Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

4444На 18 септември се навършват три години от блажената кончина на приснопаметния Видински митрополит Дометиан (1932-2017 г.).

По този повод ръководството на Видинска митрополия организира редица възпоменателни богослужения и прояви, с които да почете паметта на своя блаженопочинал митрополит. На 12 септември от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, която ще оглави Видинският митрополит Даниил. В съслужение с него ще бъдат митрополити на Св. Синод, поканени да почетат паметта на своя събрат, както и клирици от епархията и страната. След това от 11 ч. в храма ще бъде отслужена панихида, а после и трисагий на гроба на покойния митрополит.

Днес, 11 септември, от 16 ч. в Държавен архив – Видин ще бъде открита изложба със снимки и документи от личния архив на митр. Дометиан. Вечерта от 18 ч., след вечерното богослужение в храм „Св. Николай Чудотворец“, ще се състои концерт на църковния хор при храма в памет на незабравимия архиерей и по случай двадесетгодишнината от основаването на църковната певческа формация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

akadimia agia petroupoliВ Санктпетербургската духовна академия е въведена карантина заради заболели от коронавирус студенти, съобщи официално учебното заведение:

„От 9 септември 2020 г. в Санктпетербургската духовна академия се въвежда карантинен режим. Това решение е взето поради заболяването на няколко студенти с коронавирусна инфекция. Към настоящия момент са взети проби за наличието на вируса от възпитаниците, влезли в непосредствен контакт със заболелите. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Moria 1

Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II коментира пожара, унищожил най-големия бежански лагер в страната на о-в Лесбос. Той призова Европейския съюз към ефективни действия за опазване на своята източна граница, намеквайки, че бежанският поток се използва от турските власти като инструмент за политически натиск над Гърция. Архиепископът каза:

„Нашата църква винаги е била, е и ще бъде редом с всеки човек, подложен на изпитание, с всеки немощен, преследван, бежанец, без да прави разграничения. С дела, а не с думи. На практика, а не на теория. За облекчаване на човешката болка и заздравяване на раните на всеки, подложен на изпитания. Защото това е нейната мисия. Защото това изисква нейното учение. Защото Христос беше първият бежанец.

Ето защо тя има правото и задължението не само да изрази своята най-дълбока скръб за събитията в лагера „Мория“, но и дълбоката си загриженост за всичко, което крие тази трагична ситуация за нашата национална цялост и за мирния живот в нашата родина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

768x432 6Преди няколко дни в болница „Пирогов“ в София е бил приет за лечение архим. Макарий (Чакъров), монах от Рилската св. обител. Той е бил с положителен тест за коронавирус. Тридесет и деветгодишният архимандрит първоначално е бил в Благоевградската болница, откъдето е прехвърлен в София. Той се е почувствал зле след пътуване до Гърция. Монахът е с пневмония, но не е на командно дишане, както беше съобщено в някои медии. Положението му е било сериозно, но вече е в процес на възстановяване.

В Рилския манастир са били тествани контактните с него лица и служителите на св. обител, но никой от тях не е положителен за COVID-19. Изследването е направено от Кюстендилската районна болница. Към момента в манастира няма заболели от коронавирус. Там се извършват изискващите се дезинфекции през целия ден.

Манастирът е отворен за поклонници при спазване на противоепидемичните мерки.

4.5411764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (85 Votes)

2020 09 09 1131От няколко месеца в българското интернет пространство има нов православен портал – Християнство.бг.

Създателите му го описват като независим портал с рубрики за богословието, проповедта и мисията на Църквата, който представя публицистични теми от християнската съвременност и култура и църковната памет на поколенията. Включва авторски и преводни материали на съвременни православни богослови, теми по християнска етика и еклезиология на Църквата, катехизис, агиография, преводи за светци на Църквата преди 1054 г., малко познати у нас.

Инициаторът на начинанието – богословът Ренета Трифонова – посочва, че сред акцентите на сайта са темите за Евхаристията, за паметта на поколенията, за мъчениците и изповедниците, загинали при атеистичния режим. „Днес липсата на памет е основен недостатък на няколко поколения българи и затова тя е много важна в съвременността ни – без памет за миналото хората нямат бъдеще“, разказва презвитера Ренета Трифонова в интервю за Двери – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Νέα προγράμματα ΣЗа първи път от много години Министерството на образованието в Гърция е включило в процедурата по назначаване на учители на вакантни места в страната богослови. Сто двадесет и осем теолози са получили назначение на свободните места за учители по Религия от общо пет хиляди и шестстотин новоназначени учители. Според общогръцкия съюз на богословите „Керос“ става дума за систематично неглижиране от страна на държавата на предмета „Религия“, което се проявява в липсата на постоянни назначения на учители по „Религия“, завършили „Теология“. В резултат от това в много училища липсват преподаватели по предмета и той се пропуска като свободен час или пък се поема от учители с друга специалност. Нещо повече, квотата за учители-теолози е прехвърлена към филолозите, от чиито среди най-често се осигуряват учителите по „Религия“.

Новата учебна година е втората поредна, в която тази практика се променя, но предишната година новите назначения на теолози са били едва двадесет. Увеличеният брой учители-богослови през тази година не разрешава проблема, но е заявка за положителна промяна в отношението към предмета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

men bНа 9 септември се навършват тридесет години от трагичната смърт на известния руски свещенослужител и проповедник о. Александър Мен (1935-1990). Той убит недалеч от дома си на път за богослужение. Обстоятелствата около убийството, мотивите и виновните за гибелта на свещеника и досега не са не са изяснени.

Тази година се навършват и осемдесет и пет години от рождението на о. Александър Мен.

За днес в Москва и Подмосковието са организирани редица събития, които разказват за многоплодната проповедническа дейност на големия богослов и свещеник.

Главен организатор на възпоминанието е Фондът на името на Александър Мен. От там отбелязват, че „три десетилетия след след гибелта на протойерея хората все още го помнят и новите поколения се запознават с творческото наследство на свещенослужителя, мисионера и богослова, което буди възхищение със своята многостранност и ширина на кръгозора“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Bulgarien Roschen 2 1996Община Сандански осигурява безплатен транспорт за поклонниците до с. Рожен на 8 септември, съобщава БНТ. Така общината улеснява достъпа до Роженския манастир „Рождество Богородично“, който на този ден чества своя храмов празник. Манастирът е най-големият в Пиринския край и една от няколкото средновековни български обители, запазени сравнително добре. Транспортът е организиран за 8 ч. Тръгва се от спирката пред сградата на общинската администрация в Сандански. Връщането от Роженския манастир обратно към Сандански е в 13 ч.

Централният храм в Рилската св. обител също е посветен на Богородичното раждане. На този ден своя втори храмов празник чества и Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“. В новата сграда на обителта е вграден храм, посветен на Рождество Богородично.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

19F06081 6CFC 416B B434 CC147072EDCDСветлинно шоу върху фасадата на историческия храм „Света Софѝя“ в Новгород предизвика нееднозначна реакция сред жителите на града. 3D-шоуто „Борба за победата“ е посветено на 75-годишнината от победата на СССР във Втората световна война и затова повече от кадрите са с военни сцени и комунистически символи. В социалните мрежи шоуто беше определено като кощунство.

От регионалното Министерство на културата съобщиха, че за прожектирането на „Борба за победата“ е получено благословение на ръководството на Новгородската епрахия. „Софийският събор, както и много други новгородски светини, пострадаха силно по време на немско-фашистката окупация, снети са кръстовете, позлатата. Впоследствие изображенията на полуразрушения храм се превърнаха в един от символите на военния Новгород. Освен това съборът е символ на православната вяра, която в годините на войната е обединявала съветските хора и е укрепвала духа им“, се казва в изявлението на министерството. „Показването на тематичното светлинно шоу върху главната светиня на града, от чиито стени в продължение на векове са тръгвали в защита на родината новгородските воини, е в памет на съветския народ, който имаше неоценим принос в победата във Втората световна война, защити свободата и мирния живот за всички нас“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1507031 1504330503180329 3815662978401266085 nНа 4 септември след боледуване е починала Милка Георгиева, богослов, библиотекар в библиотеката на Богословския факултет в София.

Опелото ѝ ще бъде на 6 септември от 12 ч. в с. Попина, обл. Силистра, в храм „Св. Георги“, който се намира в двора на родната ѝ къща, построен от нейните деди.

Милка Георгиева е родена 26 февруари 1967 г. През 1996 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преди това е завършила и Библиотекарския институт в София. Работи в библиотеката на факултета на Богословския факултет. След това е редовен докторант по християнска философия в същия факултет. Завършва магистратура във Философския факултет. По-късно работи в книжарница за християнска литература, а след това и като екскурзовод за поклоннически туризъм.

Като смела, артистична и начетена жена, тя не намери своето място в църковните и академичните среди. Милка копнееше за пълнота на общуването, за чистота и искреност в отношенията, за професионализъм в работата.

Бог да я прости!

4.53125 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (32 Votes)

73803Учебниците по „Основи на духовно-нравствената култура на народите в Русия“ за учениците в седми и осми клас са написани от академичната общност без участието на религиозни лидери, разказаха авторите на пособията в интервю за вестник „НГ-Религия“.

„Беше използван академичен подход, тъй като авторите са специалисти в сферата на религиозната култура, а не са представители на тази култура“, заяви докторът по философски науки Екатерина Елбакян. Според нея за представителите на религиозните традиции е „твърде трудно да бъдат напълно обективни“, но все пак усилията им заслужават уважение.

„Не искам да правя аналогии, а още по-малко да обидя някого, но съм готова да задам риторичен въпрос: а кой трябва да бъде автор на учебника по зоология, например? Обектът на изучаване и изучаващият субект не е задължително да съвпадат“, твърди авторката.

4.6911764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (68 Votes)

118378966 3574480759252371 2854180653693566914 n 228x300Бившият клирик на Атинската архиепископия Андрей Конанос публикува двадесетминутно обръщение към своите последователи в социалната мрежа, които бяха шокирани от решението му да напусне клира на Гръцката църква и занапред да живее като мирянин.

„Не правя движение, нито партия, не искам да се конфронтирам с никого, – заяви бившият архимандрит. – Няма да работя като лайф-коуч, нито нищо от това, което чух за себе си през тези дни“.

В своето обръщение Андрей Конанос отхвърля някои от обвиненията към себе си, като например това, че се е отрекъл от монашеския си обет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

baner enПравославната църква на Финландия, OrthPhoto.net и издателският отдел на Полската православна църква организират фотоконкурс „Цветовете на Православието. Финландия“. Конкурсът цели да представи разнообразието и красотата на Православието във Финландия и да се представи в по-широка аудитория християнския живот северната страна.
Конкурсът, който ще завърши с албум и изложба, е в следните категории:

Църкви (архитектура, стенописи, кръстове, гробници, пейзажи);
Хора (клирици и миряни, портрети и т. н.);
Репортажи (църковни събития, поклонения, празници и др.).

Участието е безплатно. Поради пандемията от коронавирус организаторите насърчават участниците да предложат изображения от своите архиви.

Снимките трябва да бъдат изпратени до 4 септември 2020 г.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

uchebnici 2Преди началото на учебната година Св. Синод на БПЦ съобщи, че вече е издал одобрените от МОН учебници по Религия, съставени от авторски екипи на БПЦ. Църковното ръководство ще предостави изданията безплатно на учителите по Религия в страната, както и на техните ученици. Учебниците на Св. Синод по Религия от първи до пети клас вече са изпратени по епархиите и всяка митрополия трябва да събере заявките на учителите за пособията. Ангажирани са координатори по места, които организират процеса по места (тук).

Министерството на образованието обаче одобри учебниците по Религия на още две издателства. Авторските колективи и на трите комплекта учебници са православни християни. Учителите могат да избират кои учебници да ползват те и учениците им. Тъй като учебният предмет Религия не е сред тези по задължителна подготовка, одобрените от МОН учебници не се предоставят безплатно от държавата, а се закупуват от родителите на децата. Решението на Св. Синод по предоставяне на безплатни учебници на учениците поставя другите издатели в неравностойно положение, коментират представители на голямо издателство, което сега не може да достигне до преподавателите по Религия. Те са се обърнали с писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, за да искат съдействие. Според тях по този начин не се дава възможност за избор на учителите, каквато е идеята при одобряването на учебници от няколко издателства и авторски екипи.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

07 14 13 14 20Активното участие на архим. Дионисий (Мишев) в протестите, провеждани в центъра на столицата, и публичните му изяви, свързани с политическата обстановка в страната, не останаха незабелязани. Те, както и коментарите му за църковни прояви, окачествявани от него като „задкулисни“, предизвикаха реакция от страна на Св. Синод на БПЦ. В специално изявление, публикувано на официалния сайт на Св. Синод, ръководството на БПЦ се разграничи от него, като заяви, че „архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]