Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

59852738 2746261602111953 8250631209248358400 nВ деня на своите покровители равноапостолните братя св. Кирил и Методий българската енория в Хамбург, Германия, чества освещаването на своя нов храм – църквата „Възкресение Христово“ в сърцето на града.

С пасхално молитвено шествие около новия Божи дом, последвано от пострижение на нов иподякон, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний въведе богомолците в тържествената св. Литургия. В нея съслужиха свещеници от другите поместни православни църкви в северногерманския град, отци от останалите български църковни общини в Германия, сред които о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов от българския катедрален храм в Берлин, които подкрепят хамбургската община от самото ѝ начало, както и монаси от единствения немски православен манастир в Буххаген, намиращ се в Долна Саксония.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (54 Votes)

 MG 3074Понеже 37 години съм на служение в страни, където важи римската препоръка: „Когато си в Рим, прави каквото римляните правят!“, а пък аз отстоявам православния начин на живот в съгласие със съборното учение на св. Православна църква, затова мисля, че не е късно от името на клира и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия да дам отзив за папската визита в България, направена по покана на правителството.

С две думи: видяхме и чухме как папата изпълни програмата си спокойно изцяло в духа на трите направления на споделения от него икуменизъм: на кръвта, на бедните и на мисията.

Също с голям интерес внимателно проследихме поведението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, как без страх от никого авторитетно свършиха добре работата си и точно изпълниха предварителното обещание по предложената от нунция програма относно папското желание като гост на правителството в България да посети и Върховното управление на БПЦ-БП.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

SVSvKiM medalionНа 15 май (сряда) от 13 ч. в зала 8 на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе академичен семинар на тема „Свидетелство, служение и богослужение в мисионерското дело и прославата на св. братя Кирил и Методий (по случай 1150 години от Успението на св. Константин-Кирил Философ)“.

Събитието се организира от участниците в проекта „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поканени са всички с интереси в областта на практическото богословие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 05 13 1010С благословението на Врачанския митр. Григорий в епархията се обявява конкурс за литература и изобразително изкуство на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“.

Конкурсът е посветен на 280-та годишнина от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията му за светец, които се изпълват през настоящата година.

Организатори са: Врачанска митрополия, Областна администрация – Враца и Регионалното управление на образованието – Враца. В него могат да участват деца и ученици от Врачанската епархия на възраст от 5 до 19 години.

Целта на конкурса е чрез припомняне делата на една от личностите, които възраждат и укрепват България, като държава на духа, вниманието на децата да се насочи към истинските духовни ценности и непреходни християнски добродетели, които ще ги облагородят, извисят и утвърдят в любовта към Бога и ближния.

Участниците могат да творят в следните раздели:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

6 nВ днешния неделен ден ислямисти обстрелваха населения предимно с православни християни сирийски град Скалбия, съобщава местната църковна община (тук). Малко след 11 ч. ракети са паднали в района на местната православна църква и манастира „Успение Богородично“, където по това време на деня се провежда неделното училище за децата. В резултат от нападението на място са загинали четири деца и една жена, а други седем деца са били ранени, повечето от които са в критично състояние. Някои от децата са били ученици в неделното училище, а други са играели в непосредствена близост. Сред тежко ранените има и мюсюлманчета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMGP0620 600x467След св. Литургия в празнуващия столичен храм „Св. Кирил и Методий“ (до Женския пазар) в деня на общата памет на св. Братя в събота, 11 май, от 11:30 ч. ще се проведе и празничен концерт. Той е посветен на Деня на св. братя Кирил и Методий и на 1150-годишнината от Успението на св. Кирил Славянобългарски.

Проявата се организира от Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В концерта с православни песнопения ще вземат участие: смесен камерен хор „Петър Динев“ при храм „Св. Кирил и Методий“, с диригент Боряна Найденова, и женски хор „Христина Морфова“, при Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926 г.“,  с диригент Таня Никлева-Владева.

Встъпителното слово ще е на ик. Кирил Попов, който ще е и водещ на концерта.

Входът е свободен!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

51039918 2856381041042376 6795044235465719808 oТази година за първи път българите от северния немски град ще посрещнат деня на св. братя в собствен храм, за придобиването на който цялата енория полага усилия в продължение на шест години. Българска православна църковна община „Св. Кирил и св. Методий“ в Хамбург се сдоби със собствен храм през януари 2019 г. Евангелско-лутеранският гробищен храм „Възкресение Христово“ в кв. „Айлбек“ (Osterkirche Eilbek) е предоставен на православните българи за безвъзмездно ползване от градската управа (която е собственик на сградата и изоставеното и превърнато в парк гробище) с посредничеството на Евангелско-лутеранската църква за период от 30 г., като има възможност за продължение на договора за следващи периоди от по 10 г. без ограничение. Ако никоя от страните не заяви намерение договорът да бъде прекратен, практически той е безсрочен. Българската енория няма да плаща наем, но поема задължението да поддържа сградата и да плаща всички режийни разходи.

На 11 май Западно- и Средноевропейският митр. Антоний ще посети българската църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург и ще оглави св. Литургия по повод техния храмов празник. Преди това той ще положи антиминс в новия храм на църковната община, за може там да се извършва св. Литургия. Пълното освещаване на църквата ще стане след завършването на започнатия ремонт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Z16На 9 май на 85-годишна възраст почина известният гръцки духовник, богослов и игумен на светогорския манастир „Симонопетра“ архим. Емилиан (Вафидис). Неговото опело ще бъде отслужено утре в манастира „Благовещение Богородично“ в Ормилия, Халкидически полуостров, където старецът живееше напоследък.

Старецът Емилиан беше игумен на „Симонопетра“ от 1973 до 2000 г. Роден е през 1934 г., а родителите му са бежанци от Мала Азия. Завършва богословие и още като студент започва духовен живот, както и доброволна катехизаторска работа с деца и младежи. През 1960 г. е постриган за монах от митрополита на Трикала Дионисий, в чиято епархия тогава е манастирският комплекс „Метеора“ и в същата година е ръкоположен за йеродякон и йеромонах, а през 1961 г. вече е поставен за игумен на манастира „Свето Преображение“ на „Метеора“, където старинните манастири отдавна са били запуснати. През тези години архим. Емилиан работи като учител в неделните училища, по възложение на митрополита той става епархийски проповедник и изповедник. Така успява да събере около себе си отбрани младежи, копнеещи за духовен живот. До началото на 70-те години в неговия манастир се създава младо и здраво братство, постепенно се населват и останалите манастири, особено се засилва и женското монашество.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

78498CF1 C6F6 48EB 8AD3 F766FFAAE420 960x640Старозагорският митрополит Киприан, в качеството си на говорител на Св. Синод на БПЦ, също излезе с изявление за посещението на папа Франциск в нашата страна. Текстът беше публикуван на страницата на Старозагорска епархия.

Митрополитът дава оценка на папската визита в Синодната палата „като пряк участник и свидетел на случилото се“. Той подчертава, че „посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, макар и определено като „протоколно“, беше изпълнено с дух на разбирателство, толерантност и диалогичност“.

„Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с присъщия си такт и добронамереност, изказа своите, а и на членовете на Св. Синод, добри чувства към главата на Римокатолическата църква и водената от него делегация. Твърдо мога да заявя, че това наше позитивно посрещане беше ясно видяно и оценено. Ние приехме св. отец като глава на суверенна Ватикана. По този начин Св. Синод на БПЦ-БП, воглаве с Българския патриарх Неофит изрази своето уважение и застана твърдо зад министър-председателя на България, г-н Бойко Борисов, който преди една година покани папа Франциск на официално посещение в България“, се казва в текста на Старозагорския митрополит.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

211Двама египетски монаси бяха осъдени на смърт в сряда по обвинение в убийството на игумена на прочутия коптски манастир „Св. Макарий“ еп. Епифаний (на снимката, за убийството виж тук). Присъдата е издадена от съда в гр. Даманхур. Предварителното решение е било произнесено на 23 февруари и според законите на страната е дадено за утвърждаване на върховния мюфтия. Осъдените Исайя ал-Макари и Фалтаус ал-Макари (презимената говорят за произхода им от обителта) имат право да обжалват решението в срок от 60 дни пред по-горна инстанция.

Единият от монасите е изслушал присъдата лежейки, тъй като бил в лошо състояние след опит за самоубийство.

64-годишният еп. Епифаний беше игумен на един от най-известните коптски манастир в света, посветен на св. Макарий Велики, разположен в пустинната местност Вади-ен-Натрун (на 100 км северно от Кайро). Той беше намерен мъртъв на 29 юли 2018 г. пред вратата на своята килия. Първоначално беше изказано предположение за убийство на религиозна основа и терористичен акт, но тя веднага беше отхвърлена, съобщава ТАСС.

В процеса на разследване бяха задържани двама монаси от манастира, които са изчакали игумена в засада по пътя му към манастирския параклис и са го убили с метална тръба. 

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

ac55bd011fd23b8f82b12f4313581507Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 1100-годишнината от основаването на българския манастир „Св. вмчк Георги Зограф“ на Света гора (Атон) със специално подготвена изложба. Тя е част от новата експозиционна поредица „Книжовен калейдоскоп“ в Зала „История на книгата“ и може да се разгледа до 30 май.

През май – месеца на книжовността, Националната библиотека на България представя в специалната витрина с микроклимат в Зала „История на книгата“ различни книжовни паметници, свързани със св. обител Зограф. Те са подбрани от колекциите „Славянски и чуждоезични ръкописи“, „Старопечатни, редки и ценни книги“, „Ориенталски сбирки“, както и „Портрети и снимки“ към Българския исторически архив.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

amerikis 768x461В четвъртък Св. Синод на Вселенската патриаршия ще се събере, за да избере новия архиепископ на архиепископията на Вселенската патриаршия в САЩ. Сред кандидатите за важната за Патриаршията катедра са 73-годишният Бостънски митр. Методий, 52-годишният Пруски митр. Елпидофор, игумен на манастира „Света Троица“ на о-в Халки в Мраморно море, 64-годишният митрополит на Дарданелите Никита (роден в САЩ), 61-годишният митрополит за Франция Емануил и едва 46-годишният Христуполски еп. Макарий, а според някои сред кандидатите е и 53-годишният митрополит за Швеция и Скандинавия Клеопа, който е бивш професор в православния институт „Честнѝят Кръст“ в Бостън, САЩ.

До избора се стигна, след като на 4 май досегашният дългогодишен Американски митрополит д-р Димитрий (на снимката) подаде своята оставка. Тя беше искана настойчиво от Вселенския патриарх от края на 2018 г, но стана факт едва сега. Архиеп. Димитрий оглави американската епархия на Патриаршията през 1999 г. на 72-годишна възраст и за двадесет години успя да стабилизира и обедини епархията, изпаднала в криза и разделение след управлението на предишния архиеп. Яков и тригодишното неудачно ръководство на архиеп. Спиридон (1996-1999 г.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

A5На 13 и 14 май в Солун ще се проведе семинар „Fake news и Църквата“, организиран от Солунския богословски факултет и Дружеството за развитие на гръцката и православна култура ΑΕΝΑΟΣ, под егидата на Вселенския патриарх Вартоломей и гръцкия президент П. Павлопулос.

Проблемът за фалшивите новини, адресирани до църковна аудитория, ще се обсъжда за първи път в православния свят. Докладите и дискусиите, водени от митрополити, богослови и журналисти, ще се излъчват в реално време на страницата на Ortodoxia.info, един от съорганизаторите на семинара. Екипът на Двери ще ви направи съпричастни на най-интересните доклади.

Някои от обсъжданите теми ще бъдат:

„Fake News. Феноменът“ – от декана на Богословския факултет в Солун П. Скалцис;

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 10 май 1953 г. е възстановено патриаршеското достойнство на Българската православна църква. Празникът е вписан в българския църковен календар като значимо събитие. Тази година честването на Възстановяването няма да е на 10 май, а се отлага за следващия ден. Тогава в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде извършена архиерейска св. Литургия за празника на св. братя Кирил и Методий, чиято памет в Църквата се отбелязва на 11 май. След св. Литургия ще бъде отслужен и молебен по повод Възстановяването на Българската патриаршия. Началото на св. Литургия е в 9:30 ч., а на молебена – в 11 ч.

От църковното настоятелство на катедралата приканват православните християни да вземат молитвено участие в духовното тържество по повод празника на светите равноапостоли и славянобългарски просветители.

В близкото минало честването на възвръщането на патриаршеското достойнство на нашата църква се отличаваше с повече тържественост и събираше в столицата епархийските митрополити, които участваха в богослужение, отлавявано от патриарха.

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (80 Votes)

59984219 2736021513135962 9061767406942158848 nЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний днес публикува в профила си във Фейсбук коментар относно визитата на папа Франциск в България. По-рано Русенският митр. Наум оповести своето виждане за посещението на Римския първосвещеник. Дядо Антоний беше единственият представител на Св. Синод, който посрещна официално папата пред Президентството на 5 май и го придружи при посещението и молитвата му в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Дейността на Западно- и Средноевропейският митрополит в неговата епархия е свързана с активни контакти с представители на Римокатолическата църква. Публикуваме пълния текст на коментара:

Посещението на папа Франциск в България предизвика силен обществен отзвук. Добронамереността, откритостта и посланието за мир, с които дойде в родината ни, спечелиха сърцата на сънародниците ни. Нека сме честни – тази визита показа колко много българите се нуждаят от гласа на Църквата, от нейните послания за благоволение между хората, за общение с Господ Иисус Христос, за укрепване на църковната общност. Много наши събратя правилно отбелязаха, че тези послания звучат и в православните храмове и богослужение, те са част и от нашата ежедневна църковна проповед. При посещението си у нас папата ни даде обаче пример как пастирят отива при стадото, как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.