Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

50310944В столичния храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ се възобновява провеждането на беседи, които ще бъдат изнасяни от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18 ч. Първата беседа ще се проведе на 6 ноември от 18 ч. За пръв лектор е поканен зам. деканът на БФ на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р. Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции, озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма. 

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ (ул. „Опълченска“, №112) има дълги традиции в организирането на беседи по християнски теми. Още в тежките за Църквата години на комунистическия режим храмът е средище на християнската духовност – по инициатива на свещениците и с помощта на църковното настоятелство там редовно изнасят беседи едни от най-големите български богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др. Един път седмично вярващите хора се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна на православното слово. През тези години се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовната просвета на вярващите. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом и досегашен предстоятел на храма о. Иван Касабов, но с напредването на възрастта му постепенно традицията се прекъсва. Сегашното църковно настоятелство с председател отец Стилиян Табаков решава да възобнови беседите, като продължи традицията да кани духовници и богослови, преподаватели в богословските школи у нас. Настоятелството кани всички, които имат интерес към православната духовност, да присъстват на беседите и да се включат в дискусиите по зададените теми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2017 10 25 1403На 30 октомври, понеделник, от 16:30 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ ще се проведе среща с учителите по Религия и катехизаторите от неделните училища в София, на която ще им бъдат предоставени учебници и учебни пособия за работа през новата учебна година.

Срещата се организира от Информационно-просветен и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“ и РУО-София в сътрудничество с Богословския факултет на СУ.

На срещата ще бъде представено най-новото учебно пособие за учители, реализирано от екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“ – Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир.

На преподавателите ще бъдат предоставени учебници и учебни пособия, издания на „Просвета“, Община Кюстендил и „Двери“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Congres Teologie An comemorativ 2017 Patriarhul DanielНа 23 октомври в Букурещ започна Международен богословски конгрес на тема „Животът на православните църкви по време на комунистическия режим – преследване, съпротива и изповядване”. Организатори са Румънската патриаршия, чрез Богословско-образователния отдел, в сътрудничество с Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” и подкрепата на Държавния секретариат по вероизповеданията. Събитието се вписва в значимите прояви, организирани по повод 2017 г. – обявена за Възпоменателна година, посветена на патриарх Юстиниан и защитниците на православието през времето на комунизма.

Форумът се откри в зала „Конвентус” на Патриаршеския палат.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

nachalo proverki 12Св. Синод назначи канонично-правна архиерейска комисия, която да проверява легитимността на изборите за епархийски избиратели във Видинска епархия. Това е било решено на заседанията на Св. Синод, провели се в началото на миналата седмица. В състава на комисията са митрополитите: Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний и Старозагорски Киприан. Синодните архиереи са решили да направят тази проверка, тъй като имало сигнали за нарушения при провеждането на вота за епархийски избиратели, които пък участват в избора на нов митрополит. Изборите за епархийски избиратели се проведоха на 15 май.

В същото време юристи отбелязват, че е недопустимо разследване и ревизия на проведени и утвърдени от Св. Синод избори при открита вече процедура за избор на нов митрополит.

По време на открита процедура за избор на митрополит не може да се поставя по никакъв повод въпросът за легитимността на епархийски избиратели на която и да е епархия, при каквито и да е нарушения, дори реално да съществуват, отбелязва адвокат Иван Минев. След като нарушенията не са оспорени по съответния ред в предвидените срокове, то същите се санират.

Според Устава на БПЦ-БП за избирането на органите, предвидени в него, се провеждат многостепенни избори. Всеки избор сам за себе си, макар и част от едно единно цяло, е самостоятелен и има строго предвидени изисквания и възможности за обжалване и касиране в срокове, предвидени според Устава.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

22810115Своя втори храмов празник – св. Богородица – радост за всички скърбящи – отбеляза днес столичната църква „Покров Богородичен“. Празничната св. Литургия оглави архим. Василий, протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него бяха свещениците от празнуващия храм, начело с предстоятеля о. Николай Танев, както и духовници от столицата. В словото си в края на богослужението архимандрит Василий говори за личността на Божията майка, която най-добре познава нашите скърби и трудности и бързо откликва на призивите ни за молитвена помощ и подкрепа. Протосингелът поздрави с личния му празник и дякон Йордан Божилов, дългогодишен иподякон в храм „Покров Богородичен“ и преподавател по катехизис в Енорийския център към него. Архимандритът отбеляза, че той е започнал духовния си път в тази енория и сега продължава своето развитие като клирик на Църквата. О. Василий подчерта важната роля на енорията като общност, в която се отглеждат и възпитават християните, където се подготвя тяхното спасение.

Богослужението събра в храма много енориаши и гости, въпреки че празникът се падна в делничен ден. Богомолци от цяла София се стекоха под покрова на Божията майка, за да почетат нейния празник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

timДнес на 87-годишна възраст в Париж почина професор протопрезвитер Николай Лоски, внук на руския философ Николай Лоски (1870-1965) и син на известния православен богослов Владимир Лоски.

Въпреки тежкото си здравословно състояние до последните си дни отец проф. Николай Лоски ежедневно присъствал на богослуженията в своята енория "Всех скорбящих радост" и се причастявал със св. Христови Тайни.

Николай Лоски е роден на 20 ноември 1929 г. в семейството на видния руски богослов емигрант Владимир Лоски (1903-1958) и съпругата му Магдалина Малкиел-Шапиро. Завършва Сорбоната и богословския факултет „Св. Дионисий“ в Париж. След това учи теология в Оксфорд. Преподавател по история на Църквата в Института „Св. Сергий“ в Париж, почетен професор по Британска цивилизация в университета Париж X Нантер. Ръкоположен е за свещеник през 2006 г. от Корсунския архиепископ Инокентий и служи в руската енория „Всех скорбящих радост“ в Париж. Автор е на много книги по богословие и еклисиология. Бог да го прости!

Вижте интервюто на Юлия Талева с него от 2011 г. „Православното свидетелство – в единство, обич и тишина“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

22780268 1720098411394949 462516701774468374 nС архиерейска св. Литургия беше отбелязан храмовият празник на Българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лисабон, Португалия. Честването се състоя няколко дни след Деня на св. Йоан Рилски – в неделния ден на 22 октомври, когато нашите сънародници се събират на св. Литургия. Празничното богослужение оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който беше в съслужение с енорийския свещеник на общината о. Гоце Христов. Песнопенията се изпълняваха от малкия хор на храма, в чийто състав влиза Симеон Димитров, племенник на Негово Светейшество патриарх Неофит и син на маестро Димитър Димитров, диригент на хора на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Симеон Димитров и неговата съпруга, която също пее в църковния хор, са изпълнители в състава на операта в Лисабон.  

Преди началото на св. Литургия митрополит Антоний пострига за четци, певци и свещоносци няколко момчета от църковната община, които ще помагат на о. Гоце в богослужението.

В края на св. Литургия митрополит Антоний поздрави членовете на църковната община с храмовия им празник и им припомни Завета на св. Йоан Рилски. Владиката подчерта думите на светеца за живота в общност, който помага на християните заедно да възрастват във вярата. Това особено важи за българите, които живеят далече от родината и които Църквата събира и подкрепя. Митрополитът отбеляза обаче, че храмът не е само място за срещи, а център на евхаристийния живот на Църквата. Той подчерта, че св. Евхаристия е същността на Църквата и всеки, който счита себе си за християнин, следва да участва в нея.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

22809768 10155826926428114 1634994388 nНа 22 октомври  в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ бяха връчени отличията на участниците в конкурса за детска рисунка „Земята на св. Йоан Рилски“. Преди това изложбата с творбите на малките художници беше открита от дякон Йордан Божилов, дългогодишен иподякон и учител по катехизис в Енорийския център на храма. На откриването присъстваха енориаши на църквата, както и много гости – участници в конкурса, дошли със своите родители  и учителите по вероучение или рисуване.

Дякон Йордан благодари на децата, които изпратиха свои рисунки от различни краища на страната. В конкурса има творби на ученици от Бургас, Попово, Троян, София, Ловеч, Русе и др. градове на страната. Дяконът изтъкна, че конкурсът е бил добър повод децата да разговарят със своите учители и родители за св. Йоан Рилски и да научат повече за неговия живот и ролята му в църковната история на България. Той разказа за инициаторката на конкурса – седемгодишната Анна, която е израсла в енорията на храм „Покров Богородичен“. Наред с класическия балет и цигулката, тя обича да рисува и чрез този конкурс се надява да събере на едно място произведенията и на други деца, които живеят в Църквата и искат да творят на подобни теми.  

Инициативата на Анна беше подкрепена от цялата енория и се проведе с благословението на предстоятеля на храма – о. Николай Танев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ОсеновицаЧудотворната икона на св. Богородица от Рилския манастир, наричана Осеновица, ще бъде занесена за поклонение в няколко града на Ловчанска епархия. В периода от 23 до 29 октомври светинята ще посети градовете Пирдоп (храм „Успение Богородично“), Етрополе (храм „Св. Архангел Михаил“), Ботевград (храм „Успение Богородично“ и храм „Възнесение Господне“), Тетевен („Всех святих“), Троян („Св. преп. Петка Търновска“) и Ловеч.

В Ловеч иконата ще бъде изложена за поклонение в два храма - „Света Троица“ на 28 октомври и „Св. Кирил и Методий“ на 29 октомври.

Изнасянето на светинята на Рилския манастир става с разрешението на Св. Синод на Българската православна църква и е по молба на Ловчанския митрополит Гавриил. Св. Литургии в споменатите епархийски градове ще бъдат отслужвани от Ловчанския митрополит.

Чудотворната икона на св. Богородица – Осеновица се пази в манастира още от епохата на Второто българско царство и е дарена от византийския имп. Мануил I Комнин. Около свещения образ на Божията майка са вградени частици от мощите на 32 светци. Тя се изнася изключително рядко от св. обител. През 2007 г. бе занесена в София, заедно с чудотворните икони на Божията майка от другите две старвопигии у нас – Троянската св. обител и Бачковския манастир, където бе отслужен молебен за българския народ и за освобождаването на осъдените на смърт български медици в Либия. През 19 век, при епидемии различни селища в околността и страната измолвали от манастирската управа да разреши пренасянето на иконата в техните населени места, за да се сложи край на изпитанията.

От Ловчанска митрополия засега не са обявили причината, поради която са пожелали иконата на св. Богородица – Осеновица да обиколи най-големите населени места в епархията. В съвременната история на България чудотворната икона на Рилския манастир за първи път ще обиколи толкова много селища в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

rozhdestvo hristovoЗа седма поредна година стартира Националният ученически конкурс, посветен на Рождеството на Спасителя. Той се организира от Министерството на образованието и науката, РИО-Бургас, Националният дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството и православната вяра.

Участват ученици в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:
І –ва възрастова група – от 1-4 кл.
ІІ –ра възрастова група – от 5-8 кл.
ІІІ-та възрастова група – от 9-12 кл.

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (40 Votes)

стоян малиновНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит уважи защитата на докторската дисертация на Стоян Малинов, асистент в катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитата се проведе на 20 октомври в аулата на висшето учебно заведение, а темата на дисертацията е „Богословски аспекти на музикалните и текстовите образи в Златоустовата литургия на Ангел Попконстантинов“.

В дисертацията се прави исторически обзор на българската авторска църковна музика от края на 19 век до края на 70-те години на 20 век с център биографията и творческата дейност на Ангел Попконстантинов.

Ангел Попконстантинов (1905-1981 г.) е известен църковен композитор, асистент и преподавател по църковна музика и църковен ред в Музикалната академия. Той е композирал за смесен хор, а след това е аранжирал за мъжки хор светата Златоустова литургия, одобрена, но неиздадена досега от Св. Синод. Тези негови композиции и до днес се изпълняват в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Голяма заслуга на маестро Попконстантинов е, че през своите 42 години работа в Патриаршеската катедрала той събира и преписва много църковно-хорови песнопения и по този начин създава църковно-хоровата библиотека. В Богословския факултет (и при трансформирането му в Духовна академия) преподава 30 години църковна музика. Работил е дълго време и със сегашния патриарх Неофит, който е бил негов помощник-диригент в хора на „Св. Александър Невски“.

Информация и снимка: Софийска св. митрополия

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

temida1Допитване до румънските граждани от началото на този месец е показало, че за пръв път от политическите промени в нашата северна съседка насам рейтингът на Църквата е спаднал под 50%. Затова пък доверието в правната система си остава постоянно – около 60%, заявява социологът Алин Теодореску пред румънските медии.

Според същото проучване на общественото мнение в Румъния най-високо е доверието в противопожарната служба и в бързата помощ SMURD (по пъвите букви на румънското название на службата, занимаваща се обикновено с най-тежките случаи – Serviciul Mobil de Urgențǎ, Reanimare și Descarcerare).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

20171018 155608

На 18 октомври, в навечерието на празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец, първото си посещение в Рилската св. обител като Президент на Републиката осъществи държавният ни глава г-н Румен Радев. Той беше съпровождан от своята съпруга г-жа Десислава Радева. Президентското семейство беше посрещнато при портите на манастира от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий и от цялото рило-манастирско братство. След като се помолиха пред св. мощи на Рилския Чудотворец, високите гости разгледаха храма, а след това и църковно-историческия музей на обителта. Гостоприемство им беше оказано и в игуменарната, където еп. Евлогий запозна сем. Радеви с някои по-интересни исторически факти за манастира и неговия основател. Президентът Радев прояви голям интерес към книжовните ценности и документи, които се съхраняват от векове в манастирската библиотека, и изрази почитта си към делото на поколения монаси, отдали живота си за духовно-просветното дело на българския народ. Към Негово Преосвещенство г-н Радев изказа своето очарование от състоянието на манастирския комплекс.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

 MG 2729Рилският манастир почете празника на своя ктитор и покровител на целия български народ – преп. Йоан Рилски Чудотворец с тържествено богослужение. На 18 октомври в 20:30 ч. беше дадено началото на всенощното бдение, което продължи до малките часове на следващия ден. От архиерейския трон службата предстояваше най-младият от гостуващите архиереи, Мелнишки еп. Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Молитвено участие взеха митрополитите на гр. Клуж (Румъния) Андрей и на гр. Сидерокастро (Гърция) Макарий, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, архимандрит Порфирий, игумен на манастира „Св. Йоан Предтеча“ близо до гр. Верия (Бер) в Гърция (където се пази честнàта глава на св. Климент Охридски), заедно с монаси от братството – архимандрит Рафаил, ефимерий и духовник на манастира „Св. Благовещение“ край румънския град Алба Юлия, заедно с монахини от обителта, йеромонах Григорий от светогорския манастир „Григориат“, епархийският викарий на Слобозийска епархия (Румъния) архимандрит Рафаил, архиерейският наместник на гр. Кълъраш (Румъния) протойерей Илия Еужен, протосингелът на Клужка митрополия архимандрит Симеон, игуменът на Суковския манастир в Сърбия (Западни покрайнини) йеромонах Серафим с братя на обителта, монахини от Врачешкия и Ресиловския манастир, свещеници от различни епархии в страната.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

св. синодСв. Синод на БПЦ в пълен състав[1] проведе свои планирани заседания на 16 и 17 октомври, в понеделник и сряда. И независимо от практиката на синодната канцелария да не съобщава всички решения на синода (за разлика от други поместни църкви, които веднага публикуват решенията на синодите си), все пак по нещичко се пускаше на медиите и чрез тях – на обществеността. Този път обаче информационното затъмнение беше пълно. А освен множеството текущи въпроси имаше и един, по който всички с трепет очакваха решение: листата, т. е. списъкът на епископите, „достоизбираеми“ за Видински митрополит. Решението по такъв въпрос в предишни случаи винаги се е съобщавало в синодния сайт. Мълчанието този път може да означава само едно: синодните архиереи не са стигнали до някакво решение.

Клирици от Видинска епархия вече споделят, че синодът бил решил да се прави ревизия на изборите за епархийски избиратели, проведени през пролетта по духовните околии на онази епархия. Междувременно и в свое интервю протосингелът на епархията архимандрит Антим говори за post factum оспорване на тези избори.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]