Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Putin i patriarh Kirill 600x400Руският президент Владимир Путин внесе на 2 март в Държавната дума проект за поправки в Конституцията, съобщава „Интерфакс“. Говорителят на долната палата на парламента Вячеслав Володин коментира, че една от поправките в Конституцията е споменаването на Бога (без уточнение на понятието). Текстът на предложената поправка гласи: „Руската федерация, обединена от хилядолетна история, съхранява паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога“.

Друга предвидена поправка е, че бракът е съюз между мъж и жена.

Путин предлага също в основния закон да се запише, че Русия е правоприемница на Съветския съюз, като не се допуска отчуждаване на части от територията на Руската федерация и призиви за това. Дава се право на републиките в състава на РФ да използват като държавни своите национални езици наравно с руския език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchВ деня на Националния празник, 3 март, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България. Молебенът ще започне в 10 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Ръководството на катедралата приканва православните християни да вземат молитвено участие в богослужението.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

660 e8f7fc3b39eb959b8c4d4b53b6ae2f9dЗа удобство и улеснение на клириците публикуваме текста на Молебен в деня на Освобождението на България, подреден от свещ. Станислав Симеонов, който служи в Кипър.

Дяконът: Благослови, владико!

Свещеникът:

Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и във всички векове.

Хор: Амин!

Тропар, гл. 1

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови наследството Си, като даруваш на православните християни победи над враговете и ги запазваш с Твоя Кръст.

Кондак, гл. 8

На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние, твоите раби, като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се, Невесто неневестна!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

adbВеликият пост като период от църковната година се отличава с няколко неща. Най-напред това е неговата най-голяма продължителност в сравнение с другите постни периоди – седем седмици без един ден! На второ място е неговата сравнително по-голяма строгост по отношение на разрешените храни. Този пост обаче се отличава преди всичко с особените богослужения. Те са по-продължителни като време, но са и различни по строеж и главно – по съдържанието на молитвите и песнопенията.

През Великия пост неделните литургии са на св. Василий Велики – на места с многократно по-дълги „тихи“ молитви, които свещенослужителите четат тихо и ние не ги чуваме. Те са много съдържателни, както и молитвите от Литургията на св. Йоан Златоуст, но за съжаление по време на тяхното четене певците или хорът изпълняват песнопения, поради което богомолците не могат да чуят молитвите, дори и гласно да се четат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

calvaryОт днес, 2 март, понеделник, започна Великият пост на настоящата година, 2020-та. Минаха подготвителните седмици с техните начални недели: на митаря и фарисея, на блудния син и месопустна. През тях Църквата ни припомни едни от вай-важните си уроци.

Вчера беше и Неделя сиропустна с традиционната прошка снощи както по храмовете (колкото от нас успяха за вечерната да отидат до енорийските си храмове, а някои – и в храмовете, където служиха патриархът или митрополити), така и в домовете ни заедно с деца, родители, кръстници и кръщелници, роднини, приятели.

А от тази сутрин вече в продължение на седем седмици ще се въздържаме от яденето на храна от животински произход. В определени дни дори няма да ядем определени храни от растителен произход като растителните мазнини, например. Които имат физическата възможност, в първите три дена от поста, до края на Литургията в сряда сутринта, се въздържат въобще от всякаква храма, както правят и на Велики петък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

49605229223 c33d6dd7c6 cВ навечерието на Великия пост Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено на службата в катедралния храм „Св. Неделя“. След богослужението предстоятелят на Българската православна църква призова християните да влязат в благословения период на поста, като първо очистят себе си чрез взаимна прошка, според заповедта на Спасителя Иисус Христос:

„Пред прага сме на светата и спасителна Четиридесетница, благословения период, в който светата Църква всяка година майчински ни призовава с пост, усърдна молитва и дела на любов и милосърдие да се подготвим за достойното посрещане на Възкръсналия от мъртвите Господ и наш Спасител Иисус Христос. Време, в което да отклоним нашето внимание от суетата на този свят, да съберем разпиления наш ум в „скришната“ стаичка на сърцето (Мат. 6:6) и, като се съсредоточим върху онова, което единствено е истински потребно на човека (Лука 10:42), да влезем и в онази радост на Църквата и цялото Божие творение, която е родена от надеждата, изгряла от празния Гроб в утрото на Пасха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (52 Votes)

ТриодБратството на Зографската св. обител съобщава, че излезе от печат трето, луксозно издание на Псалтикийния Триод на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много църковни певци и на множество храмове, а и изобщо на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение. Принасяйки своя скромен труд, м. Климент, брат на Зографската св. обител, съставител на псалтикийния сборник, се надява да допринесе за Божията възхвала от църковната певница.

В Псалтикийния Триод, който вече може да се намери в църковните книжарници, са включени всички песнопения (самогласни стихири, слави, отпустителни тропари и кондаци) от Великия пост и Страстната седмица, а също така и покайните и мъче­нични стихири за всеки глас, които се пеят в петъчните и недел­ни дни на Великия пост. Като допълнение, изданието съдържа и велико­постните песно­пения от вечернята, от великото повечерие и от часо­вете, които досега неесте­стве­но бяха включени като съставна част от Псалтикийната Утреня на Манасий Поптодоров.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)

amerikanos ypex maik pompeo1Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посъветва правителството на Черна гора да започне открит диалог със Сръбската православна църква в тази държава относно закона за религиозните свободи, чието скорошно приемане предизвика силни реакции и неодобрение в СПЦ. Той направи това в отговор на писмо на архиеп. Елпидофор (Гръцка архиепископия към Вселенска патриаршия в САЩ), в което той го запознава с проблема в страната.

„Насърчаваме правителството на Черна гора да започне открит и прозрачен диалог със Сръбската православна църква относно Закона за религиозната свобода и неговото прилагане. Всички усилия за установяване на валидността на исканията за собственост трябва изцяло да са в съответствие с черногорското законодателство и Европейската конвенция за правата на човека“, пише Помпео в писмо до архиеп. Елпидофор, председател на Събранието на каноничните православни епархии в Ню Йорк.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (76 Votes)

jerpatr ecpatrВ навечерието на църковната среща в Аман Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до Йерусалимския патриарх Теофил, в което обяснява защо неговата инициатива не допринася за решаването на проблемите. Гръцките медии публикуваха писмото, а в руските то бе представено откъслечно като „призив на Константинополския патриарх да не се поддържат връзки с никоя църква, имаща отношения с Руската федерация“.

Публикуваме текста на писмото, в което патр. Вартоломей изразява своето разбиране за начина на обсъждане на спорните въпроси в Православната църква. Накрая той заявява готовността си да обсъди всеки проблем, възникнал с тази инициатива.

„... Очевидно е, макар и да не се заявява и в двете Ви писма, както Вашето (не по своя инициатива) намерение за свикването на едно по възможност всеправославно съвещание в Аман, Йордания, така и неговата цел, въпреки всички усилия то да се представи с уж по-широк дневен ред. Освен неговата неподкрепена исторически и канонично незасвидетелствана рамка, далеч от евхаристийната отправна точка на едно подобно начинание, напълно проблематично е, както беше вече отбелязано, задвижването на този процес без елементарното проучване на цената и ползите от него за Тялото на Едната, света, вселенска и апостолска Църква.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (27 Votes)

montКиевският митр. Онуфрий (УПЦ-МП) пристигна на 27 февруари в Черна гора, за да „подкрепи молитвено“ привържениците на Сръбската патриаршия в страната, които вече близо месец организират протести срещу новия закон за църковното имущество.

Митр. Онуфрий осъществи визитата си веднага след края на църковната среща в Аман, където бе отправен призив към властите в Черна гора да уважават правото на собственост на всички граждани, в това число и на Православната църква. На тази среща присъства и Черногорският митр. Амфилохий (Радович), който ръководи епархията на Сръбската патриаршия в Черна гора.

Двамата йерарси оглавиха протестното шествие след вечерната служба в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица, в което се включиха няколко десетки хиляди души.

Обръщайки се към многохилядното множество, митр. Амфилохий заяви:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

safe imageДнес Гръцката православна църква разпространи обръщение относно разпространението на коронавируса и профилактиката на болестта. В изявлението се казва:

„Св. Синод на Гръцката църква известява, че днес сутринта премиерът на Гърция г-н Киряк Мицотакис разговаря по телефона с Блаженейшия архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним, търсейки съдействието на Църквата за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус (2019-nCov), като се обърне с разяснения към вярващия народ.

Негово Блаженство отбеляза в отговор, че Гръцката църква както винаги ще подкрепи гръцката държава и ще помага с всички сили и средства за решаването на всеки проблем на гръцкия народ. 

В тази връзка Св. Синод със свое обръщение, което вече е изпратено до митрополиите на Гръцката църква, отбелязва приноса на Църквата в усилията за профилактиката на болестта, която причинява новият коронавирус, искайки следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2020 02 28 1726Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от обявяването на Българската екзархия. На днешния ден, 28 февруари, преди точно 150 години в българската църква „Св. Стефан“ край Златния рог е прочетен султанският указ-ферман за учредяването на самостойна Българска православна църква с диоцез, обхващащ всички области, където живее българско население: цяла Добруджа и Мизия (днешна Северна България), цяла Тракия и цяла Македония. Това е началото на новата история на Православието сред българския народ – хиляда години след учредяването на Българската църква на 4 март 870 г., близо 500 години след унищожаването на Търновската патриаршия и около 100 г. след насилственото закриване на автономната Българска (Охридска) архиепископия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

origНегово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и мъченик Потит. Това стана на официална церемония в сградата на Софийска митрополия. Мощите са дар от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

На срещата от страна на БПЦ присъстваха още: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, о. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, и доц. дяк. Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, който беше и преводач по време на разговорите.

Патр. Неофит благодари за ценния дар. „Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество.

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (76 Votes)

adelfiki sinaxi 1По инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ от ноември 2019 г. днес в гр. Аман, столицата на Йордания, се състоя братска семейна среща на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на братското единство в Православието.

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике:

„На 26 февруари в Аман, Йордания, се проведе среща на предстоятелите и представителите на поместни православни църкви с главна цел единството и помирението в св. Православие. Участващите изразиха своето разбиране към тревогата на Йерусалимския патриарх от опасността от схизма в нашето православно общение (Orthodox Communion).

4.4090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (22 Votes)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм „Свети Дух“ в кв. „Надежда“.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.