Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

19.20191026 DSC04537С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, от 24 до 26 октомври в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва се проведе Втория международен конгрес на църковните диригенти и певци. Мое смирение имах честта да получа покана и да участвам на този църковен музикален форум. Преди да замина получих благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В работата на конгреса участваха 550 делегати от 15 страни и 142 епархии. Освен от Русия имаше делегати от Киев (Украйна), Сан Франциско, Ню Йорк (САЩ), Париж (Франция), гр. Люблин (Полша) и др.

Основната задача на конгреса беше обсъждане на въпросите, свързани със запазването и развитието на многовековните традиции както на руското многогласно, така и на древното едногласно църковно пеене, обсъждане на насъщни въпроси и проблеми на пеенето в църквите и манастирите, търсене на тяхното решение и обмяна на опит.

Конгресът беше посветен на 75-годишнината от кончината на големия руски композитор, диригент и педагог проф. Павел Чесноков (1877-1944), чиято 142-годишнина от рождението се навърши точно на първия ден на форума – 24 октомври.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

49239673966 c53e84099d wДните преди Рождество Христово по традиция са наситени с празнични събития и благотворителни инициативи, организирани в различни столични енории. Това е време, когато възпитаниците на неделните училища и децата, изучаващи Религия в училище, представят своите празнични програми.

На 18 декември в салона на Софийска митрополия се състоя голям детски концерт, на който присъства Негово Светейшество патриарх Неофит. В празничната програма взеха участие ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, хор „Бодра смяна“ при Софийския национален дворец на децата, деца от Неделното училище при столичния храм „Св. Николай Софийски“, ученици от 20 ОУ „Тодор Минков“, от 139 ОУ „Захарий Круша“, от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“, от 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, деца от с. Горна Малина, от Неделното училище при Богословския факултет на Софийския университет и от Неделното училище при храм „Св. Кръст Господен“. Всички деца получиха подаръци, дарени от Татяна Попова, собственик на веригата „Аванти“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

St IgnatiusЦърквата отдава почит на Антиохийския светител Игнатий Богоносец с днешното богослужение, в което се четат или пеят следните текстове, посветени на св. Игнатий.

Кондак

Светоносният ден на твоите бляскави подвизи възвестява на всички Родения от Девата. Жадувайки с копнеж да се насладиш на Него, ти си побързал да те погълнат зверовете и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

Икос

Авраам някога пожертва сина си, предизобразявайки заколението на Онзи, Който държи всичко и сега бърза да се роди в пещерата; а ти, богомъдри, поднесе изцяло себе си като жертвено агне и стана храна на зверовете, твоят Творец те прие като чиста пшеница, запази те навеки в небесните житници и се радва на твоята любов. Заради Него ти, всеблажени, изостави целия свят и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

amvon 3 2019 korica 3 copy 1В навечерието на Рождество Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната статия на Амвон, озаглавена „Къде е Христос?“, насочва вниманието на читателите към Тайнството на Раждането на Сина в човешка плът за наше спасение, а следващият материал пита читателя: „Съчетаваш ли се с Христос?“. Архим. Андрей (Конанос) разказва за любовта, която не наранява, и за призива да виждаме себе си в другия. В списанието са засегнати още темите: как да се борим с гнева си (на В. Духанин), за „неспокойното спокойствие“ (проф. Корнаракис), как да се държим на работното място, когато сме заобиколени от невярващи. През погледа на свещеника е разгледана модерната лайкмания, както и псевдо-общуването ни чрез есемеси. Ролята на жената също е обект на изследване от архим. Платон (Крикрис), а богословските размисли на Месогейския митрополит Николай (Хаджиниколау) са върху заличаването на индивидуалността в свещеното служение.

Читателят ще намери и препоръки за предпазване от реалните опасности, които поставя съвремието пред децата ни, за които обществото не говори открито, както и за грижата ни като родители за организиране на добрите им развлечения. Разказани са и няколко реално преживени истории, съпътствани с чудеса на вярата. Живописно е повествованието на В. Андонов за поклонението в храма в Таксиархис. Верни на традицията сме представили материал за живота и чудесата на божия угодник – стареца Филотей (Зервакос). В полезрението на списанието е и биоетичният въпрос с присаждането на стволови клетки.

Редакционната колегия на списанието изразява надежда в този брой читателят да намери интересни и полезни четива, които да го укрепват в личния му път към Спасителя и да подсилват дръзновението и радостта му в тези Рождественски дни!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

IMG 5793

На 18 декември в Зала 2 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ беше представена „Книгата Григорий Цамблак“, дело на проф. д-р Мария Спасова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Събитието събра на едно място екипа, осъществил новото издание, водещи наши специалисти в областта на славистиката и българистката, богослови, докторанти, студенти, клирици на БПЦ и други почитатели на словото на изтъкнатия наш духовник и църковен писател от Късното славянско средновековие. Свещеноначалието на Българската православна църква взе участие в културното мероприятие в лицето на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, а ректорското ръководство на Софийския университет беше представено от зам.-ректора по учебната дейност доц. д-р Георги Вълчев. Присъства лично и проф. д.ф.н. Валери Стефанов, директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, реализирало новото и изключително ценно издание.

Книгата, която започва с встъпителна научна студия от преводача, проф. Спасова, съдържа още речта на митр. Григорий пред Констанцкия събор от 1418 г. и 18 негови проповеди, формирали като устойчив състав първата в славянските литератури книга със събрани съчинения на един автор само две-три десетилетия след неговата кончина.

Представянето беше водено от отговорния редактор проф. д.ф.н Анна-Мария Тотоманова, която предостави думата за изказвания на митр. Йоан, доц. Вълчев, проф. Спасова, проф. д.ф.н Татяна Славова и проф. Николай Червенков – първия ректор на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dunyada tek demir kilise pazar gunu aciliyor 10558665По покана на българската православна общност в Истанбул и последвало решение на Св. Синод на БПЦ нашите сънародници там ще имат радостта да присъстват на архиерейска св. Литургия на празника на своя исторически храм – „Св. Стефан“ в кв. „Фенер“. Богослужението ще оглави Русенски митр. Наум, а с него ще служат ик. Ангел Велков, свещеник в българските храмове в града, и софийският протодякон Иван Петков, родом от този град. Нашият архиерей своевременно е получил каноничното разрешение за богослужбата от Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция са всички православни хпристияни на територията на Турция.

За празника Патриаршията обикновено изпраща свой представител, който се черкува по време на литургията.

Очаква се много българи от родината да дойдат за празника в напълно обновения преди две години храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

metallinosНа 19 декември почина известният гръцки богослов и църковен историк проф. прот. Георгиос Металинос. Той се престави в Господа на 79-годишна възраст. Беше един от най-авторитетните преподаватели по богословие в Богословския факултет на Атинския университет, автор на десетки богословски трудове.

Роден е на о-в Керкира (Корфу) през 1940 г. През 1967 г. завършва класическа филология в Атинския университет, а след това и богословие. Започва да преподава като асистент в катедрата по Патрология още през 1969 г. Специализира в университетите в Кьолн и Бон. В Кьолн защитава докторска дисертация по философия, а в Атина получава докторска степен по богословие.

Ръкоположен е за свещеник през 1971 г. От 1984 г. преподава в Атинския богословски факултет курсовете „История и духовен живот в следвизантийския период“, „История и богословие на богослужението“ и „Византийска история“. Декан е на факултета от 2004 до 2007 г. Служи в университетския храм „Св. Антипа“ в двора на Стоматологичния факултет, кв. „Гудѝ“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (14 Votes)

2019 12 18 1121На 17 декември в Богословския факултет на Софийския университет беше проведено честване по повод 80-годишнината от освещаването на академичния параклис на факултета, посветен на покровителя на СУ св. Климент Охридски. На него се събраха настоящи и бивши преподаватели, студенти и гости на духовната школа. Беше отслужена панихида за всички епископи, монаси и свещеници, потрудили се за богослужебния живот в академичния параклис.

Панихидата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архим. Флавиан, бивш ефимерий и сега председател на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“, прот. Сава Кукудев, сегашния ефимерий при параклиса, свещеници и доц. д-р дяк. Иван Иванов. На последното заседание на Св. Синод на БПЦ по молба на факултетското ръководство митр. Йоан е бил определен за духовен надзорник на Богословския факултет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

image 2019 12 18T10 38 21 302ZНа 16 декември 2019 г. на 80-годишна възраст се упокои в Господа ставрофорният иконом Венцислав Иванов Шияков, дългогодишен архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

О. Венцислав Шияков е роден на 15 март 1939 г. в с. Коняво, Кюстендилско. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. След това години наред работи като мирянин, а на 39-годишна възраст е ръкоположен за дякон – на 28 май 1978 г., а на следващия ден, 29 май – и за свещеник от Левкийския епископ Партений, викарий на Софийския митрополит. От 1 юни 1978 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“, където изкарва цялото си над 40-годишно служение до края на миналата година. Служи като енорийски свещеник и в кюстендилските храмове „Св. Мина“ и „Св. Димитър“, както и в редица околни села. На 15 юли 1997 г. е назначен за архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, която длъжност изпълнява повече от 14 години – до 31 декември 2011 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 12 16 1302На 17 декември от 18:30 ч. в криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се проведе Рождественски благотворителен концерт на камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“. Диригент на формацията е Кристиян Попов.

Средствата, които ще бъдат събрани от дарения по време на музикалната проява, ще бъдат използвани за реставрацията на църквата „Св. прор. Илия“ в с. Режанци, общ. Брезник.

Програма на концерта:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

79919999 3372899632781477 4792052182180429824 nНа 15 декември Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. цар Борис“ във Франкфурт, Германия, и оглави св. Литургия в неделята на св. праотци. В съслужение с митрополита бяха протосингелът на епархията архим. Атанасий (Султанов), ик. Милчо Маринов – предстоятел на църковната община-домакин, свещ. Стефан Тафров и свещ. Васил Бечевски – предстоятел на БПЦО „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм. Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна формация от хористи при църковните общини във Франкфурт и Манхайм под диригентството на Мая Денчева.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)

Kurs u4iteli SDK 2019На 14 декември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе държавният изпит на първата група по програмата за начални учители от цяла България, проведена под формата на допълнителна квалификация – Религия. Осемнадесетте курсисти взеха успешно държавния си изпит под формата на тест от 30 въпроса от всички области на теологията (богословието). С това те официално получават педагогическа квалификация да преподават предмета Религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

78370248 2705557509483497 5215866103112138752 oНа 15 декември, след неделната св. Литургия, студенти от Националната музикална академия ще изнесат концерт „Малка Рождественска молитва“. Вокалният състав „Vox Dei“ ще изпълни следните песнопения: 

„Отче наш“ – Фьодор Дубенски
„Хвалите имя Господне“ – Добри Христов
„Благослови, душе моя, Господа“ – Апостол Николаев-Струмски
„Воскресения день“ – Артемий Ведел
„Рождество твое, Христе Боже наш“ – тропар на Рождество Христово
„Многая лета“ – Дмитрий Бортнянски.

Изпълняват:
Станислав Славов – ръководител и бас
Йоана Симеонова – сопран
Ана-Мария Лазарова – мецо-сопран
Никола Ненков – тенор
Теодор Гочев – тенор
Диян Генчев – тенор

Начало на концерта – 10:30 ч.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

2019 12 14 1215На 13 декември с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод митрополити на БПЦ се срещнаха с Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. На срещата, състояла се в Синодната палата, са участвали митрополитите Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и юристи.

Повод за срещата е Становището на Св. Синод относно Закона за социалните услуги, в което висшите духовници настояват за „отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване“.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (70 Votes)

dru irinej bulovicС указ на сръбското правителство Бачкият епископ д-р Ириней (Булович) е включен във Факултетния съвет на Богословския факултет в Белград. Пенсионираният бивш преподавател от Богословския факултет се връща в учебното заведение като представител на министър-председателя Ана Бърнабич. По тази причина той няма да подлежи на контрола на ректората на университета, нито на Министерството на образованието.

Според устава на факултета правителството има право на квота от осем свои представители във факултетния съвет, който на практика избира ръководството, управлява финансите и определя програмите на висшето учебно заведение. Правителството не се беше възползвало от това свое право през последните 12 месеца, но сега Ана Бърнабич определи свой представител в лицето на еп. Ириней няколко дни преди изборите за ново ръководство.