Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

maxresdefault 14 741x486 1 587x385На 80-годишна възраст почина председателят на Висшия църковен съд на РПЦ Екатеринодарският и Кубански митр. Исидор (Кириченко). Архиереят почина на 8 август от усложнения, предизвикани от коронавируса. Митр. Исидор беше един от най-възрастните митрополити на Руската църква. Той е председател на Висшия църковен съд на Московска патриаршия от 2008 г. В Кубанска митрополия има още хоспитализирани клирици.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

Untitled 1Рано сутринта на 7 август в дома си недалеч от женския православен манастир „Покров Богородичен“ в Бюси-ан-От, Франция, се престави в нашия Господ професор протопрезвитер Борис Бобринской.

Той е роден през 1925 г. в Париж като син на знатни родители от първата емигрантска вълна след болшевишката революция в Русия. Увлича се от богословието благодарение на дружбата си с известния православен богослов Владимир Н. Лоски. През 1949 г. завършва Парижкия православен институт „Св. Сергий Радонежки“ и защитава дисертация под ръководството на проф. прот. Георги Флоровски. След стаж в Богословския факултет на Атинския университет от 1953 г. е професор по догматическо богословие в института „Св. Сергий“. Ръкоположен е в свещен сан през 1959 г. През 1965-1967 г. се занимава с научна работа във факултета по протестантско богословие към университета в Ньошател, Швейцария, а по-късно и в Римокатолическия университет в Париж. Декан е на института „Св. Сергий“ от 1993 до 2005 г. Автор на множество богословски трудове, о. Борис Бобринской става един от най-значимите православни богослови на Запад наред с Оливие Клеман, Николай В. Лоски и много други, продължители на т. нар. Парижка богословска школа.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

 MG 8172Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил съболезнователен адрес до Антиохийския патриарх Йоан Х по повод взривовете в Бейрут и големия брой загинали и ранени вследствие от инцидента. В писмото си патр. Неофит изразява „братската ни подкрепа и тази на благочестивия православен български народ, който тъжи заедно с Вас и ливанския народ“.

В съболезнователния адрес се казва още:

„С тревога научихме за взривовете на 04.08.2020 г. в столицата на Ливан – древния град Бейрут. Сърцето ни е притихнало в скръб от човешките жертви и от големия брой ранени. Молитвите ни са отправени към нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който по молитвите на Пречистата Си майка да умири света, да изцели болните, да упокои в лоното на праотца Авраамa загиналите и да подкрепи близките им в този труден момент.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

567При взрива в Бейрут на 4 август няма загинали енориаши на руското подворие в ливанската столица, съобщи предстоятелят на подворието архим. Филип (Василцев). „За съжаление няколко семейства от нашата енория, които живеят в Ашрафия (православният район в града, недалеч от пристанището, който пострада силно), останаха без жилище. Затова трябва да помислим как да подкрепим материално тези хора, които се оказаха на улицата“, подчерта той.

Архим. Филип разказа също, че някои от енориашите са се спасили буквално по чудо: „В тази ситуация не би трябвало да останат живи, но Господи ги спаси. Едно семейство беше в жилището си буквално до пристанището и са видели взрива. Домът им е напълно разрушен, а те останаха живи с незначителни наранявания. Затова на 6 август в храма „Св. Йоан Предтеча“ ще отслужим благодарствен молебен за избавяне от смъртна опасност“. От подворието възнамеряват да създадат комитет, който да подпомага материално нуждаещите се. „Много членове на нашата община даряват кръв за пострадалите“, отбеляза още той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

b1 4 696x391На 4 август в Бачковската св. обител официално беше открит иконографски събор, посветен на сто и петдесетгодишнината от учредяването на Българската екзархия. Събитието включва изложба на икони и дърворезби на майстори от цялата страна. Съборът беше открит от игумена на манастира Велички епископ Сионий.

Председателят на Българското иконографското дружество Йордан Иванов е съобщил за tvsatcom.bg, че съборът се отбелязва за първи път в Бачковския манастир, като преди това домакин на изложбата е бил Троянският манастир.

4.8541666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (48 Votes)

Image 6327223 302Доростолският митрополит Амвросий е бил приет в болница. Направеният PCR-тест е показал, че владиката е заразен с COVID-19. Положителен за коронавирус е и тестът на протосингела на Доростолска епархия о. Добри Чаков. И двамата клирици са били приети в инфекциозната болница в Силистра.

Митрополит Амвросий, който е на 78 г., има и придружаващи заболявания. Засега състоянието му не е много тежко. Това е първият висш клирик на БПЦ, заразен с COVID-19. О. Добри чества тържествено своята 70-годишнина в началото на м. юли. Той също има сериозно хронично заболяване.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (98 Votes)

HaralampiЗа пръв път от сто и шестдесет години насам българите в Истанбул имат за свещеник клирик на Цариградската вселенска патриаршия. Това стана факт отпреди малко повече от месец, когато досегашният дългогодишен български свещеник, иконом Ангел Велков, се прибра окончателно в София. Оттогава патриаршията назначи свой клирик на негово място. Това е прецедент за българската православна общност в града край Босфора, която преди сто и шестдесет години се сдобива с независимост от патриаршията и досега си е имала свои клирици.

Както е известно, през 1860 г. няколко от българските архиереи към тази патриаршия се отделят от нея и след десет години на всенародни усилия получават султански ферман за самостойно съществуване на Българската православна църква под името „Българска екзархия“. За съжаление това не става по каноничния ред и затова българите са обявени за схизматици, но през 1945 г. най-после схизмата е отменена и Фенер признава самостойната БПЦ. Нещата се променят и за българите в Турция: те минават под юрисдикцията на Цариград, свещениците обаче продължават да са българи, посочени от Българската екзархия или после от Българската патриаршия, както е неофициално договорено при вдигането на схизмата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

882419 428045977280134 2144938338 oНа 1 август започва Богородичният пост, посветен на празника Успение Богородично, който честваме на 15 август. Той изисква по-строго спазване на ограниченията в храната и риба се разрешава само на големия празник Преображение Господне, на 6 август.

Фактически постът започна от вчера, 31 юли, защото той е постен седмичен ден, но самият пост е постановен за дните 1-14 август.

По традиция на 1 август в православните храмове се изнася св. Кръст и се отслужва водосвет. Този обичай възниква в Константинопол, където в началото на август са били най-големите летни горещини, които водели до разпространение на болести. Затова Църквата започнала да отслужва водосвет и да се правят специални литии, с които да се укрепва вярата на хората и надеждата им в Божията помощ. На този ден съществува и местен обичай да се освещава новият босилек, който вече е готов за бране и съхранение за водосвети през годината.

Днес започва и традиционният вече поколоннически поход „Рилският Чудотворец“. Както вече Двери съобщи, тази година походът ще се проведе за единадесети път, но сега ще премине при строги правила, свързани със сложната епидемиологична обстановка. Повече за похода и начина на провеждане тук.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (45 Votes)

dis covid19 4 scaledЗаместник-министърът на гражданската защита Никос Хардаляс обяви, че от утре използването на маска ще стане задължително на всички места за поклонение в Гърция. Мярката, според съобщението на заместник-министъра, е валидна от 1 август до края на месеца. Тя се отнася само за богомолците, но не и за клириците, съобщава orthodoxia.info.

В сградата на Св. Синод в Атина също бяха взети много строги предпазни мерки. На съобщението на входа се казва, че се забранява влизането по „извънслужебни причини“, задължително се измерва температурата на посетителите, ръцете се дезинфекцират, а носенето на маски е задължително за служителите и посетителите.

4.5857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (70 Votes)

2770017 49240672 big 2С окръжно писмо от 21 юли 2020 г. Софийска митрополия известява клириците от епархията, че вече е изграден централен склад за църковни свещи, който се намира на територията на Чепинския манастир „Св. Трима светители“ в София, който ще бъде зареждан със свещи, произведени единствено от синодния производствен комплекс „Илиянци“. Той ще започне да функционира от 1 август и ще е единственото място за закупуване на свещи от архиерейските наместничества, храмовете и манастирите, се казва в писмото. Забранява се вече непосредственото купуване на свещи от Синодния производствен комплекс (СПК) „Илиянци“.

Складът ще работи всеки ден от 8:30 до 12:30 ч. и от 13 до 17 ч. Почивни дни са събота и неделя и църковните празници, „обозначени с червено в църковния календар“, се посочва в окръжното писмо. Складът ще се обслужва от г-н Георги Беров (тел. 0888 663 662), който от десетилетия завежда митрополийския склад на ул. „Цар Калоян“ 7.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

38 tn 11Московският и на цяла Русия патриарх Кирил нареди на влиятелната игуменка на столичния Покровски манастир Теофания (Мискина) да продаде луксозния си мерцедес, след като темата за придобивката вече близо месец вълнува руските медии.

На езика на църковната администрация решението на патриарха звучи така: „Патриарх Кирил благослови игуменката на Покровския ставропигиален женски манастир Теофания (Мискина) да продаде намиращия се в нейно владение автомобил Mercedes Benz S-класа. Предстоятелят на Руската църква посочи, че даренията за манастира трябва да се използват за социални и благотворителни цели. Той също така припомни на монасите, че не бива да купуват луксозни автомобили, а тези, които са необходими за работата им, следва да са собственост на манастира, а не лични“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

temmuz 2020 На 24 юли в храма „Света Софѝя“ се проведе първият петъчен намаз след обявяването на храма за музей през 1934 г. В молитвата, която имаше демонстративен характер, участва турският президент Ердоган, който прочете стихове от корана. В храма обаче не присъстваха кметът на Истанбул, както и лидерът на опозицията, които бяха против промяната на музейния статут на „Света Софѝя“.

Християнските изображения на Иисус Христос и св. Богородица бяха закрити с плътни завеси. За първата петъчна молитва две хиляди квадратни метра от пода бяха застлани със зелени вълнени килими с османски мотиви от 17 в. „След края на реставрацията, която ще продължи между шест месеца и година“, общо четири хиляди квадратни метра (4 декара) ще бъдат покрити, съобщи собственикът на фирмата, изготвила килимите, Али Риза Йозкул.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

1484 11 2В деня на празника на св. мъченица Марина, 17 юли, на 84-годишна възраст е преминал при нашия Господ Неговият дългогодишен свещенослужител иконом Бончо Димов Чаков, енорийски свещеник при столичния храм „Възкресение Христово“.

Упокоилият се клирик е роден на 23 април 1936 г. в с. Белоградец, община Ветрино, Варненска област, от родители Димо и Тодора Чакови. Основно и прогимназиално образование получава в родното си място, а от 1950 г. продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш, Врачанско. След това завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Семейното си огнище изгражда със своята съпруга Райна Станчева Чакова, от която има две деца – Станчо и Анна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 20200722 115926На 22 юли манастирът „Св. Мария Магдалина“ в гр. Бухово чества своя храмов празник. За да отдадат почит на светата мироносица, както и на чудотворната икона „Достойно есть“ – Буховска, в светата обител се събраха десетки поклонници от енориите на Бухово, кв. „Бенковски“, богомолци от параклиса на Богословския факултет на СУ, както и от други храмове в София и околните села.

Празничната литургия и водосветът след нея бяха отслужени от свещ. Венцислав Попиванов – ефимерий на манастира и предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ в Бухово. В съслужение с него бяха свещ. д-р Сава Кокудев и свещ. Любомир Янъков.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

Konstantin AtanasovПловдивска митрополия съобщава, че в ранното утро на 23 юли на 45-годишна възраст се престави в Господ свещеник Константин Крумов Атанасов, служил 9 години в Златоград.

Отец Константин е роден на 28 април 1975 г. в гр. Пловдив. Ръкоположен е за дякон на 27.2.2011 г. и за свещеник на 17.4.2011 г. от Пловдивския митр. Николай. На 19.6.2011 г. е назначен за енорийски свещеник и председател на храмовете „Св. Георги“ в Златоград и „Св. Георги“ в гр. Мадан.

О. Константин беше отдаден на свещеническото си служение, както и на християнската просвета в Златоград. Той не жалеше сили за работата си сред учителите, учениците и децата в града и успяваше да ги запали със своя плам във вярата. Свещеникът беше инициатор на редица благотворителни събития в Златоград. Ранната му кончина е голяма загуба за града и за БПЦ.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]