Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

39 tnКабинетът на министрите в Украйна прие на 2 април решение за забрана на всички масови мероприятия в страната, в това число религиозните, до 24 април в рамките на засилване на режима на карантина. Текстът е публикуван на сайта на правителството. По този начин Великден, който се отбелязва на 19 април, попада в периода на действие на забраната.

В седма точка от указа са споменава пряко забраната за провеждане на масови религиозни мероприятия. Не се дава обаче определение за „масовост“. Също така няма забрана за провеждане на богослужения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

iera synodos01 mesa 1На последното си заседание Св. Синод на Гръцката православна църква е решил всеки митрополит да дари по една заплата в полза на мерките за борба с вируса. Освен това синодът ще внесе 150 000 евро в специалната публична сметка за същата цел. Архиереите са благодарили и на Вселенска патриаршия за помощта от 50 000 евро за справяне с коронавируса.

Заседанието на 12-членния постоянен състав на Св. Синод се е провело чрез телеконферентна връзка заради строгите ограничителни мерки в страната, наложени от карантината поради пандемията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

hospitalВ базата на църковната болница, посветена на св. Алексий, в Москва ще бъде създаден Център за лечение на пневмонии, предизвикани от коронавируса, съобщава пресслужбата на Руската православна църква. Здравното заведение разполага със съвременно реанимационно оборудване.

„В болницата ще бъдат приемани не само московчани, но и жители на Подмосковието и близките региони, пострадали от коронавирусната инфекция“, се посочва в съобщението.

Към центъра ще бъде създаден и консултативно-диагностичен кабинет за тестуване за вируса, за набавяне на допълни лекарствени препарати, на първо място антибиотици и противогъбични средства, както и за оборудване за изкуствена вентилация на белите дробове.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

unnamedМилосърдната организация „Каритас България“ отправя призив за подкрепа на дейността ѝ след най-уязвимите членове на обществото в дните на разрастващата се пандемия от COVID-19. „Често страхът от това, че си сам, немощен и забравен, особено в ситуация на криза, е по-разрушителен от физическата болка. А подкрепата, дадена от сърце и с грижа и мисъл за човека до нас, може да спаси живот!“, се казва в съобщението на организацията.

От „Каритас“ уведомяват, че продължават техните грижи за най-уязвимите днес. Ежедневно 715 възрастни хора, бездомни и социално слаби хора от Русе, Белене, Плевен, Раковски, Житница, София, Пловдив, Малко Търново, Покрован и Веселиново получават подкрепа от медицинските сестри, социалните помощници и доброволците на „Каритас“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

im 170493Властите в Израел засилиха контрола върху ултраконсервативните еврейски квартали, превърнали се в горещи точки на коронавирусната инфекция. От февруари, когато са регистрирани първите случаи на заболели в Израел, регистрираните болни са близо пет хиляди души. От тях повече от половината са ултраконсервативни евреи, макар че те са малцинство в страната – около 10%. Изминалата седмица породи дискусия между равините, които признаха, че тези общности не съблюдават правилата за социално дистанциране и продължават да се събират за изучаване на писанията и молитва в големи групи, както повелява тяхното предание. Преди няколко дни гр. Бней Брак (близо до Тел Авив), чието население са хора предимно от тази религиозна общност, проведе масова погребална церемония на известния равин Ци Шенкер с участието на стотици души. Погребението се проведе в нарушаване на правилата, които не допускат присъствието на повече от двадесет души на погребение, които при това трябва да са на разстояние два метра един от друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

991 ratio telefonОт днес към Русенска митрополия работи телефонна линия за духовна и психологическа подкрепа на хората от епархията. Тя беше открита във връзка с увеличаване на тревожността сред хората по повод разпространението на COVID-19. Услугата беше стартирана с благословението на Русенския митрополит Наум.

На телефонната линя ще отговяра психотерапевтът Божидара Ангелова-Рикева

тел. +359 878 537 074

всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.

Божидара Ангелова-Рикева е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Дефектология“, има магистърска степен от РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Психология на педагогическото общуване“ и магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Психология за работа с проблемни лица и семейства“.

Практикувала е като психотерапевт в продължение на двадесет и пет години в Русенската психиатрия, работила е в Детска педагогическа стая и като училищен психолог в Националното училище по изкуствата  „Проф. Веселин Стоянов“, Русе.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (135 Votes)

a6e1cbc3ee7691879a4d7c3c9d6d7f72 936x560Руският епископ Ириней от град Орск, Южен Урал, се записа като доброволец, който да посещава намиращите се под карантина жители на 250-хилядния град, съобщава Правмир. Той с още двама йеромонаси е получил разрешение за това от градската управа. Те могат да посещават поставените под карантина и самоизолиращи се хора, при които все още не е потвърдена диагнозата. Според епископа това е от изключително значение за хората, които се страхуват и искат да получат подкрепа от духовник или пък да се изповядат, но не могат да отидат в храма.

„Важно е да не допуснем паника, да направим всичко възможно, така че тези хора да усетят – свещениците са до нас... Историята показва, че най-лошо става, когато се надигне паниката. В това състояние хората са напълно объркани и не знаят какво да правят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

axepa koronoiosПетдесет и осем-годишният монах от светогорския манастир „Ксенофонт“, който беше диагностициран с коронавирус, засега е в стабилно състояние в солунска болница, съобщават гръцки медии и добавят, че в същия манастир има още трима монаси, които са били контактни. И четиримата са пътували до Шотландия и Англия от 5 до 17 март.  Били са поканени от архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита да занесат за поклонение пазените в манастира св. мощи на покровителя на обителта св. Георги. Един от тримата нови установени с коронавирус монаси миналата седмица откара с кола от манастира петдесет и осем-годишния монах първо до болницата в гр. Полигирос в Халкидика, а след това до солунската болница „АХЕПА“, която е референтна болница за коронавирус.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

158580063335932Снощи в 21:30 ч. избухна пожар в сградата на Старата митрополия във Велико Търново. Изгоряла е ок. 400 кв. м. покривна конструкция. По време на пожара в сградата е било възрастно семейство, настанено там от митрополията. Няма пострадали. В непосредствена близост се намира църквата „Св. апостоли Петър и Павел“, която не е засегната.

Старата митрополия е обявена за паметник на културата. Тя се намира в живописния квартал „Асенов“ (или Асенова махала, както я наричат самите търновци) под крепостта „Царевец“. През годините имаше различни идеи да се намери приложение на историческата сграда, но всички те останаха нереализирани. През 2007 г. градската управа предложи Старата митрополия да се превърне в приют за възрастни хора, като Великотърновският митр. Григорий се съгласи с предложението. През 2010 г. митрополитът лансира идеята за откриване на семинария „Св. патриарх Евтимий“, която да се помещава в Старата митрополия, като се предвиждаше и построяването на нови крила. Но явно досега не е осъществена нито една от тези идеи.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

mitropolitВ интервю за БНР Неврокопският митрополит Серафим обясни как ще бъде приложено решението на Св. Синод в неговата епархия. Той заяви, че посещаемостта в църквите през последните седмици е силно намаляла. „Хората са предпазливи, внимателни, съобразяват се с разпоредбите“, заяви той.

Митрополитът каза също, че св. Литургия много трудно може да бъде отслужена извън храма, но на определени места, където това позволява, ще може да се направи. Всички други съпътстващи празниците обичаи, които събират най-много хора, като раздаване на върбови клонки и възкресния огън на Великден, ще бъдат давани от свещениците извън храмовете. Той каза също, че духовниците ще разясняват на вярващите мерките за безопасност в храмовете, но и ще разчитат на органите на реда.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

 MG 2649Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати поредното си кратко послание до своите епархиоти, в което им дава духовни и пастирски насоки за реакция в ситуацията на пандемия, обхванала целия свят. В последното си съобщение той разказва за положението в митрополитската катедрала „Св. Кирил и Методий“ в Ню Йорк, САЩ, и своето служение в дните на карантина.

„Поради много запитвания от страна на клирици и миряни за това, какво става с мене при положение, че се намирам в един от градовете, най-засегнати от коронавируса, написах кратко послание до вярващите под моя омофор“, обяснява митрополитът. Той ги уверява, че продължава да се моли за всички и ги призовава и те да се молят за него и служителите в катедралния храм. „Иконом Петър Тотев, аз и попадия Евгения продължаваме да извършваме всички полагащи се служби, но при затворени врати заради тежката ситуация в Ню Йорк и строгите забрани на гражданските и здравните власти“, пише архиереят.

Владиката припомня, че в тези дни на предизвикателства е важно „да спрем разпространението на болестта в нашите епархийски общности, мисии, църкви и манастири“. Той призовава всички да изпълняват стриктно разпоредбите на санитарните власти.

4.852380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (210 Votes)

2020 04 01 1424В интервю за БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изясни причините за разминаването на изявленията на Св. Синод и д-р В. Мутафчийски по повод реда на провеждане на празничните богослужения за Цветница и Великден. Представителите на държавата обявиха, че са договорили с архиереите богослуженията на празниците да се проведат на открито, за да се избегне близкият контакт между богомолците и евентуалното им заразяване с коронавируса. От Св. Синод пък обясниха, че промяна в реда на службите няма да има.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

thumb4 sv Andrey Kritski pravoslavie.ruВ сряда на петата седмица на Великия пост на вечерното богослужение – малко повечерие – се изчита целият текст на Великия покаен канон на св. Андрей Критски (650-740 г.). Същото покайно четиво ние чуваме през първата седмица на св. Четиридесетница, но на четири части – от понеделник до четвъртък. Обикновено това богослужебно последование събира в храмовете много хора, които идват да чуят и да преживеят покайното настроение на Критския епископ и проповедта на енорийското духовенство.

Тази година заради строгите санитарни мерки много хора няма да могат да присъстват на службата в храма. Затова предлагаме текста на Великия покаен канон за четене вкъщи. Той е разделен на четири части по реда, по който се изчита през първата седмица. Този вариант на текста е съкратен за употреба в енорийските църкви, а не е за монашеското богослужение, което е по-пространно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

eLНа 31 март Псковският митр. Тихон (Шевкунов) издаде указ, с който определя начина на приемане на св. Причастие в неговата епархия за периода на Великия пост и до преодоляването на епидемията, както и редица други мерки по отношение на изповедта, богослужението и църковния живот. Основната цел на мерките е да се защитят църковнослужителите, които през тези дни общуват активно с много хора, както и възрастните енориаши.

В указа се определя богослужението да се извършва с участието само на клира и необходимите църковни сътрудници. По отношение на св. Причастие се казва: „Енориашите да се причастяват занапред само със запасни Дарове. Тази форма на причастяване е известна от древната Църква. В четвъртък, 2 април, когато отбелязваме деня на преп. Мария Египетска, благославям във всички храмове на епархията да се отслужи литургията на св. Йоан Златоуст. На тази литургия да се подготвят запасни Дарове, по подобие на приготвяните на Велики четвъртък. Св. Дарове трябва да бъдат във вид на продълговати частици за по-лесно причастяване на миряните. Св. Дарове трябва внимателно да се изсушат и да се съхраняват върху св. Престол. Предстоятелите трябва да проявят особено голяма отговорност за съхраняването на св. Дарове. След това Даровете да се използват при необходимост на съботните и неделните литургии“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

PTДвама свещеници, двама дякони, певец и служител на църквата „Св. Димитър“ в кв. „Колетина“, Букурещ, бяха диагностицирани с COVID-19. Всички те са приети в болницата, а църквата е дезинфекцирана. Според говорителя на Румънската православна църква Василе Банеску няма опасност за енориашите, защото, след като Св. Синод на Румънската патриаршия препоръча хората да се молят в домовете си, на службата е имало много малко хора, които са се черкували на открито, в църковния двор.