Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dfa798cf44fc046692b878aaa48408aaОт 19 до 25 септември във Варна ще се проведе 21 издание на Седмицата на православната книга. В нея основен акцент се поставя върху участието на Черногорския и Приморски митр. Амфилохий от Сръбската православна църква и представянето на неговото творчество. В програмата са включени също книги на български автори и издателства.

Главната тема на тазгодишната Седмица е „Православното възпитание на младите хора“ и беседите, дискусиите и част от изданията са посветени на нея. Форумът се организира от Варненска и Великопреславска митрополия в сътрудничество с Община Варна.

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

74 tnПрот. Николай Балашов, зам. председател на синодния Отдел за външно-църковни връзки към Московска патриаршия, опроверга слуховете, разпространявани в руските социални мрежи, че от снощи никой не може да влезе във връзка с предстоятеля на Руската задгранична църква Източно-американски и Ню-Йоркски митр. Иларион. Според публикациите от 16 септември митр. Иларион е държан в принудителна изолация – до телефона му няма достъп, а адресите на електронната му поща са блокирани.

В изявлението се казва: „Източноамериканският и Ню-Йоркски митрополит Иларион сега се намира в сградата на Архиерейския синод в Манхатън, вчера е отслужил там Литургия. Слуховете за неговото „изчезване“ са съвършено безпочвени“, заяви прот. Николай Балашов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

39193За двадесет и първа поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник 1 октомври и ще завърши в края на юни 2020 г.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма. Тригодишните курсовете по катехизис се провеждат повече от двадесет години и в тях се работи по утвърдена програма. Те са част от просветителската и мисионерска дейност на храма. Уникалното в тях е, че те не само въвеждат курсистите в православното учение, богослужение и традиции, но и позволяват лично и непринудено общуване със свещениците от храма. Заниманията по катехизис за възрастни, както и неделното училище за деца и младежи са безплатни, за останалите курсове има такса за участие.

Всички занимания се провеждат в залите на Енорийския център в криптата на храма.

Програмата за възрастни включва курсове по:

Кaтехизис

Запознаване с основите на православната вяра, богослужение, догматика и етика. През тази учебна година са предвидени три курса по катехизис според подготовката на участниците:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 1638По традиция в много енорийски храмове в страната на Кръстовден след св. Литургия беше отслужен водосвет и бяха отправени молитви за успешна учебна година, здраве и преуспяване в учението на българските ученици. В специалната молитва за този случай се казва: „Господи Боже, Създателю наш! Ти си удостоил нас, хората, с Твоя образ и си открил премъдростта Си на младенците. Ти си дал премъдрост на Твоя пророк Самуил и на Твоя помазаник Соломон. Тебе, вечната и божествена Истина, усърдно молим: милостиво погледни на тези деца и прати върху тях духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици. И така, подготвени чрез Твоята премъдрост и като преуспяват в добродетелния живот и полезното знание, да станат учители на Твоето учение, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат наследници в Твоето вечно царство“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (12 Votes)

КиевПоклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия и енорията на столичния храм „Рождество Христово“ организират поклонническо пътуване до Киев. Пътуването ще се състои от 23.10.2019 г. до 27.10.2019 г. (5 дни – 4 нощувки). Цена: 880 лв.

Водач и лектор: гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник: свещ. Симеон Змейков.

За записване и информация: офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоян“, № 9В, тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; www.poklonnik.bg; poklonnik@abv.bg.

Програма на поклонническото пътуване:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

39 13На 8 септември, в деня на Рождеството на Божията майка, беше открита учебната година в новото неделно училище към храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Трявна. В училището се обучават 15 деца на възраст от 7 до 12 години под ръководството на предстоятеля на храма младия свещеник Николай Николаев. Водени от своите родители, децата приеха св. Причастие, а след края на службата с водосвет беше открита новата учебна година в неделното училище.

Новият храм на Трявна в кв. „Светушка“ беше осветен през изминалата година, но вече успя да събере своя енория, включително и млади семейства, желаещи децата им да бъдат ограмотени в християнската вяра. През лятото енорийският свещеник организира кампания за откриване на православна читалня към храма. Фондацията „Наследство на Зографската св. обител“ изпрати като дарение 30 тома с новите издания на манастира.

4.4871794871795 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (39 Votes)

2P20161205 VAR 3467 1200Бившият архиепископ на Руската архиепископия в Западна Европа Йоан (Ренето) беше приет днес в Московска патриаршия по негово желание и след каноничното отпустно писмо от Вселенска патриаршия. Това става няколко дни, след като Генералната асамблея на архиепископията не успя да събере нужния брой гласове за преминаване като структура към Московска патриаршия.

В писмото на архиеп. Йоан (Ренето), публикувано от Париж с днешна дата, се казва обаче, че към Московска патриаршия преминава не само той, но и цялата архиепископия. Това влиза в противоречие с решението на Генералната асамблея, тъй като предложението за присъединяване към Московска патриаршия събра подкрепата от по-малко от две трети от гласувалите.

В новината на Московска патриаршия се казва, че тя приема архиеп. Йоан (Ренето) и желаещите да го последват енории, като за тяхната структура ще бъде помислено по-късно.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

2019 09 13 1748От 16 до 18 септември във Врачанска митрополия ще се състоят тържества, посветени на св. Софроний Врачански (паметта му се чества на 11 март). Три годишнини на небесния покровител на Врачанска епархия събира Св. Синод на БПЦ там – 280 години от рождението, 225 г. от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията на св. Софроний.

Честванията се организират от Врачанска митрополия и са под патронажа на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. По този повод във Враца ще пристигне Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните архиереи, които ще вземат участие в празничните богослужения и мероприятия. Честванията съвпадат и с личния празник на Врачанския митрополит Григорий, който на 19 септември отбелязва рождения си ден.

Във връзка с празнуването на светлите годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански, в града са организирани редица мероприятия, сред които посрещане частица от мощите на св. Климент Охридски, научна конференция, изложба на ръкописи. Център на честванията ще бъде Възнесенският храм „Св. Софроний Врачански“, най-забележителната църква във Враца, към чието име през 1989 г., по случай 250 години от рождението му, е добавено и името на първия епископ на епархията – св. Софроний Врачански.

Програма на тържествата:

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

70720423 10220694855861061 4963067562179952640 nДесет български младежи взеха участие в Шестото издание на Международната среща на православните младежи, която се проведе от 5 до 8 септември в Крайова, Румъния. Темата на тазгодишната среща беше „Всички сме една Чаша. Вяра, надежда и любов“. Българските участници се включиха в инициативата по покана на Румънския патриарх Даниил и с благословението на Св. Синод на БПЦ. Те бяха водени от русенския свещеник Кирил Синев, възпитаник на Богословския факултет в Букурещ, преводач от румънски и познавач на църковния живот в северната ни съседка.

Българските младежи бяха от градове: Русе, София, Пловдив, Горна Оряховица, Пещера. Те пътуваха с микробус, осигурен от благодетелка от Русе.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

CHrist book 2019 POSTER„Православното възпитание на младите хора“ е основната тема на 21-та Седмица на православната книга. Тя ще се проведе във Варна от 19 до 25 септември. Събитието се организира от Варненска и Великопреславска митрополия със съдействието на Община Варна. На Седмицата ще бъдат представяни нови заглавия и автори, публикувани от православните издателствата у нас през изминалата година, и ще се дискутира по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата.

Специален гост ще бъде Черногорският и Приморски митр. Амфилохий (Радович), ученик на св. Юстин (Попович) и св. Паисий Светогорец и един от най-известните православни духовници днес. От миналата година неговият основен труд Въведение в православната философия на възпитанието, издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия, вече е достъпен и на български език. В първата вечер (19 септември) митр. Амфилохий ще говори по темата на форума – „Православното възпитание на младите хора“ и ще бъдат представени неговите събрани съчинения.

Срещите и представянията на изданията ще се състоят от 19 до 25 септември от 18 ч. в Пленарната зала на Община Варна.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

14376869Два дни продължиха заседанията на Св. Синод и още в сряда архиереите се завърнаха по епархиите си. До сега синодният сайт публикува само две решения на владиците, взети на тази сесия – да се даде публичност на писмото на преподаватели от Православния богословски факултет във Велико Търново относно вероятни промени в сферата на социалното законодателството и да се публикува в Църковен вестник и на синодния сайт регистър с издадените удостоверения на свещенослужителите на БПЦ-БПЦ. Регистърът ще съдържа имената на свещенослужителите на всички епархии в страната, но без задграничните две епархии (на САЩ, Канада и Австралия и на Средна и Западна Европа).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2019 09 11 1159По традиция на 14 септември, когато  Църквата чества празника Въздвижение на светия Кръст Господен, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ тържествено ще открие новата си учебна година. Ръководството на духовното училище публикува програмата на празничните богослужения. Те ще започнат на 13 септември, петък, в 18 ч. с празнична вечерня, която ще оглави Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

На 14 септември, събота, от 8 ч. ще започне утринната, а в 9 ч. - светата литургия, която ще отслужи Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. По-късно, от 10:45 ч., пред фиалата (мястото за подосвет на открито, вж. на снимката на преден план) в двора на семинарията ще бъде отслужен традиционният водосвет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 20190908 181731С раждането на Пресвета Богородица, само седмица след началото на църковната нова година, Рилската св. обител отбелязва с голяма радост празника на своя главен манастирски храм. Величествената църква в средата на рило-манастирския комплекс е изградена в периода 1834-1837 г. и е зографисана от най-добрите български иконописци през епохата на Възраждането в продължение на двадесет години.

Вечерното, както и утринното богослужение и светата литургия бяха предстоявани от игумена на обителта Адрианополски еп. Евлогий. В съслужение с него бяха монаси от манастира, както и прот. Миролюб Стоянович от Сърбия и свещ. Киприян от епископията на гр. Орадя в Румъния, дошли на поклонение пред мощите на преп. Йоан Рилски заедно със свои енориаши.

Заради празничния неделен ден централният манастирски храм беше изпълнен от голям брой богомолци. Част от тях се сподобиха да се причастят със светите Христови тайни.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

3ril06di 47 0На първото си заседание от септемврийската сесия Св. Синод на БПЦ е взел решение „да бъде сведено до знанието на широката общественост“ писмото на проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Център по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Писмото, публикувано без редакторска намеса на сайта на Св. Синод, обръща внимание върху „започналите изменения в законодателната и нормативната уредба в страната“ и нарастващата опасност в българското общество от това. Авторите призовават синодните архиереи да обърнат внимание на започналите процеси, които „лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство“.

В писмото се посочва, че у нас се правят опити „за налагане на социално законодателство и образователни практики, основани върху идеологии, застрашаващи самата същност и достойнството на човека като образ Божи. Започва се от „най-малките“ – децата, а по такъв начин се рушат семейството и обществото“.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

PC120469На 10 септември архиереите от Св. Синод на БПЦ се събират в столицата на заседания. Не е ясно колко време ще продължи сесията им, нито е оповестен дневният ред. През последната година срещите на пълния състав на Св. Синод не продължават повече от няколко дни, а решенията на владиците не стават достояние на миряните. Очаква се митрополитите да обсъждат текущи въпроси на БПЦ.