Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

107098818 4498674286813035 7608671431811176736 oС благодарност и упование встъпва в Новата църковна година Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. В началото на юли беше монтиран каменен иконостас в храма на общината и той вече добива вид, отговарящ на православния канон за извършване на богослужения. Изграждането на иконостаса, което с Божията помощ и въпреки свързаните с пандемията обстоятелства беше успешно завършено, представлява първата и най-значителна стъпка от преустройството на протестантската църква „Св. Възкресение“ в Хамбург в православен молитвен дом.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

fthiotidos antistasiВ деня на отсичането на главата на Господния Предтеча Йоан митрополитът на Фтиотида (седалище в град Ламия) Симеон говори в проповедта си за подвига на Йоан Кръстител в контекста на днешните проблеми на Гърция, но и на много други страни.

„За светия Предтеча Господен са достатъчни думите на Христос, че не се е родил на земята мъж, по-велик от него. Разтърсващи думи, които свидетелстват за величието на неговата личност и обясняват почитта, която Църквата му оказва през вековете.

Йоан Кръстител не просто е критикувал морала на определен кръг хора. Критиката му е била глас и вик на въставане срещу една система на власт, срещу една овластена каста, която мачка слабите, бедните, презрените, която носи всички белези на лицемерието и която светият Предтеча не е можел да търпи и да прави компромиси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

rilskiat manastir gutenbergНа българския книжен пазар излезе книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019). Политика, идеология, вяра с автор Мария Златкова.

Книгата разглежда развитието на Рилската св. обител от края на 1944 г. до днес. Представени са репресиите срещу несъгласни с новата политика монаси, лишаването на обителта от икономическа самостоятелност чрез отнемане на обработваеми земи, гори и индустриални предприятия и по тази начин лишаването ѝ от средства за поддържане на сградния фонд и безценните творби на изкуството, съхранявани там. Специално внимание е отделено на одържавяването на обителта през 1961 г. и изгонването на монасите, връщането на част от тях през 1968 г. и конфликтното им съжителство с новосъздадения Национален музей „Рилски манастир“.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (38 Votes)

namedЧерногорският митр. Амфилохий (Радович) заяви на протестен митинг на 27 август, че за първи път в живота си ще гласува на избори. Изборите в Черна гора ще се проведат на 30 август, като митрополитът призова всички християни да гласуват срещу правителството, приело новия закон за вероизповеданията и статута на религиозните общини. Обръщението на митрополита е публикувано в официалния сайт на митрополията.

„На осемдесет и двегодишна възраст за първи път ще гласувам на парламентарни избори – на 30 август – и призовавам всички черногорци, жители на Черна гора и всички останали да гласуват в защита на Божиите светини, които сега са подложени на гонение в Черна гора от страна на тези, които не знаят какво е светиня. Да даде Бог тази защита да успее заради бъдещето на всички жители на Черна гора. Всички на избори в защита на светините!“, заяви митр. Амфилохий, цитиран от „РИА Новости“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1065Белгородският и Староосколски митрополит Йоан (Попов) се зарази с коронавирус. Прес-центърът на митрополията съобщи на 25 август, че „във връзка с болестта на главата на Белгородска митрополия, Високопреосвещения митрополит Йоан, всички богослужения и публични мероприятия през следващите две седмици се отлагат за средата на септември. Молим за молитвите ви за нашия архипастир“.

Митр. Йоан привлече общественото внимание в Русия с необичайния начин на борба с епидемията – заповяда камбаните на всички храмове да бият по пет пъти на ден. Тогава той обясни решението си така: „Изследванията за камбанния звън и многобройните опити са доказали, че той унищожава всички болестни бактерии и обезврежда вирусите – това е доказано от доктора на биологическите науки академик Шипунов. Неслучайно във всички епохи в Русия са звънели камбаните и са имали живителен ефект“.

Митр. Йоан оглавява синодалния Мисионерски отдел на Московска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

116340117 2854567524819274 8253146412943490689 nЗаупокойна св. Литургия и панихида за четиридесетия ден от кончината на свещ. Константин Атанасов ще бъдат извършени в Златоград на 31 август от 9 ч. в храм „Св. Георги Победоносец“. Енориашите на о. Константин са покрусени от ранната му смърт и двама от тях – Мария и Георги Хаджидончеви – описват дейността му в Златоград като „благодатно служение в две родопски енории“. За о. Константин те разказват: „Макар и по-малко от десетилетие енорийският свещеник Константин Атанасов носеше кръста на нелекото служение, изпълнено с отговорности, благодатен молитвен живот с бдения в храма и литийни шествия, жива проповед, милосърдие към нуждаещите се, просветна дейност в детските градини и училищата (творчески работилници, водосвети, открити уроци, викторини), усърдно разпространение на Христовата вяра и възстановяване на храмовете наоколо с личен труд и намиране на спомоществования. Като клирик на БПЦ от него се очакваше да бъде отец, учител, духовник и брат, а не „специалист“ по обреди и ритуали и „управител“ на съвестта, и той наистина живееше така – винаги близо до пасомите с техните грижи и надежди, усмихнат и събран в себе си. Не беше недосегаем авторитет, на който се подчиняват останалите.

4.5365853658537 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (41 Votes)

2020 08 26 1524На последното си заседание от 25 август Св. Синод на Московска патриаршия въведе наказания за свещениците и монасите, които разгласяват конфиденциални църковни сведения. Клириците нямат право  да разгласяват без благословение на Московския и на цяла Русия патриарх или на епархийския си архиерей канонически или църковно-административни сведения на трети лица, включително и на представители на медиите. За забраната си Св. Синод се позовава на Апостолско правило 39.

Наказанията за клириците са запрещение за служение за срок от една година, а при повторно извършване на деянието – до три години. Монасите ще бъдат наказвани с отлъчване от причастие за срок от една година, а при рецидив – до три години.

Апостолско правило З9 гласи: „Презвитери и дякони да не извършват нищо без волята на епископа (си), понеже нему е поверена грижата за Божия народ и той ще отговаря за неговите души“. Според тълкуванията на Теодор Валсамон и еп. Никодим (Милаш) това правило се отнася до управлението на църковното имущество и презвитерите и дяконите нямат право да предприемат нищо в тази сфера (като например даването под аренда на църковно недвижимо имущество) без разрешението на епархийския епископ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

gr 001От Варненска и Великопреславска митрополия съобщават, че тази есен във Варна няма да се проведе традиционната „Седмица на православната книга“. Това се налага заради епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус – COVID-19.

За първи път в двадесетгодишната история на църковната културна инициатива тя няма да се състои. От митрополията обясняват, че целта е „да се избегнат предпоставки за заразяване на вярващите“.

Няма да се проведат и „Андреевските четения“, организирани в края на ноември от Варненска и Великопреславска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

5542На вчерашното си заседание Св. Синод на Московска патриаршия е взел решение да освободи Минския и Заславски митрополит Павел от длъжността патриаршески екзарх на цяла Беларус. Митр. Павел сам е подал молба за напускане на поста.

За това съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на Владимир Легойда, оглавяващ отдела на РПЦ за връзки с обществеността.

За нов екзарх на Беларуската православна църква е назначен Борисовският и Мариногорски епископ Вениамин, който временно ще продължи да ръководи и Борисовската епархия.

Св. Синод на РПЦ е изразил благодарност на митр. Павел за трудовете му като глава на Беларуската православна църква. Той веднага е бил назначен за ръководител на Кубанската митрополия, чийто митрополит почина на 8 август от коронавирус.

4.3888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (54 Votes)

118378966 3574480759252371 2854180653693566914 n 228x300Популярният гръцки проповедник и автор на книги архим. Андрей Конанос изненада днес многобройните си приятели и почитатели на словото му с изявлението си, че е подал молба до Атинската архиепископия да бъде освободен от задълженията си на клирик. В емоционално обръщение, публикувано на неговата фейсбук страница, досегашният клирик Андрей Конанос заяви: „От днес вече съм мирянин и просто Андрей Конанос“.

„Днес, 24 август, 2020 г. подадох в Атинската св. архиепископия моята молба за оттегляне от редиците на клира и станах отново просто жител на този свят. Вече съм само Андрей Конанос. Причините за оттеглянето ми са много и няма да ги разглеждам днес тук. С тези думи искам да направя само две неща: Да уведомя за тази промяна в моя живот и, второ, да обясня начина, по който ще живея оттук нататък. Само това.

След двадесет години свещенически живот днес се разделям с расото. В никакъв случай не го „хвърлям“ с презрение и отвращение! Целувам го с благодарност, защото за две десетилетия то ми даде възможността да имам за своя „родина“ цялата земя, да преживея удивителни богочовешки мигове и да опозная прекрасни хора от всички краища на света. Сега продължавам нататък.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

7d6bfe92254469c1a85b080f79f20a66От есента се очакват сериозни промени в админстрацията на Сливенска митрополия. Досегашният секретар Вълкан Янев, който изпълнява тази длъжност вече петдесет години, е заявил, че се оттегля от поста, но по молба на Епархийския съвет ще остане на работа в митрополията, за да обучи новия секретар. За такъв е предложен Иван Млечков, който досега е работил като ревизор на епархията, но все още няма яснота дали той ще приеме този пост.

Вълкан Янев подаде оставка в края на м. юни след обвинения в медиите от сливенския свещеник Силвестър Янакиев за действия в ущърб на интересите на епархията, свързани със спорни имоти (виж повече тук). Тогава епархийският съвет не прие оставката му и отхвърли обвиненията за злоумисъл в действията на секретаря (тук).

4.504132231405 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (121 Votes)

vlcsnap 2018 10 27 14h12m39s959 323503 810x0Религиозното предаване „Вяра и общество“ с водещ Горан Благоев е включено в нова програмна схема на БНТ. То ще се излъчва отново в събота от 16 до 17 ч. Това става ясно от съобщение на националната телевизия за старта на новия сезон през септември.

В началото на лятото генералният директор на БНТ Емил Кошлуков планираше да смени водещия на предаването и да бъдат внесени промени в съдържанието на формата. Според г-н Кошлуков водещият Благоев допускал богохулства в предаването и давал възможност да се критикуват действия на правителството и на БПЦ. Заради статута на „Вяра и общество“ генералният директор на БНТ беше на изслушване пред СЕМ.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

159800814110205Свещеникът на град Айтос отец Ромил Негозов беше открит днес мъртъв в местност между руенските села Вресово и Череша. Той беше обявен вчера за издирване по молба на неговата съпруга, след като свещеникът не се прибрал след кръщение в Руен и пропуснал планирано кръщение в своя храм в Айтос. Полицаи и доброволци от града търсеха изчезналия духовник. Днес той беше открит лежащ мъртъв под едно дърво с примка на врата.

Ставрофорен иконом Ромил Негозов беше епархийски съветник в Сливенска св. митрополия. Засега няма официално изявление на митрополията. Събратя на починалия свещеник казват, че той е имал добро семейство, хубава енория към храма „Св. Димитър Солунски“ в Айтос и е бил уважаван в цялата Айтоска духовна околия, не е имал задължения. Обновил е много църкви в поверения му район. Всички, които са го познавали, не приемат версията за самоубийство.

Бог да го прости!

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

zx860y484 4104993С указ на турския президент Ердоган храмът „Христос Спасител“ в средновековния манастирски комплекс „Хора“ в Истанбул от музей се превръща в действаща джамия, съобщават световните медии. Обектът се предава на Дирекцията по религиозните въпроси (на турски Дианет) и ще се използва за молитвен дом на мюсюлманите.

Византийската църква, подобно на „Света Софѝя“, се смята за един от най-красивите образци за християнското изкуство и архитектура. Тя е най-добре запазилата се византийска църква до наши дни. Построена е през 4 в. като част от манастирския комплекс „Хора“, но през 11 в. е реконструирана след повреди от земетресение и добива вида, в който е днес. Уникалните мозайки в нея са създадени през 14 в. В средата на 15 в. е превърната от завоевателите в джамията „Кахрие“. Тогава мозайките в храма са покрити с мазилка. След Втората световна война става музей и мозайките са възстановени, за да разказват за величието на Византия и нейните постижения в областта на християнското изкуство. Музеят започва да функционира през 1958 г. и оттогава е посещаван от милиони туристи.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

2020 08 21 1743Днес в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в Силистра се състоя заупокойната св. Литургия, а след нея и опелото на приснопаметния Доростолски митрополит Амвросий. Заупокойните богослужения оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний, който беше определен от Св. Синод на БПЦ за временно управляващ овдовялата епархия. Митрополитите Неврокопски Серафим и Видински Даниил взеха участие в заупокойните служби, заедно със Синаийския епископ Йероним, викарий на Румънския патриарх, и духовници от страната и епархията, както и клирици от Румънската църква.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]