Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

kiprian kabinet 1021x640Днес Старозагорска митрополия излезе със съобщение, че въпреки епидемиологичната обстановка в страната няма да се отменят предвидените по програма великопостни богослужения. Всички храмове в епархията ще бъдат отворени и ще се извършат определените за св. Четиридесетница служби и молитвени последования.

Старозагорският митрополит Киприан също публикува днес свое обръщение, в което подчертава важността на поста в Православната църква за духовното израстване на вярващите. Митрополитът отбелязва също така, че Църквата ежедневно, сутрин и вечер, се моли за спасението на всички души и за хората, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в св. храмове. „Енорийските свещеници заедно с молещите се в енорийските храмове са като едно духовно сърце, което страда за болките на своите братя и сестри, за страданията на народа ни, за сбъдването на личните и обществени въжделения“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

logo newvisionДнес ръководството на Софийска митрополия публикува разпореждане за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията. В документа, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се нарежда всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените богослужения за времето на Великия пост.

В разпореждането се настоява да се отслужват предвидените богослужения и да се причастяват желаещите да приемат св. Дарове. Посочва се да не бъде отказвано св. Причастие под предлог от страх от заразяване с коронавирус. „Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (39 Votes)

156725 140296852785585 1832340849 nНа 15 март, неделя, във всички храмове на Габровска духовна околия към ектениите на св. Литургия ще има и допълнителни моления за избавяне от болести и Божия милост към града и неговите жители, съобщава сайтът desant.net. Архиерейското наместничество на Габрово е изпратило призив и указания до свещенослужителите. В него се казва още: „Светът е изправен пред голямо предизвикателство, но и преди е имало тежки случаи и Господ ни е помагал. В тези тревожни за обществото ни дни ние трябва да се обединим в молитвата си, а не да се страхуваме.

Всяка трудност, дори и болест, трябва да стане причина за сближаване между хората и да дадем израз на добрата страна на човешките взаимоотношения, която да се прояви като смелост, спокойствие и подкрепа.

Нека всички усилим своите молитви към Победителя на тлението и смъртта, нашия Господ Иисус Христос, така че Той да запази здраво и невредимо Своето наследство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

unnameМисионерско-просветната организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“) отмени временно своите редовни образователни и катехизаторски програми, свързани със събирането на много хора в затворени помещения. Решението е във връзка с мерките, вземани от държавните органи за ограничаване на случаите на коронавирус в страната.

До Пасха се преустановява работата на училището за катехизатори и школата за обучение на катехизатори, училището за жестомимичен език, както се отлага и плануваният в този период мисионерски семинар. Организацията преустановява и курсовете по гръцки език, провеждани под нейна егида в университета в Рим. Отменят се и поклонническите пътувания на катехизаторските школи до манастирите в Ахайя. Освен това пренася посрещането на частица от мощите на св. Николай Мирликийски, планувано за 10 май, за 22 ноември 2020 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

89572638 659390578224367 2016418761002713088 nНа Православна неделя, когато блаженопочиналият Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013 г.) е бил постриган за монах и в който ден той отбелязваше паметта на небесния си закрилник – св. апостол Натанаил-Вартоломей, в гр. Гоце Делчев тържествено беше открит негов бюст-паметник.

Митр. Натанаил беше избран за епархийски архиерей през април 1994 г. и след утвърждаването на избора от Св. Синод встъпи в длъжност, като върна митрополитското седалище в неговото историческо място – гр. Неврокоп, преименуван през 1951 г. на големия борец за свободата на югозападните български земи Гоце Делчев. В 20-годишното си служение в трудните времена на разкола в цялата Българска православна църква и особено в Неврокопския диоцез митр. Натанаил се показа на висотата на своя архипастирски дълг и успя да развие епархията като образец в много отношения: създаване на кадри, подобряване на богослужебната дисциплина и на пастирската работа, просвета за младежи и за възрастни, издаване на книги, работа с младежта – включително и с многосменни летни лагери, грижа за бедните, строителство и ремонт на много десетки храмове и не на последно място: издигане на авторитета на Църквата в обществото. Затова при откриването на паметника днес кметът на града Вл. Москов отбеляза:

4.7874015748031 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (127 Votes)

kiprouКипърският архиеп. Хризостом е на официално посещение в Константинополската патриаршия в отговор на покана на Вселенския патриарх Вартоломей да служат заедно през първата неделя на Великия пост, Неделя на Православието. Акцент в словата и на двамата предстоятели беше православното единство и проблемите, които изпитва в настоящия момент Православната църква.

В своя отговор на приветствието на патр. Вартоломей Кипърският архиеп. Хризостом заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

sinСлед увеличаването на случаите на заразени с коронавирус поклонници по Светите земи, манастирът „Св. Екатерина“ на Синай разпространи обръщение, в което заявява, че историческият манастир не е източник на заразата. Повод за изявлението са откритите двадесет и един заразени в група от петдесет гръцки поклонници, върнали се от поклонение в Светите земи. В съобщението на братството се казва:

„Синайският манастир „Св. Екатерина“, след скорошната проява на зараза с коронавируса COVID-19 при гръцки поклонници в Светите земи, получи множество тревожни запитвания относно здравето на отците на синайското братство и положението в региона на св. обител.

Както е известно, група гръцки поклонници от югозападна Гърция, сред които наскоро бяха открити заболели от коронавирус, посетиха Синай в Египет и след това продължиха поклонението си в Светите земи, т. е. в Израел и Палестинската територия. Въз основа на наличните данни заразяването не се е случило в манастира, синайската пустиня или Египет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

unnamedВ края на май чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест“ ще напусне Света гора и ще бъде изнесена за поклонение на вярващите в гръцкия тракийски град Комотини (Гюмюрджина). Такова изнасяне на светинята, която се пази в храма „Протатон“ (т. е. храмът, където се черкува първият, водещият от представителите на светогорските манастири, наричан на гръцки „протос“ или на български „прот“, „протът“) в атонската „столица“ Карея, се случва изключително рядко. Досега то е правено пет пъти, като последно иконата беше изнесена през 2012 г. в Солун по случай годишнината от освобождението на града от османско господство. Иконата ще гостува в града по случай тържествата за 100-годишнината от освобождението на Гюмюрджина от българска власт през 1920 г. и окончателното включване на града в гръцката държава.

В съобщението на митрополията на Марония и Гюмюрджина, изпратено и на български език за християните в България, се казва:

„Съобщаваме, че от 19 до 27 май в катедралния храм „Благовещение Богородично“ в гр. Комотини ще имаме специалното благословение и особената чест да приемем чудотворната икона на св. Богородица „Достойно ест“ от Протатския храм. За областта ни това е едно съвсем специално историческо събитие и каним всички благочестиви православни християни да дойдат да се поклонят и да получат благословението и благодатта на св. Богородица“.

Поклонническият център към Софийска митрополия ще организира поклонение до Комотини за желаещите да се поклонят на светогорската светиня (тук).

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

viber image 2020 03На 8 март, първата неделя на Великия пост – Православна, от 12 ч. в Гоце Делчев официално ще бъде открит паметникът на Неврокопския митрополит Натанаил. Той ще се издига на площад, който също носи името на владиката, починал след продължително тежко боледуване на 16 ноември 2013 г. Площад „Митрополит Натанаил“ е при кръстовището на улиците „Бяло море“ и „Търговска“ в стария център на града.

Денят на официалното откриване на паметника не е избран случайно. На Православна неделя митрополит Натанаил честваше именния си ден.

viber image 2020 03Решението за изграждане на паметника е взето единодушно миналата година от Общинския съвет в Гоце Делчев по предложение на кмета на общината Владимир Москов (в пети кметски мандат).

Припомняме, че при избора на владика Натанаил за каноничен митрополит на Неврокопска епархия през април 1994 г. по настояване на инициативен обществен комитет от града седалището на епархията беше върнато в старото му място, гр. Гоце Делчев, който до 1951 г. носи историческото си име – Неврокоп.

Идейният проект за паметника е дело на младия и талантлив скулптор Илия Бояров.

На първото изображение: Постаментът, на който ще бъде поставен паметникът на митр. Натанаил на едноименния площад в Гоце Делчев (снимки: „Двери“)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1c3102d68afd478919a5104103e2711dВ първата събота на Великия пост, Тодоровден, по традиция в синодния паралис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена св. Литургия. Параклисът се намира на първия етаж на сградата и желаещите да вземат участие в богослуженията за Тодоровден са добре дошли. Входът в сградата е свободен.

В 8 ч. започва утринната, а св. Литургия – в 9 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

fc9936563ff19430ae8177a0d20bc5e2Християни от чирпанското село Стоян Заимово от десет години събират средства за изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ в местността Голяма черква (тук). По този повод на 12 февруари т. г. Старозагорският митрополит Киприан се е срещнал с църковното настоятелство на новостроящия се храм. Срещата се е състояла по инициатива на владиката, във връзка с изпратено до настоятелството писмо от дирекция „Вероизповедания“ с обяснението, че след промените в Закона за вероизповеданията, дирекцията към Министерски съвет не финансира строителни и ремонтни дейности на храмове, а това става със средства на епархиите.

Митрополит Киприан е дал своята подкрепа за строителството на храма и се е ангажирал, след като получи количествено-стойностната план-сметка на проекта, да потърси финансиране от Св. Синод и Министерския съвет.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

upl548eb1656963eДнес в Гърция на 89-годишна възраст почина архим. Гервасий (Раптопулос), наричан „светецът на затворите“. Духовникът посвещава целия си живот в служение на лишените от свобода, помнейки думите на Христос в притчата за Страшния съд: „в затвора бях и Ме навестихте...“ (Мат. 25:36). Движещо начало на неговия живот бяха думите „Нашият живот е кратък. Нека побързаме да направим добро на света“.

Архим. Гервасий е роден през 1931 г. в с. Емилиано или Гридадес, южно от гр. Гревена. През 1966 г. основава братството „Преп. Ксения“, а през 1978 г. към него се открива като отделно мисионерско направление „Дякония за освобождаване на безимотни затворници и бегълци“. Идеята за тази организация се ражда, когато о. Гервасий служи в митрополията в гр. Серес (Сяр). Там той започва да провежда неофициално „Ден на затворника“, отбелязван в Неделята на Сирни заговезни, когато на св. Литургия се чете евангелският текст за Страшния съд (Мат. 25:31-46).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

agionspilaion6Министерството на туризма в държавата Палестина (или Палестинската автономия, според израелската държава) съобщи, че храмът „Рождество Христово“ във Витлеем ще бъде затворен от 5 март до издаване на ново разпореждане. Представител на министерството заяви, че преди отварянето му храмът ще бъде дезинфекциран. Малко по-рано министърът на здравеопазването призова църквите и джамиите в града временно да бъдат затворени „с профилактична цел“.

Мерките се взимат, след като на 22 февруари стана ясно, че болни от корона-вируса поклонници от Южна Корея са посетили някои от най-известните поклоннически обекти като църквата на Божи гроб в Йерусалим, храма на Рождеството във Витлеем и Пещерата на патриарсите на Западния бряг. Поне осемнадесет поклонници от тази група са били диагностицирани с вируса след връщането си в Южна Корея, според здравното министерство на Израел. Министерството публикува маршрута на групата и заяви, че ще направи проучване за „евентуално разпространение на болестта“. Издадена беше разпоредба лицата, влезли в контакт с групата, да останат четиринадесет дни под карантина в домовете си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

oikoumenikh2bsinodosНа днешната дата преди 1150 години е основана самостойната Българска православна църква. На 4 март 870 г., на специално заседание след края на Константинополския събор от 869-870 г., е учредена Българска православна църква – първоначално като архиепископия в юрисдикцията на Константинополската Вселенска патриаршия.

За неин пръв предстоятел Константинополският патриарх св. Игнатий ръкополага архиеп. Йосиф. Така Българската православна църква става може би единствената православна църква, чието начало е точно фиксирано в историческите извори. Макар че християнството се разпространява отдавна по българските земи, създаването на българската държава налага и териториална организация на християнските общини в нея по начин, който да благоприятства християнизирането на народа. По този начин на световната сцена се появява и първата славяноезична църква, подпомогнала след това другите славянски народи в усвояването на християнската вяра.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

87042123 118303593070386 7057809900843302912 nСтартира благотворителната кампания на Св. Синод на Българската православна църква и Българската национална телевизия „За величието на храма“ за набиране на средства за ремонт и реставрация на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

„Преди 108 години катедралата е станала факт благодарение на даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин – с приноса на всички нас“, се казва в призива на организаторите.

Средства за възстановяването на емблематичния храм ще се събират чрез SMS на 17 777 с текст NEVSKI (на стойност 1 лв). Дарения могат да се направят в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Св. Синод:

ПКСХП „Александър Невски“

IBAN: BG71STSA93000014915278

BIC: STSA Банка ДСК ЕАД ФЦ Батенберг

Бул. „Александър Батенберг I“ № 6, София.