Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Сливенският митрополит Йоаникий, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и секретарят на Св. Синод архимандрит Наум посетиха днес в патриарха в болницата.
Те потвърдиха, че здравето на Негово Светейшество патриарх Максим се подобрява.
”Патриархът винаги е с добро самочувствие и със съзнанието, че ще живее 120 години", каза на влизане Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Според митрополит Кирил последното сериозно заболяване на патриарх Максим било през 1988 г. - извадена жлъчка и перитонит.

Източник: https://news.bnt.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Разбита е престъпна група, която е обирала църкви и манастири в цялата страна. Голяма част от откраднатите ценности са били продавани в чужбина. При съвместна операция на РДВР-София и РПУ-Елин Пелин са открити 37 икони. Според специалистите само 4 от тях струват около 120 хиляди лева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 23 септември съдът в град Велес произнесе присъда от още две години затвор за архиепископ Йован Вранишковски (светско име Зоран Вранишковски) главата на т. нар. Охридска архиепископия. Причината е "разхищение на 57 хиляди евро", дадени през 2001 г. от тогавашния кмет на Скопие Трифун Костовски. Парите са били за рестврацията на катедралния храм "Св. Панталеймон". По същото време Й. Вранишковски е бил митрополит на гр. Велес. Заедно с владика Йован на 15 месеца затвор е осъден и бившият касиер Тони Петрушевски. Двамата не са присъствали на съдебното заседание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
От 25.9. до 1.10. т. г. София ще бъде домакин на поредната евангелизация на петдесетници-харизматици от т. нар. втора вълна. В София ще гостуват Ебенезер Маркуи от Гана (наричащ себе си апостол), Ал Фюри от Австралия, Сиело Кастано от Колумбия, пастор Уилмър Франко от САЩ, както и Од и Елиза Фурстол от Норвегия, които ще проведат финансов семинар.

Коментар за събитието можете да прочетете тук.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
pop3.jpg Списък на участниците в международната научна конференция “Християнството в Египет и Синай”, която ще се проведе в Шуменски университет от 21 до 23 октомври 2005 г.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Тази седмица анонсираме три дребни удобства, които могат  да се окажат доста полезни за редовните потребители на "Двери на Православието":

1) Лично потребителско чекмежде.
2) "Доизпипване" от потребителите на още непубликувани материали.
3) Автоматично изпращане на известие по електроната поща при получаване на лична бележка.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Tchepelare.jpg 300 години от основаването на Чепеларе честваха жителите на родопския град. Най-важните моменти от историята на селището бяха представени в изложба с автентични фотографии и документи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Във връзка с новите наводнения в България, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова е призовала сънародниците ни зад океана да помогнат. Открити са специални сметки за дарения. Генералните консулства и посолството ни в САЩ приемат и малки суми пари в брой, чекове и др. под. срещу специална разписка.

Както съобщава изданието на българите, живеещи на Западния бряг в Америка  “Обзор”, дарения се събират и в някои църкви в Лос Анжелис. До сега са изпратени 25 000 долара по сметки на Червения кръст и специална Българо-американска фондация, гарантирана от посолството ни в САЩ и американското правителство.

За повече информация, щракнете тук за да влезете в страницата на българското посолство във Вашингтон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Енорийският център към храм "Покров Богородичен" в София провежда занимания с деца през цялата учебна година. Курсовете се провеждат в сградата на Енорийския център, в криптата на храма "Покров Богородичен".


4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Енорийският център към храм "Покров Богородичен" в София организира курсове за възрастни (над 18 г.). Заниманията се провеждат след работно време в сградата на Енорийския център.


1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Храмът по време на реконструкцията, снимка в. СегаВероятно ще бъде отпусната допълнителна сума за изграждане на укрепително съоръжение на църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново, което да пази храма от водите на река Янтра, каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в предаването “Преди всички” на БНР. Той увери, че в най-скоро време реставрираната църква ще бъде осветена и тя ще бъде действаща, но само на празници.  Премиерът Сергей Станишев и вицепремиерът Емел Етем ще посетят църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново днес и ще се запознаят с възстановителните работи по храма след наводненията. (Фокус)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vlade.jpgМиналата седмица в хюстънския Център за бързо реагиране на Международната православна християнска благотворителност (МПХБ) звездата на НБА Владе Дивач (на снимката) лично достави камион с помощи за деца и техните семейства, изселени от засегнатите от урагана Катрина области.
Дивач е оглавил инициативата за събиране на помощи в Сакраменто, Калифорния, където е играл в продължение на пет години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Центърът на тържествата е Велико Търново, където на 22-ри септември 1908-ма година, с манифест на княз Фердинанд, е обявена независимостта на България. В приветственото си слово президентът Георги Първанов припомни, че на този ден преди 97 години световните агенции разнасят сензационната новина, че малка България е обявила своята независимост. Въпреки продължаващият второ денонощие дъжд, тържествата започнаха в средновековната крепост "Царевец". (Снимка: БТА)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
images.jpgНа 17-ти август учителски екип от шестима мисионери бе изпратен с благословия за Танзания лично от Негово Преосвещенство Димитриос - Епископ на Ксантиос, Генерален секретар на Постоянната комисия на каноничните православни епископи в Америка. Изпращането се състоя в края на вечерната служба в Гръцката православна църква "Св. Троица" в град Св. Августин, Флорида.

Horton_tanzania6.jpgНа първата снимка:  Негово Преосвещенство Димитриос - Епископ на Ксантиос. На дясната снимка: епископът на Букоба - Йероним.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Аман. Йорданският крал Абдулла ІІ одобри в понеделник избора на новия Йерусалимски патриарх Теофил ІІІ, предадоха осведомителните агенции. Патриарх Теофил ІІІ беше избран на мястото на Ириней І, който бе освободен от поста заради обвинения в корупция. Кралският указ за одобрението на новия патриарх е нужен, тъй като според международната договореност всеки йерусалимски патриарх трябва да получи одобрението на властите в Светите земи – Йордания, Палестинската автономия и Израел. Палестинските автономни власти също признаха официално Теофил ІІІ, но Израел все още не е признал избора на новия патриарх и не е ясно дали изобщо ще го направи. Въпреки че Йордания се отказа от претенции върху Източен Йерусалим като територия, държавата остана попечител на светите места там, коментира агенция АП. (Фокус)

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата