Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Pokana Zografskata sveta obitel Universitetska bibliotekaНа 20 ноември от 14:30 ч. в централното фоайе на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ в София ще бъде открита изложбата „Зографската света обител – път през вековете“.

Изложбата представя факсимилета на едни от най-ценните ръкописи, намиращи се в Зографската св. обител: Евтимиев служебник; Грамота на Стефан III, дарител на Зографския манастир; Четириевангелие от средата на 14 в.; Служебен миней за м. септември от средата на 17 в. (между 1638 и 1642 г.); Радомиров псалтир от втора половина на 13 в. и др.

Гостуващата изложба може да бъде разгледана до 25 ноември, след което копията ще бъдат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

fullsizeoutput 18dbВсеизвестно е, че през 2017 и 2018 г. станаха най-големите унищожителни и смъртоносни пожари в историята на северноамериканския щат Калифорния. Тази година също не ни се размина. Най-напред заплахата за гр. Санта Роза дойде от север, а после се повтори и от юг и то застрашително, защото огньовете бяха съпроводени от сухи силни ветрове и достигнаха само на 10 мили от града. 75 хиляди акра (един акър е около 4 декара) горяха и евакуацията беше в пълна сила. От димните завеси дори международното летище в Сан Франциско беше пред затваряне.

Клириците и миряните в българската църква „Успение Богородично“ в Санта Роза ме информираха загрижено почти всеки ден, защото на 9 и 10 ноември по предварителна програма митрополитът трябва да бъде там, за да ръкоположи двама млади кандидати за дякони – иподякон Тимотей Зимински и иподякон Матей Съндаал.

Наложи се продължително време хората да бъдат успокоявани и убеждавани, че св. Богородица като небесна покровителка на новата ни църква няма да допусне огньовете да влязат в Санта Роза и да се случи това, от което всички се опасявахме. Наистина 6 хиляди орнеборци са още на пост и отстраняват всяка нова заплаха, но ежедневието вече влезе в руслото си и ние в българската църква с небесната милост на майката Божия като Радост на всички скърбяши изпълнихме програмата – отпразнувахме двете огнени петдесетници недалеч от огнените стихии в Калифорния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 11 11 1040С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 14 ноември, четвъртък, от 18 ч. в залата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ № 7 ще се състои официално представяне на изданието Иконите разказват, предназначено за незрящи хора. Книгата излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Иконите разказват на брайлово писмо запознава незрящите хора с основните християнски празници, техния евангелски произход и значение, както и с иконографското им изобразяване. Уникалното издание дава възможност на слепите да добият представа за символиката на иконата и посланието, което тя носи чрез варианти на икони от Рилския манастир, специално адаптирани за незрящи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 11 10 2001В сайта ни вече е достъпен каталог с изданията на Двери (вижте тук). Те са публикувани през шестте години на съществуване на издателството. Книгите са разпределени в три категории: „Нашите издания“, „Учебни пособия“ и „Съвместни издания“.

Първата категория съдържа произведения на различни автори, подготвени за издаване от екипа на Двери. Някои от тях, като беседите на Лимасолския митр. Атанасий, още с излизането си се превърнаха в абсолютни бестселъри и претърпяха многократни преиздавания.

Учебните пособия от втората категория са дело на екипа на Двери. Финансирането им се осигурява от дарители, така че те да могат да достигат до учителите и учениците безплатно.

В третия раздел са включени издания, които са създадени в сътрудничество с различни митрополии на БПЦ.

Изданията са достъпни в книжарница „Български книжици“ в София и църковни магазини в столицата и страната.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (145 Votes)

alenxgАлександрийската патриаршия днес призна официално автокефалната Православна църква на Украйна. Това стана по време на патриаршеската литургия по случай Архангеловден в църквата „Св. Архангели“ в Кайро. Александрийският патриарх Теодор прочете по време на богослужението имената на предстоятелите на поместните православни църкви, като спомена на последно място и Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на Православната църква на Украйна.

По този начин Александрийската патриаршия стана втората църква след Гръцката архиепископия, която призна новата поместна църква в Украйна. Според църковния ред това става чрез включване в диптиха на предстоятеля на новата поместна църква, след което следва изпращането на т. нар. „мирни писма“, с които предстоятелите свидетелстват за своето канонично общение помежду си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

obshta snimka na nagradenite 5 11 2019С най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, беше отличен проф. Мирослав Попсавов – дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Награждаването се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата на 5 ноември, в присъствието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век“, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

Отличията на културните дейци и общественици бяха връчени във връзка с Деня на Народните будители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

c 1526891237Близо 100 известни православни богослови и учени от 13 страни в различни континенти подписаха открито писмо до Св. Синод на Сръбската православна църква в подкрепа на двама преподаватели от Богословския факултет на Белградския университет, за които сръбският синод настоява да бъдат отстранени от факултета. Това са Западноамериканският епископ д-р Максим от СПЦ (и по съвместителство професор в белградския БФ) и д-р Марко Вилотич, преподавател по История на религиите. Заради отказа на декана, Браничевски епископ проф. д-р Игнатий (Мидич) да изпълни „заповедта“ в края на октомври синодът „оттегли благословията си“ от него и призова Академичния съвет да го отстрани от заеманата длъжност. Съгласно договорени отношения между Св. Синод на СПЦ и Белградския университет църковното ръководство има правото да изразява мнение за персоналните назначения на декана (винаги клирик на СПЦ) и на преподавателите.

Скандалната ситуация предизвика бурни дискусии и протест в църковните среди в Сърбия, тъй като по единодушно свидетелство зад решението на синода стои Бачкият еп. Ириней (Булович), говорител на Св. Синод на СПЦ и дългогодишен професор в Богословския факултет до пенсионирането му през 2015 г.

4.8125 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (64 Votes)

photo 2019 11 07 18 05 49На 30 октомври генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята първа официална среща с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей. Срещата е била по инициатива на китайския генерален консул. Това е първо посещение на китайски дипломат в седалището на Вселенската патриаршия.

В официалното съобщение се казва, че китайският генерален консул е разказал на патриарха за религиозната ситуация в Китай и за усилията на Китайската народна република да хармонизира религиозните отношения. От своя страна патр. Вартоломей е заявил, че високо цени защитата на свободата на вероизповедание на гражданите от страна на Китай, като го е запознал с дейността на митрополията на Хонг Конг към Вселенската патриаршия. Генералният консул е поканил патр. Вартоломей да осъществи първо официално посещение в Китай, на което патриархът е отговорил положително.

4.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (45 Votes)

4 360x189Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) може да посети през декември Плевен, за да вземе участие в конференция на тема „Православие, духовност, свобода“, съобщи за българските медии Румен Петков, който е на посещение в руската столица по повод изложбата „Паметта на поколенията: Великата отечествена война в изобразителното изкуство“, открита от руския президент Владимир Путин.

Българският политик се е срещнал и с председателя на Отдела за външно-църковни връзки в Москва. На срещата е присъствал и представителят на Московския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев). Тримата са обсъдили скорошното участие на руския митрополит в конференция във Велико Търново, както и „отзвука от посещението на митр. Иларион в Плевен след конференцията“ (виж новината в Двери тук). Румен Петков е предал на митр. Иларион покана за участие в организирана от него конференция „Православие, духовност, свобода“ в Плевен през първата половина на декември. От изявлението на Румен Петков не става ясно дали митр. Иларион е заявил, че ще участва лично или ще прати друг „високопоставен митрополит на Руската църква“. За агенция „Фокус“ Р. Петков заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumbwmС еднодневна научна конференция на 8 ноември, Архангеловден, в град Гоце Делчев ще бъде отбелязана 125-годишнината от учредяването на Неврокопска митрополия (1894-2019 г.) на тогавашната Българска екзархия, сега Българска православна църква – Българска патриаршия. Конференцията се организира от Неврокопска митрополия съвместно с Югозападния университет „Йеромонах Неофит Рилски“ в Благоевград и Македонския научен институт в София.

След празничната св. Литургия в храм „Св. архангел Михаил“ в града конференцията ще започне своята работа в сградата на митрополията. Встъпителен доклад с исторически обзор за живота на епархията ще изнесе Неврокопският митр. Серафим. Ще последват доклади за историята на епархията под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, както и за дейността ѝ в рамките на Българската църква, за строителството на храмове, за видни духовници, дали своя принос за духовния напредък на Църквата и Отечеството.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

74354469 967191593643234 7672604876941033472 nЗа трета поредна година в Неврокопска митрополия се организира есенен музикален фестивал на тема „С музика и вяра в сърцето“. Той се провежда от 29 октомври до 9 ноември в различни населени места на епархията. Организатори на фестивала са Неврокопска митрополия и община Гоце Делчев. Заключителният концерт на музикалния форум ще бъде на народен хор и оркестър към Музикалното училище в Серес, Гърция. Той ще се проведе на 9 ноември (събота) от 17 ч. в Дома на културата в Сандански.

Музикалното училище в Серес започва своята дейност като клон на училището в Палини, Атика, през 1994 г. Обособява се като самостоятелно средно училище през 1999 г. Освен теория на класическата и народната музика неговите възпитаници задължително изучават пиано и тамбура, класически и фолклорни инструменти. Наред с хоровата и оркестровата подготовка получават знания и за източно-църковната музика. Диригент на хора е Хрѝстос Караманис.

Входът за концерта е свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

FVgcXljgБългарската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия има две български православни църкви в гр. Индианаполис, столицата на щата Индиана в САЩ. Едната е „Св. архидякон Стефан“ с енорийски свещеник о. Димитър Ангелов, на 16-та улица, а другата е „Всех скорбящих радост“, точно на три мили от нея в центъра на града с двама свещеници и един протодякон.

Тъкмо в нея на 3 ноември имахме благодатните преживявания, които ще се помнят дълго време.

В навечерието на празника цялата енория посрещна по обичая епархийския си владика – митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който възглави четиричасовото всенощно бдение с петохлебие и дългоочаквана беседа за Божията майка като Радост на всички скърбящи. Храмът е голям и въпреки това беше препълнен.

Характерното за тази църква е, че всички енориаши, гости и приятели, които се черкуват, с благоговение се прекланят и целуват частичката от св. мощи на св. Йоан (Максимович), Шанхайски и Санфранциски епископ, която се съхранява там, и участват активно в богослужението.

А тези, които не могат или още не са готови да пеят поне в единия от двата хора, се редуват в четенето на псалмите, паримиите и каноните на английски и църковнославянски език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

74620927 2480080662108402 2411201945713770496 nЗа втора учебна година ученици от страната и чужбина се запознават с християнските празници и добродетели благодарение на проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Първият урок от цикъла от седем теми е посветен на Народите будители. Децата вече направиха своите първи будителски книжки, разбраха какво отличава будителите и получиха вдъхновение как и те да станат такива.

Учителите, които работят с учебните пособия, споделят, че откриват в уроците на проекта нова информация, както и нови гледни точки към познати празници и теми. „Лесно е да бъдеш будител с учебните помагала на Двери“, ни пише една преподавателка.

4.6727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (55 Votes)

2019 11 02 2109Поклонническата служба на Московска патриаршия публикува списък с шест гръцки епархии, които за руските поклонници са „нежелателни за посещаване“. Шесте епархии, първата от които е Атинската, са посочени заедно с ръководещите ги митрополити. Решението е наказателен отговор на т. нар. мирно писмо на Атинския архиепископ Йероним от 21 октомври т. г. до Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква в Украйна, в което той го уведомява, че е включен в диптисите на Гръцката църква. Това предизвика остра реакция, засега неофициална, в руските църковни среди. Св. Синод на РПЦ още не се е произнесъл как ще реагира на признанието от страна на Гръцката църква – първоначалните намерения да се прекрати евхаристийното общение с някои гръцки митрополии, а с други не, е богословски неоправдано и това вероятно е причината досега да няма официална руска реакция.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

affiche 2019 Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж организира за десета поредна година изложба на съвременни православни икони под надслов „Иконата, традиция и съвремие“. Експозицията е съвместно дело с Българския културен институт и е под патронажа на Ангел Чолаков, посланик на Република България във Франция и Монако, има и благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Това събитие ознаменува десет години плодотворно сътрудничество с единствената катедра „Църковни изкуства“ в България към Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, с която по различен начин са свързани имената на участниците.

Юбилейната изложба ще представи икони, стенописи и миниатюрна резба, рисунки, пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния, както и част от наградените творби на провеждащото се в момента Шесто международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Откриването ще се състои на 21 ноември, празника Въведение Богородично, който БПЦ чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж. То ще започне в 18:00 ч. в Българския културен институт (28, „rue de la Boétie“, 75008 Paris). В откриването ще вземе участие и хорът на Българската църковна община във френската столица. Събитието ще започне с две научни презентации: на доц. д-р Миглена Прашкова и доц. д-р. Михай Коман от Румъния.