Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

safe imageСтудентският театър „Алма Алтер“ към СУ „Св. Климент Охридски“ получи книгата Иконите разказват за незрящи. Това стана след премиерата на постановката „Последна радост“ по Йордан Йовков, в която участват и незрящите актьори Андриян Асенов и Моника Методиева.

Книгата съдържа 12 икони с описание от Рилската св. обител, а изданието на „Двери“ излиза с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. То беше представено официално миналата седмица в залата на Софийска митрополия – тук.

За младите хора от „Алма Алтер“ това беше първи досег със света на православната икона и те не скриха своята изненада и вълнение. Вдъхновени, те решиха да организират посещение на Рилския манастир, който някои от тях не са посещавали никога досега.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5530По установена вече традиция в духовните околии на Софийска епархия в навечерието на празника Въведение Богородично, който у нас се чества като Ден на християнското семейство и младеж, се провеждат детски и ученически концерти.

Инициативата за организирането им е на Софийска митрополия и те се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В организирането на концертите важна роля имат учителите по Религия и тези от църковните училища, както и местните свещеници. Музикалните прояви се съпътстват от изложби на детски рисунки, драматизации и други прояви на детско творчество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 5565

Днес Националната брайлова библиотека, която се помещава в Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София, получи безвъзмездно екземпляри от издадената наскоро книга Иконите разказват за незрящи. Изданието, дело на екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, беше отпечатано с благословението на Св. Синод на БПЦ и съдействието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. То съдържа описание на 12 икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете.

4.6962025316456 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (79 Votes)

1811ilia2Публикувано в медиите писмо от Учебната комисия към Московска патриаршия до ректорите на висшите духовни учебни заведения в Русия предизвика ново напрежение в отношенията между Московската и Грузинската патриаршии. В писмото се казва, че по решение на Московския патриарх Кирил всички зрелостници, които имат свещен сан, могат да бъдат разпределени в руските военни бази извън Русия като капелани. В замяна след края на „командировката“ младите клирици ще бъдат зачислени на щат в Московска или Санкт-Петербургска епархия. 

Споменати са следните руски военни бази зад граница: „в Абхазия, Южна Осетия, Киргизия и в гарнизоните от Арктическия регион“. Писмото е подписано от прот. Максим Козлов, председател на Учебната комисия към МП.

По този повод на 17 ноември на официалния сайт на Грузинската патриаршия беше публикувано обръщение на патр. Илия ΙΙ до патр. Кирил, в което се казва: „Крайно негативно впечатление създаде информацията, че Вие желаете да изпратите зрелостници на духовните школи в помощ на военните командири в руските военни части, намиращи се в Абхазия, в района на Цхинвали, Киргистан и Арктика. Руската църква винаги е признавала и признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в областта на Цхинвали, затова за нас са неразбираеми такива изявления, които поставят всички ни в тежко положение“. В заключение Грузинският патриарх изразява надежда, че патр. Кирил „по възможност ще предприеме мерки за нормализиране на отношенията между нашите държави, народи и църкви“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dreamstime xl 45918113Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2019 11 18 0939На 21 ноември, Въведение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска митрополия организира духовен концерт, посветен на празника, който е и Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.

Концертът ще се проведе от 18 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София.

Вход свободен!

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 7683На 14 ноември в салона на Софийска митрополия беше представен сборникът Иконите разказват в ново издание, приспособено за незрящи. Това е първото по рода си църковно издание, насочено към християнската просвета на слепите хора. То е съвместен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия, а излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ. Сборникът е съставен на основата на албума Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир, който „Двери“ издаде преди няколко години с неоценимото съдействие на Рилската св. обител.

За изданието за незрящи бяха подбрани 12 икони: на Иисус Христос и св. Богородица, както и на 10 от най-важните църковни празници. С всеотдайната и професионална помощ на незрящи консултанти изображенията бяха адаптирани към потребностите на слепите, така че те да могат да се докоснат до богатия свят на православната иконопис.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

49065991573 38da81079a bПо време на посещението си в Белгия Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Брюкселския и Белгийски архиепископ на Руската православна църква – Московска патриаршия Симон. Руският йерарх участва в официалната вечеря, организирана в чест на патриарха и по повод 50-годишнината от основаването на Митрополията на Белгия (към Вселенска патриаршия). На следващия ден, 12 ноември, архиеп. Симон се срещна за втори път с Вселенския патриарх в катедралния храм „Св. Архангели“ на митрополията в Брюксел по собствена инициатива, за да засвидетелства своето уважение към него. Архиеп. Симон е споделил, че от началото на служението си в Брюксел през 1987 г. до наши дни има чудесно сътрудничество с митрополята на Вселенска патриаршия, включително и с настоящия митр. Атинагор (фламандец по произход, който приема дяконско ръкоположение с това име през 1989 г.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

maxresdefaultНа 19 и 20 ноември 2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, организирана от университета и манастира в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

Зографският манастир в продължение на векове пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите, както и за техните връзки и взаимодействия в по-широк географски ареал. Целта на конференцията е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в манастира, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания. Ще бъдат представени проекти за издаване на ценни ръкописи и текстове от библиотеката на обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2019 11 15 1530Вчера след дълго боледуване в Прага е починал протойерей Пламен Василев Тодоров, духовно обгрижващ българската общност в чешката столица.

О. Пламен е основател на Българската църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в Прага в началото на 90-те години на миналия век и е неин свещеник до края на живота си.

Роден е на 18 януари 1952 г. в Дупница. Завършва средното си образование в родния си град и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Ръкоположен е за свещеник в Дупница.

През 1997 г., с благословението на блаженопочившия патриарх Максим и със съгласието на архиепископа на Словакия и Чешките земи Христофор, о. Пламен става клирик на Чешката православна църква. На няколко пъти той се опитва да създаде българска църковна община в Прага, дори многократно е канен на свещенически конференция на Западно- и Средноевропейската епархия, но ръководството на епархията ни не успява да уреди статут на тази община и начинанието на о. Пламен остава неосъществено.

4.9714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (105 Votes)

GiannakakisИзтъкнат майстор на източноцърковното (византийско) пеене от Гърция ще украси богослужението за празника на столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“. По покана на енорията специален гост на клира редом до българските псалти ще бъде г-н Фотис Янакакис – велик протопсалт на Константинополската архиепископия. Г-н Янакакис живее в Атина, но е родом от люлката на едногласната църковнопевческа традиция – старопрестолния Константинопол (Истанбул). Очаква се той да вземе участие с изкусното си пение по време на утринното богослужение на самия празник Рождество Христово (25 декември) и на втория ден – 26 декеври (Събор на Пресвета Богородица).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC 0003На 13 ноември в Аукционна къща и Галерия „Енакор“ в София се състоя официално представяне на новоиздадената биографична книга за блаженопочиналия Великотърновски митрополит д-р Стефан (Стайков; 1907-1995 г.). Той е избран за митрополит на тази древна патриаршеска катедра през 1962 г. и я ръководи повече от три десетилетия.

Книгата е дело на църковния изследовател Борис Цацов, който е издал вече няколко книги за архиереите на Българската православна църква.

На събитието присъстваха Русенският митр. Наум, Тивериополски еп. Тихон, протосингелът на Софийската св. митрополия архим. Василий, други клирици и гости от столицата, Велико Търново, Пловдив и Варна. Сред присъстващите бяха акад. Иван Радев, проф. Жоржета Назърска, д-р Момчил Методиев, д-р Живко Лефтеров, проф. Пенка Радева, д-р Горан Благоев и др.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (35 Votes)

2019 11 13 1558На 18 ноември катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Университетско издателство организират изложба, озаглавена „По пътя на Етерия. Святост, богослужение, мисия“. Откриването на експозицията е от 10 ч. във фоайето на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ №19. Автор на изложбата е доц. Екатерина Дамянова.

По-късно същия ден, от 11 ч., в конферентната зала №8 на факултета ще бъде представен сборникът Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи.

Съставител на изданието е доц. дякон Иван Иванов, преводач е гл. ас. И. Илиев.

В сборника са включени авторски текстове на доц. дякон И. Иванов, доц. К. Нушев, доц. Е. Дамянова, доц. А. Александров, Д. Шишиев. Редактор е гл. ас. Д. Димитров.

Изложбата и представянето на книгата са във връзка със св. Климентовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

75553073 458306998126095 154790393714573312 nНа 9 и 10 ноември българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена отбеляза своята 50-годишнина. На 10 май 1969 г. австрийската държава признава като юридическо лице българската православна църковна община във Виена, което става в съответствие с новоприетия тогава „Закон за православието“ в Австрия. Юбилеят на българската общност в австрийската столица уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, като това беше първото посещение на български патриарх във Виена.

DSC03675Празничната Литургия в неделния ден беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Иван Петкин, предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена, ставроф. ик. Танчо Янчев, енорийски свещеник в храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, както и йером. проф. д-р Йохан Крамер, съмишленик на енорията и помощник в просветната ѝ дейност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2019 11 12 1404Днес в сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в зала 8, беше открита Международна научна конференция на тема: „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“. Тя ще продължи два дни. Събитието се провежда като част от Светоклиментовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“ и част от проект по Фонд научни изследвания (№80-10-95 / 15.04.2019 г.) „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет.

Конференцията е организирана около няколко главни направления: „Духовно-просветно и милосърдно служение на Църквата – традиции и съвременни проблеми“; „Военното свещенство – традиции и съвремие“; „Християнско изкуство и свидетелство на православната вяра“.

Програма: