Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

04 n„Три държави, един помен“ – се казва материалът, публикуван в гръцкото издание Orthodoxia.info и посветен на убитите в Чикаго преди две седмици българи. Заупокойната служба беше организирана от енорийското свещенство в атинския храм „Св. Марина“ в кв. „Илиуполи“, където са познавали нашите сънародници Цветанка и Ивайло като добри християни. Панихидата е и израз на съпричастност и подкрепа от страна на енорията към майката на убитата Цветанка, която от години живее в Гърция и помага в храма.

На заупокойната служба присъства и външният министър на Гърция Николаос Дендя́с, както и заместник-кметът на Илиуполи Иоанис Павлос. Св. Литургия беше отслужена от предстоятеля на храма архим. Серафим (Димитриу). Той благодари на външния министър, който се е отзовал на поканата на храмовото духовенство да почете паметта на убитите българи, чийто житейски път е бил свързан и с Гърция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 5448В Деня на народните будители представители на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се срещнаха с учители, преминали следдипломна квалификация в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите учебните пособия за ученици от 1 до 4 клас, разработени от екипа на центъра. Беше изяснена концепцията на помагалата, предназначени основно за началните учители, начинът на работа с тях, възможностите, които предоставят за по-успешна работа с учениците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

7b77ff08af2d8de31caef3f0a610ed81 6B521BFA 3398 4B68 B6C3 4A8E0E706928Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе участие в честванията по повод Деня на народните будители, организирани от президента Румен Радев. Предстоятелят на БПЦ отправи обръщение по повод празника, в което посочва ролята на народните будители за съхраняването и пребъдването на православния български дух и на българската култура в цялото ѝ многообразие.

В обръщението на патриарха се казва: „И тази година в първия ден на ноември страната ни тържествено отбелязва паметта на народните будители – на всички тези, благодарение на които българският народ е успял да съхрани през столетията всички свои духовни и културни достижения, независимо от превратностите в своята история. В този празничен ден Православната ни църква също се присъединява към радостта от тържеството на българския дух, благославяйки всички усърдни работници на полето на науката и културата, на книжовността и образованието – нашите съвременни будители, които са гарантите за преуспяването ни и занапред, за пребъдването на българската „Държава на духа“, според известното определение на големия руски учен и приятел на България академик Дмитрий Лихачов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0244Днес в Букурещ от Св. Синод на Румънската православна църква беше съобщено, че мощехранителницата с частицата от св. мощи на новопрогласения светител, епископа на Измаил Дионисий (Ерхан), дарени на патр. Даниил при обявяването на архиерея за светец, ще бъдат предадени на Южнобесарабския епископ към Бесарабската митрополия на Румънската православна църква. Мощите беше донесла игуменията на манастира „Суручени“, разположен на 10 км западно от Кишинев, молдовската столица. Нейният манастир е в юрисдикцията на Молдовската православна църква, която пък е част от Руската православна църква – Московска патриаршия. В манастирския храм преди известно време са открили светите мощи и по повод канонизацията на еп. Дионисий от Архиерейския събор на Румънската православна църква игуменията с благословението на главата на Молдовската православна църква донесла като дар частица от тези мощи.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

73139393 3426284147390366 8777906361150210048 nНа 23 октомври в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ се проведе публична защита на докторската дисертация на докторанта Никола Владиков на тема „Отношенията Църква – общество в богословското творчество на проф. протопрезвитер Стефан Цанков и проф. Ганчо Пашев“.

Научен ръководител на дисертанта беше доц. д-р Свилен Тутеков. Рецензенти бяха проф. д-р Димитър Попмаринов Киров (председател на научното жури) и проф. д. ф. н. Нина Димитрова. В научното жури участваха и доц. д. б. н. Дилян Николчев и доц. д-р Димо Пенков.

4.7833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (60 Votes)

22234Много може да се каже както за града Диърборн, близо до Детройт, щата Мичиган в САЩ, така и за Македоно-Българската източноправославна църква „Св. Климент Охридски“ в него.

Диърборн, например, се гордее с „Гринфийлд вилидж“ – музей, в който всичко е отпреди векове. Стара печатница, движена с парен двигател; водна мелница от 1835 г., която продължава да работи; къщата на Хенри Форд от 1863 г., преместена в музея като негов експонат; първата кола от 1896 г., която той построил, а в музея се пази втората, ръчно направена от него; къщата на братя Уилбър и Орвил Райт, които построили първия самолет и са летели с него до 59 секунди. Тук е и лабораторията на Томас Едисон, за пръв път осветена с електричество. До нея пък е къщурката-съдилище, която е ползвал Ейбрахам Линкълн като пътуващ съдия; там се пази и столът, на който този президент е бил убит на 14 април 1865 г. И много други още интересни неща...

Недалеч от „Гринфийлд вилидж“ е и българската църква „Св. Климент Охридски Чудотворец“, която е №1 в епархията ни зад океана. Това признание беше потвърдено официално миналата година, когато църквата на „златниот“ свети Климент, Охридския Чудотвоец, беше домакин на 43-я годишен епархийски събор. Не само че е най-грандиозна като постройка и най-многолюдна по членство, но и духовно е на първо място, а затова и успехите на църковната община тук са утеха и удовлетворение за всички нас в епархията.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

01 1На 2 ноември, събота, когато се отбелязва Архангелова задушница, в Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъде извършена заупокойна служба и за пристопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим (29.10.1914 – 6.11.2012 г.). По решение на Св. Синод на БПЦ в храма на светата обител ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, а след нея, към 10:30 ч., ще бъде извършена панихида за блаженопочившия Български патриарх.

На днешния ден се навършват 105 години от рождението на Светейшия патриарх, който ще остане в историята на БПЦ като първойерархът, живял в три социално-политически периода от новата история на страната ни, служил цели 56 години като архиерей, от които 41 години като първосветител, превел Православната ни църква през годините на прехода от атеистичния комунистически режим към демокрацията и на последвалия този преход политически разкол в нейните редици. Примерът му на достоен църковен глава дълго ще се помни.

Бог да го прости и помилва!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

DSC 0409На 27 октомври в края на св. Литургия, оглавена от Румънския патриарх Даниил, в която участваха и членовете на Архиерейския събор на Румънската православна църква, беше извършено тържественото прославление на св. Дионисий (Ерхан), еп. Измаилски. По лична покана на румънския предстоятел в историческото събитие взе участие и Русенският митрополит Наум, придружен от свещ. Кирил Синев от Русе.

Първо секретарят на румънския Св. Синод, Плоещки епископ д-р Варлаам (Мертикариу), прочете синодния томос за канонизацията. Патриарх Даниил осени хилядите поклонници, изпълнили площада пред Букурещката катедрала „Св. Константин и Елена“, с иконата на св. Дионисий. Патриаршеският хор „Николай Лунгу“, дирижиран от прот. проф. Стелиан Йонашку, изпълни тропара на светителя (гл. 1), който гласи: „От младини си послужил на Бога със смирение, отхранил душата си със Светото Писание, а чрез усърдна молитва и добродетелен живот си станал обиталище на даровете на Светия Дух и си бил достоен пастир на бесарабските румънци. Затова, светителю отче Дионисий, придобивайки дръзновение пред Христос Бог, моли се за нашите души!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

r1sНа 26 октомври в интервю за телевизия „Пирвели“ един от влиятелните митрополити на Грузинската църква Бодбийски Яков (Якобашвили) обвини министър-председателя на Грузия Георги Гахария и министъра на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури в опит за църковен преврат и разработването на план за физическото отстраняване на католикос-патриарха на Грузия Илия ΙΙ. Това се е случило преди три години, като той лично е бил поканен да се присъедини към заговора, но е отказал.

Грузинският премиер веднага реагира на обвиненията и заяви, че е „шокиран от тези новини“. Според него митр. Яков е бил против неговото избиране за премиер и на това се дължи и изявлението му сега. Правосъдният министър Теа Цулукиани нарече изявленията „глупости“. Парламентарната опозиция призова за незабавна проверка на прокуратората по повдигнатите обвинения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

73388387 2174314616003406 8758009134877507584 nНа 25 октомври в Силистра се състоя възпоменателно тържество по повод 10-годишнината от кончината на Доростолския митрополит Иларион (1913-2009). В помена в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ взеха участие: Доростолският митр. Амвросий, Русенският митр. Наум, Величкият еп. Сионий, Елистински и Калмикски архиеп. Юстиниан от Руската православна църква, Могильов-Подолски и Шаргородски митр. Агапит – от Украинската църква към Московска патриаршия, Единецки и Бричански еп. Никодим от Молдова (Московска патриаршия) и румънските архиереи Тулчански еп. Висарион и Томиски архиеп. Теодосий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

DSC 8768ARGOLIDA ZOGKAВ духовния център „Св. Игнатий Богоносец“ в Арголидска епархия, Гърция, от 22 до 24 октомври т. г. се проведе 31-ата годишна среща на епархийските пълномощници в Гръцката православна църква по въпросите за предпазване от ереси и секти. Темата на важната проява беше „Проявления на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7): антитриадични, окултни и новоезически възгледи за Бога“.

Срещата се организира по решение на Св. Синод на ГПЦ от нарочната синодна комисия за сектите и парарелигията. По покана на Арголидския митрополит Нектарий тази година се бяха събрали близо сто участника – свещеници и миряни, специалисти по превенция от секти и гибелни култове. Заедно с тях бяха поканени и представители на всички поместни православни църкви. Свои представители бяха изпратили патриаршиите Вселенска, Александрийска, Йерусалимска, Сръбска и Българска, както и Кипърската архиепископия. От БПЦ участие взе Неврокопският митрополит Серафим. При откриването той прочете и послание до конференцията от името на Българския патриарх Неофит.

4.76 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (50 Votes)

IMG 5405Днес зам.-министърът на образованието Деница Сачева откри изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, подредена в сградата на МОН.

Експозицията представя резултатите от работата на учениците от шест български неделни училища в чужбина на тема „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Децата дават своята интерпретация на буквите от глаголицата и кирилицата, изследвайки думите, които започват с тях.

Експозицията включва отличените конкурсни творби на ученици от българските неделни училища: „Васил Левски“ в Александруполис, Гърция, „Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, Турция, „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек, Унгария, и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

IMG 7073 1Пътуването в САЩ на председателя на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия Волоколамски митр. Иларион през тази седмица беше белязано от неговата неочаквана среща с главата на Американската архиепископия на Константинополската патриаршия митр. Елпидофор. Това е първата среща между двамата висши йерарси, след като Москва прекъсна общение с Константинопол. В интервю за РИА Новости митр. Иларион хвърля светлина върху техния разговор и изразява своята надежда, че разделението в православния свят може да бъде преодоляно.

- Владико, защо точно сега решихте да се срещнете с високопоставения представител на Константинополската патриаршия в САЩ?

- Аз не бях инициатор на тази среща. Тя се проведе в резиденцията на Антиохийския архиепископ на Америка Йосиф, който любезно покани нас двамата на обед. Това беше предшествано от посредническата инициатива на един добър православен християнин – бившия канцлер на Антиохийската архиепископия, Чарлз Аджалат, който е организатор на моята сегашна визита в САЩ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

photo 2019 10 23 23 28 37През последната седмица в САЩ се проведоха поредица срещи между висши представители на поместни православни църкви. На посещение в САЩ е Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който изнесе лекция в Богословската школа „Св. Владимир“, което е водещото висше православно учебно заведение на Православната църква в Америка (ОСА). На 22 октомври той се срещна с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, като срещата е преминала при закрити врати и не се дава информация за съдържанието на разговорите. Ден по-късно с американския държавен секретар се срещна и Киевският митр. Епифаний (Думенко), който също е на официално посещение в САЩ по повод получаването на наградата „Атинагор“, която се дава за защита на човешките права. В САЩ е и делегация на Грузинската православна църква, която също проведе редица срещи в Държавния департамент.

На 23 октомври, по инициатива на Антиохийския митрополит на Ню Йорк Йосиф се проведе среща между Американския митрополит Елпидофор (Вселенска патриаршия) и Волоколамския митр. Иларион (Алфеев). Тримата са имали официален обяд, след което са провели „разговор за настоящата междуправославна ситуация“, се казва в официалното съобщение на Антиохийския диоцез в САЩ. След края на срещата двамата йерарси са си разменили „паметни подаръци“. Повече информация за разговорите не се съобщава.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

naos jerousalem 6Мартириум на неизвестен мъченик беше открит близо до Йерусалим, на 16 км. от града. Църквата е византийска, от 6 в. Археологическите разкопки са продължили три години. Разкрити са богато украсени подови мозайки с изобразени птици, плодове и растения, стенописи, както и гръцки надпис, който казва, че храмът е посветен на „славния мъченик“. Името на светеца обаче не е запазено.