Дометиан в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” във Видин бе извършена заупокойна молитва за загиналите при взривовете в с. Горни Лом. Трагедията се случи в населено място, което е в диоцеза на Видинска митрополия. Заупокойната молитва бе извършена от Белоградчишкия еп. Поликарп, в съслужение с духовници от храма и града, съобщават от Видинска епархия.

След молението епископ Поликарп, в присъствието на многобройни граждани, общественици и вярващ народ, изказа съболезнования от името на Видинския митрополит към семействата, загубили свои близки, както и подкрепа в преодоляване на неутешимата скръб. Епископ Поликарп призова присъстващите, сред които бяха и кандидат-депутати и сега действащи политици, за по-голяма отговорност към обществените дела, повече загриженост за хората, конкретни дела за опазване живота на ближните и като пример изтъкна думите на Спасителя, Който определя заповедта за любов над всички заповеди. Християнството издига жертвоготовността на човека, силата да се жертва за брата си, полагайки душата си за него, като най-висока добродетел, каза епископът.

През следващите дни в храмовете на Видин ще продължат да се извършват панихиди за трагично загиналите работници, тогава те ще бъдат споменавани поименно за упокоение на душата, прошка на греховете и вечен живот.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Picture1jВъв Варна стартира нов православен интернет-портал. Той ще отразява дейността на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” към едноименния храм, както и актуални теми от живота на епархията. Основната цел на сайта е да събере досегашния опит на енорията в духовните й търсения, търсейки специфичния личен език на този опит.

Авторите на сайта споделят: „Бихме искали не само да публикуваме добра сбирка от текстове за четене, но и да описваме и коментираме събитията и срещите, които всекидневно се случват в центъра. Надяваме се, че сайтът Arhangel.bg ще бъде добър помощник за нови срещи в споделянето на православната вяра и ценности”.

Сайтът има разнообразни рубрики като „Нашата вяра”, „Ценности”, „Култура”, „Семейство”, „Милосърдие” и други, а също и домашната „Какво се случа в Центъра”. На първа страница под шапката на „Актуално” ще има седмично списван епархийски обзор 3 в 1 – „Събитие, Коментар, Интервю”, като тук ще могат да се открият мненията на духовници и личности от обществения живот по актуални проблеми.

Можете да разгледате сайта тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

5e sl0dqmХристияни проведоха литийно шествие от Кресна до Симитли с чудотворната икона „Покров Богородичен”, която се съхранява в храма „Св. Йоан Кръстител” в Мелник. Шествието бе съпроводено с молитви за здраве и спиране на катастрофите на международния магистрален път E-79, отнели много човешки животи. С полицейски ескорт чудотворната икона пристигна от Мелник в Кресна, където през нощта остана в църквата „Св. Йоан Рилски”. Сутринта тя продължи пътя си след тържествена св. Литургия в местния храм, отслужена от Неврокопския митр. Серафим и свещеници от общините на Неврокопската епархия по поречието на Струма.

Богородичната чудотворна икона се пази в най-стария действащ храм в Мелник, построен през 1708 г. Иконата е била изнасяна за литийни шествия и при други бедствия в района.

На път за Симитли, при ханчетата в Кресненското дефиле, бе извършен молебен и водосвет за здраве, след което митр. Серафим поръси пътя със светена вода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

IMG 6700За пета поредна година параклисът „Покров Богородичен” в двора на архиерейското наместничество в Смолян отбеляза своя храмов празник.  Св. Литургия беше отслужена от архиерейския наместник архимандрит Висарион заедно с прот. Запрян Шиков, секретар на архиерейското наместничество, и свещениците Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски”, Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” и Иван Марински от храм „Свети Дух” в Смолян. Песнопенията изпълни църковен хор.

Десетки миряни от града  и региона дойдоха в малкия храм, за да се поклонят на св. Богородица, да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие. Тук беше и ктиторското семейство от Смолян Росица и Георги Чилингирови, които през 2010 г. прехвърлиха построения от тях храм на Св. Синод. Параклисът беше осветен тогава от Пловдивския митр. Николай на Илинден, а на 1 октомври 2010 г. направи първия си храмов празник. Оттогава всяка сряда в него свещеник Запрян Шиков отслужва св. Литургия за Божията майка.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Book cover1В началото на новата учебна година бихме искали да уведомим началните учители от цялата страна, че могат да получат безплатно Учебно помагало по Български език, Роден край и Час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас. Пособието е предназначено за учителите от началния етап. Педагозите могат да поръчат също безплатно и работни листове за своите ученици. Към помагалото има мултимедиен диск с презентации към уроците, работни листове в ПДФ формат, както и приложение с жития на светци.

Разработените в учебното пособие уроци за християнските празници са базирани на сега действащата програма по предметите Български език и Роден край. Съдържанието на уроците е съобразено с учебната програма и Държавните образователни изисквания по посочените предмети в първи клас и дава широка възможност на избор на началните учители да обогатят своите уроци с материалите от пособието.

Чрез помагалото малките ученици се запознават с християнските празници,  морал и ценности чрез практически задачи, които осмислят тяхното приложение в ежедневието. Изданието дава възможност знанията за християнството да намерят своето място в българското училище и те да се преподават по адекватен и автентичен начин.

Учебното помагало е разработено от авторски екип в състав: д-р Полина Спирова, Златина Каравълчева, Цветомира Антонова и консултантите проф. д-р Мариана Стефанова и проф. д-р Иван Желев. Дизайнер е доц. Кристина Борисова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

20141001 094508С архиерейска св. Литургия тържествено беше отбелязан днес празникът на столичния храм „Покров Богородичен”. Браницкият еп. Григорий сподели радостта на духовниците и енориашите, като оглави празничното богослужение в храма. В съслужение с владиката бяха председателят на църковното настоятелство на храма свещеноиконом Николай Танев, свещ. Георги Янъков и свещ. Димитър Кабуров от столичния храм „Св. цар Борис” в кв. „Овча купел”. Двама дякони – Иван Петков и Васил Танев – взеха участие в св. Литургия, която наистина стана празник за енорията. Храмът беше изпълнен с богомолци въпреки делничния ден, много бяха и хората, които пристъпиха към св. Причастие на празника на Божията майка.

Епископ Григорий се обърна със слово към народа, като говори за ролята на св. Богородица в живота на християните. Ние винаги имаме на небето майка, която бди над нас и се вслушва в нашите молитви, каза владиката.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Picture1ooДнес игуменът на Поморийския манастир „Св. Георги” архимандрит Йеротей (Косаков) беше ръкоположен за Агатополски епископ в църквата „Успение Богородично” в Сливен. Литургията отслужи Сливенският митр. Йоаникий, чийто викарий ще бъде новият епископ, в съслужение с още 5 митрополита – Великотърновски Григорий, Старозагорски Галактион, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий и Неврокопски Серафим, както и двама епископи. В богослужението участва и игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий, архимандрити и духовници от епархията и страната.

Както вече Двери писа, Агатополският еп. Йеротей е роден на 1 февруари 1977 г. във Велико Търново. След завършване на средно образование в родния си град постъпва в Софийската духовна семинария, която завършва през 2003 г., след което постъпва като послушник в манастира „Св. вмчк Георги” в Поморие. За монах е постриган през 2003 г. от Сливенския митр. Йоаникий. През 2004 г. е ръкоположен за йеромонах в несебърския храм „Св. Богородица”. От 1 януари 2005 г. е назначен за игумен на Поморийския манастир. Отличен е с офикия архимандрит през 2008 г. През 2010 г. завършва богословие в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, където сега е докторант. Член е на Сливенския епархийски съвет, както и на Църковния събор.

Снимка: Darik News-Сливен

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

img 5sДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит лично ще получи нотариалния акт на храма-паметник „Св. Александър Невски”. Това ще стане на скромна церемония в Министерския съвет. Според шефа на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов за пръв път Български патриарх ще влезе в правителствената сграда (това не е вярно – бел. ред.). Така храм номер 1 на България ще посрещне 90-ия си храмов празник на 23 ноември 2014 г. с нотариален акт. Развръзката идва след дълги и мъчителни преговори между църквата и държавата. БПЦ отдавна искаше да получи юридическите си права не само за храм-паметника, но и за други подобни култови сгради, които са и паметници на културата, като Боянската църква и Земенския манастир. Ябълката на раздора в случая с Патриаршеската катедрала се оказа статутът на криптата, която Министерството на културата не искаше да отстъпи, и дори издигна идеята тя да бъде юридически обособена. Това беше категорично отхвърлено от Св. Синод и преговорите почти блокираха по време на правителството на Пламен Орешарски.

Пробивът беше извършен на 15 август т. г., когато служебният премиер Георги Близнашки уважи празника на Троянския манастир – Успение Богородично. Там той се е запознал с проблема лично от Патриарх Неофит и е обещал разрешаването на случая с акт на Министерския съвет, доколкото поправките в Закона за вероизповеданията, които визираха решаването на подобни проблеми с храмове на всички религии, не успяха да бъдат гласувани от предишния парламент. В крайна сметка Министерството на културата се отказва от претенциите за собственост върху криптата, а БПЦ от своя страна я предоставя за безвъзмездно ползване за двадесет и пет години, въпреки че изкуствоведите първоначално са искали половинвековен срок. В условието за ползване изрично се казва, че в криптата не само не бива да се правят никакви преустройства, но и оттук насетне се слага край на коктейлите, които досега се правеха по различни поводи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

article 19351В съответствие с устава на Албанската православна църква от 26 до 27 септември т. г. се проведе църковно-народен събор в нововъздигнатия манастир „Св. Власий”. Свикан и в братска атмосфера ръководен от главата на тази църква, Негово Блаженство Анастасий (Янулатос), архиепископа на Тирана, Драч и цяла Албания, форумът събра повече от 200 представителя от Тиранската архиепископия и трите православни митрополии на територията на Албания, като от всяка епархия взеха участие по 24 духовника (числото е символично, виж книга Откровение, гл. 4 и 5) и 24 миряни (от които 8 мъже, 8 жени и 8 младежи), както и различни други сътрудници. Всички те в спокойна обстановка и с високо църковно съзнание имаха възможността да обсъдят както в пленарни заседания, така и в отделни работни групи ключови въпроси, свързани с живота на Църквата в Албания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

39193На 1 октомври столичната църква „Покров Богородичен” (зад хотел „Родина”) отбелязва своя храмов празник. Св. Литургия на този ден ще оглави Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Той ще е в съслужение с храмовото духовенство. Празничното богослужение ще започне в 9 ч.

В навечерието на празника, от 17 ч., ще бъде отслужено бдение с петохлебие.

На 1 октомври по традиция се открива и учебната година в Енорийския център към храма. Повече от 15 години там се провеждат църковно-просветни курсове за деца и възрастни. Повече за курсовете през новата учебна година и за начините за записване – тук.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

6787773gНа 1 октомври ще се състои хиротонията на архимандрит Йеротей (Косаков), който по решение на Св. Синод ще стане епископ с титлата Агатополски. Ръкоположението ще е от типа „домашни”, т. е. ще се проведе в храм „Успение Богородично” в Сливен, и ще бъде извършено от епархийския архиерей Сливенския митр. Йоаникий. Не е ясно още кои от синодните архиереи ще вземат участие в хиротонията, но със сигурност ще има поне още 1-2 митрополити или епископи, защото според каноните за ръкополагането на епископ трябва поне трима епископи да служат. Св. Литургия, по време на която ще се проведе ръкоположението, ще започне в 9 ч.

Новият епископ, който досега беше игумен на Поморийския манастир, ще бъде назначен за викарий на Сливенския митрополит, макар да не е съобщено за решение на Св. Синод, с което се освобождава Проватският епископ Игнатий от длъжността викарий на Сливенския митрополит.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

1301 20040101Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриашия, ще оглави тържествата по случай 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай Чудотворец” в София. Те ще се проведат на 28-30 ноември.

Програмата за честването бе определена на работна среща в Руския културно-информационен център в столицата на 26 септември, в която участваха  архимандрит Филип (Василцев), предстоятел на подворието, Виктор Баженов, представител на Россотрудничество в България, журналисти и представители на обществени организации.

Програмата ще включва среща на митрополит Иларион с Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, празнична литургия в подворието, конференция, посветена на 100-годишнината от освещаването и фотоизложба на същата тема. Конференцията ще се проведе в Руския културно-информационен център, а медиен партньор ще бъде интернет-порталът Dir.bg.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

ma 1Нови материали от архива на митрополит Антоний Сурожки, хвърлящи светлина върху неговото отношение към икуменическото движение, бяха представени на конференция в Москва на 25 септември, посветена на 100-годишнината от неговото рождение.

„Църквата ще стане единна, – колкото и примитивно и абсурдно да звучи това – когато християните станат християни”. Тази фраза обобщава пастирския опит и богословската мисъл на митрополит Антоний по отношение на единението на църквите, смята Елена Садовникова, която е превела и обработила част от архивните материали по тази тема.

В доклада си тя каза, че съществуват десетки, ако не и стотици изявления на митрополит Антоний, както и много материали, отразяващи неговата икуменическа дейност в продължение на половин век. За създателя на православната епархия на Британските острови проблемът с разделението на Църквата е ежедневна грижа както в личния живот, така и в пастирското му служение. Няколко събития оказват влияние върху неговата позиция по този проблем. Детските психологически травми (младият Андрей Блум не е приет в римокатолическо училище, тъй като му предложили да смени вероизповеданието си) като че не са предполагали към междухристиянско общуване. Но впечатленията от Втората световна война и участието във Френската съпротива го карат да преосмисли отношението си към конфесионалните различия. Както свидетелства самият той в своите спомени, той трябвало да се грижи физически, в качеството си на военен хирург, и духовно за различни християни, както и за нехристияни.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]