Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2019 05 07 0941На 17 май Православната църква отбелязва паметта на св. Николай Софийски. По случай своя празник столичният храм „Св. Николай Софийски“ кани всички деца и техните родители на голямо тържество в неделя, 12 май, веднага след св. Литургия (към 10:30 ч.). За малките гости са приготвени много весели изненади. Децата от неделното училище към храма ще представят кратка програма. Ще се проведе викторина с въпроси върху житието на св. Николай Софийски. Всеки ще има възможност да спечели награда от нея, отговаряйки вярно на въпросите.

Програмата ще продължи с игри в парка, водени от професионален аниматор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

4444444Днес в цялата страна в православните храмове със св. Литургия беше почетен денят на св. Георги Победоносец. По повод празника и Деня на храбростта и Българската армия беше отслужен молебен и бяха осветени армейските знамена.

В София пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ритуалът бе извършен от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

388766Папа Франциск посети мигрантския център в столичния квартал „Враждебна“ рано тази сутрин. Посещението на центъра беше една от важните спирки при неговата визита у нас като жест на подкрепа към хората, които са принудени да търсят нов живот за себе си и своите семейства далече от родината си, а също и да окуражи тези, които помагат на мигрантите в тяхната интеграция. Папата се срещна с около 50 души, сред които семейства с деца, предимно от Сирия и Ирак. Децата поздравиха госта с песен и му подариха свои рисунки. В обръщението си към присъстващите папата отбеляза, че съзнава тежестта и трудностите на бежанския живот, „белязан от болката от напускането на родината и опитите да се преместите в една друга родина“. „Но винаги има надежда. Днес светът на мигрантите и бежнаците е един кръст, един кръст на хуманността, кръстът на много страдащи хора“, каза папа Франциск.

4.7462686567164 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (67 Votes)

844В словото си на срещата в Синодната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Нефит и Св. Синод на БПЦ предстоятелят на Римокатолическата църква папа Франциск акцентира не върху разделението между християните, а върху това, което ги сближава – мъченическото изповядване на вярата при богоборчески режими, действената грижа за бедните и разпространението на Евангелското благовестие през 21 век. В словото на папата тези обединителни теми са наречени „икуменизъм на кръвта“, „икуменизъм на бедните“ и „икуменизъм на мисията“.1

В обръщението си към висшия клир на БПЦ папа Франциск излага една своя теза, споделяна и друг път – че християните, макар и разделени от конфликти и доктринални различия, са обединени от кръвта на мъчениците, преследвани заради вярата си в Христос. Техните мъчители посягат на живота им заради това, че са християни и не се интересуват от тяхната деноминационна принадлежност. Това папата нарича икуменизъм на кръвта. В словото си той даде пример и с  християните в България, които „понесоха страдания заради Иисусовото име, особено по време на гоненията от миналия век!“. „Вярвам, че тези свидетели на Пасхата, братя и сестри от различни деноминации, обединени на Небето от божествената любов, сега гледат на нас като на семена, посадени в земята, за да дадат плод“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

thБългарският патриарх Неофит се обърна с приветствие към Римския папа Франциск, с когото се срещна в Синодната палата днес. В посланието на Българския патриарх се слага акцент върху историческите връзки между България и Римския престол през вековете, върху общите моменти на свидетелство на християнската вяра. Деликатно се споменават и събитията, станали повод за спорове и противоречия. Българският патриарх Неофит благодари за радушния прием във Ватикана, който всяка година папата дава за българската делегация в Рим по повод честванията на 24 май и възможността българските православни духовници да служат на гроба на св. Константин-Кирил Философ. Специално внимание в обръщението се отделя на ролята на Римския папа в отстояването на християнските ценности в Европа и в защита на преследваните християни по света. „По тези въпроси мненията ни съвпадат“, заявява предстоятелят на Българската църква.

Ето и текста на цялото послание:

Христос Воскресе!

Ваше Светейшество!

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1_1.jpgМиналия месец е образувана прокурорска проверка по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хиляди от КТБ за Гигинския манастир, съобщава bTV (вижте тук). Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архим. Евгений. Банката КТБ осигурява банковата гаранция от 395 000 лв. През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, която сключват, е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането на втория транш на Държавен фонд, обясни адвокат Владислав Емирски.

Парите от фонда вместо в КТБ попадат в друга банка, защото манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка. bTV разполага с молбата и анекса към договора с Фонд „Земеделие“. „Никанор е писал молба от мое име и ме е подписал, и е теглил тези пари, без да има такова право“, заяви бившият игумен на Гигинския манастир архим. Евгений.

Пред bTV архим. Никанор заяви, че парите са взети като кредит от КТБ без обезпечение, а строителите, като ги получили, обявили несъстоятелност, без да построят нищо. „Като цяло нямаме морален проблем, защото тези пари ги няма тук, в този манастир“, каза игуменът на Гигинския манастир о. Никанор (на снимката от Дарик).

4.7466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (75 Votes)

640x60% от българите оценяват положително посещението на папа Франциск в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. 8% смятат, че то е негативно за страната.

Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

Мнозинството от българите имат положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение към неговата личност.

27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация относно посещението на папа Франциск в България. Половината от българите обаче са на мнение, че липсва достатъчно информация.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

2019 05 04 1007В навечерието на посещението си у нас папа Франциск изпрати специално послание до българския народ. В него се казва:

„С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният ползотворен труд даде много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от св. Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христос и да може да диша отново и с двата си бели дроба.

По неговите стъпки и аз ще имам честта да се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

agmamasМощехранителница, съдържаща мощи на св. Мамант (св. Мамас), беше спряна от продажба в европейски аукцион и върната на митрополията на Морфу, чието седалище сега е в с. Евриху, в свободната част на епархията. Светинята се е пазела в катедралния храм „Св. Мамант“ в гр. Морфу, който от турското нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. остана в окупираната част на острова. Тя е изчезнала по време на турската окупация на острова и оттогава епархията, съществуваща в по-малката си запазена част в свободен Кипър, не разполага с мощи на своя покровител.

Според датировката мощехранителницата е изработена през 1835 г. и съдържа частици от мощи и на други кипърски светци. В съобщението на митрополията на Морфу се казва:

„Истина е, че нашата митрополия е богата – по Божия благодат – с много честнѝ мощи на местни светци и на такива, които са намерили тук прибежище през вековете. Но това, което ни липсваше и търсехме, беше частица от мощите на покровителя на Морфу, историческата катедра на нашата митрополия, св. вмчк Мамас. Благодарим на милостовия Бог, че чу молитвите ни и изпълни копнежа ни! Преди няколко седмици наши приятели и сътрудници откриха да се продава на аукцион в Западна Европа мощехранителница със св. мощи, между които и на св. Мамант. Първата ни мисъл беше да се опитаме да я купим. Скоро обаче установихме, че тя съвпада с мощехранителницата, открадната от храма „Св. Мамант“ в Морфу по време на турското нахлуване през 1974 г. След това от самата аукционна къща, като разбраха за голямото значение на тази реликва за нас, се отказаха от всяка парична печалба и ни я предоставиха безплатно!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

borisС празнични богослужения в цялата страна и в чужбина на 2 май ще бъде отбелязана паметта на св. княз Борис Покръстител.

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ има престол, който носи името на св. княз Борис-Михаил. Там ще бъде отслужена тържествена св. Литургия от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, и храмовото духовенство. Началото на празничното богослужение е 9:30 ч.

Синодният параклис също е посветен на владетеля Покръстител и по традиция в него също ще бъде извършено празнично богослужение. То е отворено за всички православни християни, които биха желали да споделят духовната радост, като съучастват молитвено в тържественото богослужение. Начало на утринната е в 8 ч., а на св. Литургия – в 9 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2019 04 29 1004Според социални проучвания, проведени в рамките на ISSP, сравняващи нагласите на българите през 1998 и 2018 г., картината на религиозните изповедания у нас не се е променила. 74% от българите се самоопределят като православни християни, 11% като мюсюлмани и 13% като атеисти.

Самоопределянето към дадено вероизповедание обаче се разминава с вярата в Бога и практикуването ѝ. През 2018 г. 58% от християните смятат себе си за религиозни и това е непроменено в сравнение с 1998 г. Вярващите в Бога в тази група са се увеличили от 27% през 1998 г. до 37% през 2018 г., а 40% са убедени, че има Господ, Който се грижи за всяко живо същество.

В същото време само 10% от християните у нас се молят на Бога ежедневно, а две трети – никога.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

PHOTO 2019 04 28 18 21 06В неделята на Христовото Възкресение и тази година сънародниците ни от Българската православна църковна община „Преп. Теодосий Търновски“ в гр. Брюл, от околните градове и други селища, се събраха заедно да честват светлия Празник на празниците – Пасха Христова. Ние отново имахме духовната радост да посрещнем и приветстваме нашия духовен наставник – ставр. ик. Юлиян Ангелов от Берлин, който след среднощната служба там рано сутринта в неделя пристигна  в Кьолн.

Великденската литургия през нощта в Берлин оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. В съслужение с него бяха ик. Любомир Леонтинов и о. Юлиян, който веднага след края на богослужението беше отпътувал за гр. Брюл (без да се причастява, за да може при нас да извърши светата Литургия и да се причасти тук). По същия начин о. Юлиан е правил и миналите години.

Празничната св. Литургия в братолюбезно предоставения ни гръцки православен храм „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл събра православни от различни страни, тя беше огласяна от хора на общината ни, подпомаган и от гости от руската православна община в гр. Кьолн.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

827Според проучване на ВЦИОМ, проведено в навечерието на Великден, 77% от руснаците знаят, че тази година Пасха се отбелязва на 28 април, като най-висок е процентът на незнаещите датата сред младежите – 38%. Но едва 50% са свързали Пасха с Христовото Възкресение. 32% са се затруднили да отговорят на въпроса за смисъла на празника, 4% смятат, че „това е голям християнски празник“, 4% вярват, че това е „ден за помен на мъртвите“, а 3%, че е „краят на поста“.

През тази година 48% от руснаците ще боядисват яйца, ще правят козунаци и пасха (в южноруските, украинските и белоруските земи това е пасхален хляб, вид козунак, но в централно- и северноруските земи това е блюдо от извара, смесена със захар, сушени плодове, ядки и пр., оформена като пресечена пирамида – бел. ред.), 44% ще посетят свои роднини, 11% ще отидат на възкресното богослужение.

А 35% от младежите няма да отбележат Пасха по нито един от изброените начини.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2019 04 27 1805На 29 април, понеделник, от 18 ч. в столичния храм „Св. Параскева“ Хорът на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева ще изнесе традиционния си Великденски концерт.

Той се организира от Софийската св. митрополия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с ценното съдействие на Сдружение „Хор на софийските момчета“.

В концертната програма са включени творби на български и руски композитори, сред които Добри Христов, Петър Динев, Стоян Бабеков, Александър Архангелски, Александър Касталски, Алексей Туренков, о. Сергей Трубачов и др.

В концерта ще участва с коментари върху някои от текстовете на песнопенията и иконом д-р Кирил Попов.

Входът за концерта е свободен.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

20161217 AVFBGHHJIVP 1481987052 e1501755623658Рано сутринта на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорски митр. Киприан, заминава за Йерусалим, откъдето ще донесе благодатния огън за вярващите в БПЦ. Духовниците ще пътуват с правителствения самолет, предоставен им както вече години наред срещу заплащане за случая.

Заедно с българската църковна делегация до Йерусалим и обратно ще пътува и епископ на Македонската православна църква, който ще отнесе благодатния огън на вярващите в Северна Македония. Това се случва за първи път. През миналата година представителите на Македонската църква дойдоха на летище София, за да получат донесения от Йерусалим огън. Тогава имаше изрично условие македонските клирици да не носят богослужебни одежди, за да няма съмнение за евентуално съвместно служение между йерарсите на двете на църкви.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.